עוד אין חולק, כי בשנת 1998, בעקבות רצונם של רצם לנהל במושכר בית מאפה, נחתם בין התובעות לבין רצם הסכם נוסף, במסגרתו הוסכם על הרחבת מטרת השכירות כך שניתן יהיה לנהל במושכר בית מאפה ולערוך בו את ההתאמות והשינויים הנדרשים לשם כך, ועוד הוסכם כי רצם יהיה רשאים לנהל את בית המאפה באמצעות חברה בע"מ, בתנאים שנקבעו באותו הסכם, שיכונה להלן "הסכם 1998".
בין היתר, נקבע בהסכם 1998 כי זכותם של רצם לנהל את בית המאפה ע"י חברה בע"מ תהא בכפוף לכך שבעלי המניות יהיו הדיירים המוגנים והם בלבד, ללא כל זכות להעביר מניות לאחרים; כי לחברה לא יהיו כל זכויות במושכר או כלפי התובעות; וכי החברה תחתום על ההסכם כערבה לחיובי רצם כלפי התובעות.
בעניינינו, טענו התובעות כי קמה להן עילת פינוי בשל אי תשלום דמי השכירות ובשל הפרת תנאי השכירות, כמפורט בסעיפים 131(1) ו – 131(2) לחוק הגנת הדייר, וכי הן זכאיות לפינוי מכח עילת הנטישה, שמקורה בפסיקה.
בנוסף למידת חומרת ההפרה יש לבוא חשבון גם, כי עצם זכותו של הדייר המוגן להמשיך לגור במושכר אינה מכוח ההסכם שבינו לבין בעל הבית, שהרי מועד הסכם השכירות כבר בא לקצו, אלא מכוח ההגנה, שהעניק לו המחוקק, והמחוקק הקפיד וקבע, באילו תנאים מעניק הוא לדייר הגנה זו. ועוד מקובל הוא בפסיקתו של בית-משפט זה, מטעמים של מדיניות סוציאלית, שיש להקפיד עם דייר של בית עסק יותר מאשר עם דייר של דירה, באשר לעניין זה האחרון מדובר בקורת גג מעל לראשו".
עוד נפסק, כי ככל שניתן לדייר סעד מן הצדק, הרי הוא מאיין את עילת הפינוי, כך שיש לראותה כאילו כלל לא באה לעולם:
"מעצם מהותו סעד מן הצדק מסלק כליל את עילת הפינוי, והתוצאה של מתן סעד כזה היא כאילו עילת הפינוי לא באה לעולם. מתן סעד מן הצדק לדייר נעדר יש על כן בכוחו לבטל את הנטישה למפרע, ועל ידי כך מוחזר לו מעמדו כדייר מוגן, אף אם קודם מתן הסעד הוא היה להלכה מסיג גבול".
מדברים אלו עולה, כי הגם שאכן הפרו הנתבעים את הסכם השכירות כבר החל מיום 1.1.06 והגם שהפרה זו הקנתה לתובעות את הזכות לבטל את ההסכמים ואף לתבוע פינוי, הרי שהיא לא איינה את הסכם השכירות מניה וביה, וכל עוד לא ניתן פסק דין לפינוי, פרושה על הנתבעים הגנת החוק.
...
לסיכום האמור עד כה לא מצאתי כל ממש בטענות הנתבעים כי יש לקזז או לזקוף לזכותם סכומים אלו או אחרים, ולפיכך דינן להידחות.
סוף דבר
אשר על כן ובהתחשב בכל האמור לעיל, אני קובעת כדלקמן:
ביחס לנתבעים 1-2, ניתן בזאת פסק דין לפינויים.
עם זאת, ניתן לנתבעים סעד מן הצדק כדי מניעת פינויים אם יעמדו בתנאים הבאים:
הנתבעים ישלמו לתובעות, בתוך 30 יום מהיום, את מלוא דמי השכירות המגיעים לתובעות מכח הסכם השכירות בגין התקופה שמדצמבר 2013 ועד היום;
הנתבעים 1-2 ישלמו לתובעות פיצוי בסכום כולל של 40,000 ₪ ביחס לסעד מן הצדק, אף זאת בתוך 30 יום מהיום.