לממ"ן יש מעמד סטאטוטורי על פי כללי רשות שדות התעופה (פריקת כלי טיס וטעינתם), תשמ"ח-1988 (להלן: הכללים), שם אנו מוצאים בסעיף ההגדרות:
"'ממ"ן' - מסופי מטען וניטול בע"מ המפעילה את מסוף המטענים בנמל, או כל גוף אחר שייקבע לענין זה על ידי המנהל".
סעיף 2 לכללים קובע כי "לא יפרוק אדם משגור מכלי טיס, לא יטעין אדם משגור בכלי טיס, לא יוביל אדם משגור בשטח המבצעי ולא ירשה לאחר לעשות כל אלה אלא בהתאם לכללים אלה". השטח המבצעי כולל, בין היתר, "את המסלולים, רחבות החניה לכלי טיס, רחבות חניה וחניונים לרכב שירות".
כלל 5(א) קובע כי "לא יפתח אדם תא מטען לצורך פריקתו אלא אם הוא נציגו של המוביל, או אם נציג המוביל הורהו לפתוח את תא המטען", וסעיף 9(א) לכללים קובע כלהלן:
בדיקה, פריקה והובלה
9.
אלא שנושא זה כבר זכה לפיתרון בפסיקה, שדנה בסיטואציה שבה שומר שאחריותו מוגבלת מכוח החוק מסר לשומר משנה שאחריותו גדולה משלו, כך שאחריות שומר המשנה כלפי הבעלים גדולה מזו של השומר הראשי (ע"א 1439/90 מדינת ישראל (רכבת ישראל) נ' הום חברה לביטוח בע"מ, פ"ד מז(2) 346 (1993); פנחס ברגמן "כיצד הלה עושה סחורה בפרתו של חברו?" משפטים יט 477 (התשמ"ט); יהושע ויסמן "שמירת נכסים" מחקרי משפט טז 277 , 347-344 (תשס"א)).
עמד על כך בית המשפט בעיניין אליהו: "חברות הביטוח אשר תהיינה מודעות לחוסר יכולתן לשבב תגמולי ביטוח ששלמו – יקשיחו עד מאד את תנאי הביטוח ועלותו". גניבות ממחסן אינן חזיון נדיר במקומותינו, ותביעות שבוב מוגשות על ידי חברות ביטוח בגין ניזקי גניבה ופריצה כעניין שבשיגרה.
...
]השופט ע' גרוסקופף:[
לפניי בקשת רשות ערעור על החלטתו של בית המשפט המחוזי מרכז בלוד (כב' השופט יעקב שפסר) מיום 9.11.2022 בת"א 9485-01-21, במסגרתה נקבע כי המבקשת, חברת ממן מסופי מטען וניטול בע"מ, אינה משמשת כסוכן של המוביל האווירי על פי אמנת מונטריאול, ולכן אין להחיל עליה את הוראות אמנה זו.
בהינתן החשיבות הכללית שיש לשאלה העומדת ביסוד בקשת רשות הערעור, ולהכרעות סותרות שניתנו לגביה בערכאות הדיוניות, ולאחר שהתקבלה גם עמדת היועצת המשפטית לגביה, הגעתי לכלל מסקנה כי יש לדון בבקשת רשות הערעור כאילו ניתנה רשות ערעור והוגש ערעור על פי הרשות שניתנה, וכי היא תוכרע על ידי מותב תלתא, והכל בהתאם לסמכותי על פי תקנה 149(2)(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018.
קבלת טענתה של המשיבה בעניין זה, כך נטען, מחייבת את המסקנה כי גם DHL ישראל, כמי שמבצעת פעולות כמעט זהות לאלו של ממן, ולמעשה גם כל מי שמסייע לייבוא לישראל, ייחשב ל"זרוע הארוכה" של המכס, וברי כי זו קביעה שלא תוכל לעמוד.
משכך, ממן פועלת, בנסיבות דנן, לקידומו של חוזה התובלה האווירית, ולכן מתקיים בה גם הנדרש על פי "נקודת המבט החיצונית".
לסיכום.
מהטעמים דלעיל הנני מצרף את דעתי לדעתו של חברי, השופט ע' גרוסקופף, כי דין הערעור להתקבל.
ברוב דעות השופטים עופר גרוסקופף ויחיאל כשר, כנגד דעתו החולקת של השופט יצחק עמית, הערעור מתקבל, ונקבע כי התביעה שהגישה המשיבה נגד ממן מוגבלת בהתאם לכללים שנקבעו באמנת מונטריאול.