נוכח המחלוקת השמאית הנ"ל בקשר להשבחה הנובעת מתכנית בצלאל, מונה ביום 31.1.11 שמאי מכריע (מר דוד טיגרמן) לקביעת היטל ההשבחה בגין תכנית זו. ביום 15.5.11, למעלה משנה לאחר כניסתה לתוקף של התכנית השנייה ולמעלה מ-7 שנים לאחר פקיעת תוקף זכויות הבניה לפי תכנית בצלאל, ניתנה שומת השמאי המכריע טיגרמן (נספח ה' לערר המשיבים, שצורף כנספח 2 לערעור; להלן – שומת טיגרמן).
בסעיף 33 לפסק הדין של וועדת הערר נכתב: "החלטה זו מאושרת פה אחד. בשל מינויו של חבר הועדה שנכח בדיונים מר מוטי דדון לשמאי מכריע ועזיבתה של נציגת מתכנן המחוז רינת קרן את תפקידה אישרו את ההחלטה חברי הוועדה מר זוהר עירון ויעקב קרייזלר לאחר שעברו על כל כתבי הצדדים, פרוטוקול הדיון ומסמכים שונים שצרפו הצדדים".
טענות המערערת
המערערת טוענת כי פסק הדין בטל מעיקרא שעה שניתן בחוסר סמכות.
ועוד, בבג"ץ 8754/00 רון נ' בית-הדין הרבני הגדול, פ"ד נו(2) 625 (2002) (להלן – עניין רון) נפסק כי:
"החלטה שניתנה על-ידי הרכב של שלושה דיינים שאחד (או יותר) מביניהם לא שמע את טיעוני הצדדים בפני בית-הדין בנוגע לעניין נושא ההחלטה, כמוה כהחלטה שניתנה בהרכב חסר...פגם זה בניהול ההליך מהוה חריגה מסמכות דיונית המביאה בדרך-כלל לבטלות ההחלטה של בית-הדין ומצדיקה התערבותו של בית-משפט זה. בשתיקתו של בעל-דין בפני בית-הדין הרבני האיזורי בנוגע לפגם האמור אין כדי לרפאו, שכן הפגם יורד לשורש סמכותו הדיונית של בית-הדין" (עמ' 663; ההדגשה אינה במקור).
לאחר ששקלתי את כלל השיקולים הרלבאנטיים, נוכח אי מתן זכות טיעון טרם החלפת ההרכב ברובו, אי היידוע בהחלפה אלא בעת פסק הדין, נוכח הפגיעה הקשה בזכות הטיעון בעל פה לגוף העניין בפני חברי ההרכב שהוחלפו טרם פסק הדין ומתן פסק דין שניתן למעשה בחוסר סמכות כאמור בעיניין רון לעיל, הגעתי לכלל מסקנה כי תוצאת הפגם ראוי שתהא ביטול פסק הדין והשבת הדיון לפני ועדת ערר לשמיעת הערר מחדש, על סמך כתבי הטענות שהוגשו, לאחר שיקויים דיון לצורך טיעון בעל פה.
אמנם, תוצאה זו תיגרום להתארכות ההליך במידת מה ואף תיפגע באנטרס ההסתמכות של המשיבים על פסק הדין, אך אינטרס זה נסוג בנסיבות העניין, נוכח הפגם החמור שארע בהליך היורד לשורש סמכות וועדת הערר.
...
ממילא, בהעדר הוכחה כי המערערת ובאי כוחה ידעו על ההחלפה של חלק מחברי ההרכב, נדחית טענה זו של המשיבים.
נוכח האמור, שוכנעתי כי נפל פגם יסודי בכך שוועדת הערר לא נתנה הזדמנות לצדדים לטעון בעניין החלפת ההרכב טרם מתן פסק הדין.
לאחר ששקלתי את כלל השיקולים הרלבנטיים, נוכח אי מתן זכות טיעון טרם החלפת ההרכב ברובו, אי היידוע בהחלפה אלא בעת פסק הדין, נוכח הפגיעה הקשה בזכות הטיעון בעל פה לגוף העניין בפני חברי ההרכב שהוחלפו טרם פסק הדין ומתן פסק דין שניתן למעשה בחוסר סמכות כאמור בעניין רון לעיל, הגעתי לכלל מסקנה כי תוצאת הפגם ראוי שתהא ביטול פסק הדין והשבת הדיון לפני ועדת ערר לשמיעת הערר מחדש, על סמך כתבי הטענות שהוגשו, לאחר שיקויים דיון לצורך טיעון בעל פה.
אמנם, תוצאה זו תגרום להתארכות ההליך במידת מה ואף תפגע באינטרס ההסתמכות של המשיבים על פסק הדין, אך אינטרס זה נסוג בנסיבות העניין, נוכח הפגם החמור שאירע בהליך היורד לשורש סמכות וועדת הערר.