פסיקתו של בית משפט זה שדנה ב"חריג ההומניטארי" הבהירה כי שיקול דעתה של הועדה ההומניטארית, ובהמשך לכך שיקול דעתו של המשיב בעניינים מסוג זה, הם רחבים ביותר ושהיקף הבקורת השיפוטית על עניינים מעין אלו אמור להיות מצומצם (ראו למשל: עניין עכל, בפיסקה 10; בג"ץ 3840/13 פלוני נ' מדינת ישראל, פסקה 9 (30.11.2015) (להלן: בג"ץ 3840/13); בג"ץ 5026/13 פלוני נ' שר הפנים, פסקה 15 (10.6.2015)).
על כן, בית משפט זה יפעיל ביקורת שיפוטית על החלטות השר בעניינים הומנטאריים אשר סוטות באופן מובהק מהאיזון בין השיקולים הנ"ל.
מבט השוואתי – לשם ההשוואה, ניתן להוסיף – ולו ממעוף הציפור – כי עמדת היסוד הגורסת כי אף החלטות המתקבלות בעינייני הגירה מטעמים הומנטריים הן החלטות מינהליות לכל דבר ועניין, אשר כפופות לבקורת שיפוטית, אינה מיוחדת למשפט הישראלי.
מסקנה זו המתחייבת מאופיו ההומניטארי של החריג אף עולה מפורשות מדברי ההסבר לתיקון מס' 2:
"מוצע לקבוע סייג נוסף להגבלה האמורה, שייתן מענה במקרים הומנטאריים מיוחדים... הסייג יאפשר לשר הפנים, בהמלצת הועדה המקצועית, לאשר מתן היתר שהייה בישראל לתושבי איזור שהם בני מישפחה של מי ששוהה כדין בישראל, אשר אינם עומדים בתנאים לתחולת הסייגים שבסעיפים 3 ו-3א להוראת השעה ואשר מתקיימות לגביהם נסיבות הומניטריות מיוחדות".
סוף דבר
נוכח כל האמור לעיל, אני סבורה שדין העתירה להיתקבל.
הזיקה בין החריגים המנויים בסעיף 3, 3א, 3ב ו-3ג לחוק לבין האמור בהוראת סעיף 3א1 לחוק
סעיף 3א1 לחוק הוראת שעה הוא סעיף-סל, שהוכנס לחוק כדי "לאזנו" חוקתית – בהתאם להצעות שהועלו בנושא בעיניין עדאלה, שם המשנה לנשיאה, השופט מ' חשין התבטא מפי דעת הרוב (בפסקה 126 לחוות דעתו) כך:
"...נבקש להוסיף ולציין כי טירדה את דעתנו העדרה של הוראה שנועדה למקרים הומנטאריים מיוחדים. לשון אחר: חסרה בו בחוק הוראת-חריג שלפיה יותר לו לשר הפנים - משנמצא לו צורך הומניטרי מיוחד ומשהוסר כל חשד לסיכון בטחון - לשקול מתן היתר לכניסתו של תושב האיזור לישראל. חסר זה אין בו אמנם כדי להביא לביטול החוק, ברם דומה שראוי לה למדינה כי תשקול להוסיף לחוק חריג מעין זה, במתכונת זו או אחרת. וכפי שנאמר בפרשת סטמקה, שם, 794: "מדיניות נעדרת חריגים כמוה כמכונת-מְסַבִּים בלא שמן לַהֲסִיכָה. מה זו האחרונה לא תפעל ותישרף במהרה, כן דין המדיניות". (שם, בעמ' 455).
כך, למשל, אם על פי סעיף 3 לחוק שר הפנים רשאי לפי שיקול דעתו להתיר איחוד בני זוג בישראל לגבי תושב איזור שגילו מעל 35 שנים ולגבי תושבת איזור שגילה מעל 25 שנים על דרך של אישור בקשה למתן היתר לשהייה בישראל בידי מפקד האיזור – לא ניתן, לדעתי, באמצעות סעיף 3א1 לחוק – להעניק למבקשים כאלה, שאינם עונים מסיבה כלשהיא על תנאי סעיף 3 לחוק, מעמד שהוא מעבר לזה שהיה ניתן להם על פי סעיף 3 לחוק.
...
יחד עם זאת נראה לי שסעיף-סל זה מוגבל על דרך הכלל בסעדים שניתן להעניק לחריגים האחרים בהקשרים המוסדרים בהם.
מן הכלל אל הפרט
הוועדה המקצועית הפועלת מכוח סעיף 3א1 לחוק – לאחר דיונים ותהפוכות והחלטות שונות (שניתנו חלקן בדעות רוב ומיעוט) – הגיעה בסוף הדרך למסקנה כי מתקיימים בעותרות 2 ו-3 טעמים הומניטריים מיוחדים.
על אף האמור נראה לי שראוי כי הצו-על-תנאי שהוצא לגביה יהפוך למוחלט וכי היא תישאר במעמד של בעלת רישיון לישיבת ארעי בישראל מסוג א/5.