אלא שמאחר שמדובר בסתימה שאירעה בקוו ערוני,סתימה אשר כתוצאה ממנה אירעה הצפה והגיעו מי ביוב לבית התובע,הרי שהנטל להוכיח טענות כאילו הקו היה תקין,או שההצפה נבעה מרשלנות התובע בגין כסוי שוחת הבקורת בבטון,או כתוצאה מחיבור שבוצע (ע"פ הנטען לראשונה ,במהלך הדיון),ע"י התובע,הנטל להוכחת כל הטענות הללו היה מוטל על הנתבעות וזאת לאור סעיף 38 לפקודת הנזיקין :
"בתובענה שהוגשה על נזק והוכח בה שהנזק נגרם על ידי דבר מסוכן, למעט אש או חיה, או על ידי שנמלט דבר העלול לגרום נזק בהימלטו, וכי הנתבע היה בעלו של הדבר או ממונה עליו או תופש הנכס שמתוכו נימלט הדבר – על הנתבע הראיה שלא היתה לגבי הדבר המסוכן או הנמלט התרשלות שיחוב עליה".
בפסיקה נקבע כי מים הם בבחינת "נימלט" ולכן סעיף 38 סיפא חל לגבי ניזקי הצפות.
אטרש, אמנם השיב תחילה כי לא בוצעו עבודות בביתו של התובע ,אך שנשאל באופן ספציפי מי חיבר את ביתו של התובע לקו הצבורי השיב: "אנחנו עשינו את הקו הראשי. אנחנו עשינו את ההכנה, ואת החיבור עצמו אני לא זוכר מי עשה, אולי אנחנו אולי האינסטלטור שלו" (עמ' 12 שורות 16-15, ההדגשה שלי- ר' א').
טענה נוספת שהעלו הנתבעות על מנת להוכיח כי אין המדובר בארוע שהתרחש מחמת התרשלותן הנה הטענה כי התובע הוא שכיסה את שוחת הבקורת,אשר אילו הייתה פתוחה,הייתה ההצפה נמנעת.
לא רק שטענת הנתבעות לא הוכחה ולא הוצגה כל עדות, או ראיה, כאילו התובע ביצע עבודות של יציקת בטון בכלל, או על בור הבקורת,בפרט, אלא ההיגיון והשכל הישר מתיישבים יותר עם גרסת התובע.
אין חולק כאמור כי קו הביוב הצבורי חוצה את חלקת התובע: "העברנו את קו הביוב של השכונה למעלה דרך החלקה של התובע ואחיו..." (עדות אטרש עמ' 12 שורה 11).
מועד 'עילת התובענה' כפי שפורש בפסיקה הוא המועד שבו מצוי בידי התובע 'כוח תביעה קונקריטי', שפירושו, אפשרות ממשית להגיש תביעה ולזכות בסעד המבוקש ככל שהתובע יעמוד בנטל ההוכחה העובדתי והביסוס המשפטי של תביעתו.
. התאגיד התרשל בטיפול שנעשה בעיניין ,שכן גם אם לא ידע על כסוי בור הבקורת בבטון ,או על ליקוי כלשהו בקוו, היה עליו במסגרת סמכויותיו לאחזקה ופקוח, לבדוק ולאתר את הבעיות הנ"ל וזאת לאחר שכבר בשנת 2009 היה מודע להצפה.
ראו למשל, בעת"מ 3917-09-11 שלמה א. אנגל בע"מ נ' עריית לוד :" דעתי היא כי הערייה אינה יכולה לגבות היטל ביוב לאחר הקמתו של התאגיד. די בכך שהיא אינה יכולה להפנות את הכספים שיגבו על ידה לצורך מימון עבודות הביוב כמתייחב מהחוק. יתרה מכך, בעת העברת הנכסים לתאגיד קיבלה הערייה את מלוא שוים של הנכסים ללא קשר לתקבולים מהיטל הביוב. גבית היטל ביוב לאחר שהערייה קיבלה את התשלום עבור נכסיה יהיה משום קבלת תשלוני כפל" (וכן עת"מ (מחוזי חיפה) 342/08 חברת נמלי ישראל נ' עריית חיפה)
לא ניתן לקבל מצב בו התאגיד יהיה רשאי לגבות את ההיטלים גם לגבי תשתיות שלא הישתתף בהקמתן הואיל וזו הייתה לפני תחילת פעילותו, אך מאידך גיסא יבקש להיתנער מאחריותו לנזק שניגרם מכוח אותה תשתית.
...
הנזק-לאחר שעיינתי בחוות הדעת שצירף התובע וכן בחוות דעת הנתבעות ומאחר שהתובע לא צירף אסמכתאות להוכחת נזקיו הנטענים, מצאתי להעדיף את חוות דעת מומחה הנתבעות.
לאור כל האמור, אני דוחה את התביעה כנגד נתבעת 2.
אני מקבלת את התביעה כנגד נתבעת 1- תאגיד כפרי גליל תחתון בע"מ, ומחייבת אותה לשלם לתובע סך של 13,276 ₪,בתוספת הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 4,000 ₪.