מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אשם תורם של תובע שידע שהסולם שבור

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2013 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

בסיכומי התובע נטען כי בפועל והלכה למעשה היה התובע "עובדו" של מגיד והפסיקה מכירה בהטלת אחריות גם בהיעדר יחסי עובד - מעביד באופן פורמאלי וכי השמוש בסולם הותר לתובע ולכל העובדים במקום, בין אם היו קבלני משנה ובין אם היו עובדים ישירים של הנתבעת 2 מקס מגיד בע"מ. ב"כ התובע טוען להעברת נטל השיכנוע מכוח סעיף 41 לפקודת הנזיקין, בהתקיים התנאים הנדרשים (התובע לא יודע מידיעה אישית מה גרם לשבירת הסולם), מדובר בנכס שלנתבעות היתה שליטה מלאה עליו וארוע התאונה מתיישב יותר עם המסקנה שהנתבעות התרשלו מאשר המסקנה שנקטו בזהירות סבירה למניעת הנזק.
לחילופין, נטען לאשם תורם של התובע בשיעור 100% מאחר ופעל ללא היתר בעת שעלה על הסולם.
נתבעת 3 סרניה בע"מ מצרפת לסיכומיה תקליטור שהוגש כראיה נוספת וצילומי תקריב אשר מחזקים את הטענה כי לא ייתכן שהסולם נישבר בארבע מקומות שונים בו זמנית.
אשם תורם: התובע קבלן עצמאי וותיק ומנוסה, אשר ביצע בעבר עבודות עבור הנתבעת 2 מקס מגיד, ביצע את העבודה בעזרת כלי עבודה שהיו במקום, עלה על סולם שהיה מוצב במקום כשהוא פתוח ועשה בו שימוש רגיל עד לרגע בו נישבר וקרס.
מעמדם העדיף של הנתבעים מוביל למסקנה כי בנסיבות הארוע נשוא התובענה, הם האחראים על תחומי העבודה, תנאי העבודה, כלי העבודה, הבטיחות והנוהלים במקום והתובע פעל בתוך הגבולות שהוצבו לו. לא שוכנעתי כי התובע בנסיבותיו של תיק זה הפעיל שיקול דעת עצמאי באופן שהוא יצר את הסיכון, גם לא כי היתה חריגה ממסגרת הסיכון שיצרו הנתבעים עד שפגיעתו היתה פועל יוצא מאותו סיכון ורק אז ניתן לייחס לו אשם תורם.
...
בסיכומי התובע נטען כי בפועל והלכה למעשה היה התובע "עובדו" של מגיד והפסיקה מכירה בהטלת אחריות גם בהעדר יחסי עובד - מעביד באופן פורמלי וכי השימוש בסולם הותר לתובע ולכל העובדים במקום, בין אם היו קבלני משנה ובין אם היו עובדים ישירים של הנתבעת 2 מקס מגיד בע"מ. ב"כ התובע טוען להעברת נטל השכנוע מכוח סעיף 41 לפקודת הנזיקין, בהתקיים התנאים הנדרשים (התובע לא יודע מידיעה אישית מה גרם לשבירת הסולם), מדובר בנכס שלנתבעות היתה שליטה מלאה עליו ואירוע התאונה מתיישב יותר עם המסקנה שהנתבעות התרשלו מאשר המסקנה שנקטו בזהירות סבירה למניעת הנזק.
הנני קובעת כי שתי החברות, הנתבעת 2 (מקס מגיד בע"מ) ונתבעת 3 (סרניה בע"מ) - חבות כלפי התובע בחובת זהירות מושגית וקונקרטית.
מעבר לכך לא שוכנעתי כי באה בפני ראיה קבילה לעניין הפסדי הכנסה נוספים לעבר.
יחד עם זאת, התובע זכאי לפיצוי בגין אובדן כושר השתכרות לעתיד ובשים לב לגילו של התובע, טיב הפגיעה ועברו התעסוקתי, שוכנעתי כי הגריעה מכושר ההשתכרות אינה עולה על שיעור הנכות הרפואית ולפיכך מצאתי לפסוק פיצוי בסכום גלובלי על דרך האומדנה סך של 140,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

לחילופין, טענו לאשם תורם מלא של התובע להתרחשות התאונה.
לאור הפער בין חוות הדעת שהגישו הצדדים, מונה מומחה רפואי בתחום האורתופדי מטעם ביה"מ- דר' גרינטל ארנן (להלן: "המומחה"), אשר קבע בחוות דעתו כי כתוצאה מהתאונה נותרה לתובע נכות משוקללת צמיתה בשיעור 32% כדלקמן: 5% עקב מצב לאחר שבר שורש כף היד עם אפשרות כיפוף גבי (בהתאמה לסעיף 41(10)ה' לתקנות המל"ל. 20% עקב קישיון כואב סובתלרי מימין(בהתאמה לסעיף 49(2)ו' לתקנות המל"ל 10% עקב הגבלה ניכרת בתנועות הקרסול הימני (בהתאמה לסעיף 48(3) לתקנות המל"ל. מטעם התובע העידו התובע, אישתו ג'לילה (להלן:"ג'לילה"),בנו נאדר (להלן: "נאדר") וכן מר עומראן לובאני (להלן:"עומראן") שעבד אף הוא באתר והגיע לתובע לאחר שנפל.
בכל מקרה ,אף אילמלא טענתו כי הסולם נפל במכה אחת ולא החליק, התובע הודה כי אינו יודע מה הייתה סיבת הנפילה ולא טען שהסולם החליק בגלל אופי הריצפה, אלא רק ציין את היותה מקרמיקה.
טענתו המרומזת של התובע (כי הרי הדגיש אינו יודע מה הסיבה לנפילה),כאילו הסיבה לנפילה הייתה הצבת הסולם על ריצפה חלקה ללא שעובד נוסף מחזיק בסולם, נסתרה באמור בכתב התביעה כי הסולם כלל לא החליק, אלא נפל בפעם אחת וכן נסתרה בכך שהתובע הודה שלסולם היו גומיות למניעת החלקה וכי גם אילו היה עובד נוסף שהיה עובד עימו לא היה בו כדי לעזור במהלך הירידה מהסולם, אלא רק בעליה לסולם: ש: היו גומיות? ת: כן" וכן: "ש: אם היה עובד נוסף שיעזור לך לרדת, זה לא היה מקדם אותך כי הנפילה לא קשורה לסולם?
נכות רפואית בשיעור מסוים יכולה להשפיע על יכולת התיפקוד של תובע פלוני בשיעור גדול יותר מאשר על תובע אלמוני, הן בהיתחשב במקצועו, והן משום שלתובע האחד מובטח מקום עבודה שבו יוכל להתמיד בעבודתו, על אף נכותו, ולתובע האחר אין מובטח מקום עבודה.
...
לא רק שהטענה לא נתמכה בכל הצעת מחיר אשר ממנה ניתן יהיה לגזור את העלות הנטענת, אלא שבחקירתו הודה התובע כי ברשותו יש גם דירה בקומה ראשונה (בבעלות משותפת שלו ושל אחיו, שבעבר אף שימשה למגורי אח אחר) ולפיכך, לא ברור מדוע לא יקטין התובע את נזקיו ויעבור לגור בקומה זו. מכל מקום, הטענה בעניין נזנחה בסיכומי התובע ולפיכך, ממלא לא היה נפסק פיצוי בראש נזק זה, גם אילו הייתה התביעה מתקבלת.
לפיכך, אילו הייתה מתקבלת התביעה, הייתה הנתבעת מחויבת לשלם לתובע סך של (1,142,510 -791,287 )=351,223 ₪.
יחד עם זאת, לאור המפורט בהרחבהלעיל ,לא מצאתי לקבוע כי הנתבעת אחראית לנפילת התובע ואני דוחה את התביעה בהעדר אחריות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

התנאי הראשון - לתובע לא הייתה ידיעה או יכולת לדעת את הנסיבות שהביאו להתקפלות הסולם, על אף שנעל את הסולם טרם השמוש בו. התובע לא נחקר על עניין זה בחקירתו הנגדית וגם העד סרגיי, שהנו עד נטראלי, העיד כי ראה שהסולם היתקפל.
גם אם הייתה התרשלות, אין נזק – לאחר התאונה התובע פונה למיון ביה"ח קפלן, אובחן שבר במסרק 5 שטופל שמרני ע"י חבישה אלסטית.
" ב"כ התובע אף ציין בישיבה מיום 12.11.15 כי : "למיטב ידיעתי הסולם ממנו נפל התובע נמצא בידיו. לאחר המקרה התובע אסף את כל הציוד שלו כולל הסולם ולקח את הסולם לביתו". במצב דברים זה בו התובע בעצמו טוען כי הסולם נשוא התביעה הועבר לחזקתו זמן קצר לאחר התאונה, אין ולא יכולה להיות מחלוקת כי הייתה לתובע, לכל הפחות, היכולת לדעת את הנסיבות שגרמו לתאונה, הגם שבעת התאונה עצמה הנכס היה בשליטת הנתבעת.
אשם תורם מקום שעסקינן בתביעה של עובד כנגד מעבידו, המגמה הנה שלא להחמיר עם העובד בקביעת רשלנות תורמת (ראה: ע"א 655/80 מפעלי קירור צפון בע"מ נ' מרציאנו ואח', פד לו (2) 592; ע"א1958/97 רפאל בן שטרית נ' רשות הנמלים והרכבות, דינים עליון כרך נה 823).
...
נוכח גילו של התובע, מצבו האישי, נסיבות התאונה וחומרת הפגיעה אשר מחד לא הותירה נכות צמיתה ומאידך הצריכה התקנת סד גבס ברגלו של התובע, ושהייה בחופשת מחלה תוך היעדרות מהעבודה משך כחודש ימים, אני קובעת פיצוי בסך של 18,000 ₪.
סוף דבר לאור האמור, סך הפיצוי המגיע לתובע מסתכם בסך של 21,100 ₪.
אשר על כן, הנני מחייבת את הנתבעת לשלם לתובע סך של 18,990 ₪, בתוספת שכ"ט עו"ד בשיעור 17.5% בתוספת מע"מ ובתוספת הוצאות משפט בסך של 1,200 ש"ח. סכומים אלו ישולמו תוך 30 יום מיום קבלת פסק הדין, שאם לא כן יישאו הפרשי ריבית והצמדה כחוק.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

החבלה בקרסול גרמה לתובע שבר מרוסק בקרסול שמאל והותירה נכות, אשר הוערכה על ידי מומחה מטעם בית המשפט בתחום האורתופדיה, ד"ר דוד אנג'ל, בשיעור של 24%.
בנוסף, לעומת התאור בכתב התביעה של העבודה המסוימת שביצע התובע - חיתוך וריתוך הגג, בעדותו בבית המשפט מסר התובע גרסה שונה לפיה בזמן התאונה, הגג כלל לא היה מותקן עדיין והעבודה שעשה הייתה שונה - ריתוך קורה אופקית בראש עמוד אנכי: "ת. הייתי עולה על הסולם, מרתך את הקורה מלמטה, כאשר הייתי עולה לרתך את הקורה למעלה, אז הראש היה מעל הקורה והייתי צריך לעלות עוד שלבים בסולם.
כן אין מחלוקת שהסולם שרוחבו היה 40 ס"מ הושען על עמוד צר ברוחב 15 ס"מ. סולם באורך שסופק, לפי גרסת הנתבע 1, לא ניתן היה להשעין על הקורה האופקית העליונה באמצעות שני זקפיו, באופן יציב, אלא רק בדרך של השענת השלב העליון של הסולם על גבי העמוד הצר.
ראה למשל ע"א 7895/08 קלינה אליעזר ובניו הנדסה תיכנון ובצוע נ' יאסין (31/8/2011) פסקה 26: "ההצדקה המרכזית לכלל האמור הנה כי ברגיל המעביד הוא בעל האמצעים למנוע, או למזער, את הסיכון הכרוך בעבודה, תוך שמירה על תנאי עבודה בטיחותיים ומתן הדרכה הולמת לעובד. לעומתו, העובד פועל במסגרת הגבולות שהתווה לו מעבידו, ויכולתו לחרוג מהם מוגבלת. נוכח זאת, ראוי להטיל אחריות בגין רשלנות תורמת על עובד, רק אם הוא נטל סיכון בלתי מחושב וממשי, כתוצאה מהחלטתו החופשית, ואותו סיכון הוא זה אשר גרם לנזק (שם, בעמ' 528). ודוק, עלינו לבחון כל מקרה ונסיבותיו. מקום שנימצא שהעובד סטה באופן ממשי מרמת הזהירות הנדרשת, כך שחטא ברשלנות של ממש, כי אז תוטל עליו אחריות בגין רשלנות תורמת." וראה גם ע"א 6332/15 צלאח נ' עדוי (23/11/2017), שם החליט בית המשפט להשית אשם תורם בשיעור 20% על עובד בעל ניסיון בתחום הבניה, שידע את מלאכתו והיה ער לסיכונים ולצורך בנקיטת אמצעי זהירות: "פסיקת בתי המשפט מבחינה בין מקרים שבהם נוטל פועל סיכון בלתי מחושב וממשי, באופן חופשי, ואותו סיכון הוא שגורם לנזק, לבין מקרים אחרים שבהם לא נקט מעביד אמצעי זהירות. במקרים הראשונים מוטל על העובד אשם תורם, ואילו במקרים האחרונים האשם כולו מיוחס למזיק או למזיקים, גם לנוכח הפער בין העובד למעבידו, ויכולתו הרבה יותר של המעביד למנוע את הנזק... בהתאם לכך, הדגש בפסיקה הושם על מידת נסיונו של העובד ועל מידת היעדרם של אמצעי הזהירות לשם מניעת התאונה מצד אחד, ועל פעולותיהם הקונקרטיות של המזיק והניזוק מצד שני...
...
נוכח כל האמור לעיל, אינני מקבל את טענתו של התובע שלא עבד בכלל מאז התאונה, בגלל התאונה.
התוצאה היא כי התביעה נבלעת בתשלומי המל"ל. סוף דבר התביעה נגד הנתבע 1, הוא המעסיק של התובע, נדחית מחמת היותה נבלעת בתשלומי המל"ל. התביעה נגד הנתבעות 2 ו- 3 נבלעות גם מחמת היעדר אחריות.
אני מחייב את התובע לשלם לנתבעות 2 ו- 3 יחדיו, הוצאות משפט בסך 7,000 ₪ ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 15,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2008 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

לא היתה כל מניעה שהתובע יעלה גירסה זו בתצהיר עדותו הראשית, ואז יש להניח כי היה נשאל בעיניין זה. מכאן כי כל שניתן לקבוע הוא כי התובע נפל מסולם במהלך העבודה, וכי יתכן שהסולם החליק (עניין שעלה לראשונה בחקירתו הנגדית של התובע, וזוכה לתימוכין מסויימים מכח טענתו שלו בתצהיר התשובות לשאלון, אך לא ממקור חיצוני כלשהוא).
בנסיבות אלה, הרי שעל אף ההלכה לפיה זקיפת אשם תורם לעובד היא בגדר יוצא הדופן (השוו ע"א 655/80 מפעלי קרור בצפון בע"מ נ' א' מרציאנו, פ"ד לו(2) 592, 604 (1982); ע"א 449/81 בן לב נ' מגד, פ"ד לח(4) 70, 74 (1984); ע"א 435/85 מחמור בע"מ נ' אטדגי, פ"ד מא(4) 524, 527 (1987)), יש להחיל לענייננו את החריג לכלל זה. לפיכך, לו היתה מתקבלת התביעה, היה מקום לזקוף לחובת התובע אשם תורם בשיעור 20% לכל הפחות.
בנסיבות אלה, ולו מחמת הטעם שהמומחים לא נחקרו ולא ניתן לדעת בוודאות אם יש לתמוך בקביעתו של זה או של זה, ועל אף שהבדיקה המוקדמת מדי על ידי מומחה התובע פועלת לכאורה לרעת התובע, היה מקום לקבוע כי לתובע נכות משוקללת של 19.25% (5% בגין שבר בחוליה ו-15% בגין הפגיעה בקרסול).
...
לו היתה מתקבלת התביעה היה מקום לייחס לתובע אשם תורם.
בנסיבות אלה, הרי שעל אף ההלכה לפיה זקיפת אשם תורם לעובד היא בגדר יוצא הדופן (השוו ע"א 655/80 מפעלי קירור בצפון בע"מ נ' א' מרציאנו, פ"ד לו(2) 592, 604 (1982); ע"א 449/81 בן לב נ' מגד, פ"ד לח(4) 70, 74 (1984); ע"א 435/85 מחמור בע"מ נ' אטדגי, פ"ד מא(4) 524, 527 (1987)), יש להחיל לענייננו את החריג לכלל זה. לפיכך, לו היתה מתקבלת התביעה, היה מקום לזקוף לחובת התובע אשם תורם בשיעור 20% לכל הפחות.
לעניין זה אקדים ואבהיר כי גם לו היתה מתקבלת התובענה לא היה נותר בידי התובע פיצוי.
לנוכח כל האמור לעיל הגעתי לכלל מסקנה כי דין התביעה להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו