ביום 6.3.2022 הוגש כנגד הנאשמים כתב אישום המייחס להם עבירות של תקיפת שוטר בנסיבות מחמירות, לפי סעיף 274(1) ו-(3) לחוק העונשין תשל"ז 1977 (להלן: "חוק העונשין"), הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, לפי סעיף 275 לחוק העונשין.
הוסף, כי בנסיבות בהן מיוחסת לנאשמת עבירה מסוג "פשע", חלה חובה על רשויות התביעה לזמן חשוד לשימוע, בטרם יוגש נגדו כתב אישום, ולא ניתן לרפא את הפגם, על ידי קיומו של שימוע בדיעבד, אלא על ידי ביטולו של כתב האישום, בהתאם להוראת סעיף 60 א' לחסד"פ.
בטיעוניו הכתובים ציין ב"כ נאשם 2, כי בשל פנייה תמימה מצד בת אל לעזרת המישטרה לקבלת סיוע נוכח היתנהגות בעלה, הסלים הארוע לכדי ארוע אלים בין השוטרים לבני מישפחה רבים של בת אל המתגוררים בסמיכות אליה, ושהגיעו לסייע לה. צוין, כי מעבר לעובדה שמכתב היידוע שני לא נשלח לנאשם, ועל כך אין חולק, הרי שעיון במכתב היידוע הראשון מעלה כי הוא אינו נושא מדבקה של "דואר ישראל", נתון המעלה ספק בדבר שליחתו לכתובתו הרשומה של הנאשם.
בתגובתה ציינה המאשימה, כי מכתב יידוע ראשון נשלח לכלל הנאשמים, ואולם בשל טעות בתם לב סברה מתמחה שטיפלה בתיק באותה עת, כי המכתב הראשון שנשלח לנאשמים הנו מכתב יידוע שני בו מפורטות העבירות בהן הוחלט להעמיד לדין כל אחד מהנאשמים, בכפוף לשימוע, ועל כן לא נשלחה אליהם הודעה נוספת, ובחלוף 30 יום, ומשלא התקבלה כל בקשה או תגובה, הוגש כתב האישום ביום 6.3.2022.
דיון:
וזה לשונו של סעיף 60א(א) לחסד"פ:
"רשות התביעה שאליה הועבר חומר חקירה הנוגע לעבירת פשע תשלח לחשוד הודעה על כך לפי הכתובת הידועה לה, אלא אם כן החליט פרקליט מחוז או ראש יחידת התביעות, לפי העניין, כי קיימת מניעה לכך"
סעיף 60א(ד) מוסיף:
"חשוד רשאי, בתוך 30 ימים מיום קבלת ההודעה, לפנות בכתב לרשות התביעה כאמור בסעיף קטן (ב), בבקשה מנומקת, להמנע מהגשת כתב אישום, או מהגשת כתב אישום בעבירה פלונית; פרקליט המדינה, פרקליט המחוז, ראש יחידת התביעות או מי שהם הסמיכו לכך, לפי העניין, רשאים להאריך את המועד האמור".
על חשיבותה של זכות היידוע ניתן ללמוד מדברי בית המשפט העליון בבג"צ 4175/06 הרב אלבז נ' היועץ המשפטי לממשלה:
"הליך השימוע, המעוגן כיום בגדרי סעיף 60 א לחוק סדר הדין הפלילי, מניח אפשרות לנחקר לשטוח טענותיו במלואן, ועל הגורם המחליט להאזין לדברים בנפש חפצה, ומתוך נכונות להשתכנע ככל שבדברים יש ממש".
וראו גם ע"פ 1053/13 חסן הייכל נ' מדינת ישראל (23.6.2013) לפיהם:
"השימוע נועד לאפשר לחשוד בעבירה מסוג פשע לשטוח את טענותיו לפני הרשות המוסמכת קודם שתחליט אם יש מקום להעמידו לדין. זכות השימוע מגנה על זכויות חשודים, ועשויה לייעל את מלאכת התביעה. ככל שיהא ביד החשוד לשכנע את התביעה שאין להעמידו לדין, תיחסך ממנו הפגיעה האינהרנטית הנלווית לאישום פלילי בעבירה חמורה. כך גם ייחסכו משאבי תביעה ושיפוט הכרוכים בניהולו של הליך פלילי. השימוע עשוי לחדד את המחלוקות בין הנאשם לתביעה ולייעל את ניהול ההליך; הוא אף עשוי לעודד הידברות בין התביעה להגנה בניסיון לגבש עסקת טיעון. מנגד, השימוע עלול לסרבל את עבודת התביעה ולדחות את פתיחתו של ההליך הפלילי. כדי שיגשים את תכליותיו באופן מיטבי, יש לקיים את השימוע מראש. זהו הכלל, וככל שאין טעמים לסתור, מן הראוי להקפיד עליו" (ההדגשה שלי א.א.).
...
להלן מקרים בהם מצא ביהמ"ש שיש לדחות את בקשת הביטול בגין אי קיום חובת שימוע:
ע"פ 1053/13 חסן הייכל נ' מדינת ישראל (23.06.13) הואשם המערער בגרימת חבלה חמורה בנסיבות מחמירות, ובית המשפט קבע כי אי עריכת השימוע פגמה בהליך.
נקבע כי יש לבחון כל מקרה לגופו, ובאותו המקרה מצא בית המשפט שהפגם אינו מצדיק את ביטול כתב האישום נגד הנאשם, מאחר ועריכת שימוע במקרה זה לא היה משנה את ההחלטה להגיש כתב אישום.
דבריה של הסנגורית בעניין זה הינם ברורים ועל כן אביאם בלשונה: "העמדה של הנאשמת היא כפירה, אבל לא הגענו לעמדה הזו".
נוכח הטעמים שפורטו לעיל, אני מורה על ביטול כתב האישום.