עקרי ההסדר הם: הסכם האופציה יבוטל ותמורת הביטול ישולם על-ידי האחים שפירא או שפיר לקופת הנאמן סך של 10 מיליון ₪ בצרוף מע"מ, וזאת בכפוף להתקיימות התנאים המתלים הבאים: קבלת אישור רשויות המס ואישור הדירקטוריונים של שפיר והחברה האם.
קיימים שיקולים נוספים שתומכים במתוה ההסדר ובין אלה: החשש של אי פינוי הפולשים; גידול בעלויות; היתנגדות האחים שפירא למימוש הקרקע; דחיית התשלום לנושים ככל שלא יושג הסדר בהקדם ועוד.
לעניין זה יפים דברי אלשיך ואורבך בספרם "הקפאת הליכים - הלכה למעשה" מהדורה שנייה (2010), בעמ' 194:
"בדרך כלל, מעת מתן הצוו ואילך עוברת הסמכות מידי הדירקטוריון וההנהלה הקודמת לידי הנאמן, שבא בנעליהם לכל דבר ועניין, החל מניהול עסקיה השונים של החברה וכלה בייצוגה בערכאות... לעניין זה ראוי להוסיף ולהעיר כי אף במצבים כאלה, עולות לעתים שאלות הכרוכות ב"טובת החברה" - לדוגמא, אם רצוי להגיש תביעה מסוימת או להסכים לפשרה עם הצד שכנגד.
הבעתי את עמדתי זו בעיניין פש"ר (ת"א) 1304-12-11 עו"ד ארז חבר, נאמן בפשיטת רגל לנכסי עזבון המנוח דוד דודאי ז"ל נ' אסתר דודאי ואחר' (14.4.2014):
"בית המשפט של חידלות הפרעון נידרש באופן שוטף לאשר הסכמות שבין בעל התפקיד לבין צדדי ג', ולא יעלה על הדעת שבכל פעם שמתבקש אישורו, יורה בית המשפט לכנס את אספות נושי החייב לידון בהסדר המוצע. אמנם, במקרים חריגים ומהותיים לא מן הנמנע שתתבקש מראש עמדת הנושים אך ההכרעה של בית המשפט אינה מותנית בהסכמתם".
כן אפנה לעניין שעיה הנ"ל:
"אי לכך, אין גורמים אחרים הקשורים בפרוק מוסמכים, בדרך-כלל, להחליף את שיקול דעתו של המפרק בשקול דעתם שלהם, או אף לכפות עליו בירור עובדתי בפני בית המשפט על כל צעד ושעל. דרך זו תהפוך את הליך חידלות הפירעון למסורבל וכמעט בלתי ניתן לניהול יעיל - וזאת באשר כימעט ואין לך הליך או מעשה משמעותי, שלא יקומו עליו חולקים אשר יעלו טענות כאלו ואחרות; ומצב בו יאלץ המפרק להתדיין על כל הליך שכזה בפני בית המשפט, ירוקן את שיקול דעתו מתוכן ויהפוך הלכה למעשה את תפקידו לבלתי ניתן לבצוע באורח יעיל".
(ההדגשה אינה במקור- א.א.)
בשולי הסעיף אך לא בשולי הדברים;
קיים קושי מובנה בכינוס אספת נושים, שבה אמור בעל התפקיד להבהיר לנושים מדוע לטעמו יש יתרון בהתקשרות בהסדר פשרה עם צד ג'.
...
כללי
לפניי בקשה לבטל את החלטתי מיום 7.7.2015 שבה אישרתי את מתווה הסדר הפשרה שבין הנאמנים לחברת "צ. לנדאו קבלנות והנדסה בע"מ" (להלן: "החברה"), לבין חברת "שפיר מגורים ובניין בע"מ" (להלן: "שפיר") ולבין ארבעת האחים: ישראל שפירא, הראל שפירא, גיל שפירא וחן שפירא (להלן: "האחים שפירא").
הואיל ואין גם חולק שהאחים שפירא זכאים לשיעור של 35% מהסכום האמור, יוצא, אפוא, ששווי הקרקע לחברה לכל היותר הוא 19,618,171 ₪ בלבד ולא 80,000,000 ₪ כנטען בבקשה.
טעמים מעשיים
גם מטעמים מעשיים דין הבקשה להידחות.
סוף דבר
משורת הטעמים שעליהם עמדתי בהחלטתי דנא, הגעתי לידי מסקנה, שדין הבקשה לביטול האישור שניתן ביום 7.7.2015 למתווה הסדר הפשרה שבין הנאמן לבין שפיר ולבין האחים שפירא, להידחות.
על הצדדים למתווה ההסדר לקדמו ולפעול להשגת התנאים המתלים שנקבעו בו.
אחתום את החלטתי בציטוט מדבריו של כב' השופט עמית בע"א 4955/13 סמירה **** נ' עיריית ראשון לציון (29.12.2014) שקולעים לענייננו:
"את מוסר ההשכל של הסיפור שלפנינו יודע כל פרח משפטים - טובה פשרה אחת ביד משתי תביעות על העץ".
לפני ולפנים משורת הדין, לא אטיל הוצאות משפט על המבקשים.