אכן ככל שבעל דין חפץ באכיפת פסק הבוררות, כתנאי לאכיפה הנו חייב לקבל את אישור ביהמ"ש על מנת שזה יהפוך ל'פסק דין', ברם ככל והזוכה בפסק הבורות אינו נידרש/חפץ באכיפת פסק הבוררות (ובנידונינו אין כל רלוואנטיות לאכיפת פסק הבוררות על הנתבעת שכן הנה חסרת יכולת ונכסים), הוא איננו חייב לאשר את פסק הבוררות כ'פסק דין'.
בעיניין זה מוסיפה המחברת סיליה וסרשטיין פסברג בספרה פסקים זרים במשפט הישראלי – הדין והגיונו עמ' 66 (1996):
"פסק בוררות זר, כמו פסק בוררות מקומי, מחייב את הצדדים כמעשה בית-דין מעצם קיומו. אפשר להסתמך עליו ממש כמו על פסק דין של בית משפט, ואלא אם כן יערערו את תוקפו (אם יראו למשל שהוא ניתן בחוסר סמכות), הוא יכבול את הצדדים וישתיקם בכל המישורים. הוא יהווה ראיה חותכת לעובדות שבהן הכריע. הסיבה להלכה זו היא שפסק הבוררות מבוסס על הסכם בין הצדדים, והם מחויבים על ידי הסכם זה. ראציונל זה אינו תקף פחות ביחס לפסקי בוררות זרים מאשר ביחס לפסקי בוררות מקומיים. על כן נראה שאין צורך לנקוט בהליך מיוחד על מנת להסתמך על פסק בוררות זר, בין באופן הצהרתי ובין באופן אינצידנטאלי. אולם אין היתייחסות לשאלה זו בספרות או בפסיקה הקיימת"
נדגיש, כי הסיפא בציטוט לעיל ("אין היתייחסות לשאלה זו בספרות או בפסיקה הקיימת") כבר איננה רלוואנטית שכן הספר הנ"ל הוצא בשנת 1996, בעוד פסה"ד של ביהמ"ש העליון הנזכר לעיל ניתן בשנת 2021, כך שכיום כבר יש היתייחסות לשאלה הנ"ל בפסיקה.
...
[הערה: ההדגשות בציטוטים שיובאו בפסה"ד להלן, אינן במקור ונועדו לשם ההדגשה בלבד]
לאחר עיון בבקשת רשות הערעור על נספחיה ובתיק קמא, ומכח סמכותי על פי תקנות 138(א)(1)(5) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018 (להלן: "התקנות"), שוכנעתי לדחות את הבקשה אף ללא צורך בתשובה, מהטעמים שיפורטו.
בימ"ש קמא דחה את הבקשה ותמצית נימוקיו הינם כדלקמן: [הואיל והגעתי למסקנה כי בימ"ש קמא צדק בנימוקיו, על מנת לייתר אריכות וחזרה על הדברים, בכל מקום שאראה לנכון להוסיף על נימוקי בימ"ש קמא, אשלבם תוך כדי סקירת נימוקי בימ"ש קמא]
פסק הבוררות מהווה מעשה בי"ד למרות שלא אושר בבימ"ש
אמנם התובעת לא פנתה לאשר את פסק הבוררות בבימ"ש, ברם חוק הבוררות (להלן: "החוק") איננו מחייב לאשר את פסק הבוררות כ'פסק דין' – סעיף 23(א) לחוק קובע כי "בית המשפט רשאי על פי בקשת בעל-דין, לאשר פסק בוררות; אושר הפסק – דינו לכל דבר, פרט לערעור, כדין פסק-דין של בית המשפט."; היינו, בעל דין רשאי לאשר את פסק הבוררות אך לא חייב.
ברור שלא לכך התכוון המחוקק ו/או הפסיקה; טול לדוגמה ראיה מכריעה שיסודה בהאזנת סתר – האם נקבלה רק בשל עיקרון "חקר האמת"?! גם אם לבימ"ש ברור מעל כל צל של ספק, שללא ראיה זו לא יוכל להגיע לחקר האמת, אין שום דין ו/או פסיקה המתירים לו לקבל ראיה זו ואף לא לעיין בה!
בפרט בנידונינו, שאין המדובר בפס"ד אלא בהליך של שאלון וגילוי מסמכים, וה"צדק" וה"חתירה לחקר האמת" יוכלו להתבצע במהלך המשפט עצמו, עדים, חקירות וכו'
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל, לא מצאתי כל פגם בהחלטתו של בימ"ש קמא ולפיכך אני מורה על דחיית בקשת רשות הערעור.