הנתבע 3 הוא גם בעל מחצית ממניות הנתבעות 2-1 ומחציתן האחרת של מניות הנתבעות 2-1 מוחזקות על ידי DART GROUPT GMBH (להלן – "דארט גרמניה") אשר אחיו של התובע הוא בעל השליטה בה.
בחודש ינואר 1996 נחתם הסכם העסקה בין התובע לנתבעות 1 ו -2, בהתאם לו משולמת משכורתו על ידי הנתבעת 1, בעוד הנתבעת 2 משלמת את משכורתו של הנתבע 3 ושניהם מכהנים כמנכל"ים משותפים בשתי החברות (ר' סעיפים 21-11 לכתב התביעה).
לטענת התובע, מנצל הנתבע 3 "מר חנוך ברסלר את עובדת היותו מורשה חתימה בנתבעות 1 ו-2 (יחד עם התובע), באופן בריוני ופסול, על מנת למנוע את תשלום שכרו החודשי של התובע על רקע סיכסוך עסקי שנתגלע ביניהם ואשר אין בינו ובין תשלום שכרו החודשי של התובע ולא כלום". בהיעדר טענת הגנה ראויה, כך בלשון התובע, אשר ממשיך בעבודתו אצל הנתבעות משנת 1996 ומעולם לא פוטר או התפטר, מן הראוי לדחות את בקשת הנתבע 3 להגנה נגזרת (ר' סעיפים 2-3 לתגובה).
אלא, שנטייה זו שהזכרתי אין פירושה דילולם של מנגנוני ההגנה והמבחנים אותם על בית הדין לבחון טרם תאושר הבקשה להגנה נגזרת, שכן גם מקום בו חברה נתבעת על ידי מאן דהוא אפשר ש"הנציג", מי משמבקש כביכול להיתגונן בשמו של התאגיד, הוא בעל אינטרס מובהק לדחות את קץ ההיתדיינות, להביא את החברה לידי מכירה או את התובע לכדי חדלון כלכלי.
היעדרה של פניה מוקדמת
בדברי ההסבר להצעת החוק (תיקון 16 לחוק החברות) במסגרתו הוסף סעיף 194(ד) לחוק החברות, נכתב:
"מוצע לקבוע בהתאם לפסיקת בית המשפט עוד בטרם חוקק החוק וכן בהתאם לפסיקה של חלק מבתי המשפט לאחר חקיקתו, כי המבקש להגיש תביעה נגזרת, לא יידרש לפנות תחילה לחברה אלא יוכל לפנות ישירות לבית המשפט, וזאת בנסיבות שבהן התביעה היא נגד מי שמוסמך להחליט על הגשתה, ועל כן לא סביר כי יחליט על הגשת תביעה נגד עצמו, וכן בנסיבות שבהן קיים חשש סביר שפנייה לחברה תיפגע ביכולת לקבל את הסעד המבוקש, למשל אם קיים חשש להברחת נכסים".
אין חולק, כי דירקטוריון הנתבעות 2-1 כולל את התובע, המשמש כדירקטור מטעם דארט גרמניה המחזיקה במחצית ממניות הנתבעות 2-1 ואת הנתבע 3, הבעלים של המחצית האחרת של מניות הנתבעות 2-1 (ר' גם סעיף 3 לכתב התביעה).
...
לתומי סברתי, כי החלטתי ברורה וכי החלופה של הגשת כתב ההגנה ביום 6.9.2017 (ולא 12.9.2017) תעמוד בתוקפה רק במידה והנתבעות לא תגשנה בקשה להגנה נגזרת.
סיכום
משלא הוצגה ולו ראשיתה של טענת הגנה כנגד תביעת התובע ועולה הרושם כי לא יהיה במתן אישור להגשת הגנה נגזרת כדי להלום את טובתן של הנתבעות, אשר תדרשנה לניהולם של הליכים משפטיים בהם מעורבים שני הדירקטורים היחידים שלהן אשר האחד נטול שכר עבודה וזכויות סוציאליות, וכי הנתבע 3 אינו תם לב בהתאם לאמת המידה הנדרשת ממי שמבקש להכנס בנעליו של תאגיד, שלא כדרך הטבע, ולנהל את הגנתו בשמו, נדחית בקשת הנתבע 3.
וכפי שכתב כב' השופט רועי פוליאק אך לאחרונה:
"איני סבור כי דין פגיעה בגמלת זקנה המשולמת לאדם לאורך זמן, כדין פגיעה כספית גרידא. הגמלאי מסתמך על הגמלה לצורך קיומו. לעיתים הפגיעה בגמלה עלולה לגרום לגמלאי, לצד אי נוחות כספית, גם לערעור תחושת היציבות והביטחון הכלכלי והשלכותיה לא תצטמצמנה להיבט הכספי".
(בר"ע (ארצי) 65308-05-17 רן כהנא – מדינת ישראל (2017))
בקשת הנתבע 3 לקבלת אישור להגשת הגנה נגזרת, נדחית.