העובדות בקצרה
ראשיתו של ההליך בבקשה לאישור תובענה ייצוגית שהגישה המשיבה, בה טענה כי בהתאם להוראות צו הארנונה, ולפסיקת בית המשפט בעמ"נ (ת"א) 122/07 אליעד שרגא ושות' עו"ד נ' מנהל הארנונה בעירית תל אביב יפו, כמו גם החלטות רבות שניתנו ע"י ועדת הערר לעינייני ארנונה כללית, דינם של שירותים קומתיים משותפים כדינם של שאר השטחים המשותפים בקומה, כדוגמת הלובי וחדרי המדריגות, ואלו גם אלו פטורים מחיוב ארנונה בהתאם להוראות סעיף 1.3.1 ח' לצוו הארנונה, המורה, ככלל, על פטור מחיוב ארנונה לשטחים משותפים.
לתיק בית המשפט הוגשו סיכומי הצדדים לצורך מתן החלטה - האם לאשר ניהול התובענה כייצוגית, אך בטרם ניתנה ההחלטה, ביקשה המבקשת להגיש כאסמכתא נוספת מטעמה, את פסק דינו של בית המשפט העליון בענין אספיאדה (עע"ם 6685/15 עע"ם 6993/15 עריית תל אביב-יפו נ' אספיאדה בע"מ (16.8.16).
הילכת אספיאדה
צירוף מקרים מעניין יצר מצב שבו הילכת אספיאדה עוסקת בפסק דין שניתן על ידי ביום 9.8.15 (ת"צ 60430-01-12 אספיאדה בע"מ נ' עריית תל-אביב) בו התקבלה התובענה הייצוגית שהגישה אספיאדה, ונקבע, כי הסווג הנכון של עסקים, המגדירים עצמם מכוני יפי בתחומים של קוסמטיקה, טיפוח הציפורניים, קעקועים ו"פירסינג" הוא סיווג של "מלאכה ותעשיה", כטענת התובעת, ולא סיווג של "בניינים שאינם משמשים למגורים", כטענת הערייה.
במסגרת ערעור על פסק הדין שנידון בבית המשפט העליון, פסק בית המשפט ברוב דיעות מפי כב' השופטת ברק-ארז (כנגד דעתה החולקת של כב' השופטת חיות), כי:
"לפי דיני הארנונה, טענה שעניינה סיווג בלתי מתאים יש להעלות בהליך הסטאטוטורי שנקבע לכך – הגשת השגה, ובהמשך לכך, על פי הצורך, הגשת ערר והגשת ערעור מנהלי. כל אחד מן הנישומים, בפני עצמו, נידרש ללכת בדרך זו ביחס לטענתו האישית, ולכן אינו יכול להגיש תביעת השבה. ברי כי קבוצה של נישומים אינה יכולה להגיש תובענה בנסיבות שבהן יחידי הקבוצה לא יכלו לעשות כן" (פסקה 18 לפסה"ד).
...
המשיבה טענה, כי בפסק הדין הנ"ל נקבע בדעת רוב, כי "לא ניתן לברר טענות הנוגעות לסיווג נכסים לצרכי ארנונה במתכונת של תובענה ייצוגית מחמת קיומו של מסלול סטטוטורי חילופי שנקבע בדין לצורך כך". לדבריה, קביעה זו תומכת בטענתה, כי יש לדחות את בקשת האישור בשל ההליך המנהלי של השגה וערר הקבוע בחוק הערר מבלי לגרוע מטענותיה הנוספות של העירייה בעטיין יש לדחות את הבקשה.
סוף דבר
השינוי ההלכתי שחל עם מתן פסק הדין בענין אספיאדה, מחייב דחית הבקשה לאישור התובענה, מן הטעם שמדובר בשאלה של סיווג, הנמנית על המקרים המצויים בסמכות הגופים המינהליים, כאמור בסעיף 3(א) לחוק הערר.
אני דוחה את הבקשה לאישור התובענה כייצוגית.
בנסיבות הענין ולאור העובדה שמדובר בקביעה הנובעת משינוי בהלכה, אני מורה כי כל צד ישא בהוצאותיו.