מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בזיון בית משפט או הוצאה לפועל, בעקבות אי קיום צו שיפוטי

בהליך המרצת פתיחה בוררות (הפ"ב) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לצד זה נקבע בסעיף 82 לחוק ההוצאה לפועל כי "אין בחוק זה כדי לגרוע מכל דין בדבר דרכי הגביה של מסים ותשלומי חובה אחרים, או מהוראות פקודת בזיון בית המשפט". בתי המשפט נדרשו בפסיקתם לאורך השנים לשאלת היחס בין הליכי הוצאה לפועל לבין הליכים לפי פקודת בזיון בית המשפט, בכל הנוגע לדרך הראויה לאכיפתם של חיובים אשר נקבעו בפסקי דין או בהחלטות שיפוטיות ואינם מקוימים על ידי בעל הדין עליו הושת החיוב.
עם זאת, בית המשפט שם דחה את הטענה כנגד עצם הגשתו של הליך בזיון חלף פניה להליכי הוצאה לפועל וקבע, כי התוספת שנבנתה ללא היתר ואשר יש לבצע לגביה את צו ההריסה, הנה תוספת בניה המשתרעת על שטח בנוי נרחב ביותר, תוך שבעלת הדין הנפגעת הנה דיירת בקומת הקרקע.
אף מדברי המלומד כב' השופט בר-אופיר בספרו בנוגע לשימוש המתאים בהליכי הוצאה לפועל מכוח סעיף 63 לחוק עולה, כי אפשרות זו הקבועה בחוק ההוצאה לפועל מתאימה לפעולות ממוקדות ופשוטות יחסית לבצוע אשר באופן מובהק ניתן לבצען באמצעות אדם אחר ואין הכרח בבצוע אישי של החייב לשם ביצוע הפעולה הנדרשת: "ההוראה שבסעיף 63 לחוק מאפשרת ביצוע מהיר של פסקי דין שאינם עוסקים במסירת נכס או במסירת קטין, ‏אלא מחייבים ביצוע פעולות או מעשים מסוימים. כך למשל יכול פסק דין לחייב אדם לרשום בפנקסים הרישמיים העברת זכויות על כלי רכב, כלי טיס, כלי שיט על שם זולתו, לבצע תיקונים במושכר, להרוס מבנה או להקים גדר בין שתי חלקות. אם החייב איננו מוכן לבצע את האמור בפסק הדין, בתוך התקופה שנקבעה באזהרה, רשאי הרשם להורות למנהל הלישכה לעשות את המעשה או להרשות לזוכה או לאדם אחר לעשות את המעשה במקום החייב... הרשם ייתן את ההוראה או את ההרשאה רק כאשר המעשה ניתן להעשות לפי טיבו על ידי אדם אחר. וכך למשל: הוראה בפסק דין המורה לחייב לתת ייפוי כוח לזוכה איננה מסוג המעשים שניתן לעשותם על ידי אדם אחר, ולכן איננה ניתנת למימוש בהליכי הוצאה לפועל". (דוד בר-אופיר הוצאה לפועל הליכים והלכות מהד' 7, עידכון 16, 958 (2019)).
...
לצד זה, וכפי שיבואר להלן, אני סבורה כי נוכח טיבן של המחלוקות בין הצדדים במסגרת הליך הבזיון, הרי שבמקרה דנן, אף הליך זה אינו הבמה המתאימה והאפשרית לבירור והכרעה במחלוקות אלו.
לאחר ששקלתי את טענותיהם אלו של הצדדים ואת תמונת הראיות שהוצגה לבית המשפט במסגרת בקשת הבזיון והליך בירורה, אני סבורה כי על סמך הראיות שהציגה גלובל כאן, אכן אין ביכולתה הכלכלית לכאורה לעמוד בחיוב שנקבע בפסק הדין בדבר הפקדתה של ערבות הביצוע בהיקף הכספי הנדרש של 20,320,000 ש"ח. לצד זה אני סבורה, כי טענות אספי בדבר הטעמים אשר הביאו למצב הכספי הנוכחי בחברת גלובל, לא הוצגו ומכל מקום לא התבררו לפני באופן ממצה, על יסוד תמונה עובדתית וחשבונאית מקצועית מספקת.
בעניין זה, ובכל הנוגע לטענות אספי בדבר הברחת נכסים וריקון מכוון של קופת חברת גלובל על ידי המשיבים 2-3 על מנת לחמוק מהפקדת הערבות, מקובלת עלי עמדתה של גלובל, כי מדובר בבירור עובדתי ומשפטי מורכב וכי המסגרת של בקשה לפי פקודת בזיון בית המשפט, אשר בירורה אמור להיות בהליך יעיל וקצר, אינה הפלטפורמה המתאימה לעריכתו ולהכרעה בטענות כבדות משקל מסוג זה. בענין זה אני סבורה, כי על המבקש להוכיח טענות מהסוג הנ"ל, כגון טענות בדבר הברחת נכסים, ובדבר מניפולציות נטענות בדוחות כספיים של חברה, להוכיח טיעוניו אלה, אשר ככל ויתקבלו משמעותם רבה הן לחברה והן לבעלי מניותיה, בהליך משפטי אזרחי וממצה.

בהליך המרצת פתיחה בוררות (הפ"ב) שהוגש בשנת 2021 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

ביזיון בית משפט ובעניינינו ביזיון אזרחי, הוגדר בספרו של משה קשת, כ"סרובו של אדם לחדול מהפרת צו שפוטי, שחלה עליו החובה לכבדו ולקיימו, באין דרך אחרת לגרום להפסקת ההפרה או מניעתה אלא במעשה או במחדל מצידו של אותו אדם.
הצדדים אינם חולקים לגבי הסעד או הצוו השפוטי כאן שהנו אופראטיבי או בנוגע לסמכותה של הערכאה שנתנה אותו אלא המחלוקת נוגעת בשאלה האם הצוו השפוטי הופר או לא. בעיניינו הבקשה המקורית היתמקדה בשתי טענות של ביזיון, אדון בכל אחת בנפרד: ביזיון מס' 1 שעניינו אי תשלום הסך של 252,373 ₪ + מע"מ: מהמסמכים וכתבי הטענות מטעם הצדדים עלה שניפתח תיק הוצאה לפועל בגין התשלום הנ"ל שמספרו 508216-09-20, כב' הרשם עיסאם חאיק הורה ביום 9.12.20 על ביטול הליכי הוצל"פ וסגירת התיק ובקשה נוספת שהוגשה לו ביום 10.1.21 לשינוי החלטתו ולהורות של לסגור את התיק נדחתה.
...
אני דוחה את דרישת אמירי זכרון לחייב את לב חשמל בגין האחריות וספרי המיתקן.
הנני מורה בכך שעל המשיבה למסור בהקדם, ולא יאוחר משבועיים מיום קבלת ההחלטה, שלושה מועדים מתאימים מבחינתה להתקנת הלוחות, המועדים יהיו בטווח של חודשיים מהיום.
לסיכום לגבי הסכום הראשון: העניין הוחזר להליכי הוצל"פ בהתאם להודעת המבקשת וכפי שנקבע בפסק דינה של כב' השופטת מירב קלמפנר נבון שהוזכר לעיל.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2020 ברבני הגדול נפסק כדקלמן:

מובהר כי בהיעדר תגובה או ככל שהתגובה לא תניח את דעתו ישקול בית הדין הן את חיובו של המשיב בתשלום שיקוזז מהסכום שהופקד בקופת בית הדין לזכותו בגין חלקו בנכס ובהתאם להחלטות קודמות, תשלום שיכול שיהיה כקנס ואמצעי אכיפה של החלטת בית הדין ועל פי פקודת ביזיון בית המשפט, יכול שיהיה כהוצאות משפט בגין ריבוי ההליכים הנצרכים למימוש פסה"ד עקב אי שתוף הפעולה של המשיב, יכול שייפסק כדמי שימוש מתוך ראייתנו את עצם המשך החזקת המשיב בנכס כבעלים רשום למרות ההחלטות הקודמות ותוך הפגיעה ביכולתה של המערערת לממש את בעלותה שעל פיהן כשימוש בנכס, ויכול גם שיכלול את כל הללו גם יחד.
בנוסף לאמור ייעתר בית הדין במקרה כזה לכל בקשה לצוו גילוי מסמכים בנוגע לחובות האמורים ולהליכי ההוצאה לפועל המדוברים וכן לבקשה למינוי ב"כ המערערת ככונס נכסים על הנכס האמור והסמכתו לפעול בנוגע לנכס גם בשמו של המשיב אל מול ההוצאה לפועל או כל רשות רלוואנטית אחרת.
ברי לכל בר בי רב כי אין בהודעה כזאת כדי לפטור מקיום חובות שנקבעו בהחלטות שיפוטיות.
לחילופין ייעתר בית הדין במקרה כזה לחיוב המשיב בקנס יומי מיצטבר בסך של עד 1,000 ש"ח לכל יום עבודה נוסף שבו תתעכב הסרת העיקולים בהתאם לפסק הדין ולהחלטות שבאו בעקרותיו ועל פי סעיף 7א לחוק בתי דין דתיים (כפיית ציות ודרכי דיון), התשט"ז – 1956 וסעיף 6(1) לפקודת ביזיון בית משפט ובכפוף לקיום דיון – שייקבע למועד קרוב ככל האפשר ושאליו יוזמנו הצדדים – בהתאם לסעיף 6(2) לפקודה זו. בנוסף יחויב המשיב כבר עתה במקרה זה בהוצאות משפט של עד 10,000 ש"ח לטובת המערערת ועד 10,000 ש"ח נוספים לטובת אוצר המדינה בגין ההתנהלות עד כה וכמתואר לעיל, ובלי לשלול בכך את האפשרות לחיוב הוצאות משפט נוספות שייטענו ויוכחו להנחת דעתו של בית הדין בשל הליכים אלה או כאלה שייוצרו בהמשך, וכמו כן בלי לשלול את האפשרות לחיוב המערער בדמי שימוש בנכס וכאמור בהחלטתי הקודמת בסעיף 3.
...
לאחר עיון בבקשה ולאור החלטות קודמות אני מורה כדלהלן: המשיב רשאי להגיב לבקשה בתוך שבעה ימים, לרבות ימי פגרה, ממועד חתימת החלטה זו. בחלוף המועד האמור ייתן בית הדין את החלטתו בבקשה.
לפניי עתה תגובת המשיב – תגובה שהוגשה באיחור, יש לציין, ושאומנם קדמה לה בקשה למתן ארכה שאף היא הוגשה רק לאחר כלות המועד שקצבתי, שלא נעתרתי לה, ושהתגובה הנוכחית גם מלמדת במשנה תוקף שאכן לא היה מקום להיעתר לה שכן לשם הגשת תגובה כזו די גם ביום אחד.
לפנים משורת הדין, ומטעמי יעילות, אני מחליט מכל מקום ליתן הזדמנות נוספת ואחרונה למשיב להסדיר את הסרת העיקולים באמצעות בא כוחו כאמור או בעצמו, אך לא אאפשר את המשך גרירת הרגליים תוך שזכויות המערערת נרמסות מתחתיהן: הארכה לא תהיה ארוכה ואם גם במהלכה לא ייעשה הנדרש נפעל בהתאם לסעיפים 3 – 4 בהחלטה האמורה ובכלל זה נחייב את במשיב כבר עתה בהוצאות משפט נכבדות הן לטובת המערערת והן לטובת אוצר המדינה ובלי שהללו יהיו 'סוף פסוק' בעניין.
מסקנות ומתן הוראות המשיב יסדיר את הסרת העיקולים הרשומים על דירת הצדדים, בעצמו או באמצעות בא כוחו, בתוך חמישה ימים ממועד חתימת החלטתי זו. חמשת הימים משמעם כפשוטם ויבואו במניינם ימי פגרה, מחלה, חופשה וכו' ללא כל תירוצים נוספים וללא כל בקשות ארכה נוספות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במקרה כזה נקבע שמסכום היתרה לתשלום "יקוזז סכום המשקף את ההפרש". ויודגש, קזוז מסכום קיים ולא השבת סכום שכבר שולם - חשוב להדגיש שתוצאת התחשיב לתשלום התמורה המותאמת יכול להביא אך ורק ל"קזוז" מהיתרה.
כלומר, מלכתחילה הייתה מעין כרית ביטחון שיכולה הייתה להבטיח את השחיקה לרהות בשל אי שימור התיק.
שנית, הנתבע עותר לחיוב כללי שיורה לתובעת להמציא "כל אישור הנידרש". אין מדובר בסעד אופראטיבי ומוגדר אשר ניתן לאכיפה באמצעות לישכת ההוצאה לפועל או באמצעות הליך בזיון בית משפט.
להרחבה ביחס להוראות שיפוטיות שלא ניתנות לאכיפה אופראטיבית, אפנה אל רע"א 2389/22 , חברת פריימן הפקות בע"מ נ' גל ביתר שירותי פירסום והפקות בע"מ (מיום 21/7/2022, הש' ע' גרוסקופף), עוד ר' ת"א (מחוזי תל אביב) 1890/05, דוברוב אריה נ' מנהל מקרקעי ישראל - תל אביב ואח' (מיום 7/2/2018, השופטת ר' רונן).
לאור תוצאת ההליך הדוחה את תביעות שני הצדדים, איני עושה צו להוצאות וכל צד יישא בהוצאותיו.
...
התביעה העיקרית נדחית, על כל סעיפיה, לאור האמור לעיל והקביעות המסכמות בסעיפים 5.2 ו -6.1.
התביעה שכנגד נדחית, על כל סעיפיה, לאור האמור לעיל והקביעות המסכמות בסעיפים 5.2 ו – 6.2.
לאור כל האמור לעיל אני דוחה את התביעה וכן דוחה את התביעה שכנגד.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בפני בקשה למתן סעד לפי סעיף 6 לפקודת בזיון בית משפט, 1929 (להלן: "פקודת בזיון בית משפט" או "הפקודה") אשר התבקש על ידי התובעת בשל אי קיום הנתבעת את פסק דינו של בית המשפט נכבד זה מיום 30.12.2020 (להלן: "הבקשה" או "בקשת הביזיון").
משכך, 30.12.2020, ניתן כנגדה פסק דין שזו לשונו: "בהעדר דיווח על היתקדמות הרישום, אני נותן להסכמת הצדדים מיום 16.9.2020 תוקף של פסק דין. אין צו להוצאות" ביום 22.8.2022 הוגשה על ידי רמ"י הבקשה שבפני, על פי פקודת ביזיון בית משפט, לכוף על הנתבעת, באמצעות מאסר או קנס, את קיום פסק הדין.
מהבקשה עולה, כי בעל המניות בנתבעת, אשר שכר את שירותיהם, מר רענן אלוני, אינו משתף עימם פעולה, לא משלם את שכר הטירחה בו התחייב ומצוי בהליכי חידלות פרעון והפנו להליך מספר 68576-02-23 (אציין כי מתדפיס רשם החברות שצורף על ידי רמ"י לבקשה למתן החלטה בבקשה לביזיון עולה, כי מר אלוני רשום כדירקטור יחיד בחברה וכי בעלת המניות הרשומה הנה חברת גמול חברה להשקעות בע"מ ועוד עולה מתדפיס רשם החברות כי כנגד מר אלוני מספר תיקי חידלות פרעון בלישכת ההוצאה לפועל מהשנים 2020 ו- 2021).
דיון והכרעה ב (1) המסגרת הנורמאטיבית הרלוואנטית לענייננו סעיף 6 (1) לפקודה קובע: "בית המשפט העליון, בית המשפט לפשעים חמורים, בית משפט מיוחד שנתכונן עפ"י סעיף 55 של דבר המלך במועצה על ארץ ישראל, 1922, בית המשפט המחוזי, בית-המשפט לקרקעות ובית-משפט השלום, תהא להם הסמכות לכוף אדם בקנס או במאסר לציית לכל צו שניתן על ידם והמצווה לעשות איזה מעשה או האוסר לעשות כל מעשה". מטרתו העיקרית של הליך לפי הפקודה הנה להביא לאכיפת ההחלטה השיפוטית במבט צופה עתיד.
...
יתרה מכך, לאור העובדה כי תכליתן של הסנקציות הקבועות בפקודה היא אכיפתית ולא עונשית, נקבע בפסיקה, ולכך חשיבות של ממש לענייננו, כי יש להיעתר לבקשה לביזיון על פי הפקודה, מקום בו ניכר כי יש תועלת במתן הצו, היינו, כאשר בית המשפט משתכנע, כי מתן הצו יביא לכך, כי ההחלטות האופרטיביות בפסק הדין תקויימה.
אפילו הייתי קובעת כי הנתבעת לא פעלה במלוא הקצב או ללא לאות או כי ניתן להפריד את חלקי פסק הדין ולבחון את בקשת רמ"י רק בהתייחס לרכיב פסק הדין שאין חולק שלא בוצע (חובת המשיבה להגיש דיווח מדי שלושה חודשים), אף אז לא היה בידי להיעתר לבקשה.
בשולי החלטתי זו אבקש להתייחס לשני עניינים; הראשון הינו טענת בא כוחה של רמ"י לפיה, באם לא ינתן הצו המבוקש, ישלח בכך מסר כי פסקי דין אין לקיים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו