(ג) חוזה בעיסקה מתמשכת יסתיים בתוך שלושה ימי עסקים מיום שנמסרה הודעת ביטול לפי הוראות סעיף 14ט, ואם נימסרה הודעת הביטול באמצעות דואר רשום – בתוך שישה ימי עסקים מיום מסירתה למשלוח, והכל אם לא נקב הצרכן במועד מאוחר יותר בהודעת הביטול (בפיסקה זו – מועד הביטול); במועד הביטול יפסיק העוסק את הספקת הטובין או השירותים, ולא יחייב את הצרכן בתשלומים בעד טובין או שירותים שניתנו לאחר מועד הביטול.
כך קבע בית המשפט:
"53. סעיף 13ד(ג) מחייב את העוסק להפסיק במועד הביטול את מתן השרות ואוסר עליו לחייב את הצרכן בתשלום עבור שירותים שניתנו לאחר מועד הביטול. תכליתו הברורה של הסעיף היא למנוע מצב בו העוסק מוסיף, במסגרת העסקה המתמשכת, ליתן את השירותים ולחייב את הצרכן בגינם, חרף הודעת הביטול. הדבר עולה גם מדברי ההסבר להצעת חוק הגנת הצרכן (תיקון מס' 26) (ביטול עסקה מתמשכת), התשס"ח-2008, ה"ח 210: "צרכנים המתקשרים בעיסקאות להספקת טובין או למתן שירותים באופן מתמשך נתקלים לעתים בקשיים בבואם לבטל עיסקאות אלה, ועל כן מחויבים בתשלומים מכוחן, אף שאינם מעוניינים עוד בקבלת הטובין או השירותים לפי העיסקאות האמורות. עסקה מתמשכת, מעצם טבעה, מגבילה את חופש ההיתקשרות של הצרכן שעקב שינוי נסיבות או אי שביעות רצונו מהשרות שניתן לו, מעוניין לבטל את העסקה. על כן, האנטרס של הצרכן הוא כי מנגנון סיום ההיתקשרות יהיה מהיר ופשוט ככל הניתן מבחינת הפעולות הנדרשות ממנו ומבחינת העלות הכלכלית הכרוכה בכך..." עוד צוין שם כי: "כדי להקל על צרכנים המעוניינים לבטל עיסקאות מתמשכות ולהגן על זכותם לעשות כן, מוצע כי עוסק יחויב להפסיק את הספקת הטובין או את מתן השירותים, לפי העניין, וכן את גביית התשלומים מהצרכן בשל כך, החל במועד שהצרכן יציין בהודעה שימסור לעוסק".
המשיבה מנסה לאבחן את ענייננו מענין יעבץ בכך שזכות הביטול ההסכמית שם שונה באופן מהותי מזו שלפנינו, לא היתה מוגבלת לסוף החיוב החדשי, ונכנסה לתוקף מיד, ללא תשלום דמי ביטול, שנאסר על חברות התיקשורת לגבות על פי סעיף 51א(ב) בחוק התיקשורת (בזק ושידורים), תשמ"ב-1982.
עירפול דומה, או לכל הפחות חוסר התאמה בין סעיפים שונים בתנאי השמוש, הביא לדחיית עמדת גוגל בקשר לסווג העסקה, והתקבלה עמדת המבקש שלפיה מדובר בעיסקה לתקופה קצובה.
להיפך, בפנייתו לאפליקציית רימון, נענה המבקש כי "העסקה שבצעת, רכישת רשיון לאפליקצית רימון סלולאר הנה מול חנות האפליקציות גוגל פליי. ולא דרך אינטרנט רימון. אי לכך באפשרותך לקבל החזר כספי דרך גוגל פליי" (נספח ז לבקשת האישור).
...
הטיעון שלפיו הותר לחייב במחזור החיוב המלא גם לאחר ביטול עסקה נדחה במפורש גם ע"י כב' השופט ר' ארניה שם.
לסיכום, קיימת אפשרות סבירה שהשאלות שהוצבו בבקשת האישור תוכרענה בתובענה לטובת הקבוצה:
גוגל נהגה ערפול בניסוח תנאי השימוש שלה.
לנוכח האמור אני סבורה שהתובענה הייצוגית היא הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת.
לנוכח התנהלות המבקש ובא כוחו, אין סיבה לחשוש שמא עניינם של חברי הקבוצה לא ייוצג או ינוהל בדרך הולמת ובתום לב.
סיכום
לאור כל האמור לעיל אני מאשרת את התביעה הייצוגית:
הגדרת הקבוצה, כמבוקש בבקשת האישור, היא: "לקוחות המשיבה, אשר רכשו באמצעות חנות האפליקציות של המשיבה, והיא חודשה חידוש אוטומטי, וכן כל לקוחות המשיבה, אשר נמנעה מהם האפשרות לבטל את ההתקשרות טרם סיום תקופת ההתחייבות".
התובע המייצג הוא: מרדכי מלאכי.