הנתבעת, שירביט חברה לביטוח בע"מ (להלן: "הנתבעת" או "המבטחת"), ביטחה במועד הרלוואנטי לתביעה את רכב התובע בפוליסת רכב מסוג מקיף (להלן: "פוליסת הביטוח").
בעיניין בקשת התובע להורות על משיכת חוות הדעת מטעם הנתבעת, לטענת הנתבעת, התובע בחר שמאי שאינו מרשימת שמאי החוץ של הנתבעת.
בהחלט, ביום 10.7.14, בקרתי במוסך דנאל בכפר סבא, מציג תמונות, אני מציג את המאפיינים של התמונה היא צולמה ביום 10.7.14, ראיתי את הרכב כבר מפורק, התרשמתי מהנזקים יש מכה חזקה בעמוד קדמי שמאלי, במדרכה השמאלית של הרכב, יש לזה משמעות מדוע אני מראה את התמונה הזאת, הפגיעה הזאת מחייבת על פי הדין בדיקה לפי תקנה 309 כל זה לא הופיע בחוות הדעת של השמאי מטעם חב' הביטוח, אין היתייחסות לכך, יש לי עוד הרבה תמונות, הרכב מפורק, פרקו את הרכב עדיין לא תקנו.
לטענת הנתבעת, סעיף 6(ב) שבתוספת ("הפוליסה התקנית"), תקנות הפיקוח על עסקי ביטוח (תנאי חוזה לביטוח רכב פרטי), תשמ"ו – 1986(להלן: "תקנות הפיקוח"), קובע כי:
"קבע שמאי רכב מוסמך כי שיעור הנזק שניגרם לרכב, למעט נזק ישיר שניגרם מירידת ערך הרכב, הוא לפחות 50 אחוזים משווי הרכב ביום קרות מקרה הביטוח, רשאי המבטח לפצות את המבוטח כאילו היה אבדן גמור (להלן – אבדן גמור להלכה)". לפיכך, לשיטת הנתבעת, כשבודקים את ה"50%", בודקים ללא ניזקי ירידת ערך.
...
אני קובע, אפוא, כי הנזק הישיר שנגרם לרכב המבוטח הוא 20,305 ₪.
בעניין חאוי (סעיף ח', פסקאות 7-8) קבעתי כי:
"עם כל הכבוד לדברי הפוסקים בערכאות הדיוניות, אני סבור שההלכה היחידה הקובעת בעניין ירידת ערך לאחר תאונה הינה הלכת מוריאנו, אשר ניתנה בבית המשפט העליון. הלכת מוריאנו מדגישה, כי ירידת ערך נעשית על ידי הציבור בשוק המוכרים והקונים, והדגשת חשיבות קביעת המחיר בשוק חוזרת שוב ושוב באותה הלכה. כך לדוגמא, נאמר כי "ערך השוק של נכס נגזר מתפיסת הבריות את תועלתו עבורם, את שלמותו החזותית ואף האסתטיות שבו". וכן נאמר כי "השחיקה בערך הנכס על רקע עבר תאונתי נובעת מדעת הבריות כי עצם העבר הנ"ל פוגם בתועלת-בכוח שתופק מן הנכס ומשמישותו". וכך נאמר כי "רכב מוערך בדרכי השמאות הרגילות לפי ערכו בעיני קונים פוטנציאליים. יש שהמחיר ירוד בשל כך שהדגם אינו אהוד או שנתגלה כי סוג המנוע אינו עומד בתלאות הדרך, למרות העובדה שהמנוע המסוים ברכב המסוים אינו מגלה פגם כלשהו". ושוב : "בעיני הציבור הרחב, היינו לא רק בעיני בעל רכב קונקרטי, רכב שעבר תאונה חשוד כנגוע בתקלות סמויות, ועל-כן הוא מוערך פחות גם אם אין סדקים על פניו. זהו ההבדל בין רכב שעבר את פגעיה הפיזיים של התאונה, אף אם תוקן, לבין רכב שנותר במצבו הכללי כפי שיצא מבית החרושת".
5.
כן קבעתי בעניין חאוי כי:
"המשמעות היא שקביעת ירידת ערך על ידי שמאי הרכב צריכה להתחשב לא רק בהיבטים טכניים, אלא גם ובעיקר בירידת הערך המסחרית של רכב שעבר תאונה וזאת לאור התדמית שמהלכת בציבור לגבי רכב כזה. בהינתן האמור בהלכת מוריאנו שהיא האורים ותומים בעניין ירידת ערך של רכב שעבר תאונה ולא כללי וועדת ששון, השמאים לא יעשו את מלאכתם נאמנה באם לא ייתנו משקל מכריע למחיר הרכב בשוק."
לאור האמור, אני סבור, כי ירידת הערך שסבל הרכב של התובע כתוצאה מהתאונה היא כנטען ע"י השמאי דורון עד. בנוסף, לא מן המותר להעיר, כי הטענה בדבר ירידת ערך נזנחה על ידי הנתבעת בסיכומיה, כאשר הכלל הוא שכל טענה הנזנחת בסיכומים, בית המשפט לא ישעה לה. בעניין זה ההלכה היא כדלקמן:
"כלל גדול נקוט בידי בית-המשפט, לפיו, אם אין בעל הדין מעלה בסיכומי טענותיו טענה מסוימת, משמעות הדבר הוא שאף אם הועלתה על-ידיו קודם לכן, הרי בכך שלא העלה אותה בשלב סיכומי הטענות, הוא נחשב כמי שזנחה" (ע"א 401/66 מרום נ' מרום, פ"ד כא(1) 673, 678-677 (1967)).