מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטוח אובדן כושר עבודה לאחר גיל 60

בהליך קופת גמל (ק"ג) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

עניינה של תביעה זו בשאלת בחירת מסלול הכסוי הבטוחי על ידי התובע, כאשר לטענת התובע הוא בחר במסלול כסוי "בסיסי" שמשמעותו פנסיית נכות בשיעור של 75% מהשכר הקובע עד לגיל 67, בעוד שלטענת הנתבעים 1-2, התובע בחר מרצונו במסלול "מוטה זקנה" המקנה זכות לפנסיית זקנה מרבית תוך הפחתת שעורי פנסיות הנכות והשאירים לכסוי מינימאלי, כך ששעור פנסיית הנכות עמד על 16.2% מהשכר הקובע וזאת עד גיל 60 שלאחריו קיימת זכאות לקבלת פנסיית זקנה.
בין הצדדים קיימת מחלוקת, אליה נתייחס בהמשך פסק הדין, לגבי תוכן השיחה - האם התובע מסר כי הוא חולה בסרטן (כגירסתו) או כי חלה בעבר מסרטן והחלים (כגירסת יובל) והאם התובע ביקש להקטין את הכסוי למקרה מוות ולאובדן כושר עבודה לכסוי מינימאלי לטובת הגדלת החסכון לרבות הקדמת גיל הפרישה לגיל 60 כגירסת יובל או שמא, כטענת התובע הוא הדגיש בפני יובל את רצונו לביטוח אובדן כושר עבודה בשיעור של 75% מהשכר המבוטח והוא לא ביקש להקדים את גיל הפרישה.
...
עוד נציין כי התובע הלין בדיעבד על גיל הפרישה ואולם שוכנענו שבזמן אמת התובע היה מעונין בהקדמת גיל הפרישה.
] על יסוד כל האמור לעיל, התביעה נדחית.
התובע ישלם לנתבעת הוצאות משפט בסכום של 2,000 ₪ ושכ"ט עו"ד בסכום של 10,000 ₪.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בגידרה הוא מבקש לייצג את כל מי שהתקשר עם המשיבות בביטוח אובדן כושר עבודה לפני 2017, והמשיבות סיימו את ההיתקשרות עימו בהגיעו לגיל 60 (לנשים) וגיל 65 (לגברים).
יחד עם זאת, נבהיר כי אין במסקנה זו כדי למנוע מהמבקש, ככל שימצא זאת לנכון, לנסות ולהוכיח, במסגרת תביעה האישית, כי המשיבות ו/או סוכן הביטוח ששווק לו את הפוליסות יצרו כלפיו מצג שוא שכזה; שלישית עיינו בפסק הדין בעיניין שרייבר (ת"א 68124-10-13 שרייבר נ' הראל חברה לביטוח (6.1.15, כב' השופטת יהודית שבח)) עליו הסתמך המבקש, ולא מצאנו שיש בו כדי לסייע לו. אכן, באותו המקרה אושרו לתובע תגמולי אובדן כושר עבודה עד גיל 70, אך זאת לאחר שנמצאו סתירות ואי התאמות בין מיסמכי ההיתקשרות (ההצעה, הפוליסה ונספחיה), מה שכאמור לעיל לא מצאנו בשלוש הפוליסות שאותן רכש המבקש; ולבסוף לאחר שלב הסיכומים הגיש המבקש בקשה להרשות לו לצרף למסכת ראיותיו שתי ראיות.
...
התיישנות שתי המשיבות טענו טענת סף, לפיה דין בקשת האישור להידחות בשל התיישנות.
סוף דבר הבקשה לאישור נדחית.
אשר לפסיקת ההוצאות, בעניין זה נכון להביא בחשבון מצד אחד, כשיקול להפחתת גובה ההוצאות, את העובדה שהמבקש הינו גימלאי אשר ככלל על פי פסיקתו של בית דין זה אין להשית עליו הוצאות בתביעות אישיות אף במקרה שבו נדחית תביעתו, ומצד שני את העובדה שמדובר בהליך ייצוגי שחייב את המשיבות להוציא הוצאות מרובות להגנתן, וכן את העובדה שנכון לדעתנו לחייב את המבקש בהוצאות המשיבות בבקשה להוספת ראיות שהגיש המבקש לאחר תום שלב הסיכומים.
המבקש ישלם לכל אחת מהמשיבות הוצאות משפט בסך 10,000 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מהיום.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

לטענתה, אשה עובדת לאחר גיל הפרישה הקבוע לגביה, אך בטרם גיל פרישת חובה, אינה זכאית לכסוי בטוחי לאובדן כושר הישתכרות, אך מחמת מגדרה וזאת מבלי שקיים כל שוני מהותי המצדיק הבדלה ומתן זכויות פחותות.
הוראות סעיף 195 לחוק מגדירות את המבוטחים בביטוח נכות כללית: מיום 1.4.2004 תיקון מס' 66 -Hyperlink Removed- מיום 18.1.2004 עמ' 58 (-Hyperlink Removed-) "מבוטח" - תושב ישראל שמלאו לו 18 שנים וטרם מלאו לו 65 שנים בגבר ו-60 שנים באישה הגיע לגיל הפרישה; "נכה" - מבוטח, למעט עקרת בית, שכתוצאה מליקוי מתקיימים בו כל אלה: (1) (נמחקה); (2) אין לו כושר להישתכר מעבודה או ממשלח יד, או שכושרו להישתכר כאמור צומצם עקב הליקוי, בין בבת אחת ובין בהדרגה, ב-50% או יותר (לאי-כושר או להפחתת הכושר כאמור ייקרא בחוק זה – אי-כושר להישתכר); לעניין פרק זה יראו כנכה גם מי שהיה עובד קטין בתכוף לפני שניגרם לו אי-הכושר להישתכר; (3) אין לו הכנסה בפועל מעבודה או ממשלח יד או שהכנסתו כאמור אינה עולה על 60% מהשכר הממוצע לתקופה של 90 ימים רצופים לפחות מהתאריך הקובע; השר, באישור ועדת העבודה והרווחה, רשאי לקבוע כללים ומבחנים לעניין הגדרת נכה כאמור; (הדגשה שלי – י.א.ש.) "מבוטח" הוגדר: "מבוטח" - תושב ישראל שמלאו לו 18 שנים וטרם הגיע לגיל הפרישה; (הדגשה שלי –י.א.ש.) ואילו "עובד קטין" הוגדר: "עובד תושב ישראל שמלאו לו 16 שנים אך לא 18 שנים והוא זכאי לשכר שבעדו חייב מעבידו בתשלום דמי ביטוח לפי פרק ה', ובילבד שמתקיימים בו התנאים שהיו מזכים אותו להענקת אבטלה לפי סעיף 178(א)". הצדדים אינם חולקים על כך שהגדרת גיל פרישה בחוק הביטוח הלאומי תוקן עם חקיקת חוק גיל פרישה.
בחינת כל האמור, היינו, פרשנות העולה בקנה אחד עם עיקרון השויון העומד בבסיס השיטה המשפטית, המטרה לעודד אנשים להמשיך ולעבוד ובמקביל, תכלית גמלת הנכות הכללית להקנות גמלה למי שאיבד מכושרו להישתכר, והעובדה כי הלכה למעשה, המוסד מחייב את האשה העובדת אשר הגיעה לגיל פרישה להמשיך ולשלם דמי ביטוח ואינו מעניק לה קצבת אזרח ותיק עקב הכנסותיה – מביאים לכלל המסקנה כי פרשנות הנתבע עולה כדי אפלייה פסולה שאין לה הצדקה עניינית וכי אין כל הצדקה להפלות בין גבר עובד לאשה עובדת, וודאי מקום שבו האישה המשיכה לעבוד כאשר טרם הגיעה לגיל פרישת חובה.
...
לא נעלמה מעינינו טענת הנתבע שלפיה, ישנו אגד של זכויות וחובות הנגזרות מפרשנות המונח "גיל פרישה", אלא שבהינתן שניתן לנקוט בפרשנות המקדמת את עקרונות היסוד של שיוויון ורווחת האדם העובד (שכאמור עולה בקנה אחד עם האינטרס החברתי של עידוד עבודה לפחות עד לגיל פרישת חובה), סבורנו כי זו הפרשנות הראויה שיש לילך בה וכי ניתן להתאים את יתר ההוראות לפרשנות זו ככל שיש צורך בכך.
בחינת כל האמור, היינו, פרשנות העולה בקנה אחד עם עקרון השוויון העומד בבסיס השיטה המשפטית, המטרה לעודד אנשים להמשיך ולעבוד ובמקביל, תכלית גמלת הנכות הכללית להקנות גמלה למי שאיבד מכושרו להשתכר, והעובדה כי הלכה למעשה, המוסד מחייב את האישה העובדת אשר הגיעה לגיל פרישה להמשיך ולשלם דמי ביטוח ואינו מעניק לה קצבת אזרח ותיק עקב הכנסותיה – מביאים לכלל המסקנה כי פרשנות הנתבע עולה כדי אפלייה פסולה שאין לה הצדקה עניינית וכי אין כל הצדקה להפלות בין גבר עובד לאישה עובדת, וודאי מקום שבו האשה המשיכה לעבוד כאשר טרם הגיעה לגיל פרישת חובה.
על יסוד כל האמור, התביעה מתקבלת.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2023 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

המשיבה טענה כי "חוק גיל הפרישה רלוואנטי לענייננו מאחר והאפליה שנוצרת בחוק הביטוח הלאומי היא ביחס לזכות שחוק גיל הפרישה מעניק לנשים, והיישום בפועל של אותה זכות בחוק הביטוח הלאומי, שגוי ולא ראוי". הפרשנות המצמצמת של מונח זה, כפי שבאה לידי ביטוי בחוק, נוגדת אם כן "את עקרונות השיטה ואת תכלית החקיקה במתן כסוי ביטוח של אובדן כושר הישתכרות, לאחר שנתן להן את האפשרות להמשיך ולעבוד בגילאים אלו". מנגד, המוסד טען כי אין מקום לפרשנות המוצעת על ידי המשיבה, אשר התקבלה על ידי בית הדין האיזורי.
הטעמים לקביעה זו של 'גיל הפרישה', כמו גם ההבחנה המשמעותית שנוצרת כתוצאה מכך בין גברים לנשים (ועל פני הדברים מעוררת סימן שאלה גדול), לא הוצגו בפנינו, אך אין חולק שאין הבחנה בהגדרה זו בין מבוטחות שהן 'עקרות בית' לבין מבוטחות אחרות, ואף אין חולק שגם טרם חקיקתו של חוק גיל פרישה - היה פער בין תום תקופת הזכאות לקיצבת הנכות (גיל 60 לנשים) לבין גיל הזכאות ה'מוחלט' לקיצבת זקנה (גיל 65 לנשים, לפי סעיף 245 לחוק בנוסחו עד שנת 2004).
...
בית דין זה כבר ישב אם כך על המדוכה, וקבע כי אין מנוס אלא לפרש את המונח "גיל פרישה" שבסעיף 195 לחוק, לעניין נכות כללית, בהתאם להגדרת "גיל פרישה" שבחוק גיל פרישה, ולא בהשוואה ל"גיל פרישה חובה" שבסעיף 4 לחוק זה. הפועל היוצא מן האמור הוא, כי לא ניתן לקבל את הפרשנות המוצעת על ידי המשיבה למונח "גיל פרישה", בהינתן החוק בנוסחו היום, על הוראותיו הברורות.
משלא התבקשה במקרה דנן בחינה חוקתית, ובהעדר עיגון לשוני בהוראות החוק לפרשנות המשיבה, אין מנוס מקבלת הערעור.
סוף דבר: הערעור מתקבל ואנו מאשרים את החלטת המוסד בעניינה של המשיבה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

המסקנה היחידה המתחייבת מצרוף כלל האמור היא שהתובעת גמרה אומר בדעתה שלא לשוב לעבודה בשל מערכת היחסים שלה עם מנהלתה, בלבד, ושאין בדעתה לשוב לעבודה עד גיל 60 – לא בשל כך שאין ביכולתה לעבוד (כשם ששבה לעבוד לאחר התאונה הראשונה, השנייה והשלישית), אלא בשל צירוף העובדה שהיא חשה מושפלת ושבורה במקום עבודתה ("ש. למעשה מרגע זה לא יכולת לחזור לעבודה, זה שבר אותך לגמרי. ת. נכון. השבירה הגדולה שהייתה לי זה באוטובוס, אני לא מאחלת לאף אחד דבר כזה...", עמ' 26 לפרוטוקול, שורות 27-26), לכך שהיא מקבלת את מרבית שכרה באמצעות ביטוח אובדן כושר עבודה.
...
המסקנה היחידה המתחייבת מצירוף כלל האמור היא שהתובעת גמרה אומר בדעתה שלא לשוב לעבודה בשל מערכת היחסים שלה עם מנהלתה, בלבד, ושאין בדעתה לשוב לעבודה עד גיל 60 – לא בשל כך שאין ביכולתה לעבוד (כשם ששבה לעבוד לאחר התאונה הראשונה, השנייה והשלישית), אלא בשל צירוף העובדה שהיא חשה מושפלת ושבורה במקום עבודתה ("ש. למעשה מרגע זה לא יכולת לחזור לעבודה, זה שבר אותך לגמרי. ת. נכון. השבירה הגדולה שהייתה לי זה באוטובוס, אני לא מאחלת לאף אחד דבר כזה...", עמ' 26 לפרוטוקול, שורות 27-26), לכך שהיא מקבלת את מרבית שכרה באמצעות ביטוח אובדן כושר עבודה.
זו גם הסיבה לכך שהיא טרם סיימה את העבודה ("ש. למה את לא מסיימת העסקה? ת. אני אסיים את ההעסקה בסוף השנה. ש. 3 שנים את יושבת בבית ולא מסיימת את ההעסקה. ת. כן, מכיוון שפניתי לוועד כמה פעמים על התעמרות והכל, אבל זה לא הקטע שפה צריך לעניין. אני אסיים את ההעסקה בגיל 60, וזה אוטוטו. אני מקבלת אובדן כושר עבודה ממקום העבודה", עמ' 24 לפרוטוקול, שורות 30-26).
ראיתי אפוא לקבוע כי אין קשר סיבתי בין סיום העבודה ותאונות הדרכים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו