אין בהלכה זו כדי לסייע לנתבע, שכן נקבע שם (סעיף 4 לפסק הדין) כי "הקניית בעלות במקרקעין בדרך של מתנה מוגמרת אך ברשום. תוצאה זו מתבקשת משילוב של הוראות חוק המתנה, תשכ"ח-1968, שילוב המתבקש מהוראות חוק המתנה (סעיף 6סיפא), שליהן במתנה עוברת הבעלות מנותן המתנה למקבלה (סעיף 6), עם הוראות חוק המקרקעין, שלפיהן הקניית בעלות במתנה מהוה 'עסקה במקרקעין', ועיסקה במקרקעין טעונה רישום (סעיף 7(א)). בפרשה שלפנינו לא נערך רישום, ועל-כן אין לראות ב"זכרון הדברים", אשר נימסר מהסב לנכדו, משום הענקת בעלות במקרקעין.
"
ובהמשך (סעיף 7 לפסק הדין), כי "על-פי דיני המג'לה, מתנה מושלמת במסירה ובנטילה. תנאים אלה היתקיימו בעניינינו ... דא עקא, שעל-פי הוראות פקודת העברת קרקעות, (סעיף 4), העברת מקרקעין - ודבר זה כולל בחובו העברת מקרקעין בדרך מתנה - אינה תקפה בלא רישום, ורישום לא נתקיים בעניינינו. נמצא, כי עניין לנו לא בהעברה ממש אלא בהתחייבות ליתן מתנה. על התחייבות שכזו הרכיב הדין הישן את דיני היושר, על פיהם אין אוכפים התחייבות ליתן מתנה ואין משתיקים נותן מתנה מלחזור בו מהתחייבותו, גם אם מקבל המתנה השקיע בנכס משלו והכול כל עוד לא נעשה הכול להשלמתה... במקרה שלפנינו לא נעשה דבר כדי לרשום את ההעברה, ועל-כן נראה לי, כי לפי הדין הישן לא ניתן לאכוף את התחייבותו של המנוח, ואין הוא מנוע מלחזור ממנה."
עוד הפנה הנתבע לע"א 496/82, יצחק רוזן נ' יגאל סלונים, פ"ד לט(2) 337 [1985], (להלן: פרשת רוזן) אולם גם פסק דין זה אינו מסייע לנתבע.
לעניין זה אפנה שוב להילכת רוזן, שם נקבע כך: "אין גם ללמוד על השקעה, שיש לה משמעות לצורך עניננו. כל שנטען על-ידי המשיבים הוא, כי הם ניקו את החצר והציבו שלט האוסר על חניה בפתח הכניסה למקום החניה. דברים אלה אינם צריכים להקנות זכויות כלפי בעל המקרקעין...בנסיבות אלה לא ראיתי מקום למסקנה, כי הצדק דורש את המשכו של הרישיון לתקופה בלתי קצובה, וכי לא ניתן היה לבטל את הרישיון. אשר-על-כן הייתי מקבל את העירעור ומורה על סילוק ידם של המשיבים, כהחלטתו של בית-משפט השלום."
עלות הריסת הגדר
מאחר שהתובעים מבקשים סעד של סילוק יד, אין הכרח לקבוע כי הנתבע הוא זה שיישא בעלות פירוק הגדר.
העילה לסילוק יד מתבססת על טענת פלישה, והסעד המבוקש בו הוא סעד הצהרתי ו/או מתן צו עשה.
על כן, ניתן בזה צו המחייב את הנתבע לסלק ידו מהשטח של הקרקע שנימצא בתוך חלקת התובעים, בהתאם למפת המדידה ת/1.
...
עוד טען הנתבע כי יש לדחות את התביעה בשל התיישנות – ולחלופין בשל שיהוי - שכן תקופת ההתיישנות להגשת תביעה במקרקעין רשומים היא של 25 שנים והחומה נבנתה לפני למעלה מ- 30 שנה.
אני נעתרת לבקשה ומתירה פיצול סעדים, שיאפשר הגשת התביעה הכספית בשלב מאוחר יותר ובהליך נפרד.
סוף דבר
התביעה מתקבלת, בכל הנוגע לדרישה לסעד הצהרתי שעניינו סילוק יד (סעיף 10א' לכתב התביעה).
אני דוחה את הדרישה להורות לנתבע לבצע את הריסת הגדר (סעיף 10ב'לכתב התביעה), כפי שפורט לעיל.