מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול הסתלקות מעיזבון עקב פשיטת רגל

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ברם, ככל ובית-המשפט יסבור כי יש מקום לידון בבקשות במאוחד, אזי שהכונס הרישמי תומך בבקשה לפיה יש להורות על ביטול הסתלקות החייבת מזכויותיה בעזבון המנוח וזאת בהתאם להוראת סעיף 96(ב) לפקודת פשיטת הרגל.
...
הסכם ההלוואה נערך בין החממה לבין חברתBHCO והחייב אינו צד להסכם, ועל כן לא ניתן להתעלם מהשלב ההכרחי של הרמת מסך ההתאגדות ו"לדלג" ישירות למסקנה כי מדובר בהענקה בטלה.
זאת ועוד, כפי שיובהר להלן, לגופו של עניין סבורני כי הקביעה הנוגעת לידיעתם של המערערים על מצבו של החייב, אשר דומה כי היא היוותה שיקול מרכזי בקשר לאותה זהות שייחס בית המשפט ל-BHCO ולחייב, אינה מעוגנת בתשתית הראייתית שהונחה בפני בית המשפט.
סוף דבר מכלל האמור לעיל, דין הבקשה להידחות.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

עוד טוענת המשיבה כי גם אם נחיל את הילכת סיטין [ע"א 4372/91 סיטין נ' סיטין, 9.8.95, להלן: "הילכת סיטין"), המכפיפה הסתלקות מעזבון לחובת תום הלב, אין לבטל את ההסתלקות בעניינינו, בו הסתלקו כל ילדיהם של המנוח והמשיבה, ארבעה במספר, מחלקם בעזבון, כששניים מהם אינם בהליכי פשיטת רגל, משום שהמסתלקים פעלו בהתאם לרצון המנוח שבקש שכל ילדיו יסתלקו לטובת אמם וסרב לערוך צוואה בשל אמונותיו.
...
דיון אני סבור שבמקרה זה יש להורות על ביטול הענקה ולהורות כי הסתלקות החייבים מעיזבון אביהם המנוח בטלה כלפי הנאמנת, מהנימוקים אשר יפורטו להלן.
האם סעיף 96 לפקודה חל על הסתלקות מעיזבון לאחר שעיינתי בטענות הצדדים, אני סבור שהסתלקות חייב מחלקו בעיזבון, היא "הענקה" שיש לבחון בהתאם להוראות 96 לפקודה, מהנימוקים שלהלן.
אינני מקבל את טענת המשיבים, מהנימוקים הבאים: סעיף 1 לחוק הירושה קובע כי: "במות אדם עובר עזבונו ליורשיו". עם מות המנוח, עבר עיזבונו ליורשיו, ובין היתר, חלקם של החייבים בעיזבון עבר לידיהם והפך להיות נכס מנכסיהם.
מאחר שהחייבים העניקו נכסים בטרם חלוף שנתיים מהמועד בו נעשו פושטי רגל, אני קובע כי הענקה שביצעו החייבים, בצורה של הסתלקות מעיזבון אביהם המנוח, בטלה כלפי הנאמנת.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

בהקשר זה, בית המשפט המחוזי קבע כי זכותו של יורש להסתלק מעזבון לפי סעיף 6 לחוק הירושה, כפופה להוראות פארטיקולאריות מדינים רלוואנטיים אחרים, ובעניינינו – לסעיף 96(א) לפקודה, אשר מורה על ביטול הענקות בתקופה של שנתיים לפני שהמעניק נעשה פושט רגל, גם אם ההענקה לא נעשתה במירמה.
בהמשך לכך, נקבע שם כי "בהתקיים נסיבות המעלות חשד לפגיעה בזכויות צדדים סמוכים, ייבחן מעמדו של היורש שבחר לנטוש את ירושתו במסגרת הדינים הכלליים הרלוונטיים ­קרי דיני פשיטת הרגל אם הוכרז החייב פושט-רגל [...]". מהאמור לעיל נובע כי לפי סעיף 96 לפקודה, כאשר יורש מסתלק מחלקו בעזבון, ונעשה פושט רגל בתקופה של עד שנתיים ממועד ההסתלקות – פעולת ההסתלקות בטלה כלפי הנאמן; ולפיכך – לאו הסתלקות היא.
...
ביום 23.11.2020 קיימנו דיון בערעור, ובסיומו החלטנו להחזיר את הדיון לבית המשפט המחוזי לצורך הכרעה בשאלה אם החייבים היו כשירי-פירעון במועד ההסתלקות.
יישום הדברים בענייננו מוליך כאמור למסקנה כי הסתלקות החייבים מחלקם בעיזבון אביהם היא הענקה של נכס ששייך להם, ולכן בטלה כלפי הנאמן לפי סעיף 96 לפקודה.
לפיכך, אין לפנינו "הסתלקות" תקפה, כמובנה בסעיף 6 לחוק הירושה, וממילא אין לאפשר לחייבים להיבנות מסעיף זה. בשולי הדברים, יצוין כי יש לדחות את טענת המערערים, שלפיה ההסתלקות נעשתה בתום לב ועל כן אינה בטלה.
סוף דבר: בשים לב לכל האמור לעיל, אציע לחבריי לדחות את הערעור, ולחייב את המערערים בהוצאות המשיבים, בסכום של 3,500 ש"ח לכל אחד מהמשיבים.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

בהמשך, הסתלקו ארבעת הילדים מהעזבון לטובת המבקשת; ולאחר מכן, ביחס לשניים מהילדים (להלן: החייבים), נקבע כי הסתלקותם מהעזבון בטלה, בשל היותם פושטי רגל, מכוח סעיף 96 לפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], התש"ם-1980 (להלן: הפקודה).
בהודעת הבהרה מטעמה מיום 6.12.2022 טענה המבקשת כי לגישתה, היא זכאית למלוא המניות שהיו בבעלות המנוח – 15% ממניות החברה; וכי מכל מקום, אף לאחר ביטול הסתלקות החייבים מהעזבון, אין חולק שהיא בעלת 13.125% ממניות החברה.
...
עם זאת, עיון בכתב התביעה מגלה כי בשל טענות אלו, המבקשת עתרה לסעד כספי בסך 1,312,500 ש"ח. כאמור, בית המשפט המחוזי קיבל אחת מטענותיה בהקשר זה, וביטל זקיפת סכום לחובתה בסך של 1.9 מיליון ש"ח. אף על פי שסכום זה גבוה מהסכום שהמבקשת עתרה לו, כאמור, בכתב התביעה בהקשר זה, ולמרות החלטתי מיום 1.1.2023 בדבר הצורך בביאור הסוגיה – המבקשת לא הבהירה כיצד הסכום שמבוקש להפקיד בקופת בית המשפט, מתיישב עם סכום התביעה שהגישה לבית המשפט המחוזי ולסעד שנפסק לטובתה בפסק דינו.
קשה אפוא לקבוע, על-בסיס הטענה הנדונה, כי הסעד הנדון נחוץ על מנת להבטיח כי פסק דין בערעור, שיינתן לטובת המבקשת, יהיה בר-מימוש.
בשים לב לכל האמור לעיל, המבקשת לא עמדה בנטל המוטל עליה, ובקשתה נדחית.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

בית המשפט נימק את החלטתו בשלושה טעמים: ראשית, המבקש הסתלק מעזבון אביו, ורק בזכות הליך פשיטת הרגל בוטלה הסתלקותו וזכויותיו בדירת המגורים הוקנו לנאמן.
...
דיון והכרעה לאחר עיון בבקשת רשות הערעור ובתשובות המשיבים על נספחיהן, הגעתי לכלל מסקנה כי דין בקשת רשות הערעור להידחות.
יתרה מכך, אני סבורה כי יש לדחות את טענות המבקש ביחס לפירוק השיתוף בדרך של מכירת דירת המגורים גם לגופן.
סוף דבר; לאור האמור לעיל, בקשת רשות הערעור נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו