מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אכיפת הסכם פירוק שיתוף בדירה בבית משותף

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

לגופו של עניין, טענו הנתבעים כי התובע, כבעלים של מרבית הדירות בבית המשותף, עושה בנכס (וברישומיו) ככול העולה על רוחו, ובין היתר נישל את הנתבעת מזכויותיה במחצית החצר הצמודה לדירה, על ידי הצמדתה לדירה אחרת שבבעלותו.
עוד טענו הנתבעים, כי התובע נימנע מלהציג את ההסכם, ולא בכדי, שכן הוא לא חתום על ידי הנתבעת וממילא, גם אינו הסכם פירוק שתוף הניתן לאכיפה, כטענתו, או מזכה אותו בפצוי על הפרה (אעיר, כי לא ברור פשר טענות אלה, שהרי בתביעה הקודמת הנתבעת עתרה לאכוף את ההסכם).
התובע ציין, כי הסעד של תיקון צו רישום הבית המשותף כלל אינו בסמכות בית משפט זה. עוד טען התובע, כי חוות דעת השמאי בהליך הקודם לקחה בחשבון את מלוא זכויות הנתבעת בחצר (מחצית ולא רבע) וכי זכויות הבניה שרכשה הנתבעת מעמידר הסתכמו ב - 22 מ"ר בלבד, על פי הסכם הרכישה.
...
הנתבעת לא עמדה בתנאי הראשון להוכיח כי אין ביכולתה לשלם את האגרה ולפיכך, דין בקשתה להדחות, אף מבלי להידרש לסיכויי התביעה.
אין, אפוא, מקום לפטור את הנתבעת מתשלום האגרה בגין התביעה שכנגד גם מטעם זה. למרות שלא שוכנעתי כי הנתבעת אינה מסוגלת לשלם את האגרה ועל מנת לא לחסום דרכה לבית המשפט ובהתאם לסמכותי לפי תקנה 14(ז), לתקנות האגרות, אני מתיר לה לשלם את המחצית הראשונה של האגרה, הנדרשת לצורך הגשת התביעה שכנגד, ב - 3 תשלומים חודשיים שווים ורצופים, החל מיום 1.11.2021 ובכל 1 לחודש שלאחריו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

התובע הגיש נגד הנתבעת ובנה, המתגורר עימה, תביעה לאכיפת הסכם פירוק שתוף שנחתם ביום 23.3.2011 ואושר בפסק דין שניתן בת.א. 55463-01-13 בבית המשפט השלום בחיפה.
לגופו של עניין טענו הנתבעים כי התובע, כבעלים של מרבית הדירות בבית המשותף, עושה בנכס (וברישומיו) ככול העולה על רוחו, ובין היתר נישל את הנתבעת מזכויותיה במחצית החצר הצמודה לדירה, על ידי הצמדתה לדירה אחרת שבבעלותו.
...
הרשם הוסיף, כי אין לצרפו כנתבע רק משום שבסופו של דבר יהיה צורך לרשום את העסקה בלשכת רישום המקרקעין.
סיכומו של דבר, אני מורה על דחיית התביעה שכנגד נגד רשם המקרקעין (הנתבע שכנגד מס' 2), מחמת העדר יריבות והעדר עילה.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

תלה"מ 20084-07-18 : תביעה כספית לחיוב הנתבעת בתשלום דמי שימוש ראויים בגין מגוריה בדירת המגורים ובסך של כ – 5,000 ₪ לחודש (יצוין, כי בסיכומיו העמיד התובע את דמי השכירות הראויים על סך של כ 4,000- ₪ לחודש), וזאת החל ממועד הפירוד בין הצדדים ועד למועד סילוק ידה של הנתבעת מהדירה; כן עתר התובע לחיוב הנתבעת בתשלום מחצית מההלוואות שנטל התובע עבור מימון משק הבית המשותף וכן בגין כל חוב משותף אחר של הצדדים (ובכלל כך הלוואת המשכנתא על דירת המגורים ככל שביהמ"ש יקבע כי לנתבעת זכויות בדירה זו) (להלן: "התביעה לדמי שימוש ולהחזר הלוואות
תלה"מ 20120-07-18 : תביעה לאכיפת הסכם בין התובע לבין הנתבעת לפיו הנו זכאי למחצית הזכויות שקבלה הנתבעת בירושה מאמה בדירה ברח' +++ (להלן: "דירת הירושה") וכן להורות על פירוק השתוף בדירה זו (להלן: "התביעה לאכיפת הסכם").
...
ביום 5.3.19 ניתנה החלטתי המפורטת במאוחד הן בבקשה למזונות הזמניים והן בבקשה לחיוב הנתבעת בדמי שימוש, בסופה קבעתי כך: "א.
הבקשה לסעד זמני לחיוב האם בתשלום דמי שימוש – נדחית.
תוקף החלטתי זו הינה עד הגיע הבן ט' לגיל 18 , או סיום לימודיו התיכוניים, המאוחר מבין השניים".

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

עוד נטען, שההולים דרושים כדרך גישה לדירה מס' 4 שבבעלותם וגם אם היה ניתן לפרק בהם שתוף, הרי שמדובר בתיקון צו רישום בית משותף, המצוי בסמכותו העניינית של המפקח על רישום המקרקעין ולא בסמכותו של בית משפט זה. הנתבעים 3-4 טענו בנוסף שיש להורות על סילוק התביעה גם מהטעם שלא צורפו להליך כל הצדדים הרלוואנטיים - כלל הבעלים של דירות 3, 4 ו-5.
התובע, למעשה, אינו חולק על ההסכמות שבמסגרת אותו הליך, כטענתו בתגובה - "הסכם שעסק בשימוש בהולים והחזרתם למצב שהיו בהתאם לתשריט הבית המשותף" (סעיף 2.
לאור מהותו של הרכוש המשותף המדובר הרי שלענייננו מתאימים דבריו של המלומד ויסמן - "בעוד שבדרך כל העמדה היא כי המצב של בעלות נפרדת עדיף על מצב של שתוף יש נכסים שסביר כי יהיו בבעלות משותפת. כך הדבר כאשר הנכס שבבעלות משותפת משרת את צורכיהם של שני בעלים או יותר של נכסים נפרדים. דוגמא לכך היא רצועת אדמה המשמשת כגישה לשני נכסים סמוכים; חצר המשותפת לשני נכסים סמוכים; באר מים משותפת המשרתת בעליהם של שני נכסים סמוכים; קיר משותף המשמש מחיצה שבין שתי חלקות סמוכות; הרכוש המשותף שבבית משותף, כגון המדריגות או הגג. פירוק השתוף בנכסים משותפים שכאלה יעמוד בסתירה לתפקיד שהם ממלאים ועל כן מונע החוק את האפשרות לכפות בהם את פירוק השתוף. במשפט הצרפתי מכנים שתוף בנכסים שכאלה כשיתוף כפוי, לצמיתות ... לכשנדייק נמצא שאין בעצם לומר כי השתוף בנכסים אלה הוא כפוי, שהרי בהסכמת הבעלים המשותפים אין לראות מדוע לא יהא הפרוק מותר. המיוחד בנכסים אלה הוא שבהבדל מנכסי משותפים בדרך כלל, אין לבעל משותף בנכסים אלה יכולת לכוף את פירוק השתוף על חבריו השותפים" (ר' יהושע ויסמן דיני קניין - בעלות ושתוף (תשנ"ז) בעמ' 283-284).
...
סיכום לאור כל האמור הרי שלא ניתן לעתור בתביעה לפירוק שיתוף בהולים המשותפים בבית דנן.
לפיכך, דין התביעה להידחות בהתאם לסמכותי על פי תקנה 43 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט - 2018.
בהתחשב באשר התנהל בהליך – הוגשו כתבי טענות, הוגשו השלמות טיעונים והתביעה נדחתה על הסף, עוד בטרם דיון, אני מחייב את התובעים בתשלום הוצאות הנתבעים 3-4 בהליך בסך של 5,000 ₪ (כולל מע"מ).

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

השאלה העיקרית שעומדת להכרעה היא: האם ההסכם משנת 1980 והתשריט אותו ערכו הצדדים, במובנו המשפטי, הנו תשריט חלוקה לקראת הליך של פירוק שתוף, אף אם נידרשת השלמה על פי דיני המקרקעין וחוק התיכנון והבנייה, כדרישת בסעיף 38(א) לחוק המקרקעין, או שמדובר רק בהסכם שתוף שלא נאכף מעולם, ולא היה תשריט מוכן, בעת החתימה על ההסכם עצמו, כטענת הנתבעים.
(א)היה עיקר המקרקעין המשותפים בית הראוי להרשם כבית משותף, רשאי בית המשפט, לאחר שקבל חוות דעת של המפקח, לצוות על פירוק השתוף בדרך של רישום הבית בפנקס הבתים המשותפים והקצבת דירות לשותפים לפי חלקיהם.
ניתן בזאת צו לפירוק השתוף במקרקעין על ידי חלוקתם בדרך של רישום בית משותף, כמפורט בתשריט החלוקה החתום, בכפוף להשגת האישורים הנדרשים או הכנת תשריט משלים.
...
הנתבעים בכתב הגנתם, טענו הנתבעים, בין היתר, כי דין התביעה להידחות על הסף מאחר שהנתבעת אינה רשומה כבעלת הזכויות במקרקעין.
(ראו: הערת בית המשפט בדיון מיום 9.6.2022, עמ' 3 לתמלול שו' 15-17; וכן החלטתי באותו מועד, עמ' 17, שו' 21-22).
ברקע יש לזכור הנחיית ס' 143 של חוק התכנון והבניה הקובע שלא תירשם חלוקת מקרקעין בפנקסי הרישום אלא על פי תשריט שאושר על ידי גופי התכנון, ולא יינתן פסק-דין לחלוקת קרקע בין בעליה המשותפים אלא על פי תשריט ואישור כאמור, כאשר לא יהא תוקף לכל רישום שנעשה בניגוד לסעיף 143 הנ"ל. כאשר לא ניתן לבצע חלוקה בעין, הרי שאין מנוס מלקבוע כי פירוק השיתוף במקרקעין במושאע, ייעשה דרך מכירת הקרקע, וחלוקת הפדיון בין השותפים .
בית המשפט מפי כב' השופט מאזן דאוד, הגיע למסקנה כי תשריט החלוקה, אף שלא אושר ע"י הועדה לתכנון ובנייה , הוא פעולה רצונית של כלל השותפים, גם אלה שרכשו לאחר חתימת ההסכם .
לסיכום – כלל הראיות שהוצגו על יד הצדדים מובילות למסקנה כי תשריט החלוקה מהווה מעין הסכם בין הצדדים לצורך חלוקה סופית של המקרקעין (פירוק השיתוף).
סוף דבר: התביעה מתקבלת.
הוצאות – לאחר ששקלתי אופן התנהלות הצדדים, לרבות רוחב היריעה שנפרשה, ולנוכח התוצאה אליה הגעתי, אני מורה כי הנתבעים ישלמו לתובעת הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך של 65,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו