על רקע זה, נקבע בפסיקה כי חוק השויון הוא ה"בריח התיכון בחקיקה בנושא השויון בתחום יחסי העבודה בישראל" (בג"צ 6051/95 רקנט נ' בית הדין הארצי לעבודה, פ"ד נא (3) 289 (1997); בג"צ 1268/09 זוזל נ' נציב שירות בתי הסוהר (27.8.2012).
בסעיף 2 לחוק השויון נקבע:
(א) לא יפלה מעביד בין עובדיו או בין דורשי עבודה מחמת מינם, נטייתם המינית, מעמדם האישי, הריון, היותם הורים, גילם, גזעם, דתם, לאומיותם, ארץ מוצאם, השקפתם, מפלגתם או משך שירות המילואים, קריאתם לשירות מילואים או שירותם הצפוי בשירות מילואים כהגדרתו בחוק שירות בטחון [נוסח משולב], התשמ"ו-1986 , הצפוי להם, בכל אחד מאלה:
(1) קבלה לעבודה;
.
זאת ועוד, מתשובותיו של מר מושייב לשאלות שהוצגו לו בחקירתו הנגדית, עולה כי זיהה במהלך השיחה שהתובע ערבי ועל יסוד זה הניח שלא שירות בצבא וכי לא יוכל להיתקבל לעבוד אצל הלקוח (התעשיה האווירית או משרד הבטחון).
אשר לסכום הנתבע, בעיניין פלוטקין שהוזכר לעיל נפסק:
"מטרות הפצוי הן שתיים: פיצוי על נזק ממשי ופצוי עונשי. מטרתנו בפסיקת פיצויים היא במקרה זה לחנך את המשיבה ואת ציבור המעבידים כולו על מנת להשיג את המטרה הסופית של היתנהגות שאינה מפלה כנגד פרטים ואינה נזונה מסטריאוטיפים. לשם כך על הפיצויים להיות אפקטיביים... על מנת להחדיר את הערכים לציבור המעבידים, הדרך היא סנקציה עונשית כואבת... בשוקלנו את תכליתו של חוק שויון הזדמנויות בעבודה מתקבל על הדעת, על פי תכליתו, שבסעיף האמור התכוון המחוקק גם לפיצויים עונשיים, מעבר לפיצויים על נזק שניתן להערכה".
במסגרת השיקולים ההרתעיים, לצורך הגשמת תכלית החוק ומיגור תופעת ההפלייה בשוק העבודה, יש לשקול לחומרה את מהות ההפלייה, על רקע השתייכות לאומית או דתית, אשר נחשבות לאפליה בעלות אופי משפיל שיש בהן פגיעה משמעותית בכבודו של התובע כאדם.
...
לטענת הנתבעת, יש לדחות את התביעה וזאת ממספר טעמים.
בהתחשב באלה ובשים לב לנסיבות המקרה שבפנינו, בהתאמה לסכומי פיצויי שנפסקו במקרים דומים, הגענו למסקנה כי הפיצוי הראוי הוא בסך 40,000 ₪.
במקרה זה, מאחר שנפסקו לזכות התובע פיצויים בגין נזק בלתי ממוני מכח חוק השוויון, לא מצאנו כי יש מקום לפסוק לזכותו פיצוי נוסף, זהה במהותו לפיצויים לפי חוק השוויון (השוו: ע"ע (ארצי) 1889-05-16 מועצה מקומית מג'אר – גאנם, (19.12.17).
סוף דבר – התביעה מתקבלת בעיקרה ועל הנתבעת לשלם לתובע את הסכומים הבאים:
פיצויים לפי סעיף 10(א) לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה, תשמ"ח -1988, בסך 40,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום הגשת התביעה ועד התשלום בפועל.