מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אשם תורם אינו מהווה עילה עצמאית לתביעה בנזיקין

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2016 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

השאלה האם אשם תורם עשוי להקים עילת תביעה בנזיקין של המזיק כנגד הניזוק הועמדה למבחן בספרות המשפטית וזכתה לתשובה עקרונית חיובית: "היתנהגותו של הניזוק, המהוה אשם עצמי בעיני המשפט, עלולה להיות בעת ובעונה אחת להיות גם אשם - יוצר אחריות כלפי המזיק או כלפי אנשים אחרים. מצב דברים זה יתקיים כאשר הנפגע מצדו גרם נזקים למזיק המקורי, ..... על אשם – יוצר – אחריות זה יסתמך המזיק המקורי בתביעתו הנגדית לפיצויים עבור ניזקו שלו – להבדיל מהסתמכותו על אותו מעשה לצורך ההגנה של אשם עצמי תורם כלפי תביעתו של הניזוק. מובן כי הצלחת התביעה הנגדית, מותנית בקיום כל היסודות הדרושים ליצירת האחריות בנזיקין. אם נטען כי בוצעה עוולת הרשלנות, הרי הפרת חובת הזהירות כלפי המזיק המקורי היא מיסודות העוולה, ואת קיומה עליו להוכיח כדי לזכות בתביעה הנגדית". (ראו: אנגלרד, ברק, חשין, דיני הנזיקין – תורת הנזיקין הכללית, ג' טדסקי, עורך, מהד' 2, ירושלים, תשל"ז, בעמ' 240).
ראה פסק דינה המקיף של השופטת תמר אברהמי בת"א (ת"א) 56522/04 הכשרת הישוב בע"מ נ' שלו ברוך (פורסם בנבו): "סיכומה של נקודה זו: אשם תורם אינו מהוה עילה עצמאית בנזיקין. אם במקרה מסוים נקבע אשם תורם של התובע, אין בעובדה זו כשלעצמה כדי לחייב את התובע כלפי הנתבע, או כל גורם אחר, באחריות בנזיקין כלפי נזק שניגרם באירוע הרלוואנטי, בשיעור האשם התורם שנקבע.
...
לטענתה סוגיית האחריות לתאונה הוכרעה על ידי בית המשפט ושעה שהמשיבה נושאת באחריות כאשר המבקשת חוייבה באשם תורם בשיעור 15% בלבד, אשר אינו מקנה למשיבה עילת תביעה על יסוד אותו אשם תורם, דין התביעה להידחות על הסף מחמת מעשה בית דין.
לאחר שעיינתי בבקשה ובתגובה לה, שוכנעתי כי דין הבקשה להידחות.
לאור כל האמור לעיל, דין הבקשה להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2018 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

ראו פסק דינה המקיף של כב' השופטת תמר אברהמי בת"א (ת"א) 56522/04 הכשרת הישוב בע"מ נ' שלו ברוך (פורסם בנבו): "נקודת המוצא היא איפוא, כי אשם תורם אינו יוצר כשלעצמו עילת תביעה. במהותו,מהוה אשם תורם טענה להפחתת פיצוי, שאינה שוללת אחריות. קיומו או היעדרו של אשם תורם יבחנו לאחר שהוברר, כי המזיק ביצע עוולה כלפי הניזוק וקמה לו אחריות לפיצויו. מדובר בשלב נוסף, בו נבחנת אפשרות להפחית את הפצוי". (פסקה 11 בפסק-הדין בעיניין ברוך).
ובהמשך פסק הדין בעיניין ברוך, לאחר סקירה של חקיקה, פסיקה וספרות מקצועית נקבע: "סיכומה של נקודה זו: אשם תורם אינו מהוה עילה עצמאית בנזיקין. אם במקרה מסוים נקבע אשם תורם של התובע, אין בעובדה זו כשלעצמה כדי לחייב את התובע כלפי הנתבע, או כל גורם אחר, באחריות בנזיקין כלפי נזק שניגרם באירוע הרלוואנטי, בשיעור האשם התורם שנקבע.
...
לאחר בחינה של הנזקים בכלי הרכב ושמיעת עדויות הצדדים, בהמ"ש הגיע למסקנה כי יש לייחס לנהגת רכב התובעת שם, אשם תורם בשיעור 15% לקרות התאונה (להלן: "האשם התורם").
בית המשפט בכפר-סבא שמע את העדים, בחן את הראיות ואת הנזקים שנגרמו לרכבים והגיע למסקנה הבאה: "לאחר ששמעתי את העדויות, אני סבור שהערכה זו מופרזת, הגם שיש אכן לייחס לנהגת התובעת אשם תורם – אותו אני מעמיד על שיעור 15%, זאת מחמת שכן היה מצופה שהיא תראה כל רכב המגיע משמאלה (שם מדובר בכביש ישר), והגם שזכות הקדימה היא שלה, יש יסוד להניח שבמתן תשומת לב מלאה לתנועה משמאל, היתה יכולה להקדים את הבלימה, ובכך למנוע את התאונה או לצמצם את חומרתה. עם זאת, בהינתן המהירות המשוערת בה נסע רכב הנתבעת וכיוון נסיעתו בכניסה לצומת (גם בשים לב לעולה מתיק המשטרה ולתמונות הנזק), מדובר בארוע חריג יחסית, אשר לא מאפשר לזקוף לחובת נהגת הנתבעת שיעור גבוה כל כך של אשם. יודגש, בהקשר זה, כי לא הוכח שהיא נסעה במהירות שאינה מתאימה לתנאי הדרך, ואין כל אינדיקציה לכך בחומר הראיות". (פסק הדין שניתן בכפר-סבא , עמ' 2 ש' 1-10).
לאור האמור, אני דוחה את התביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2017 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

יפים לענייננו בפסק-דין זה דבריה של כב' השופטת אברהמי: "נקודת המוצא היא איפוא, כי אשם תורם אינו יוצר כשלעצמו עילת תביעה. במהותו, מהוה אשם תורם טענה להפחתת פיצוי, שאינה שוללת אחריות. קיומו או היעדרו של אשם תורם יבחנו לאחר שהוברר, כי המזיק ביצע עוולה כלפי הניזוק וקמה לו אחריות לפיצויו. מדובר בשלב נוסף, בו נבחנת אפשרות להפחית את הפצוי". (הדגשה שלי- ח.ק.) (פסקה 11 בפסק-הדין ברוך).
ובהמשך, לאחר סקירה של חקיקה, פסיקה וספרות מקצועית רלבאנטית, היא קובעת כך: "סיכומה של נקודה זו: אשם תורם אינו מהוה עילה עצמאית בנזיקין. אם במקרה מסוים נקבע אשם תורם של התובע, אין בעובדה זו כשלעצמה כדי לחייב את התובע כלפי הנתבע, או כל גורם אחר, באחריות בנזיקין כלפי נזק שניגרם בארוע הרלוואנטי, בשיעור האשם התורם שנקבע.
...
לאחר בחינה של תכנית הרמזורים, הנזקים בכלי הרכב ושמיעת עדויות הצדדים, בהמ"ש הגיע למסקנה, כי רכב הנתבעים דנן נכנס לצומת באור ירוק ואילו רכב התובעת נכנס לצומת באור אדום וכך נגרמה התאונה.
לאור כך, טוענים הנתבעים, כי יש לדחות את התביעה.
פסק הדין במסגרת התביעה בהרצליה: בהמ"ש בהרצליה שמע את העדים, בחן את תכנית הרמזורים ואת הנזקים שנגרמו לרכבים והגיע למסקנה הבאה: "אשר על כן, אני מקבלת את גרסת התובעים (הנתבעים דכאן- ח.ק.) וקובעת כי רכב התובעים נכנס לצומת כשאור ירוק פועל בכיוון נסיעתו, ואילו רכב הנתבעים (התובעת דכאן- ח.ק.) נכנס לצומת בנסיעה רציפה כשאור אדום פועל בכיוון נסיעתו ובאופן זה גרם לקרות התאונה.
סוף דבר: לאור האמור לעיל, אני דוחה את התביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2020 בשלום עפולה נפסק כדקלמן:

גם פסיקת בתי המשפט בשאלה ספציפית זו, גורסת כי ככלל, אשם תורם אינו מהוה עילה עצמאית בנזיקין, אלא אם יוכחו התנאים לכך.
"לכן, כאשר בית המשפט נותן את פסק דינו בהתדיינות הראשונה עליו להיות 'מחודד' לגבי המינוח בו הוא משתמש. על בית המשפט להיות גם 'מחודד' לאפשרות של היתדיינות אחרת ולהשלכות פסיקתו". עוד נקבע כי כאשר אותו מותב שפוטי ראשון מעוניין לקבוע רק אשם תורם שאינו מקים גם עילת תביעה אפשרית (כלומר אינו יוצר אחריות בשיעור זהה לשעור האשם התורם), "ראוי כי יבהיר את כוונתו בדרך כפולה: להשתמש במינוח 'אשם תורם' ולשם הזהירות, גם להבהיר במפורש כי ככזה, אין מדובר באשם המקים עילת תביעה עצמאית לטובת הצד שכנגד." בעניינינו, בית המשפט בהליך המקביל קבע כי האחריות לתאונה רובצת לפתחו של המשיב בשיעור של 65%, ואולם הוסיף וקבע כי למבקש 1 אשם תורם בשיעור 35%, ללא שהבהיר במפורש שאין מדובר באשם תורם המקים אחריות או עילת תביעה עצמאית למשיב.
...
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בבקשה, בתגובה ובתשובה לתגובה, אני מורה על דחיית הבקשה.
לאור כל האמור לעיל, דין הבקשה להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2013 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

כב' הש' אברהמי סקרה במסגרת פסק הדין פסיקה וספרות המתייחסת לסוגיה, ניתחה את הסוגיה ובסופו של יום הגיעה כב' הש' אברהמי למסקנה כי אשם תורם אינו מהוה עילת תביעה עצמאית בנזיקין (ראה סע' 15 לפסק הדין).
...
ב"כ הנתבעים טען מאידך, כי בית המשפט קבע בתיק האחר אשם תורם, אשר הינו טענת הגנה בלבד ואינו מקים עילת תביעה כנגד הנתבעים ועל כן, דין התביעה להידחות.
כאשר עסקינן בתאונות דרכים, סבורני, כי כל התנהגות לא זהירה בכביש מהווה חוסר זהירות של אדם כלפי רכושו ובעת ובעונה אחת גם חוסר זהירות כלפי הנהגים הסובבים אותו בכביש.
מבחינה זו, סבורני, כי אין נפקא מינה לאבחנה בין אשם תורם ואשם גורם בנסיבות אלו.
אשר על כן, אני מקבלת את התביעה ומחייבת את הנתבעים לשלם 20% משיעור הנזק המוכח, דהיינו סך 857 ₪, בצרוף הפרשי הצמדה מיום הגשת התביעה, אגרת משפט בסך 355 ₪ ושכ"ט עו"ד בסך 1,200 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו