רקע
ביום 31.7.2017 הגיש המבקש בקשה לאישור תובענה כיצוגית (להלן: "בקשת האישור"), כנגד המשיבה בטענה, כי אינה עומדת בתנאי פוליסת ביטוח המנהלים עליה חתמה עם מבוטחיה בשנות ה-80 של המאה הקודמת, ומשלמת "קצבה שחלקה ו/או כולה מחושבת לפי מקדם הגבוה מזה הנקוב בנספח לפוליסה ונגזרותיו".
עפ"י הנטען בבקשת האישור, אי תשלום הקצבה כמתחייב מהוראות נספח הפוליסה, פוגע פגיעה "קשה" בכל מבוטחי המשיבה המחזיקים בהסכם דומה, ובזכויותיהם הסוציאליות בקופת הביטוח, שנועדו להבטיחם ולקיימם בכבוד לעת פרישה מעבודה.
ביום 1.3.2018 (בעקבות הדיון המקדמי) הגישה המשיבה תגובה משלימה לבקשה לאישור (להלן: "תגובה לבקשת האישור") בה טענה כי המבקש הסתיר מידע מהותי ורלוונטי שמצופה היה ממנו לגלות, והוא נעדר עילת תביעה אישית כלפיה, שכן לאחר שהבהירה לו כי חוות הדעת של המשווק הפנסיוני מיום 18.1.2010 שגויה (נספח 5 לבקשה), הוסכם לפצותו בגין המידע השגוי שניתן לו, והמבקש חתם על כתב ויתור.
(4) הורה בית המשפט על פירסום הודעה כאמור בפסקות (1) או (2), לפי הענין, רשאי כל מי שהיה רשאי להגיש בקשה לאישור התובענה הייצוגית לפי הוראות סעיף 4(א), לבקש מבית המשפט, בתוך 45 ימים מיום הפירסום כאמור, למנותו כתובע המייצג בתובענה הייצוגית, וכן רשאי עורך דין, בתוך אותו מועד, לבקש מבית המשפט למנותו כבא כוח המייצג בתובענה; הוגשה בקשה למינוי כאמור לאחר שבית המשפט אישר תובענה ייצוגית, לא יאשר בית המשפט את הבקשה למינוי אלא אם כן מצא כי היתקיימו התנאים המפורטים בסעיף 8(א)(3) ו-(4).
בע"ע (ארצי) יעקב וקסלר – י. אדרי ובניו מיפעל מתכת והנדסה אזרחית בע"מ (פורסם בנבו, 20.6.2017) והפסיקה המצוטטת שם, נקבע: "ברוח זו נקבע גם כי דיני ההתיישנות נועדו להשיג איזון אינטרסים בין בעלי הדין והאנטרס הצבורי; כאשר בהתאם לאיזון זה, יש להניח לבעל דין המבקש לתבוע את זכויותיו בערכאה שיפוטית שהות מספקת להערך לכך, בשים לב לקשיים, לעלויות ולאילוצים. מנגד, יש לקצוב מראש תקופת זמן סבירה לצורך הגשת התביעה אשר מעבר לה תוסר אימת התביעה המשפטית מהנתבע והוא לא יחויב עוד בשמירת ראיות וכן, יוסר ממנו הסיכון כי הראיות שהיו זמינות בידיו בעבר, שוב לא תהיינה בהשג ידו. זאת, באופן שיכביד על יכולתו להיתגונן בפני התביעה".
נוכח האמור לעיל, בחירתו של המבוטח (המבקש) במסלול פרישה היא חד פעמית ובלתי הדירה.
...
סבורים אנו כי יש לפרסם את ההסתלקות בפנקס, מחד ומאידך, אין בפנינו, על פניו, כי קיים (באמת) תובע ייצוגי חליף (ולו שב"כ המייצג לא טען, עד עתה – לקיומו).
בנסיבות אלה – מצאנו שלא להדרש לעניין זה.
הוצאות ושכר טרחה
משלא מצאנו כי עלה בידי המבקש וב"כ להצביע על עילת תביעה לכאורה כנגד המשיבה, או כי ההליך השיג תועלת (ודאי לא ממשית ורלוונטית) לחברי הקבוצה(האפשרית, כטענתו), אין אנו פוסקים גמול ושכר טרחה למבקש ולב"כ.
מנגד, הגענו למסקנה כי יש לחייב את המבקש בהוצאות המשיבה.
לא שוכנענו כי הנמקת המבקש (התולה יהבו במחלת הסוכרת) – היא-היא הגורם להתנהלותו, מחד ומאידך, אף לא כי "נפגם זכרונו" (כעולה מהתנהלותו בהליך).