בפסק הדין, התקבלה עתירת המשיב 1, מושב עלמה, והוחלט לבטל את החלטת המערערת 1, הועדה המחוזית לתיכנון ובנייה – מחוז צפון, מיום 30.12.2019, שעל-פיה בחרה לעשות שימוש בסמכותה שלפי סעיף 61א(ב3)(3)(ב) לחוק התיכנון והבניה, התשכ"ה-1965 (להלן: חוק התיכנון והבניה), ולהגיש באופן עצמאי תכנית מתאר מקומית מספר 209-0365114, להרחבת הישוב הצ'רקסי ריחאניה שבגליל.
...
לצד טענותיהן אלה, עדכנו המערערות, כי "התכנית שבמוקד הערעור הוגשה מחדש לוועדה המחוזית על ידי משרד הבינוי והשיכון, ומספרה יהיה 209-0928762. תכנית זו מצויה בעת הזו בשלב בדיקת עמידתה בתנאי הסף" (פסקה 46 לסיכום הטענות מטעם המערערות).
לאחר ששקלתי את טיעוני הצדדים, אלה שבכתב ואלה שבעל-פה, ומבלי שנעלמה מעינַי טענת המערערות, להשלכות פסק הדין של בית המשפט המחוזי על מוסדות התכנון, באתי לכלל מסקנה כי דין הערעור להידחות, בהיותו תיאורטי.
כפי שציינתי בעע"ם 1798/20 עמותת פורום המזרח התיכון ישראל נ' עיריית תל אביב-יפו, (7.1.2021), בהתייחס לטענות דומות שהעלתה המערערת באותו הליך, "לא הייתי רואה לנכון למשוך את ידי מן ההכרעה בערעור, אילו היה בכך כדי לפגוע בזכויותיה של המערערת, במובן זה שפסק הדין של בית המשפט לעניינים מינהליים יעמוד לה לרועץ, כמעשה בית-דין". ואולם, "כך מורה הלכה פסוקה עתיקת יומין: '[כאשר מתעורר] ענין שבו נשללה מבעל-דין האפשרות לערער משום שהמחלוקת אינה נטושה עוד (mootness) [...] במקרה כזה, כשאבד הכלח על התביעה, אין בעל-דין יכול לערער עוד, ופסק-הדין נשאר שריר וקיים [...] ונשאלת השאלה, ממצא מזיק הכלול באותו פסק-דין מה יהא עליו בעתיד? [...] התוצאה היא הפוכה מסברת המערערים. לא בגלל מחלוקת אפשרית בעתיד רשאים המערערים לערער עתה על פסק-דין שיצא לטובתם, אלא, אם אמנם תהא עוד מחלוקת נוספת בעתיד, לא יהא הממצא שנקבע בעוכריהם, כי לא יהא בבחינת 'מעשה-בית-דין'. תוצאה זו לא רק שיש בה כדי למנוע עוול למערערים, אלא היא אף עולה בקנה אחד עם הצורך לעשות שימוש יעיל בהליכים משפטיים' [...]. הרציונל שביסוד הלכה זו הוא ברור: לא נהפוך את היוצרות ונדון כעת בערעור, שמא יבוא לידי מעשה: 'מידת היעילות מחייבת להעדיף כלל לפיו לא יקימו נימוקי פסק הדין השתק פלוגתא כלפי בעל הדין הזוכה, על פני מצב בו יידרש בית המשפט של ערעור למחלוקת שאין לדעת האם תטריד אי פעם את בעלי הדין' [...]. כך סיכם יואל זוסמן הלכה זו, בספרו סדרי הדין האזרחי 791-790 (מהדורה שביעית, 1995): 'אין צידוק לכך, כי בית המשפט ייזקק לערעור, שמא יזיק הממצא שבפסק הדין למערער במשפט אחר בעתיד [...] עם סיום המשפט, אין המחלוקת נטושה עוד בין בעלי הדין, ולא מן הראוי הוא להעסיק את בית המשפט לערעורים רק על שום שבעלי הדין יהיו אולי – ואולי אף לא יהיו – חלוקים בעתיד. ולבעיית הנתבע החושש מפני ההשתק בעתיד נמצא פתרון, ובית המשפט קבע כך: 'לא בגלל מחלוקת אפשרית בעתיד רשאים המערערים לערער עתה על פסק-דין שיצא לטובתם, אלא, אם אמנם תהא עוד מחלוקת נוספת בעתיד, לא יהא הממצא שנקבע בעוכריהם, כי לא יהא בבחינת מעשה-בית-דין'. על שום מה לא יהא הממצא בבחינת מעשה בית דין? על שום שנבצר היה מבעל הדין לערער עליו; תחת אשר ירחיב את זכותו לערער בגלל סכסוך שטרם נולד, צמצם בית המשפט את פעלו של מעשה בית דין לגבי העתיד, אם אמנם יוולד סכסוך חדש'" (שם, פסקה 17 לחוות דעתי).