מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול הליכי פשיטת רגל בשל היעדר כושר השתכרות

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

הכנ"ר, בתגובתו מיום 28.3.2019, טען כי יש מקום לסיים ההליכים במתן הפטר לחייב נוכח מצבו הרפואי, העדר כושר הישתכרות עתידי והעדר נכסים הניתנים למימוש וכאלה שיצמיחו תועלת לנושים.
החייב היתעלם והסתיר עובדת היותו בפשיטת רגל וכי החברה צריכה להיסגר והתעלם מהעובדה כי הופטר מתשלום עתי בשל העדר כושר הישתכרות.
חובת תום הלב ומשמעותה במקרה שלפנינו המסגרת הנורמאטיבית העוסקת בבטול הליכי פשיטת רגל מוסדרת בסעיף 55(ב) בפקודת פשיטת הרגל הקובעת כי: "בית המשפט רשאי לבטל את ההכרזה על פשיטת רגל אם נוכח כי החייב ניצל לרעה את הליכי פשיטת הרגל; אין בבטול ההכרזה כדי להסיר מפושט הרגל פסלות על פי דין הנובעת מן ההכרזה, אלא אם כן החליט בית המשפט להסירה". חובת תום הלב של החייב היא תנאי בלתי נפרד לכניסתו להליך פשיטת הרגל ואף מהוה כרטיס יציאה ממנו [השוו ע"א 7994/08 גוטמן נ' כונס הנכסים הרישמי (1.2.2011)] ועוד נפסק כי עקרון תום הלב ממשיך "לרחף" מעל ראשו של החייב לאורך כל הליך פשיטת הרגל, עד לסיום ההליך בהסדר או הפטר [ע"א 307/12 בלום נ' כונס הנכסים הרישמי (פורסם בנבו, 14.8.2012)].
...
ואולם, במקרה הקונקרטי, בשקלול גילו של החייב, מהותה של ההחלטה מיום 5.11.2018, היעדר אינדיקציות נוספות מעבר לכל האמור לעיל בנוגע לרושם שיוצר החייב בהתנהלותו, אין הכרח רק בתוצאה של ביטול ההליך נוכח חוסר תום הלב בניהולו, אלא בהחלט ניתן לשקול את האיזון הראוי שיתן ביטוי לחוסר תום הלב של החייב, בוודאי כזה שהצדיק הוצאות חקירה ותחושה קשה אצל הנושים שלא יראו אפילו מקצת מחובותיהם.
באיזון שמצאתי לערוך, סבורני כי נכון לקבוע דיון ולאפשר לחייב להציע כיצד לאזן את חוסר תום הלב במסגרת תכנית פירעון וקביעת תנאים להפטר.
ככל שלא ימצא האיזון הראוי, ישקל ביטול ההליך מטעמים של חוסר תום לב. סוף דבר נוכח האמור, נקבע לדיון בבקשת החייב להפטר ליום 7.12.2021 בשעה 11:00.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בתסקיר מטעם המנהלת המיוחדת מיום 19/10/2020, פירטה המנהלת המיוחדת את נסיבות הסתבכותו של החייב, מחדליו בהליך, וטענה כי אי מקום להכזרת החייב כפושט רגל נוכח העידר תום לב בנסיבות הסתבכותו הכלכלית והתנהלותו בהליך.
בשל נסיבותו האישיות של החייב, גילו, מצבו האישי והרפואי, חוסר תיפקודו והיעדר כושר עבודה, יש להכריז עליו כפושט רגל ולתת לו הפטר מחובותיו.
פגור מיצטבר של תשעה (9) פיגורים בתשלומים החודשיים יוביל לביטול הליכי הפש"ר, ביטול ההפטר המותנה ובטול ההכרזה על פשיטת הרגל, בהתאם להוראות סעיף 55(ב) לפקודה.
...
לאחר שעיינתי בחומר שבפניי, שמעתי את טיעוני החייב, בעלי התפקיד והעובדים/הנושים שהגישו תביעות חוב בהליך, אכן ספק אם החייב זכאי ליהנות מהגנות ההליך משלא הוכיח הסתבכותו בתום לב. גם התנהלותו בהליך אינה שקופה ויש קושי להתחקות אחר העברת הנכס לבתו והכספים שהועברו בעקבות כך. עם זאת, ונוכח העברה למשפחה והצורך בהתגייסות המשפחה לסייע לו בגילום ולו חלקי של הנכס שהועבר, ואף לטובת הנושים, בהם עובדים שלטובתם תביעות חוב בדין קדימה, אני מכריזה על החייב כפושט רגל.
לאור תוצאות ההליך, ישולמו הוצאות ההליך ושכר המנהל המיוחד, בהתאם להנחיות הכנ"ר. אשר לתכנית פירעון, וחרף מצבו הרפואי וגילו של החייב, אני קובעת תכנית פירעון לפיה החייב יוסיף לקופת הכינוס סך 300,000 ₪ ב-60 תשלומים שווים ורצופים בסך 5,000 ₪ כל אחד.
אני קובעת לעיון לקבלת עדכון הנאמן ליום 1/7/22 או קודם לפי העניין.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לפנַי בקשת המנהל המיוחד לביטול הליכי פשיטת הרגל בשל מחדליהם הנמשכים של החייבים, בצבירת חוב פיגורים ובאי הגשת דוחות חודשיים.
הוא עשה כן לאחר שהוצגו לו נתונים לעניין כושר ההישתכרות של החייבים.
ניתן היום, י"ט אלול תשפ"א, 27 אוגוסט 2021, בהיעדר הצדדים.
...
המנהל המיוחד הוסיף כי החייבים לא תמכו את טענתם כי הגיעו להסדר בכל אסמכתה כתובה וחזר על עמדתו כי במקרה זה אין לאפשר לחייבים להישאר בהליך כל עוד לא הסירו את מלוא מחדליהם.
משלא ראיתי איזו תועלת תצמח לנושים מניהול הליך באופן בו נוהגים החייבים אני מורה על ביטול הליכי פשיטת הרגל וביטול צווי כינוס הנכסים בעניינם של שני החייבים, ואני דוחה את הבקשות להכרזת החייבים פושטי רגל.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט ד' מינץ: ] ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בנצרת (השופט י' בן-חמו), מיום 21.9.2022 בפש"ר 8613-06-19, בו בוטל הליך פשיטת רגל בעיניינו של המערער.
בהקשר זה, הוסיף המערער כי לא היה מקום לבוא עמו חשבון בשל אי-עמידתו בצו התשלומים החודשי, נוכח ההלכה שנקבעה בעיניין לשצ'נקו, בהיתחשב בכך שנקבעה לו דרגת העדר-כושר הישתכרות בשיעור של 100%.
...
דיון והכרעה לאחר עיון בכתב הערעור ובנספחיו הגענו לכלל מסקנה כי דין הערעור להידחות על הסף לפי תקנה 138(א)(1) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018.
בהינתן האמור לעיל, ונוכח שיקול דעתו הרחב של בית משפט של פשיטת רגל, הנגזר ממומחיותו הייחודית בתחום והתרשמותו הישירה מבעלי הדין ומנסיבות העניין (ע"א 142/23 סרחאן נ' כונס הנכסים הרשמי, פסקה 16 (10.1.2023); ע"א 4836/22 קוליש נ' עו"ד שמואל מיכאל, פסקה 10 (11.12.2022)), המסקנה המתבקשת היא כי אין כל הצדקה להתערבות בפסק דינו של בית המשפט המחוזי.
הערעור נדחה אפוא.

בהליך חדלות פירעון (חדל"פ) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

האם יש מקום ליתן במקרה זה הפטר מותנה לאלתר ? ככלל, על חייב בהליך חידלות פרעון מוטלת חובה למצות את פוטנציאל הישתכרותו כחלק מחובתו להתנהל בתום לב במסגרת ההליך מאחר שכן עמידה בחובה זו עלולה להוביל לביטול הליך פשיטת הרגל כולו.
במחלוקת אשר התגלעה בין הממונה והיחיד לבין הנושה האם יש מקום האם יש מקום להורות לממונה להמשיך ולבחון האם היחיד הסתיר מידיעת הממונה קיומם של נכסים ורכוש שאותו צבר בלתי מוצהר, כפי שטוענת הנושה, ולהטיל עליו לשלם את יתרת חובו באמצעות צו תשלומים כתנאי להפטרו או לחילופין ליתן לחילופין לו הפטר לאלתר בהתאם לעקרונות אשר הותוו על ידי ביהמ"ש העליון בהילכת לשצ'נקו בשים לב לגילו של היחיד, לכושר הישתכרותו/העדר כושר הישתכרות ונסיבות נוספות, כפי טענת היחיד והממונה, הרי שהנני מוצא לנכון לקבוע כי יש מקום לבכר את עמדת הממונה והיחיד שלפיה יש ליתן במקרה זה הפטר לאלתר.
במקרה דנן לא עלה בידי הנושה להוכיח את טענתה שלפיה ליחיד קיים נכון להיום כושר הישתכרות מינימלי, ולכן בהתאם להילכת לשצ'נקו ואף בהתאם לפסיקות אשר מתייחסות לפקודת פשיטת הרגל, יש מקום לאשר הפטר ליחיד אשר מתפרנס מקיצבת זקנה וכן גם ליחיד אשר מקבל קצבת נכות בלבד (ראה : פש"ר (מחוזי חיפה) 67643-01-17 פניגשטין נ' הכונס הרישמי מחוז חיפה מיום 19.7.2020); פש"ר (מחוזי חיפה) 54150-06-18 שמאייב נ' הכונה הרישמי מחוז חיפה מיום 28.6.2020)).
...
במהלך הדיון נטען כי לבית המשפט המחוזי הוצגו ראיות שמהן עלה כי היחיד עבד באופן בלתי מוצהר בתחום השיפוצים, וכי בניגוד לטענות היחיד בנוגע לכך שמצבו הבריאותי לא איפשר בידיו להשתלב במעגל העבודה במשך שנים רבות, הרי שבפועל לא הוצגו על ידו ראיות אשר תומכות בטענה זו. עוד נטען באותו הליך כי הנאמן אשר מונה על ידי בית המשפט המחוזי בחן את טענת היחיד בנוגע למקום מגוריו בפועל, והתרשם מכך שמדובר בטענה שקרית, בעיקר לאחר שבחן את צריכת החשמל בחשבונות החשמל של הדירה המדווחת (דירת "עמידר" ברחוב האשל 13 בעיר עכו), וכי גם בדיקות אשר התבצעו על ידי הנושה העלו מסקנה דומה שלפיה היחיד לא התגורר בפועל בדירה זאת אלא בדירה אחרת בקרית-מוצקין.
הנושה טוענה כי מסקנה זו עולה באופן ברור מעיון בחשבוניות המס וכן גם מניתוח של קבלות צריכת המים והחשמל אשר צורפו לדו"חותיו החודשיים של היחיד, שמהן עולה כי הוא ביצע מספר רכישות של דברי מתיקה אשר שאותם הינו מנוע לאכול בשל מצבו הבריאותי, וכן גם מוצרים קוסמטיים אשר מיועדים לשימוש נשים.
בנוסף לכך, לא ברור מדוע עו"ד גלמן לא ערכה בדיקות מקדמיות בנוגע ליכולת איתנותו הכלכלית של היחיד (מצבת חובותיו בלשכות ההוצל"פ, נתוני השתכרות, תדפיסי בנק וכו') טרם שערכה את כתב הערבות (ראה : סעיף 2.1 לתצהירה של עו"ד גלמן) ושעליו גם חתמה (ראה : עמוד 2 להסכם) ומדוע לא ווידאה עם היחיד ועם אחיו המנוח כי הם נועצו בעו"ד מטעמם טרם חתימתם על גבי הסכם זה. מן המקובץ לעיל עולה כי אין מדובר בחוב אשר נוצר בדרך מרמה, אלא לכל היותר באי עמידה ביכולת כלכלית לעמוד בהתחייבות לערוב לחוב כספי מינורי של בן משפחה מדרגה ראשונה אשר נקלע לקשיים כלכליים, ומכאן שאין מקום לקבל את טענת הנושה שלפיה יש מקום להחריג את חובו של היחיד כלפיה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו