וכך נכתב בפרט זה בדבר סמכותו של בית המשפט לעניינים מינהליים:
"עינייני תיכנון ובנייה לפי חוק התיכנון והבנייה, תשכ"ה – 1965, למעט לפי פרט י: עבירות ועונשים... ולמעט החלטות שעניינן תכנית מתאר ארצית או מחוזית והחלטות שר פנים".
פסיקת בתי המשפט הוסיפה וחידדה את האבחנה בין עילות פרטניות שאינן בסמכותו של בית משפט זה, לבין עילות 'ציבוריות':-
"עולה מפרק י' לחוק התיכנון והבניה שכל עניינו באכיפת הוראות החוק עצמן ובבית המשפט המוסמך לכך – בית משפט השלום או בית המשפט לעניינים מקומיים - וראו סעיף 203(א) לחוק התיכנון והבניה. אשר על כן ברור הוא כי סיוג הסמכות של בית המשפט לעניינים מינהליים – כאמור בסעיף 10(א) לתוספת הראשונה – לא בא אלא להבהיר כי עניינים המסורים בפרק י' לחוק התיכנון והבניה לבית משפט השלום ולבית המשפט לעניינים מקומיים, יוותרו בסמכותם ולא ידונו על ידי בית המשפט לעניינים מינהליים" [בג"צ 8071/01 יעקובוביץ נ' היועמ"ש].
באותה דרך הלך בית המשפט גם בעיניין עפאנה:-
"בית משפט זה כבר קבע כי הערכאה המתאימה לידון בטענות נגד אופן הפעלת שיקול הדעת של הרשות המנהלית בהוצאת צו הריסה מינהלי היא בית המשפט לעניינים מקומיים (ראו, עע"מ 3518/02 רג'בי נ' יו"ר הועדה המקומית לתיכנון ובניה ירושלים, פ"ד נ"ז(1) 196). משלא צלח הליך תקיפת הצוו בבית המשפט לעניינים מקומיים ובערעור לבית המשפט המחוזי, אין מקום לכך שבית משפט זה ידון מחדש בתוקפו של צו ההריסה המינהלי. זאת ועוד, ככל שטענותיו של העותר אינן נוגעות לצוו ההריסה הספציפי נשוא העתירה אלא למדיניות האכיפה של חוק ה תיכנון והבנייה, תשכ"ה-1965, המופעלת על ידי המשיב באיזור מזרח ירושלים, הרי טענות אלה צריכות להתברר בבית המשפט לעניינים מינהליים" [בג"ץ 4546/05 עפאנה נ' יו"ר הועדה המקומית; וקיימת פסיקה נוספת].
...
ומכאן, שעל הפרק טענות שאינן כלל בסמכותו של בית משפט זה.
בהיעדר סמכות, נדרשת כבר עתה המסקנה, שגם לאחר שאוסיף מעט על האמור לעיל, על הפרק עתירה שרק בשל היעדר סמכות, דינה לדחייה.
במקביל יוטעם, שאף העותר אינו עקבי לגמרי לשיטתו: הרי אם אין על הפרק שטח ישראל, ייתכן שנכון היה לו לצרף את מפקד כוחות צה"ל באזור כמשיב לעתירתו, אך בחר הוא, שלא לעשות כן.
סוף דבר, על הפרק עתירה שהוגשה לבית משפט זה בחוסר סמכות, לאחר שבית המשפט לעניינים מקומיים כבר אמר את דברו, ובהסכמת הצדדים.
על יסוד האמור, העתירה נדחית.