מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אישור תובענה ייצוגית על תעריפי ארנונה

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

הואיל והמבקשים חולקים על חובת תשלום הארנונה בעבור שטח הבריכה, הגישו המבקשים את התובענה בתיק זה ועימה בקשה לאישור התביעה כייצוגית על פי חוק תובענות ייצוגיות, התשס"ו- 2006.
הרשות המקומית, לצורך הטלת ארנונה לראשונה על סוג נכס, אינה זקוקה לאישור חצוני, אלא כל שהיא נידרשת לעמוד בו הוא הטלת תעריף המצוי בטווח הסכומים המזעריים והמרביים הקבועים בתקנות.
...
סיכום בשים לב לכל האמור הגעתי למסקנה כי לא עומדת למבקשים כל עילת תביעה כנגד העירייה בגין גביית ארנונה בשל החזקת בריכות שחייה בבתי מגורים.
מסקנה זו מייתרת את הצורך לדון בשאלות נוספות כגון משמעות השיהוי בהעלאת הטענה, וקיום התנאים השונים הנדרשים לאישור תובענה כייצוגית.
על כן הבקשה נדחית.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בקשה לאישור תובענה ייצוגית על פי פרט 11 לתוספת השנייה לחוק תובענות ייצוגיות התשס"ו- 2006 נגד עריית תל אביב- יפו (להלן "המשיבה").
מוסיפה המשיבה כי המבקשים פסעו תחילה במסלול הדיוני הנכון עת הגישו השגה למנהל הארנונה אך כאשר זה דחה את השגתם, אצו לבית משפט לעניינים מינהליים, הגישו בפניו תובענה מנהלית ובקשה לאשרה כייצוגית, תוך דילוג על שלב הערר.
לא הוכח כי המשיבה פעלה ביודעין כדי להפר את דיני ההקפאה וכי עשתה זאת בחוסר תום לב ולא ניתן עתה לברר על יסוד מה התווסף הסווג "מרפסת גן". לעיתים הוא נועד לצורך הבהרה, וכך נקבע בהקשר זה בעיניין אי. בי. סי: "קושי נוסף – המגביר את הקף ההתדיינויות הפוטנציאלי שעליו עמדנו – טמון בכך שאף שחקיקת ההקפאה הגבילה את הרשויות המקומיות בהעלאת תעריפי הארנונה, היא התירה להן לשנות את נוסחם של הצוים, ובילבד שהשינוי אך מבהיר את הצוו המוקפא (עניין קופלוביץ, פסקה 17). ברם, השאלה אם שינוי בנוסח הצוו מבהיר או לחלופין משנה אותו באופן מהותי (יוצר חיוב חדש או פוטר מחיוב קיים) היא שאלה פרשנית שבית המשפט נידרש להכריע בה בדיעבד, בין היתר באמצעות השוואת לשון צו הארנונה העומד לבקורת ללשון הצוו המוקפא. לא אחת שאלות מסוג זה אינן פשוטות למענה, והן מוכרעות לאחר היתדיינות משפטית ארוכה" (הדגשה שלי צ.צ).
...
כאמור מעלה, הרציונל המונחה בבסיסה של דוקטרינת השיהוי האובייקטיבי הוא הנזק הראייתי שנגרם לנתבע, כפי שהיטיב לבטא זאת כב' השופט ע. פוגלמן בעניין אי.בי.סי הנ"ל: "הסוג השני הם נזקים עקיפים הנגרמים כתוצאה מכך שחולף פרק זמן ממועד היווצרות העילה ועד שמוגשת עתירה, אשר כרוכים בקושי מובנה לכמתם ולהעריך את משקלם. ראשית, חלוף הזמן מגביר את הסיכון להיווצרותו של נזק ראייתי. ככל שהזמן עובר מסמכים נוטים להיעלם; זיכרונות מתעמעמים; ופקידים ששימשו בתפקיד במועדים הרלוונטיים אינם זמינים לעדות. הואיל ופקידי ציבור מטפלים בנושאים מגוונים ובעניינים רבים, חלוף הזמן מגביר את הסיכון שזכרונו של בעל התפקיד הרלוונטי שטיפל בנושא העתירה יתעמעם והעובדות ישתכחו ממנו. פתיחה בהליך שיפוטי בחלוף זמן קצר ככל האפשר ממועד היווצרות העילה מביא לידיעת הרשות ונציגיה כי נפתח הליך משפטי, ומאפשר לה לברר את העובדות עם בעלי התפקיד לפני שזיכרונם יקהה" וכן בהמשך: "לבסוף, תקיפת צווי ארנונה מהשנים האחרונות על סמך פגמים ישנים מעוררת קשיים ראייתיים מובנים. נוצר קושי להתחקות אחר התכלית הסובייקטיבית שעמדה בבסיס ניסוח הצו, כמו גם בדבר האופן שבו נהגה הרשות לפרש אותו בזמן אמת ולחייב בגינו. כל אלה עלולים לגרום לכך שבית המשפט ובעלי הדין יידרשו להשקיע משאבים רבים מן הרגיל בבירור המחלוקת, וכן חשש שבסופו של דבר התוצאה שתתקבל לא תהיה נכונה. על רקע מכלול שיקולים אלה הסתייג בית המשפט המחוזי בחיפה (מפי השופט י' עמית) מעריכת "חפירות ארכיאולוגיות וחשיפת פגמים עתיקים בצווי ארנונה שנחקקו בעבר הרחוק והעלאתם לעין השמש כעשרים שנה בדרך של שרשור עד למועד הגשת התביעה" (הדגשה שלי צ.צ) כך בענייננו - עסקינן בצווים שהותקנו לפני 23 שנים.
עוד אוסיף כי הגם שהסכומים הנתבעים במקרה דנן קטנים מאלה שנדונו בעניין אי.בי.סי, עדיין, סכום התביעה אותו העמידו המבקשים בסך של עשרה מיליון שקלים, ביחס לעבר בלבד, די בו כדי לגרום חסרון כיס משמעותי למשיבה, (השוו ת"צ (מינהליים מרכז) 25674-11-12 מוסך האחים כהן נ' עיריית פתח תקווה (פורסם בנבו, 13.04.2016) לסיכומו של עניין זה ולאור העקרונות שהותוו בעניין אי.בי.סי, סבורני כי חזקת השיהוי האובייקטיבי לא נסתרה במקרה דנן.
התביעה והבקשה לאישור התביעה כייצוגית נדחות איפוא.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בבקשתם לאישור הגשת תובענה כייצוגית בתיק זה, טוענים המבקשים כי יש לפרש את הוראות צו הארנונה של הערייה כך שהתעריף המופחת יחושב על כל שטח העולה על 40 מ"ר בנכס, ללא קשר לסוגי הבניין הכלולים בו. בבקשה שהגישו המבקשים לאישור התביעה כייצוגית על פי פרט 11 לתוספת לחוק תובענות ייצוגיות, התשס"ו - 2006, עותרים המבקשים לחייב את עריית חיפה להשיב לכל בעלי הנכסים שחויבו על פי שיטת הערייה את סכומי הארנונה ששולמו ביתר ב- 24 החודשים שקדמו להגשת בקשת האישור.
בבקשה זו לאישור הגשת תביעה כייצוגית לא ביקשו המבקשים לתקוף את התעריפים שבצו הארנונה אלא רק את דרך חישוב הארנונה החלה על נכסים הכוללים כמה סוגי ביניין ועל כן אין מקום לידון בטענות אפשריות בעיניין זה. סיכום מכל האמור עד כה מסקנתי היא כי לא נפל כל פגם בדרך שבה נוקטת הערייה בחישוב הארנונה בנכסים הכוללים כמה סוגי ביניין.
...
בבקשה זו לאישור הגשת תביעה כייצוגית לא ביקשו המבקשים לתקוף את התעריפים שבצו הארנונה אלא רק את דרך חישוב הארנונה החלה על נכסים הכוללים כמה סוגי בניין ועל כן אין מקום לדון בטענות אפשריות בעניין זה. סיכום מכל האמור עד כה מסקנתי היא כי לא נפל כל פגם בדרך שבה נוקטת העירייה בחישוב הארנונה בנכסים הכוללים כמה סוגי בניין.
אשר על כן אני דוחה את הבקשה לאישור התובענה כייצוגית.
בהתאם ישלמו המבקשים למשיבה הוצאות ההליך בסך של 5,000 ₪ בלבד.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

ביום 17.4.2020 הוגשה הבקשה על ידי התובע שלום מזרחי וביום 6.5.2020 הוגשה הבקשה לאישור תובענה ייצוגית על ידי התובע שטרית מיכאל(להלן: "בקשת האישור", "המבקש מזרחי" ו"המבקש שטרית" בהתאמה).
עוד נטען בבקשה, כי בעת הגשת הבקשות לאישור דכאן, סוגיית ההתחשבות במדדים השליליים לא הוכרעה בפסיקה, והיו פסקי דין מסוימים שקבעו שאין מקום להפחית את תעריפי הארנונה שנקבעו בתחילת כל שנת מס גם אם היה מדד שלילי, ומנגד היו פסקי דין שקבעו שיש להיתחשב גם במדדים שליליים; וכי באותה עת טרם ניתנה פסיקה כלשהיא בעיניין הפחתת הארנונה בעת מדד שלילי אף מתחת לתעריף המזערי הקבוע בתקנות ההסדרים.
...
השאלה העומדת בפנינו להכרעה אפוא הינה, האם יש להיעתר לבקשת העירייה להארכת המועד להגשת הודעת החדילה בנסיבות מקרה זה. זאת מתוך בחינת הנסיבות שבהן ראוי שבית המשפט יעשה שימוש בסמכותו להאריך את התקופה למתן הודעת חדילה; והתחשבות בשיקולים שעל בית המשפט לשקול כאשר מונחת בפניו בקשה מסוג זה. בתי המשפט המחוזיים נדרשו לסוגיה של מתן הארכת מועד להודעת חדילה, ובהחלטות של מותבים שונים מצאו, כי יש לפרש את סעיף 9 לחוק תובענות ייצוגיות בצמצום ולהאריך את המועד להודעת החדילה במקרים הראויים, ולא באופן תדיר או כמעט אוטומטי ( ראה לדוגמא החלטת השופטת נדב בת"צ 8746-11-10קופלוביץ נ' המועצה המקומית גני תקוה מיום 28.4.2011 וכן ת"צ39777-01-16 גלמידי ואח' נ' משרד התחבורה-מדינת ישראל מיום 17.9.17); ואף אני מסכימה ומצטרפת לאמור בהחלטות אלו והרציונל שנקבע שם. בתי המשפט חזרו וציינו, כי המנגנון שנקבע בסעיף 9 לחוק תובענות ייצוגיות, נתן לרשויות פריבילגיה יוצאת דופן בכך שהן יכולות "לצאת פטורות בלא כלום" מתביעה ייצוגית, אם יודיעו על חדילה בתוך המועד הקובע; וכי המדובר בסעיף הפוטר את הרשות במקרה בו הודיעה, כי חדלה מאותה גבייה ביתר, כאשר לא ניתן לראות בכך עניין של מה בכך.
על רק ההלכות האמורות והאופן הראוי בו יש לפרש את סעיף 9 לחוק, לאחר שבחנתי את מכלול טענות הצדדים ונסיבות בקשת עיריית אשקלון להארכת המועד המבוקשת, באתי לכלל מסקנה כי אין מקום להיעתר לבקשה.
במקרה דנא, אין בידי לקבל את עמדת העירייה כי בוסס טעם המצדיק הארכת המועד, שכן העיריה לא חדלה מגבייה בשל כך שלא הייתה עדיין הלכה בבית המשפט העליון.
סוף דבר בקשת עיריית אשקלון להארכת המועד למתן הודעת חדילה נדחית.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לטענתו, החל משנת 1997 פעלה הערייה שלא כדין, בכך שגבתה ארנונה עבור נכסים מסחריים במספר סווגם, בשיעור העולה על תעריפי הארנונה שנקבעו באישור השרים שניתן לגבי שנת 1996.
ר' גם לעניין זה ת"צ (מרכז) 12540-12-12 מילניום ליין פיתרונות תיקשורת בע"מ נ' עריית ראשון לציון (4.8.16) בו נקבע מפי כב' השופטת נד"ב כי נישומה שהגישה בקשה לאישור תובענה כייצוגית שנתיים לאחר שנרשמה כמחזיקת נכס, בטענה לפגם בצוי הארנונה לפני שנים רבות עקב אי קבלת אישור השרים להעלאת תעריפים, לוקה בשיהוי ניכר בהגשת הבקשה.
...
וכך הובאה מסקנה זו בסעיף 50 לפסק הדין בעניין אי.בי.סי: "האיזון בין השיקולים המתחרים שעליו עמדנו מקים חזקה שלפיה עתירה מינהלית המכוונת לפגם משורשר שנפל בצו ארנונה המוגשת בחלוף שבע שנים ממועד התקנתו של הצו הפגום לוקה בשיהוי אובייקטיבי המביא לדחיית את העתירה. חזקה זו ניתנת לסתירה במקרים מתאימים. הלכה זו תחול הן ביחס לעתירות התוקפות בתקיפה ישירה צווים שנפלו בהם פגמים משורשרים, הן ביחס לתביעות אזרחיות להשבה של סכומים שנגבו שלא כדין מחמת פגם משורשר". באותו עניין שעסק בפגמים חד פעמיים שנפלו בצווי ארנונה 17 שנה ו-13 שנה לפני הגשת העתירות, אשר שורשרו לצווים עדכניים בשל המבנה המיוחד של חקיקת ההקפאה, מצא בית המשפט העליון כי האינטרס הציבורי בשמירה על שלטון החוק ובכך שהעירייה לא תוסיף לגבות מס בהעדר הסמכה חוקית לכך ניצב מול אינטרסים רבים אחרים: "הנזקים שייגרמו ושעלולים להיגרם לאינטרס הציבור אם בית המשפט יידרש לעתירות חרף השיהוי שדבק בהן הם בשיעור ניכר. ככל שייקבע כי החיובים שהוטלו בגין שטחים משותפים הוטלו שלא כדין ולכן בטלים, משמעות הדבר שהעירייה תהיה מנועה מלגבות בעתיד ארנונה בגין שטחים אלה, אף שתקציבה נסמך עליהם. אין חולק כי מדובר בסכומים המגיעים כדי מיליונים רבים של שקלים. מעבר לכך, העירייה תידרש להתמודד עם תביעות השבה, הן במישור הפרטני הן במישור הייצוגי (תביעות השבה ייצוגיות אכן הוגשו), וככל שתחויב בהשבה (מלאה או חלקית) – התשלום יבוא על חשבון שירותים מוניציפאליים שיסופקו בשנים הבאות. לכך יש להוסיף כי העירייה מוגבלת בשינוי אופן החיוב בארנונה נוכח חקיקת ההקפאה. היא לא תוכל לכסות את החובות שייווצרו או לספק את השירותים שהמס שהיה אמור להשתלם נועד לממן. כל אלה יגרמו לפגיעה באיכות השירותים, לחוסר ודאות תקציבי ולקיפאון בהתנהלות העירייה. לכך יש להוסיף את המשקל הרב שיש להקנות לפגיעה שתיגרם לציבור בכללותו כתוצאה מעצם האפשרות לברר הליכים המוגשים בשיהוי כה ניכר: הטלת עומס רב על בתי המשפט וחשש מהכרעות סותרות; השקעת משאבים מצד הרשויות; ונזק ראייתי שנגרם כתוצאה מחלוף הזמן. משקלם של שיקולים אלו – ניכר הוא". בסופו של דבר, ועל יסוד נסיבות אותו מקרה, הגיע בית המשפט למסקנה כי : "איזון בין שיקולים אלו מוליך למסקנה שלפיה הנזק שייגרם לאינטרס הציבור כתוצאה מבירור העתירות ומתן סעד – כל סעד – עולה על התועלת שתנבע ממנו. אשר על כן, דין העתירות להידחות מחמת שיהוי". גם בעע"מ 3108/14 אלביט מערכות סאיקלון בע"מ נ' המועצה האזורית מטה אשר (19.8.15), נדון נושא דומה בו נטען לפגם בצווי ארנונה מלפני שנים רבות, בכך שתעריף הארנונה עלה בלא לקבל את אישור השרים.
בהינתן כל האמור לעיל בענייננו, ברי כי אפילו הייתי מוצא שצווי הארנונה הרלבנטיים פגומים הם, לא הייתה תוחלת לתובענה זו בשל השיהוי שדבק בה. לפיכך, אף לעניין מחלוקת זו בעניין השיהוי, אין מתקיימת האפשרות הסבירה שתוכרע היא לטובת המבקש, ודין הבקשה והתובענה להידחות גם מטעם זה. סיכום אשר על כן, אני דוחה את בקשת האישור ואת תובענת המבקש.
בהתחשב בכלל שיקולים אלה, אני מחייב את המבקש לשלם למשיבה שכ"ט עו"ד בסך 25,000 ש"ח. ניתן היום, ב' חשוון תשע"ז, 03 נובמבר 2016, בהעדר הצדדים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו