מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אישור מכון התקנים למכשיר טכני לאכיפת חוק

בהליך בקשה לעיון בחומר חקירה (בע"ח) שהוגש בשנת 2018 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

לאחר הדברים האמורים, בתאריך 14.10.18 הועברה לעיוני עמדתו הכתובה של מכון התקנים (ר' פירוט בהמשך), ביחד עם פרוטוקול הוועדה המקצועית לחשמל, אלקטרוניקה ותקשוב שנערכה בתאריך (14.11.11), בו אושר תו התקן המדובר (להלן: "פרוטוקול הוועדה המקצועית"), ובתאריך 1.11.18 אף הועבר לרושתי התקן נייד ועליו יתר המסמכים שהיו בפני הוועדה המקצועית בעת אישור תו התקן.
ההחלטה בבש"פ 8252/13 מדינת ישראל נ' ליאל שיינר (23.1.14, להלן: "שיינר"), היטיבה לאבחן את ההבדלים בין המסלולים השונים ונראה כי ניתן לגזור ממנה את מבחני העזר הבאים לצורך האבחנה הנדרשת: האם החומר בידי התביעה (מבחן טכני).
כיצד יוכל הנאשם לבדוק ולתהות אחר אופן פעולת המערכת, דיוקה, התקנתה בהתאם להוראת היצרן, כיולה ותחזוקתה, אם לא ייהו בפניו כל הדרישות וההנחיות כפי שנקבעו על ידי היצרן? כפי שציינתי בענין עדוי (בשינויים המחויבים), אכן, מכון התקנים אינו חלק ממשטרת ישראל, אך לטעמי יש לבחון את החומר המקצועי הנמצא ברשותם בהתאם לאופן ההתנהלות הרגילה באשר למכשירי המדידה בהם משתמשת משטרת ישראל לצורך אכיפת עבירות תעבורה.
בלא הבטחת הליך שפוטי תקין, עלולה המערכת החברתית ואכיפת החוק לספוג נזק שאינו ניתן לתיקון.
...
מכל האמור, מסקנתי היא כי הספר והתיקיה המהווים למעשה את ספר היצרן כמו גם הוראותיו, הינם בלב ליבו של העניין, והמסלול המתאים לבחינה זו הוא במסגרת סעיף סעיף 74 לחסד"פ. חיזוק נוסף למסקנתי זו אני מוצא בעובדה שהמשיבה הסכימה להעביר את שאר החומרים שנמצאו בפני הועדה המקצועית לעיונם של המבקשים ולא הבהירה מהי ההצדקה לאבחנה בין חומרים אלה לאלה לעניין הגדרתם כחומרי חקירה.
שאלה אחרת היא טענתה של המשיבה בדבר סודותיו המסחריים של היצרן קיומו של אינטרס של צד ג' בגילויו או באי גילויו של החומר מוליך בדרך כלל למסקנה כי יש לבחון את החומר בהתאם לסעיף 108 לחסד"פ המאפשר לבית המשפט העיקרי לשמוע אף את עמדתו של אותו צד ג'.
כמו כן, אני מאשפר למשיבה שהות להעביר את החומר המבוקש עד ליום 1.1.19 וזאת על מנת לשקול הגשת ערר על החלטתי וכן על מנת שיהיה ביכולתה לפנות ליצרן ולנסות לקבל את עמדתם הישירה לעניין.

בהליך תיק תעבורה (תת"ע) שהוגש בשנת 2020 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

עוד צוין, כי ברחבי הארץ מתנהלים מאות ואולי אלפי תיקים בהם כפרו הנאשמים באמינות הממל"ז ומכשיר הדבורה, ועל אף הצורך בהוכחת בסיס טכנולוגי לאמינות המערכות, המבקשת סומכת ידיה על החלטותיהם השונות של שופטי בתי המשפט לתעבורה, ואינה מבקשת הרכב תלתא בעיניינן של מערכות האכיפה הנוספות, או עיכוב שמיעת תיקים עד מתן הכרעה "עקרונית". לפי המשיבים, ניסיון העבר מלמד כי דוקא ניהול הליכים במספר תיקים עדיף על ניהול תיק עיקרוני אחד.
לפי הנימוקים להחלטה, כפירת הנאשמת התבססה, בין היתר, באמינות המכשיר ותקינותו.
ב"כ המשיבים טען, כי כבר מתנהלים דיונים רבים בתיקים זהים, כך שלא ניתן, טכנית, לעצור דיונים בפני מותבים אחרים ועל המבקשת יהיה להביא את ראיותיה בפני אלה.
באשר לכך אומר, כי בהנחה וב"כ המשיבים צודק ומתנהלים דיוני הוכחות נוספים בתיקים דומים (אומר זאת למרות שהדבר הוכחש על ידי ב"כ המבקשת, אשר טען שמתקיים דיון נוסף אחד הנמצא בשלב ההוכחות) הרי שהדרישה שאותם עדי תביעה - אשר אחד מהם, כאמור, אינו מתגורר בישראל והוא עד מרכזי (סמנכ"ל חברת GATSO ההולנדית), נוסף על ארבעה מומחים אזרחיים מהטכניון, חב' אבנט, חב' מלמ"תים ומכון התקנים - יופיעו בעשרות דיונים ברחבי הארץ אינה מתיישבת עם האנטרס הצבורי והיעילות הדיונית.
...
ביום 30.6.20, במסגרת דיון שערך כב' השופט הבכיר אלון אופיר מבית משפט השלום לתעבורה בבאר שבע, החליט האחרון כי "מאחר והמדובר בתיק עקרוני אני קובע כי פרוטוקול דיון זה יועבר לעיונו של הנשיא לצורך שקילת הקמת הרכב של שופטי שלום לדיון בפרשה זו". בהמשך להחלטת כב' השופט אלון ולבקשת המבקשת שם, נתנה ביום 12.8.20 החלטת כב' נשיא בית משפט השלום בבאר שבע, בה קיבל את הבקשה והורה כי התיק ישמע בהרכב של שלושה שופטים בראשותו.
לסיכום עניין מציאת אותה מסה קריטית הנדרשת לשם קביעה כי מערכת טכנולוגית מסוימת, ובמקרה דנן מערכת ה-א'3, יש לשלב בין כמות הפסיקות ואיכותן, כאשר לעניין הכמות יש להיזהר בקביעה המבוססת עליהן, שמא מדובר באימוץ דעה רווחת.
אי לכך, הבקשה מתקבלת ודיוני ההוכחות שנקבעו לימים 12.10.20 (משיבים 1 ו-2), ו- 9.11.20 (משיב מס' 3) יבוטלו, ובמקומם יקבעו דיוני תזכורת במעמד הצדדים ליום 31.01.2021 שעה 11:00.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו לפני כבוד השופטת הבכירה רחל ברקאי 15 נובמבר 2021 ת"צ 50748-12-18 כהן נ' בנק מזרחי טפחות בעמ ואח' המבקשת (התובעת) ורד כהן, עו"ד בעצמה המשיב (הנתבע) 1. בנק מזרחי טפחות בעמ ע"י ב"כ עו"ד אהוד ארצי ועו"ד דפני בר-נתן 2. המפקח על הבנקים – נמחק 3. נגיד בנק ישראל - נמחק 4. הממונה על התקינה במשרד הכלכלה והתעשייה - נמחק 5. שר התעשייה והמסחר - נמחק 6. מכון התקנים הישראלי - נמחק פסק דין
לטענתה, לאחר שעזבה את המקום בו הוצב הכספומט התברר לה כי לא לקחה את הכסף שמשכה, אך כששבה לאחר מכן אל מכשיר הכספומט - הכסף כבר לא היה מצוי שם. יצוין, כי המבקשת לא פירטה בבקשת האישור או בתצהיר שצורף לה מתי ארע הארוע, אלא עשתה זאת רק בסיכום טענותיה כאשר צרפה דפי חשבון המעידים על משיכת מזומנים בסך של 600 ₪ מיום 26.7.18, וטענה כי זה היה מועד הארוע הרלוואנטי, וביקשה לצרף את דפי החשבון כראיה.
תקן ישראלי זה הוא המפרט הטכני של האירגון הבין-לאומי לתקינה ISO/TS 20282-2(מהדורה ראשונה) מאוקטובר 2006, שאושר כלשונו כתקן ישראלי.
המבקשת סבורה, כי מתקיימים במקרה זה התנאים הקבועים בחוק לאישור תובענה כייצוגית, והפנתה לפסיקה של בית המשפט העליון ולפיה הכלי של תובענות ייצוגיות מתאים כאמצעי לאכיפת החוק במישור האזרחי מקום בו סנקציות פליליות ועונשיות או סנקציות מטעם הרשויות המפקחות אינן מספיקות.
...
יש ומדובר בטעות אנוש שנפלה בחלקה ואין ולא שוכנעתי כי הוכח קיומו של מחדל ו/או הפרה אצל המשיב המצדיק ניהול התובענה כייצוגית.
סוף דבר לאור כל האמור, הבקשה לאישור התובענה כייצוגית – נדחית, וכך גם נדחית תביעתה האישית של המבקשת.
המבקשת תשלם לבנק הוצאות הליך זה ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 20,000 ₪.

בהליך תיק תעבורה (תת"ע) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

מר כהן בחוות דעתו (ת/10 בעמ' 33) ציין במפורש כי: "מכון התקנים הישראלי העניק למערכת א3 את ההיתר לסמנה בתו תקן בשנת 2011 ומאז ועד היום מערכת א3 נימצאת תחת פקוח שנתי על ידי מכון התקנים". לחוות הדעת אף צורף נספח 11, מיסמך של מכון התקנים אשר "קובע את התנאים המיוחדים שזכיין למערכות אכיפה המיועדות לגילוי ולתיעוד של עבירות תנועה והמעוניין לקבל היתר לסמן את המוצר בתו תקן חייב לעמוד בהם". במסמך גם מפורט טיב הפיקוח של מכון התקנים הן בשלב ההקמה והן בשלב התחזוקה השוטפת.
ראו את דברי בית המשפט העליון ברע"פ 7093/10 מדינת ישראל נ' אורנה דריזין (1.7.12): "בהצעת חוק בנושא (הצעת חוק מדידת מכשירי אכיפה: הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (חזקת אמינות למידע המופק ממכשירי אכיפה), התשס"ח-2008 הוצע כי סעיף 27א1(ב) לפקודת התעבורה יקבע כי מידע המופק ממכשירי אכיפה יהווה ראיה קבילה שחלה לגביה חזקת אמינות, בהתקיים תנאים מסוימים וביניהם הוכחה כי נערכו למכשיר בדיקות תקופתיות בהתאם לתו התקן שניתן לגביו וכי קיימת לו תעודה המאשרת שעבר בדיקה לצורך אימות דיוק. בתו התקן ייקבעו הנחיות לתחזוקה ולביקורת תקופתית. וכך נאמר בדברי ההסבר:
כך למשל: אישורים מהסוכנות הפדראלית הפיזיקלית הטכנית בראונשוויג וברלין, אישור של משרד התשתיות והתחבורה ברומא, אישור של שירות המטרולוגיה הממלכתי של ליטא, אישור של מכון מטס בשוויץ, אישור של משרד המטאורולוגיה בקרואטיה, הסכם שנחתם עם בריטניה, אישור של המשרד הראשי למדידות בוורשה, מיסמך מלשכת התקנים, מטרולוגיה ופקוח של משרד הכלכלה בטאיוון, אישור של המשרד לפיתוח כלכלי וטכנולוגי של הרפובליקה של סלובניה ואישור התאמה לתקן של מכון התקנים הישראלי, (נספח 10).
...
לא הוצגו בפנינו נתונים המלמדים על כך שהתקן אומץ כתקן רשמי [ב"כ הנאשם הגיש את מסמך נ/20, ממנו הוא מבקש ללמוד שאין עסקינן בתקן רשמי - לא מצאנו להידרש לכך שכן אין לשאלת רשמיות התקן השפעה על הסוגיה שבמחלוקת.
לא מצאנו להרחיב הדיון בעניינים אלה בשלב הסיכום, אלא להתמקד בנושאים הנוגעים לשאלת אמינות תוצאות המדידה שמספקת מערכת א3.
מידת הסטייה של מערכת א3 עומדת בדרישות התקן ברמה גבוהה, שכן התקן מתיר סטייה של עד 3 קמ"ש± כשהמהירות היא עד 100 קמ"ש, ועד 3%± כשהמהירות עולה על 100 קמ"ש. לפיכך, אנו קובעים כי המאשימה הוכיחה מעבר לכל ספק סביר, כי מערכת א3 מספקת נתוני מהירות מדויקים ביחס לכלי הרכב שנמדדים על ידה.
היטיב לתאר את הדברים כב' השופט רובינשטיין בפסק דינו ברע"פ 7093/10 מדינת ישראל נ' אורנה דריזין (1.7.12): וכך אמר: "הגם שבמשפט פלילי – מסוג מסוים ומתוחם – עסקינן, אין מנוס מסוג של איזונים בנידון דידן. תמיד המעולה הוא אויבו של הטוב מאוד. עדיף כמובן להגיע לדיוק מאין כמוהו, שאין להרהר אחריו ולא כלום, אך משהוצג אשר הוצג על-ידי המדינה כפי שתיאר חברי, אין לומר שהמצב כיום הוא כזה שיש לפסול אותו; סדרת בדיקות שתיאר חברי לעניין המכשירים, והמצב במקומות שונים בעולם בהקשר זה, אינם מעוררים חשש כבד של הרשעות שווא; וסוף סוף יש לאכוף את החוק נגד מפריו, וראוי שדבר זה לא יישכח ולא יטבע מתוך השאיפה לפרפקציוניזם. אך אחרי שאמרנו זאת, נשוב ונאמר, כי אין לאפשר מדרון חלקלק והתרת הרצועה, וההקפדה על אותן בדיקות שהמשטרה אכן עורכת כבר כיום חייבת להיות ללא פשרות תוך פיתוח וקידום כאמור, וגם תוך בקרה פנימית מתמדת, כולל בדיקות פתע של יחידות בקרה להבטחת העירנות והביצוע הראוי". לאור כל האמור, לאחר שהוכחה בפנינו אמינותה של מערכת א3, ולאחר ששוכנענו כי המערכת הייתה תקינה במועד ביצוע העבירות, כי הותקנה ותוחזקה כנדרש, וכי הכשלים עליהם הצביע ב"כ הנאשם לא היה בהם כדי לבסס ספק סביר באשר לאמינות מדידות המהירות שסיפקה מערכת א3, שוכנענו מעבר לכל ספק סביר שהנאשם ביצע את העבירות המיוחסות לו ועל כן אנו מרשיעים את הנאשם בשלוש עבירות של נהיגה במהירות העולה על המותר.

בהליך תיק פ"ל אדום (פל"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

תו התקן שניתן למערכת ומכוחו היא פועלת: מעבר למצב החקיקתי המתואר לעיל, נסמכה המאשימה על חזקה נוספת ביחס לאמינות המערכת: במדינת ישראל פועל מכוח הסמיכה בחוק, מכון התקנים הישראלי (להלן: "המכון") "תקן" הוא מיסמך, שמפורטות בו דרישות טכניות למוצר כדי שיתאים לייעודו.
בהתאם לחוק התקנים התשי"ג – 1953 (להלן: "חוק התקנים") משהמחוקק קבע, אימץ פירסם ברשומות תקן ישראלי למכשור מסוים, רשאי מכון התקנים לבדוק התאמתו לאותו התקן, ואם מצא אותו מתאים לתקן הרישמי של המדינה, רשאי הוא לתת היתר לסימון אותו מכשיר כבעל "תו תקן." אין המדובר בעיניין של מה בכך.
משמעותה הפראקטית של אחיזת תו התקן על ידי המערכת, היא כי המאשימה נהנית גם מחזקת אמינות של המערכת כמי שנמצאה מתאימה לתקן הישראלי הרישמי להפעלת מכשירי אכיפה הן לצורך גילוי והן לצורך תעוד העבירה (ראה בעיניין זה גם את קביעת בית המשפט העליון ביחס למשמעות תו התקן למערכת נתונה ברע"פ 151/12 יצחק פסטרנק נגד מדינת ישראל [פורסם בנבו] (להלן: "פרשת פסטרנק") - והעדר חובת הוכחת מהימנות על ידי המאשימה כאשר מוגשת תעודת עובד ציבור, זאת ככל שלמערכת קיים תו תקן.
...
שוכנעתי ביחס למצב זה מהראיות שהציגה המדינה מעבר לכל ספק סביר.
כפי שעולה גם מפרשת סורוקה ואין מקום לחזור על שנאמר שם. לאור כל האמור לעיל, יש לקבוע כי הדיון בתו התקן מצוי בסמכותו של בית משפט זה, והיה מחובתי להכריע בעניין.
לאור כל האמור לעיל, החלטתי לזכות את הנאשמים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו