עניינו של פסק דין זה בתביעה לתגמולי ביטוח, אשר באה לעולם לאחר שהנתבעת סירבה לשלם לתובע תגמולים בגין מחלות, שבהן לקה התובע בהיותו מבוטח אצל הנתבעת בהסכם ביטוח קולקטיבי (פוליסה מס' 323056574) לביטוח מחלות קשות וביטוח סיעודי.
בשל מחלות אלה פנה התובע לנתבעת בבקשה לשלם לו תגמולים בהתאם לאמור בפוליסה, אולם הנתבעת סירבה לעשות כן, בטענה שהתקיימו סעיפים 2.2 ו-2.6 לפרק הסייגים לחבות שבפוליסה.
בדף פרטי ביטוח מיום 6.12.1993 לפוליסה 323056574, אותו ניסחה הנתבעת לצורך התקשרותה בהסכם הביטוח עם התאגדות עובדי הדסה ירושלים, מגדירה הנתבעת במפורש בפרק 1 בסעיף א' את ההגדרה הבאה: "'מבוטח' – עובד בהסתדרות מדיצינית הדסה שבקשתו להצטרף לביטוח זה התקבלה ואושרה בחברה ובמועד הצטרפותו טרם מלאו לו 65 שנה".
20.
משקבעתי לעיל כי התובע הוא המבוטח בפוליסת הביטוח האמורה, קמה לנתבעת החובה הקבועה בסעיף 2 (א) לחוק חוזה הביטוח, אשר מורה כדלקמן:
"נכרת חוזה ביטוח, על המבטח למסור למבוטח מיסמך חתום בידי המבטח המפרט את זכויות הצדדים וחיוביהם (להלן-פוליסה), זולת אם נהוג באותו סוג ביטוח שלא להוציא פוליסה".
23.
כשמדובר בחוזר ביטוח, אשר מהווה למעשה אותה "תעודה" אשר מפרטת את זכויותיו של המבוטח ואת הסייגים לחבותה ואחריותה של חברת הביטוח, נדרשת חלוקה שמית וספציפית, אשר תסב את תשומת ליבו של העובד – המבוטח – לחוזר עצמו, ולחשיבותו ולתנאים הנזכרים בו:
"ניתן היה לצפות, כי בשנת 1991, עת הוצאה הפוליסה בענייננו, יוציא המבטח, בין במישרין ובין באמצעות קופת הפנסיה, תעודה אישית – שמית – לכל מבוטח ומבוטח המפרטת את זכויותיו על פי הפוליסה, לרבות, כמובן, סוגי הסיכונים המבוטחים. ניתן היה לצפות גם שיהא תיעוד מתאים אודות המצאתה של כל תעודה למענה. זאת לא נעשה.
...
אינני מקבל את טענת התובע (בסעיפים 152-154 לסיכומיו), בדבר הדרך הפרשנית בה יש להתייחס לסעיף ג' לפוליסה, המביאה לתוצאה שהוא חפץ ביקרה.
גם בקביעות דלעיל, כי הנתבעת כשלה בהמצאה לתובע של הפוליסה או מסמך אחר, המפרט את זכויותיו והסייגים לאחריות ולחבות הנתבעת, אין כדי לשנות מן המסקנה הנ"ל, שהיא מסקנה פרשנית, לעניין היקף זכאותו של התובע לתגמולי ביטוח בנסיבות דנן.
על אף שיש מקום לביקורת על היתנהלותה של הנתבעת בשלבים שונים של האירועים הנדונים, אין מקום לחייבה בהוצאות עונשיות, וגם לא בשכ"ט עו"ד בסכום שהתובע נוקב בו. לאחר שקילת המכלול אני קובע, כי על הנתבעת לשלם לתובע – עבור שכ"ט עו"ד ומע"מ והוצאות משפט, גם יחד – סכום כולל של 25,000 ש"ח, למועד פסק דין זה.
ניתן בהיעדר הצדדים היום, כ"ה בחשון תשס"ט (23/11/2008).