מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול הענקה בטלה לפי סעיף 96(ב) לפקודת פשיטת הרגל

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2016 בעליון נפסק כדקלמן:

כעולה מתגובתו של המשיב 3 (להלן: הכנ"ר), נגד החייב הוגשו תביעות חוב בסך כולל של למעלה משני מיליון ש"ח. ביום 9.2.2014 הגישו המבקשים, הורי החייב, תובענה למתן פסק דין הצהרתי לפיו הנכס המצוי ברחוב קיצנית 32 מגדל העמק, הידוע כחלקה 32 בגוש 17701 (להלן: הנכס), אשר רשום על שם החייב וגרושתו, שייך למבקשים, תוך ביטול העיקולים שהוטלו על הנכס.
בהחלטתו מיום 30.3.2016 קבע בית המשפט המחוזי כי מכירת זכויותיו של החייב בנכס למבקשים מהוה הענקה בטלה לפי סעיף 96(ב) לפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], התש"ם-1980 (להלן: הפקודה), כאשר לא מתקיימים הסייגים המנויים בסעיף 96(ג) לפקודה, שכן המבקשים לא היו תמי לב בעת העברת הזכויות בנכס לידם.
...
עם זאת – וכאן העיקר – השיקול המכריע שבגינו החלטתי להיעתר לבקשה ולהוציא צו המונע עשיית דיספוזיציה בנכס, הוא שאם לא יינתן סעד זמני בערעור כמבוקש, יתכן שלא יהא עוד טעם בבירור הערעור, כאשר הנזק הצפוי למבקשים עקב מימוש בית מגוריהם, עלול להיות קשה ביותר, במיוחד בהינתן גילם המבוגר.
בהקשר זה יוטעם, כי בפסיקה צוין לא אחת ש"הלכה היא שכאשר מדובר בפינוי דירת מגורים ייטה בית המשפט להיעתר לבקשות לעיכוב הליכי פינוי 'אף אם סיכויי הערעור אינם גבוהים במיוחד'" (ע"א 5529/15 פלונית נ' בנק מזרחי טפחות, פסקה 8 (9.9.2015)), וזאת, בעיקר, בשל חשש מפני התגבשותו של נזק בלתי הפיך. בצד זאת, המשיבים לא הצביעו על טעם קונקרטי שיש בו כדי לשכנע כי נדרש מימוש מידי של הנכס במקרה דנא, כשממילא דומה שהליך זה עלול להתפרש על-פני זמן רב נוכח העובדה שלמבקשים מחצית מהזכויות בנכס על-פי קביעת בית המשפט המחוזי, קביעה עליה לא הוגשה השגה.
נוכח האמור, הבקשה מתקבלת כך שניתן צו המונע עשיית כל דיספוזיציה בנכס, על-ידי מי מהצדדים, עד למתן פסק דין בערעור.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

עם זאת, אוסיף ואציין כי גם לגופו של עניין, המשיבה לא הרימה את הנטל המוטל עליה כדי לבסס כי ההענקה אינה בטלה לפי סעיף 96(ב) לפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], התש"ם- 1980 (להלן "הפקודה").
לאור כל האמור לעיל אני קובע כי ההענקה בטלה על פי הוראות סעיף 96(ב) לפקודה, ועל כן הנני נעתר לבקשת הנאמן, הנושים והכנ"ר ומורה בזאת על ביטול ההענקה של זכויות החייב בדירה למשיבה.
...
כן ראו לעניין זה החלטת בית המשפט העליון מיום 13/8/20 אשר דחתה את הבר"ע שהוגשה על החלטת בית משפט זה שלא לקבל ראיות חדשות לתיק (בסעיף 6), שם נקבע כי: "גב' שמש בחרה פעם אחר פעם לתקוע מקלות בגלגלי ההליך...הדברים מדברים בעד עצמם, ומעידים כי הן הכנ"ר, הן בית המשפט המחוזי, סבורים שגב' שמש ובעלה מנהלים את ההליך בחוסר תום לב דיוני. על בית המשפט מוטלת האחריות, שבצידה גם הסמכות, לנהל את ההליכים שלפתחו באופן יעיל ותכליתי, בין היתר משום כך, התערבות ערכאת הערעור בעניינים שבסדרי דין – מצומצמת...גב' שמש העמידה בפני בית המשפט פעם אחר פעם, מחסומים שונים שעיכבו את ההליך הרבה מעבר לנדרש, פגעו בצדדים להליך, ובזבזו משאבים שיפוטיים יקרים". לפיכך, אני קובע כי המשיבה לא הרימה את הנטל הנדרש כדי לבסס כי בזמן ההענקה, החייב היה כשר פירעון של כל חובותיו מבלי להיזקק לנכס הכלול בהענקה.
לאור כל האמור לעיל אני קובע כי ההענקה בטלה על פי הוראות סעיף 96(ב) לפקודה, ועל כן הנני נעתר לבקשת הנאמן, הנושים והכנ"ר ומורה בזאת על ביטול ההענקה של זכויות החייב בדירה למשיבה.
נוסף על כך, אני מקבל את עמדתו של הכנ"ר בתגובתו מיום 4.6.20 כי המשיבה עשתה כל שלאל ידה כדי לסרבל ולעכב את הדיון בבקשה לביטול הענקה במטרה להימנע מהכרעה בסוגיה זו, כפי שעולה בבירור מהשתלשלות העניינים שפורטה לעיל ובהקשר זה ואגב קבלת הבקשה לביטול ההענקה מחייב את המשיבה לשלם לקופת פשיטת הרגל הוצאות בסך של 25,000 ₪ וכן שכ"ט עו"ד בסך של 25,000 ₪ עבור הנושים כהגדרתם בהחלטה (ה"ה שקרצ'י) ובצירוף הפרשי הצמדה וריבית מהיום ועד למועד התשלום בפועל.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

] לפנַי בקשה לעיכוב ביצוע פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (השופט ח' ברנר, סג"נ) בפש"ר 26420-08-16 מיום 19.10.2020, במסגרתו התקבלה בקשת משיב 1, הנאמן לנכסי החייב יצחק יפה (להלן: הנאמן ו-החייב בהתאמה), ונקבע כי העברת זכויות החייב ב-900 מ"ר במיגרש המצוי באיזור תל מונד (להלן: המקרקעין) למבקשים, היא הענקה בטלה לפי סעיף 96(ב) לפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], התש"ם-1980 (להלן: הפקודה).
ביום 19.12.2019 הגיש הנאמן בקשה לביטול עיסקאות המכר בהתבסס על הוראת סעיף 96(ב) לפקודה.
...
הנטל להוכיח את כושר הפירעון של החייב בעת עריכת ההסכמים מוטל על המבקשים והם לא עשו כן. כונס הנכסים הרשמי סבור כי דין הבקשה להתקבל.
לאחר עיון בבקשה, בנספחיה, בתגובות לבקשה ובהחלטתו של בית המשפט המחוזי, הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להתקבל באופן חלקי.
על כן, הבקשה לעיכוב מימוש המקרקעין נדחית, אך הכספים שיתקבלו ממכירת המקרקעין, ככל שתֵעשה, יישארו בידי הנאמן בנאמנות ולא יחולקו עד לאחר ההכרעה בערעור (ראו: ע"א 9494/16 עבדאלמונאם נ' נפתלי נשר עו"ד, פסקה 25 (26.9.2017); ע"א 6636/15 קריסטל נ' עו"ד עודד רוט, הנאמן לנכסי החייב יוסף מרגוליס (בפשיטת רגל), פסקה 16 (27.10.2015)).

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

על פי השקפתו, המבקשת לא רכשה זכויות בנכס מכוח נישואיה לחייב, ואף אם האחרון העניק לה זכויות כאלה הרי שמדובר בהענקה בטלה, לפי סעיף 96(ב) לפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], התש"ם-1980.
מכל מקום, גם אם מקור הזכויות בהענקה, אין עילה לבטל אותה – הואיל והסכם הממון שבאמצעותו בוצעה נחתם למעלה מ-10 שנים בטרם נעשה החייב פושט רגל, ובעודו כשר-פרעון.
...
לאחר העיון, הגעתי למסקנה כי דין בקשת רשות הערעור להידחות.
עיון בפסק הדין שניתן בהליך המוקדם ביום 17.12.2014 (פש"ר 18841-06-10; סגן הנשיאה א' אורנשטיין) מלמד כי בית המשפט המחוזי נעתר לבקשת ההפטר על אף שהיה מודע לאפשרות שהזכויות בנכס "יוותרו במלואן בידי [המבקשת]", ומכאן שההשתק השיפוטי בענייננו אינו מכריע.
אשר על כן, בקשת רשות הערעור נדחית.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

על הפרק: האם יש להורות על ביטול עסקת מתנה בין החייב לבין אחותו היא המשיבה 1 בהיותה "הענקה בטלה" לפי סעיף 96(ב) לפקודת פשיטת הרגל? הבקשה: לפניי בקשת ביטול הענקה שהגישה הנאמנת ביחס להסכם מתנה שנערך בין החייב לבין אחותו מיום 18/2/11 ביחס למקרקעין הידועים כגוש: 16580 חלקה 5 מיגרש 59 בנצרת.
...
ב"כ הנאמנת המלומד הפנה לפסיקה שלפיה יש לראות בהתנהלות זו של המשיבה (ושל החייב) התנהלות בחוסר תם לב המקימה "השתק שיפוטי" ואין לי אלא להביא דברי בית המשפט העליון בהקשר זה בע"א 8430/06 אמנון שבתאי נ' משה ספני (נבו, 3/11/2008)  "          יתר על כן, מקובלת עלי קביעתו של בית המשפט קמא כי שבתאי איננו יכול לאחוז את המקל משני קצותיו ולטעון מחד גיסא כלפי רשויות המס כי מימן את בניית הבית בעצמו, ומשכך זכאי הוא לפטור ממס שבח לפי סעיף 49א' לחוק מס שבח; ומאידך גיסא לטעון בפני בית משפט זה כי הלכה למעשה, לא מימן את בניית הבית מכיסו, אלא נטל את ההלוואות בשמו של ספני.
משכך, סבור אני כי אין מנוס מדחיית טענותיו של שבתאי בעניין זה [ראו גם: ע"א 8301/04 פקיד השומה למפעלים גדולים נ' פי גלילות מסופי נפט וצינורות בע"מ ([פורסם בנבו], 28.10.2007), פסק דינו של כבוד השופט א' רובינשטיין].
מאחר ובבקשה של הנאמנת לא הייתה התייחסות לעובדה שהמשיבה ערכה עסקה עם סאמיה והדבר עלה רק במהלך הדיון וכאשר סאמיה לא הייתה צד להליך שלפניי, וכאשר גם לאחר הגשת התגובה של המשיבה בה הועלתה טענת העסקה עם סאמיה לא תוקנה בקשת הנאמנת כך שתתייחס לעקיבה אחר הכספים שלכאורה המשיבה קיבלה מסאמיה אם קיבלה וכאשר בטיעוניה לפניי ביקש ב"כ הנאמנת לקבוע כי המשיבה מושתקת מלטעון ששילמה תמורה בגין הנכס, אני מורה בשלב זה על ביטול ההענקה בין החייב לבין המשיבה כמבוקש על ידי הנאמנת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו