מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטוח אחריות מקצועית של מהנדס, בהתאם לתקנות המהנדסים והאדריכלים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

העד ציין לעניין זה בכוללניות כי הוא לא זוכר את שארע במקרה הספציפי, אולם בדר"כ הוא מתכנן לפי התוכנית האדריכלית שנותנים לו ואם תכנית המתאר מאפשרת זאת הוא מתכנן עבור קומות נוספות בהתאם כדי שבעתיד ניתן יהיה להגדיל את הבניה (עמ' 54, ש' 27-29; עמ' 55, ש' 18-20).
בסיכומיו הפנה התובע לתקנה 8 לתקנות המהנדסים והאדריכלים (כללים בדבר היתנהגות שאינה הולמת את כבוד המיקצוע), תשנ"ה – 1994, הקובעת כי היתקשרות בין מהנדס או אדריכל לבין לקוח לעניין שירות תיכנון תאום או פקוח, תיעשה בכתב עם תחילת ביצוע השירותים או תוך זמן סביר ותוך פירוט בין היתר של עיקר השירותים והיקפם.
עמדת המומחה קרבצ'יק בעיניין זה הנה בתחום מובהק של מקצועיותו ולא עלה בידי התובע להצביע על פרכה שנפלה בה. המסקנה היא איפוא, כי יש לייחס רק 50% מנזקי הסדיקה הקיימת במבנה לליקוי התיכנוני שבאחריות הנתבע נוכח קיום גורמי נזק נוספים.
אשר לטענה בדבר ירידת ערך פסיכולוגית; ראשית יצויין כי גם בעיניין זה ראה התובע לנכון לצרף לסיכומיו מאמר מקצועי, וזאת ללא בקשה מתאימה, מבלי שמתקיימים התנאים להגשת מאמר מקצועי כראיה במשפט וממילא מבלי שהדבר הותר לו. אין להדרש איפוא למאמר זה. האפשרות להכיר בירידת ערך "פסיכולוגית" עקב ידיעת הבריות אודות תיקון שבוצע בנכס, הוכרה עקרונית בפסיקה (ראו: רע"א 3577/93 הפניקס הישראלי חברה לביטוח בע"מ נ' מוריאנו, פ"ד מח(4) 70 (1994), לעניין רכב; ע"א 2016/00 רוזנצוויט נ' רוזנבליט (פורסם במאגרים) (2002) לעניין ליקויים במבנים).
במבט כולל על עלויות ההליך, הוא היה כרוך בתשלום אגרה ע"י התובע בסך של כ- 46,000 ₪; עלויות מומחים של שני הצדדים, כאשר התובע ראה להגיש שלוש חוות דעת מקצועיות מטעמו (שתיים של מהנדסים ואחת של שמאי, בגינן לטענתו שילם סך 18,000 ₪, אם כי לא צירף כל ראיות בעיניין זה), עלות שלושה מומחים מטעם בית המשפט (המומחה ליאור, המומחה קרבצ'יק והמומחה דוד דוד) וכן עלות של הבדיקות עליהן הורה המומחה דוד דוד שעלותן בלבד מסתכמת ביותר מ- 25,000 ש"ח. למעט שכרו של המומחה ליאור בו נשאו שני הצדדים יחד, בכל יתר עלויות המומחים מטעם בית המשפט והבדיקות שנדרשו מטעמם, נשא הנתבע לבדו (ראו החלטת כב' השופט בולוס בעיניין זה, ויתר ההחלטות בעקבותיה).
...
איני מקבלת את טענת התובע לפיה הוכח כי מדובר בפגם קונסטרוקטיבי המביא לירידת ערך.
סיכומם של דברים: התביעה מתקבלת חלקית.
על יסוד כל המקובץ לעיל אני מחייבת את הנתבע לשלם לתובע פיצויים בסך 268,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

לפי עמדתו המקצועית של מר גולדקלנג, הנתבע 1 נבחר לשמש כקבלן המבצע מטעם הנתבעת 2, בעוד שמפקחי הבנייה אינם אמורים לאשר ולתקן את תכניות הבנייה של המהנדסים המתכננים בהם בחרה הנתבעת 2.
בנוגע להתנהלות הקונסטרוקטור (הנתבעת 3) טוענים התובעים כי על פי הוראות חוק התיכנון והבנייה, תשכ"ה – 1965, תקנות התיכנון והבנייה (בקשה להיתר, תנאיו ואגרות), תש"ל – 1970 ותקנות התיכנון והבנייה (פקוח עליון על הבנייה), תשנ"ב – 1992, אשר היו רלוואנטיות במועד ביצוע הבנייה ובהתאם להוראת תקן מספר ת"י 940 משנת 2008, עומק הכלונסאות צריך להיקבע אך ורק על ידי המהנדס המתכנן של שלד המבנה ולכך שהכלונסאות תחדורנה אל תוך שכבות הקרקע ואף להמצא פיזית באתר הבנייה בשעת התקנת הכלונסאות כחלק מחובת ביצוע הפיקוח העליון על עבודות התקנת השלד ויסודות המבנה.
במקרה דנן, הנתבעת 2 התחייבה במסגרת הסכם ההיתקשרות עם הנהלת הקבוץ לתאם בין הנתבעת 1 לבין הנתבעים 3 ו – 8 (ראה : עמוד 52 שורות 27 – 28 לפרוטוקול) ולכן אף בהיבט הביצועי אין הנתבעת 2 יכולה לפטור את עצמה מאחריות לכך שהנתבע 3 לא נידרש על ידה לבצע בדיקות באתר הבנייה עוד במהלך שלב ביצוע היציקות ובכך שלא ווידאה כי הנתבע 3 מבוטח באמצעות פוליסת ביטוח אחריות מקצועית בהתאם להתחייבותה אל מול הנהלת הקבוץ (ראה : עדות הנתבע 3 בעמוד 75 שורות 23 – 24 ובעמוד 80 שורות 4 – 7 לפרוטוקול ; עדות מר יוסי בן-סימון בעמוד 74 שורות 2 – 4 לפרוטוקול ; עדות מר קסל בעמוד 53 שורות 8 – 12 לפרוטוקול ; ההסכם שבין הנתבעת 2 לבין הנהלת קבוץ גבת המסומן כמוצג ת/1 בסעיף 18).
לטענת התובעים, הכשל התיפקודי של מפקחי הבנייה התבטא בכך שהנתבעים 5 – 7 העסיקו מטעמם מפקח בשם יוסי בן-סימון, שהנו בעל הכשרה כהנדסאי בתחום האדריכלות בלבד ולא בתחום הקונסטרוקציה וקדוח הכלונסאות כפי המתבקש, ובד בבד אפשרו למנהל העבודה מטעם הנתבעת 1 לבצע "פקוח עצמי" על עבודת פועלי החברה.
מעבר לכך שהמפקחים לא ווידאו כי החברה הקבלנית ומנהל העבודה/מהנדס הבצוע מטעמה, שעליה נדרשו לפקח (ראה: סעיפים 5(ג) ו - 5(ד) להסכם), הנם קבלנים רשומים כפי הנידרש בהוראת תקנה 2 לתקנות רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות (הקף כספי ומהות מקצועית), תשמ"ד – 1984 (ראה : עדות הנתבע 5 שורות 22 – 27 לפרוטוקול) הרי שגם צוות כח האדם אשר הועסק מטעמם באתר העבודה היה בלתי מנוסה דיו וכל זאת חרף היתחייבותם של הנתבעים 5 – 7 במסגרת ההסכם לדאוג לכך שבאתר העבודה יימצא מפקח מנוסה ומיומן (ראה : סעיפים 7(א) ו – 7(ב) להסכם).
...
הואיל ורכיב זה נתון לאומדנו של בית המשפט סבורני כי בהתחשב בכך שאין מחלוקת בין כלל המומחים על כך שריבוי הסדקים גורם לחלחול מי גשם אל תוך הבתים במהלך תקופת החורף ולאי הנוחות המתמשכת של התובעים וילדיהם (ראה : סעיפים 39 – 40, 79 ן – 82 לתצהירי התובעים) הנני מוצא לנכון לפצות את התובעים בגין ראש תביעה בסך של 100,000 ₪ (50,000 ₪ למשפחה).
סוף דבר : התביעה מתקבלת באופן חלקי .
אין צו להוצאות בכל הנוגע לנתבעים 3 ו – 8 בשל הנימוקים המפורטים מעלה, אולם התביעות כנגדם נדחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום טבריה נפסק כדקלמן:

בבקשתו, עומד ב"כ התובע על ההבדל בין מהנדס רשוי למהנדס רשום ומפנה, בהקשר זה, אל הוראת סעיף 3 לתקנות המהנדסים והאדריכלים (רשוי וייחוד פעולות), תשכ"ז-1967 אשר קובע כי הפעולות האמורות בתוספת הראשונה הן פעולות שיוחדו למהנדס רשוי או לאדריכל רשוי.
טענה נוספת שהעלה התובע בבקשתו היא, כי מעיון בחוות הדעת בעיניין יציבות הקיר עולה כי חוות הדעת אינה עצמאית ולא נערכה על פי בדיקתו האישית של המומחה, אלא נסמכת על חוות דעתו של המהנדס מטעם הועדה לתיכנון ובניה אותה אימץ המומחה.
תיכנון הקיר הועבר לועדה לתיכנון ובניה טבריה האחראית למתן ההיתר ולא אחת, פנה התובע לועדה וניסה בכל דרך למנוע את בניית הקיר ללא הצלחה, שכן הועדה נתנה חוות דעתה באמצעות מהנדס רשוי מורשה, מר רסקינזי, כפי שהעיד מהנדס העיר – מר מוטי לביא.
בתי המשפט מייחסים מהימנות גבוהה לחוות הדעת של המומחים מטעמם והנחת המוצא היא כי המומחה פועל באופן הגון וללא משוא פנים (רע"א 9027/07 אריה חברה לביטוח בע"מ נ' בשאראת, 30.12.07).
סעיף 2 לתוספת הראשונה מיפרט שורה של פעולות אשר יוחדו למהנדס רשוי, כאשר ייחוד הפעולות אינו רלוואנטי מקום שמדובר במבנה פשוט, כהגדרתו בסעיף 1 לתוספת הראשונה לתקנות: " "מבנה פשוט" – אחד מאלה: תק' תשמ"ז-1987 (1) מבנה בעל שלד לא טרומי המורכב מקירות, או מקירות ועמודים, ומתקרות שטוחות עם קורות או בלעדיהן, כאשר המרחק בין העמודים או בין הקורות, וכשאין עמודים או קורות – בין הקירות, אינו עולה על ששה מטר, ואשר גובה המפלס של ריצפת קומתו העליונה מעל המפלס העליון של הריצפה שעל פני הקרקע אינו עולה על אחד עשר וחצי מטר, לרבות מקלט למבנה כאמור, בהתאם לתקנות ההתגוננות האזרחית (מפרטים לבניית מקלטים), תשל"א-1971, ולמעט מבנה מבטון דרוך, ומבנה מרחבי מכל סוג שהוא; תק' תשמ"ז-1987 (2) מבנה מקורה בעל קומה אחת, שגבהו עד חמישה מטר מעל פני הקרקע ומפתחו אינו עולה על שנים עשר מטר, להוציא מבנה שפועלים עליו כוחות דינאמיים, ולמעט מבנה מבטון דרוך, מבנה בעל שלד מבטון טרום ומבנה מרחבי מכל סוג; (3) קיר תומך בגובה עד שני מטר מעל המפלס הנמוך של פני הקרקע, הדרוש להקמת מבנה כאמור בפסקות (1) או (2) בתחום המיגרש שבו מוקם המבנה;"
על רקע האמור לעיל, מתבקשת המסקנה – כי השאלה האם למומחה אין רשוי לתכנן מסלעות, יפה אך ורק לעצם תיכנון העבודה, אך אינה מעלה או מורידה, בהקשר של מתן חוות דעת מקצועית כמומחה מטעם בית המשפט – לא כל שכן, כאשר המומחה העיד ועדותו לא נסתרה, כי, הוא מומחה להנדסת קרקע, לביסוס קרקע , כי במסגרת לימודי הנדסת מכרות ומחצבים הוא למד ורכש השכלה בתחום הביסוס וכי במהלך הקריירה המקצועית שלו, אשר נמשכה לאורך עשרות שנים, הוא תיכנון ובנה בעצמו מסלעות וקירות תמך רבים וכן, נתן חוות דעתו בנושאים אלו במקרים רבים".
...
על רקע האמור לעיל, מתבקשת המסקנה – כי השאלה האם למומחה אין רישוי לתכנן מסלעות, יפה אך ורק לעצם תכנון העבודה, אך אינה מעלה או מורידה, בהקשר של מתן חוות דעת מקצועית כמומחה מטעם בית המשפט – לא כל שכן, כאשר המומחה העיד ועדותו לא נסתרה, כי, הוא מומחה להנדסת קרקע, לביסוס קרקע , כי במסגרת לימודי הנדסת מכרות ומחצבים הוא למד ורכש השכלה בתחום הביסוס וכי במהלך הקריירה המקצועית שלו, אשר נמשכה לאורך עשרות שנים, הוא תכנון ובנה בעצמו מסלעות וקירות תמך רבים וכן, נתן חוות דעתו בנושאים אלו במקרים רבים".
לאחר ששמעתי את עדותו של המומחה בפני ועיינתי בחוות דעתו, התרשמתי כי עמדו בפני המומחה כל הנתונים הרלבנטיים שחוות דעתו נסמכה עליהם, עדותו של המומחה הייתה עקבית והוא הותיר בי רושם חיובי.
לאור האמור לעיל, דין הבקשה לפסילת מומחה – להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

. החישובים הסטאטיים ישאו את חתימתו של מהנדס רשום בפנקס המהנדסים והאדריכלים לפי תקנות המהנדסים והאדריכלים (רישום בפנקס), תשכ"א - 1960 (להלן - המהנדס), אשר בחתימתו - (1) מקבל עליו את האחריות שהחישובים הסטאטיים נערכו לפי הכללים והרמה המקצועית הנהוגים אותה שעה בנידון וכי קויימו הוראות החוק הנוגעות לענין זה; (2) אם נושא הבקשה הוא הוספה לבנין קיים - מצהיר כי בדק את הבנין הקיים וכי הוא אחראי ליציבותו בעת בניית התוספת ולאחריה; (3) מתחייב לדאוג לכך ששלד הבנין ייבנה לפי הכללים והרמה המקצועית הנהוגים אותה שעה בנידון וכי קויימו הוראות החוק הנוגעות לענין זה ובהתאם לחישובים הסטאטיים כפי שהוגשו, וכי אם מסיבות בלתי צפויות מראש יתגלה צורך בשינוי מהותי בהם, יגיש חישובים סטאטיים מתוקנים מיד עם גילוי הצורך כאמור; (4) מתחייב שתכנית הקונסטרוקציה תימצא באתר הבנין בתקופת הבניה ושישמור אותה בתום הבניה לתקופה של לא פחות מעשר שנים.
בתמיכה לטענתה הגישה התובעת את חוות דעתו של ראובן קוניאק, יועץ לביטוח ולניהול סיכונים, אשר קבע בחוות דעתו כי מאחר והבניין חווה "היתמוטטות" בעבר, ומאחר וישנן מספר חוות דעת מקצועיות הקובעות שהמבנה מסוכן, וקיים פסק דין האוסר שימוש בו עקב מסוכנותו, אף חברת ביטוח לא תיאות לבטחו "במצבו הנוכחי". יחד עם זאת ציין קוניאק כי חברת ביטוח תהיה מוכנה לבטח את הבנין אם תיתקבל חוות דעת של מהנדס מוסמך שהבנין תקין לפי התקן הישראלי, שאינו צפוי להיתמוטטות ושאין סיכון באכלוסו (נספח יא לתצהיר גאולה).
...
עמדה זו, כאמור, מקובלת עלי.
חוות דעתו של השמאי אפיק מקובלת עלי ויש לאמצה.
סוף דבר לסיכום, על הנתבעות 1 ו-18 לשלם לתובעת, ביחד ולחוד, את הסכומים הבאים: בגין תיקון הבנין – סך 1,250,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד המחירים לצרכן מיום 1.11.06, וכן סך 62,218 ₪, כמפורט בס' 114 לעיל, בצירוף הפרשי הצמדה למדד המחירים לצרכן מיום 23.4.12.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2022 בעניינים מקומיים אריאל נפסק כדקלמן:

תביעה זו דנה בתפקידו של אדריכל המתבקש להכין בקשה לקבלת היתר בניה ומד גבולות אחריותו.
ההליך הדיון בתביעה לגופה היתקיים בפני היום ושמעתי טיעוני הצדדים" התובעת ובנה, הנתבע ונציג חברת הביטוח.
הנתבע טוען שתפקידו כאדריכל להכין את הבקשה להיתר על בסיס ההיתר המקורי שמצוי בתיק הבניין המחלקת ההנדסה בעריית אריאל והוא אינו נידרש לסור את הבית על מנת לבדוק אותו אלא זהו תפקידו של המהנדס.
סע' 3(2) לתוספת הראשונה לתקנות המהנדסים והאדריכלים (רשוי וייחוד פעולות), תשכ"ז-1967 קובע לעניין מבני מגורים את תפקידיו של האדריכל.
תאום התיכנון והכולל של מערכות המבנה השונות, לרבות התאום עם יועצים מקצועיים.
...
לכן אני דוחה את טענת התובעת כי הנתבע ידע שמדובר בתקרה מעץ, בהיעדר ראיה התומכת בטענתה זו לאור הכחשת הנתבע ודוחה את טענתה כי היה עליו לבחון את הבית ולהיווכח בכך שהתקרה מעץ.
סוף דבר אני דוחה את טענות התובעת בדבר רשלנותו של הנתבע ודוחה את התביעה.
התובעת תשלם לנתבע הוצאות המשפט בסך של 500 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו