בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו
פר"ק 23117-06-16 הרמטיק נאמנות (1975) בע"מ נ' אפריקה ישראל להשקעות בע"מ
לפני כב' הנשיא איתן אורנשטיין
בעיניין: חוק החברות, התשנ"ט - 1999
פקודת החברות [נוסח חדש], התשמ"ג - 1983
ובעניין: אפריקה ישראל להשקעות בע"מ
ע"י ב"כ עו"ד וקסלר ברגמן ושות'
החברה
ובעניין: הרמטיק נאמנות (1975) בע"מ
ע"י ב"כ עו"ד גיא גיסין ו/או יעל הרשקוביץ
נאמן מחזיקי אג"ח כו' ו-כז'
ובעניין: הרמטיק נאמנות (1975) בע"מ
ע"י ב"כ עו"ד אופיר נאור ו/או טלי שלו
נאמן מחזיקי אג"ח כח'
ובעניין: 1. חברה ייעודית (בבעלות אקסטרה אחזקות ישראל בע"מ)
2. אלון ריבוע כחול ישראל בע"מ
3. דור אלון אנרגיה בישראל (1998) בע"מ
ע"י ב"כ עו"ד רענן קליר ואח'
הרוכשות
ובעניין: רשות ניירות ערך
ע"י ב"כ עו"ד ליאב וינבאום
מפרקליטות מחוז תל אביב אזרחי
הרשות
ובעניין: הבורסה לניירות ערך בתל אביב בע"מ
הבורסה
ובעניין: רו"ח עמנואל אבנר בתפקידו כמומחה לבדיקת הסדר החוב
המומחה
ובעניין: שיכון ובינוי בע"מ
ע"י ב"כ ממשרד גורניצקי ואח'
שיכון ובינוי
ובעניין: אלון חברת הדלק לישראל בע"מ
ע"י ב"כ עוה"ד דוד פורר ו/או רונה ברגמן נוה ו/או מתן וינקלר ואח'
אלון דלק
ובעניין: אגף מס הכנסה ומיסוי מקרקעין – פקיד שומה למפעלים גדולים
ע"י ב"כ עוה"ד מזי רנצלר ו/או אריק שמיר-ברוכשטיין
מס הכנסה
(משיב בבקשה 25)
ובעניין: 1. יוליאן בנדל - התובע הנגזר והתובע הייצוגי (37693-06-15) 2. אמנון מזרחי - התובע הנגזר נ' דניה סיבוס (תנ"ג 10327-08-17)
ע"י ב"כ עוה"ד ליאור צמח ו/או אמיר שאשא ו/או מיכל סלע
התובעים הנגזרים והייצוגי
ובעניין: רו"ח רפאל כהן - התובע הנגזר נ' לב לבייב תנ"ג 7147-09-10
ע"י עו"ד גלברד ועו"ד יאיר ליבוביץ
התובע הנגזר
ובעניין: ברטי (בני) סינבטי
מרחוב נורדאו 80ב' הרצליה
סינבטי
ובעניין: כונס הנכסים הרישמי
הכנ"ר
פסק דין
היטיבה לתאר זאת כב' השופטת אלשיך בפש"ר (ת"א) 3706/09 שטאנג בניה והנדסה בע"מ נ' כונס נכסים רישמי (פורסם במאגרים, 11.11.09), בפיסקה 2:
"מעצם הקונספט של הדחיית בעלי המניות לעומת הנושים במצב של חידלות-פרעון, עולה כי כאשר האנטרס של הראשונים מתנגש באנטרס של האחרונים, הרי שדין אינטרס הנושים לגבור. מצב בו רצונם של בעלי-מניות להשאר על מכונם מתנגש באנטרס הנושים להגיע להסדר, הרי שהעדפת האנטרס של בעלי המניות (בין היתר, על-ידי פסילת נסיון דילול), משמעו למעשה העדפתם על הנושים, ואי-לכך הנו בבחינת תרתי דסתרי לדיני חידלות הפירעון."
יפים לעניינו דבריו של פרופ' דוד האן בספרו דיני חידלות פרעון (התשס"ט), בעמ' 61:
"משנקלעה החברה לקשיים כספיים ונכנסה להליכי חידלות פרעון, בעלי המניות נדחקים לירכתי הבמה... אם שוויה הכלכלי של הקופה אין בו כדי להשביע את כל תביעות הנושים, אשר כאמור קודמים בסדר הפרעון לבעלי המניות, ממילא אין כל עניין ממשי לבעלי המניות בקופה ובגורלה".
ראו בנוסף: רע"א 8417/11 נמי נאמנויות בע"מ נ' עו"ד שאול ברגרזון, כונס נכסים לחברת נ.י.ל.י. נדל"ן בע"מ (בכינוס נכסים) (פורסם במאגרים, 07.05.13); ציפורה כהן, פירוק חברות (תש"ס) בעמ' 231; אלשיך ואורבך, בעמ' 671-667.
משמע, הגה השליטה בחברה עובר מבעלי המניות לנושי החברה, וכל עוד לא הוכח אחרת חזקה על אלה שאינם מצויים בנגוד עניינים, זאת בדומה לדירקטוריון לא קונפליקטורי אשר רשאי להגיע להסדר פשרה עם הנתבעים חרף היתנגדותם של התובעים הנגזרים (ראה תנ"ג 10466-09-12 חברת השקעות דיסקונט בע"מ נ' דנקנר ואח', (פורסם במאגרים, 9.8.15).
עמד על כך כב' השופט סולברג בפיסקה 15 להחלטתו בעיניין אפריקה ישראל:
"בסופו של דבר תמימי דעים אנו באשר לשני קצותיה של המשוואה: אין ספק כי בית משפט לא יוכל לאשר תניית פטור גורפת מלכתחילה למעשי תרמית (או הפרת חובת אמונים בחוסר תום לב) שאינם ידועים כלל לבעלי המניות ואשר לא ניתן לגביהם "קצה חוט" של מידע; מנגד, באותה מידה ברור כי ככל שניתן גילוי יסודי, מלא וברור בדבר נסיבותיו של מקרה תרמית, פרטיו והשלכותיו הכספיות-רשאים הצדדים להתפשר ביניהם ולכלול את "תמורתה" של אותה תרמית במסגרת הסדר החוב".
לא כל שכן, עסקינן בתביעות שמטילות רף הוכחה גבוה, שכן עילותיהן הן תרמית, הפרת חובות אמון והטעיה, וזאת גם בשים לב גם לדברי בית המשפט העליון בעיניין אפריקה ישראל (פסקה 33 להחלטת כב' השופט עמית):
"סיכום ביניים: לאור תניות הפטור בהסדר החוב שאושר על ידי בית המשפט, אין מקום לאישור התביעה הנגזרת כנגד בעל השליטה והדירקטורים, בעילה של רשלנות והפרת חובת הזהירות, אך אין בכוחה של תניית הפטור לחסום תביעה בעילה של תרמית. לאור התמיהות והספקות לגבי העסקה, כמפורט לעיל, ניתן לקבוע, ולו בדוחק, כי יש באלו כדי להציב תשתית ראשונית ולכאורית לטענת התרמית".
(ההדגשה אינה במקור – א.א.)
ב"כ כהן סבורים שאין התכנות לכך שהתביעה הנגזרת תדחה וזאת נוכח הראיות שבידיהם, העידר גרסה של בעל השליטה, החלטות מאוחרות שניתנו, הפנייה לכתבי הטענות המתוקנים ועוד.
אמנם ייתכנו מקרים חריגים שבהם יהיה מקום להותרת התביעה הייצוגית, שאינה מסתיימת עם אישור הסדר הנושים, וגם לא ניתן להכריע בה במסגרת תביעת חוב".
...
אני מאשר את הסדר הנושים המעודכן, כמות שאושר על ידי הנושים, ובנוסח שצורף לבקשה.
ניתן היום, כ"ב אלול תשע"ח, 02 ספטמבר 2018, במעמד עו"ד ינקוביץ ועו"ד מושקוביץ באי-כוח החברה; מטעם הנאמן עוה"ד גיסין ונאור וכן ה"ה עופר ואבנון; עו"ד קליר ב"כ הרוכשת; עו"ד אלבק ב"כ הריבוע הכחול; עו"ד גלברד ב"כ רפאל כהן; מר סינבטי; עו"ד אלעד חן ב"כ בעל השליטה; עו"ד הירשנזון ועו"ד נאות ב"כ כנ"ר.
לאחר השימוע
עו"ד גלברד:
אני מבקש שבית המשפט יורה שכל המסמכים שקשורים לתביעה הנגזרת בעניין הקרקע ברוסיה שמתנהלת בבית משפט מחוזי מרכז יישמרו על-ידי המחזיקים אותם, בין אם זה החברה, בין אם זה הנתבע-בעל השליטה, מר לב לבייב, בין אם יועצים ואנשים אחרים עד אשר תתקבל החלטה על-ידי התובע הנגזר, האם להגיש בקשת רשות ערעור או לא ולכך מצטרפת הבקשה השניה, הואיל ובית משפט נתן פסק דין מנומק אני סבור שלומר שנגיש בר"ע זה לא רציני, אנחנו מבקשים לעיין בפסק הדין ועד 5 ימים לאחר ראש השנה להגיש בקשה לעיכוב ביצוע.
לא ראיתי מקום להיעתר לבקשת מר סינבטי שכן המסמכים המבוקשים אמורים להימצא ברשות החברה, שכן מדובר במסמכים חשבונאים.