עמדת הכנ"ר
על מנת שניתן יהיה לפעול כנגד החייב בהליכי פש"ר, יש צורך בקליטת פסקי הדין שניתנו ברוסיה באמצעות פתיחת הליך מתאים לפי אחד המסלולים הקבועים בחוק אכיפת פסקי חוץ.
בת.א 199/85 (המ' 1408/85) ב.ד.מ לימיטד נ' פטריק גורו, פ"מ תשמ"ו(2) 41 נדון מקרה דומה בו החייב יצר חובות בצרפת ולאחר מכן עלה לארץ עם משפחתו.
אין מחלוקת שהבנק לא נקט בהליך לאכיפת פסקי הדין הזרים בארץ ולטענתו אף פסקי הדין אינם אכיפים בארץ (ולאור עמדתו זו, איני מוצאת מקום להרחיב בעיניין זה).
...
טענות החייב
יש לדחות את הבקשה על הסף ממספר טעמים:
מחמת העדר סמכות בינלאומית ופורום לא נאות: בהינתן שמתקיימים הליכי פשיטת רגל ברוסיה, על בית המשפט לשקול האם נתונה לו הסמכות לפי כללי המשפט הבין לאומי בשים לב, בין היתר, למהות ההליך, האם לחייב נכסים בישראל והאם תצמח תועלת לנושים מניהול ההליך בישראל.
סוגיה דומה לעניינו נדונה בפש"ר (ת"א) 1515/04 ד"ר יוסיף במירה נ' גרינברג שלמה, שאושר על ידי בית המשפט העליון במסגרת ע"א 10248/04, שם קבע בית המשפט:
"המסקנה מכל האמור לעיל היא פשוטה; כל עוד לא אושר פסק-החוץ, הרי שהוא חסר נפקות בארץ - זאת, אף אם הוא חלוט במדינה אחרת. אי לכך, אין בפני בית המשפט "חייב", ולא התגבשה העילה הבסיסית ביותר בגינה ניתן לפתוח בהליכי פשיטת רגל.
לפיכך, לא הוכח כי ניהול הליכי פשיטת הרגל יניבו תועלת לנושים, שיקול נוסף במערך השיקולים שלא להיעתר לבקשה.
התוצאה
לאור כל האמור לעיל, הבקשה נדחית.