מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אפליה באכיפת עבירות תכנון ובנייה ועבירות אחרות

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2021 בעניינים מקומיים חיפה נפסק כדקלמן:

באשר למסירת מידע, הרי שאין להפוך את היוצרות ולשים את המאשימה בעמדה שעליה להסביר מדוע היא אוכפת את החוק, או לעמוד לדין על כך כי היא איננה מבצעת אכיפה מלאה של דיני התיכנון והבניה, ויש לבחון כל בקשה להמצאת מידע, בהתאם לנסיבות, לאחר שיוכח כי קיים יסוד לטענת האפליה האסורה, ולא להכביד על המאשימה, יתר על המידה רק בשל העובדה כי הועלתה טענה של אפליה באכיפה, כאמור.
העובדה שהמאשימה פועלת על פי כללי מדיניות אכיפה המדרגים את סדר העדיפויות באכיפת דיני התיכנון והבניה, עבירות בניה, לעומת עבירות שימוש, תפיסת בניה טריה בעודה באיבה לעומת בניה שהושלמה וכו', איננה פסולה כלל, ועת אין לרשות המאשימה אמצעים ללא הגבלה, לרבות כוח אדם מקצועי, לצורך ביצוע פעולות האכיפה, אין בכך כל פסול, ואין להיתעלם מהמציאות בה האמצעים העומדים לרשות לצרכי אכיפה, הם מוגבלים.
גם אם אצא מנקודת המוצא כי המאשימה לא פעלה כראוי, ונמנעה מלנקוט בהליכי אכיפה נגד מאן דהוא, על אף שהיה עליה לעשות כן, לפי כללי המדיניות שלה, אין בכך לבד כדי להצביע על אכיפה בררנית פסולה המביאה בהכרח לביטול כתב האישום נגד הנאשמים, ואין בכך כדי להראות כי יש בנקיטת ההליך נגד הנאשמים כדי להוות פגיעה בעקרונות של צדק והגינות, וקפוח של הנאשמים אל מול עברייני בניה אחרים.
...
דווקא נוכח הנפקות של קבלת טענה לאכיפה בררנית, עד כדי אפשרות לביטול כתב האישום, נדרש בית המשפט "לסנן" טענות אלה גם בשלב הגילוי, שאם לא כן, אין לדבר סוף".
וכך מציין בית המשפט: " מן המקובץ לעיל עולה כי הטענה להפליה פסולה בהעמדה לדין בעילה של הגנה מן הצדק, חולשת גם על מקרים בהם טוען הנידון כי נפל פגם בהעמדתו לדין, או בניהול ההליך הפלילי נגדו, ולו משום חדלונה של הרשות, בטעות שנפלה על-ידה בתום-לב, או בגין מחדלים מצידה (זאת לצד מקרים בהם פעלה הרשות בשרירות מכוונת, בחוסר תום-לב, ומתוך שיקולים זרים).
" האם זה המצב במקרה הנדון לפנינו ? האם אכן יש בנסיבות המתוארות ע''י הנאשמים כדי להביא למסקנה כי נקיטת ההליך הפלילי והמשך ניהולו נגד הנאשמים יש בהם כדי לפגוע מהותית בעקרונות של הגינות משפטית וקיומו של משפט הוגן בעניינם של הנאשמים? ביטול כתב האישום הוא המעשה הקיצוני שבית המשפט יידרש אליו רק במקרים קיצוניים ונדירים .
סוף דבר- דין הבקשה דחיה, וכך אני מורה.

בהליך ביטול/עיכוב צו הריסה מינהלי (בצה"מ) שהוגש בשנת 2021 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

בהקשר זה מקובלים עליי הדברים שנקבעו בעתפ"ב (ירושלים) 48662-06-18 אבו חייארה נ' יו"ר הועדה המחוזית לתכנו ולבניה ירושלים ואח' (29.7.2018), כדלקמן: "העדר אכיפה של עבירות בנייה במקומות אחרים או אותו איזור, אינו שולל אכיפת עבירות בנייה. המענה לטענה זו הוא כי יש לעודד את הרשויות להרחיב את אכיפת עבירות הבנייה גם לגבי עבירות אחרות באותו איזור ובאזורים אחרים. הכלל הוא כי "אי נקיטת צעד משפטי נגד עבריין אחד, אינה מבטלת הליך נגד עבריין אחר" [.
] באשר לטענת האפליה שמעלה העותר נראה כי כוחה של טענה זו הוא לגרום לכך שהרשות תחויב לאכוף את החוק גם כלפי מפרים אחרים, וכמסתבר ישנם כאלו, אך זו אינה יכול להיות איצטלה כסות לעותר שלא מילא אחר התנאים שהציבה לו הערייה".
ואולם, ב"כ המשיבה איתר באדיבותו, במהלך הדיון, מיסמך שהוא "סיכום ישיבה מיום 7.10.2020", שנימסר כי עוה"ד עירקי הוא עורכו, אך לא הוברר אם זהו מיסמך ההסדר, וספק אם כך. שנית, מהמסמך ומעדות עוה"ד עירקי נלמד כי מחד גיסא ההסדר עם המשיבה נערך לפנים משורת הדין, במטרה לעודד אכיפה של עבירות תיכנון ובנייה בטירה.
...
ובנוגע לאכיפה בררנית, מדובר בטענה המחייבת הוכחת תשתית ראייתית שהנטל הוא על הטוען לה, אחרת דינה להידחות על הסף, מן הטעם שבהליך המנהלי עומדת לזכות הרשות "חזקת התקינות המנהלית" כי ביצעה את פעולתה כדין (רע"פ 5499/16 בדיר ואח' נ' הוועדה המחוזית לתכנון ובניה – מחוז מרכז ואח' (17.7.2018); רע"פ 2956/13 דמקני נ' הועדה המקומית לתכנון ובניה תל אביב-יפו (31.7.2013)).
סוף דבר מכל האמור לעיל הגעתי לכלל מסקנה, כי אין בסיס לטענת המבקש כי צו ההריסה המנהלי הוצא תוך אכיפה בררנית.
מכאן שאין עילה לביטולו משהוצא כדין, והבקשה נדחית.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2022 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

על כך השיב ב"כ המאשימה, שהרשות הארצית לאכיפה במקרקעין פועלת נגד החברות, באמצעי אכיפתי של קנסות מינהליים, ולא ניתן לעשות כן ביחס לנאשם, באשר לזה עבר פלילי רלוואנטי ומיוחסת לו עבירה של הפרת צו. בכך היטיבה המאשימה להבהיר כי אין המדובר בהפליה אלא ביחס שונה לשונים.
כך, רשויות האכיפה העדיפו לנקוט במקרה זה בהליך הפחות פוגעני של קנס מינהלי, כמו במקרים רבים אחרים בעבירות תיכנון ובניה בשנים האחרונות, בעוד לגבי הנאשם לא ניתן היה לעשות כן בשל שיקול עינייני המחריג אותו ממדיניות זו. בכל הכבוד, טענת ב"כ הנאשם כי זכותו של הנאשם (ככל הנראה נוכח היותו בעל זיקה מנייתית כזו או אחרת לחברות), שההליך יתנהל פעם אחת במסגרת אחת ולא במסגרת כפולה אינה במקום.
...
על כן, נדחית טענת האכיפה הבררנית.

בהליך ערעור תיק פלילי בניה (עתפ"ב) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

מידת התערבותו של בית המשפט בהוצאת צוי הריסה מינהליים היא צרה ומוגבלת לפגמים חמורים, העלולים להביא בסופו של דבר לבטלות צו ההריסה [שם, סעיף 12]; לא ברור על בסיס-מה נטענה טענה זו, שאף היא לא נדונה בערכאה קמא; מכל מקום, כאמור לעיל, גם אם לא הובאה התכנית העתידית לידיעת גורמי הייעוץ, אין בכך פגם ובודאי שלא מהותי וחמור, בהיתחשב בעתיד הלא-מוגדר עד לשינויו של המצב התיכנוני; הוצאת הצוו לוקה באפליה, אכיפה בררנית לרעת המערער, בהשוואה לשתי חלקות סמוכות: למעשה, די בעדות המפקח שמסר שבאותם מתחמים סמוכים, לא ניראו סימנים ל"בניה טריה", ולכן לא ניתן היה להוציא לגביהם צו מינהלי; עוד יש להוסיף, שהוגשו כתבי אישום בגין עבירות תיכנון ובניה שבוצעו באותן חלקות, כך שיש לדחות טענות אפליה ואכיפה בררנית; טענה נוספת, בדבר חריגה ממדיניות היחידה הארצית לאכיפת דיני התיכנון והבניה, לא בוססה דיה.
לא ניתן להגיע למסקנה הגיונית אחרת, המתיישבת עם תכליות החוק והתקנות, כשמדובר במשטח ששטחו הכולל עולה כדי 2,000 ₪; [3: למעט סייגים שעניינם שימושים חקלאיים;] הגדר ניבנתה על-ידי הרשות המקומית, ולא על-ידי המערער: טענה זו נסתרת בדברי המערער עצמו בדיון בבית המשפט קמא [פרוטוקול 16.11.21, ע' , ש' 17]; ואם הגדר היא מעשה ידיה של הרשות – מה איכפת למערער אם תיהרס? סיכום ומסקנות: בתיקון 116 לחוק נתן המחוקק ביד הרשות כלי זה, של צו הריסה מינהלי, שנועד למנוע יצירתן של "עובדות מוגמרות" בשטח.
...
מידת התערבותו של בית המשפט בהוצאת צווי הריסה מנהליים היא צרה ומוגבלת לפגמים חמורים, העלולים להביא בסופו של דבר לבטלות צו ההריסה [שם, סעיף 12]; לא ברור על בסיס-מה נטענה טענה זו, שאף היא לא נדונה בערכאה קמא; מכל מקום, כאמור לעיל, גם אם לא הובאה התכנית העתידית לידיעת גורמי הייעוץ, אין בכך פגם ובוודאי שלא מהותי וחמור, בהתחשב בעתיד הלא-מוגדר עד לשינויו של המצב התכנוני; הוצאת הצו לוקה באפליה, אכיפה בררנית לרעת המערער, בהשוואה לשתי חלקות סמוכות: למעשה, די בעדות המפקח שמסר שבאותם מתחמים סמוכים, לא נראו סימנים ל"בניה טריה", ולכן לא ניתן היה להוציא לגביהם צו מנהלי; עוד יש להוסיף, שהוגשו כתבי אישום בגין עבירות תכנון ובניה שבוצעו באותן חלקות, כך שיש לדחות טענות אפליה ואכיפה בררנית; טענה נוספת, בדבר חריגה ממדיניות היחידה הארצית לאכיפת דיני התכנון והבניה, לא בוססה דיה.
למקרא עדות המפקח [פרוטוקול 16.11.21, ע' 8] נחה דעתי, כי החלטת היחידה להוצאת צו מנהלי בענייננו, התקבלה על-סמך שיקולים ענייניים ואף איננה חריגה באותו אזור; הכשרת הקרקע אינה טעונה היתר: דחייה על הסף – חובה לתמוך גם טענה עובדתית מסוג זה בתצהיר "איש מקצוע", שאחרת לא ידון בה בית המשפט, לפי תקנות התכנון והבניה (סדרי דין בבקשות לעניין צו הריסה מינהלי), תש"ע-2010.
לא ניתן להגיע למסקנה הגיונית אחרת, המתיישבת עם תכליות החוק והתקנות, כשמדובר במשטח ששטחו הכולל עולה כדי 2,000 ₪; [3: למעט סייגים שעניינם שימושים חקלאיים;] הגדר נבנתה על-ידי הרשות המקומית, ולא על-ידי המערער: טענה זו נסתרת בדברי המערער עצמו בדיון בבית המשפט קמא [פרוטוקול 16.11.21, ע' , ש' 17]; ואם הגדר היא מעשה ידיה של הרשות – מה אכפת למערער אם תיהרס? סיכום ומסקנות: בתיקון 116 לחוק נתן המחוקק ביד הרשות כלי זה, של צו הריסה מנהלי, שנועד למנוע יצירתן של "עובדות מוגמרות" בשטח.
משנדחו כלל טענות המערער, משלא נטען כי העבודות האסורות נעשו בהיתר, משלא שוכנעתי כי נפל פגם בצו, ומשלא הוכח כי לא התקיימו התנאים להוצאתו – אין עילה להתערבות בתוצאת ההליך נושא הערעור, והערעור נדחה.

בהליך בקשות בנייה (בב"נ) שהוגש בשנת 2022 בעניינים מקומיים חיפה נפסק כדקלמן:

ידוע לכל המצוי בתחום כי צוים מסוג זה ניתנים בידי מהנדס הערייה, ומכל מקום, ככל שיש בכך צורך, יכלו לברר בנקל את זהות נותן הצוו בפנייה למשיבה בדרכי ההיתקשרות שמפורטים על גבי הצוו ובהתאם לסעיף 216(ב)(5) לחוק התו"ב. פגם חמור בצו הנו כזה שממנו תעלה מטרה זרה, העידר מידתיות, חוסר סבירות או אפליה במתן צו, ולחילופין, פגיעה ממשית ביכולת המבקשים לטעון כנגדו.
לא מצאתי שיש על המשיבה חובה פוזיטיבית שבחוק לצרף לצוו את ההיוועצות עצמה אלא רק לידע את מקבל הצוו כי זו היתקיימה, פרשנות אחרת עשויה לסכל את תכליתו של החוק לאפשר אכיפה מנהלית אפקטיבית וזריזה ביחס לעבירות בנייה (ראו: עפ"א 5525-01-18 פטרה ס.ד.ר בע"מ נ' ועדה מקומית לתיכנון ובניה אשדוד; ע"פ 8811/18 ג'עביס נ' הועדה המקומית לתיכנון ובניה ירושלים; בב"נ (שלום תל אביב-יפו) 17735-07-21 חיים מיכאלוביץ ניהול ביצוע ויזמות בע"מ נ' ועדה מקומית לתיכנון ובניה תל אביב).
...
בהתאם לדוקטרינות המושרשות במשפט המנהלי עצם קיומו של פגם בהליך המנהלי לא הופך אותו בהכרח לבטל מעיקרו אלא שיש לשקול בין היתר, את מהות הפגם, חומרתו והשפעתו על תוכן ההחלטה הסופית (רע"פ 2842/22 אמאל אבו שאח נ' מדינת ישראל; רע"פ 9242/16 מרזוק נ' יו"ר הוועדה המחוזית, פסקה 12), לצד הנזק או העוול שהסב הפגם, ואת מידת הפגיעה באינטרס הציבורי, ככל שיבוטל הצו המנהלי בגין הפגם הנטען (עפ"א (מחוזי חי') 7186-02-21 מדינת-ישראל נ' טעאן ג'ומעה) אפתח ואומר שמקובלת עליי טענת המבקשים, שאף המשיבה לא התנגדה לה, כי בצו נפל פגם צורני שעה שלא מצוין בו שמו ותפקידו של נותן הצו אלא הוא נושא חתימה בלא פרטים.
לפיכך, אני דוחה את טענת המבקשים לעניין זה. כאמור, בצו נפל פגם מסוים, ואיני סובר שיש בו משום הצדקה לבטלות מלאה.
מצד שני, מקובלת עליי עמדת המשיבה כי הסבר המבקשים לפיו מדובר ב"טעות בתום לב" בחריגה אינו רלוונטי, וגם אם אקבל שכך הדבר, אין בכך כדי להשפיע על השיקולים בבקשה זו. אין צורך להכביר במילים אודות דוקטרינת הבטלות היחסית, ובמקרה דנן אני סבור שהיא הולמת את נסיבות המקרה, כך שמוצדק לדעתי להתערב בתוכנו של הצו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו