מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אישום ותשובה: ניהול עסק ללא רישיון

בהליך רישוי עסקים (רע"ס) שהוגש בשנת 2021 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

בתשובה לאישום, הובהר כי הנאשם אינו כופר בכך שהעסק נוהל ללא רישיון, וטענתו היחידה היא כי העסק נוהל על ידי כל הנאשמים האחרים שהם בעלי העסק בשותפות, בעוד שהוא עצמו היה עובד שכיר, ולא ניהל את העסק.
...
ב"כ הנאשם טענה כי לא הוכחה אשמתו לפי סעיף 15 לחוק רישוי עסקים, ואולם אינני מקבלת את הטענה.
סיכומו של דבר, הוכחה אשמתו של הנאשם בניהול העסק ללא רישיון, כמי שניהל את החנות.
על כן אני מרשיעה את הנאשם בעבירה שבכתב האישום.

בהליך תפ - עובדים זרים (הע"ז) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הנאשם צרף מיסמך בענין זה מיום 10.11.2019 בו נכתב, כי הוא מנהל עסק ללא רשיון עסק כדין ובכוונת העיריה להעביר את מימצאי הבדיקה לתביעה העירונית עם המלצה להגיש כנגדו כתב אישום על ניהול עסק ללא רשיון.
42.5 ביום 26.9.2018 קבע כב' השופט שגב, כך: "מדובר בבקשת הנאשמים להישפט ועליהם לכלכל את מעשיהם ולקבל החלטה בנוגע לאופן המשך ניהול התיק ולא מצאתי טעם של ממש בבקשתם לקיים דיון בסוגיה האם עדיף להם לחזור מבקשתם להישפט או לנהל את הגנתם במסגרת שמיעת ראיות בתיק" והורה לנאשמים להגיש תשובה מפורטת לכתב האישום.
...
משכך אני קובעת כי לאחר שהובאו בחשבון הערך החברתי שנפגע מביצוע העבירה; מידת הפגיעה בערך זה; מדיניות הענישה הנהוגה; והנסיבות הקשורות בביצוע העבירה, מתחם הענישה בגין העבירה של העסקת שני העובדים הזרים ללא התר, נע, ביחס לנאשמת, בין 20,000 ש"ח ל- 30% מהקנס המירבי כלומר: 87,600 ש"ח בגין שני העובדים וביחס לנאשם מתחם הענישה בגין העסקת שני העובדים הזרים נשוא כתב האישום נע בין 20,000 ש"ח ל- 70,080 ש"ח, שהם 30% מהקנס המירבי.
בעפ (ארצי) 55968-03-17 מדינת ישראל - אדן רחמינוב (2018) לא מצא בית הדין הארצי לעבודה להתערב בגובה הקנס שנגזר על המערערת בבית הדין האזורי לעבודה ועמד על 12,000 ש"ח בגין העסקת עובדת זרה ללא התר משך חודשיים ימים, וקבע כי סכום זה "נפסק על הצד הנמוך ביותר. בכל מקרה הוא מצוי במתחם הענישה עליו הסכימו הצדדים". בפסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה בענין עמי אסור נדונה העסקת חמישה עובדים זרים, כאשר בין השיקולים שמנה בית הדין האזורי לקולא היו חלוף הזמן מביצוע העבירה ועד הגשת כתב האישום ונסיבותיו האישיות של המערער/הנאשם ובלשון בית הדין הארצי לעבודה: "טרגדיה אישית שעבר המערער ומצב כלכלי קשה עקב חובות כבדים הרובצים עליו", ובין השיקולים לחומרא נלקח בחשבון כי הנאשם לא הפנים את חומרת מעשיו בעקבות קנסות מינהלים שהוטלו עליו בעבר וכי העבירות בוצעו במסגרת משלח ידו של הנאשם.
בענין דגימים הנזכר לעיל קבע בית הדין הארצי לעבודה בנוגע לקנס אותו יש להטיל על המערער/הנאשם כך: "אשר למערער 2 - מתחם הענישה שהתבקש לגביו על ידי המאשימה עמד על 10,000 ₪ עד 30,000 ₪ (ללא הסבר כיצד חושב, כאשר הקנס המירבי לגבי נושא משרה לפי סעיף 5 לחוק עומד על 58,400 ₪). לטעמנו יש לקבל מתחם זה אך להחילו על מכלול האירוע ביחס לשתי העבירות. אשר לגזירת העונש בתוך המתחם - בהתחשב במכלול הנסיבות, לרבות משמעות ההרשעה הפלילית כשלעצמה לאדם נורמטיבי והעובדה כי מוטל קנס במקביל על החברה שבבעלותו, שוכנענו כי יש להפחית את הקנס האישי שהוטל על המערער 2 לסך של 12,000 ₪".   במסגרת השיקולים לקולא ששקל בית הדין הארצי לעבודה בענין דגימים, נלקחה בחשבון טענת שלא נסתרה, כי המערער "כשל בהבנת החוק בהתחשב בשהותם הממושכת של העובדים בארץ טרם תחילת עבודתם במסעדה (אחד העובדים שוהה בארץ החל משנת 2000, היינו נכון למועד תחילת עבודתו במסעדה שהה בארץ כ - 13 שנה), כך שמדובר בטעות בתום לב. אשר לטענת המדינה כי מדובר ב"עבירה כלכלית" ועל כן יש לגזור על המערערים קנס בשיעור מרתיע, הרי שבענייננו הוכח כי שולמו לעובדים כל זכויותיהם, כך שהמערערים לא העסיקו את העובדים על מנת לחסוך בעלויות העסקה של עובדים ולהגדיל את רווחיהם".
בשים לב לכל האמור לעיל ולמדיניות הענישה, אני מטילה על הנאשמת קנס בגובה 60,000 ש"ח בגין העסקת שני העובדים הזרים בניגוד לסעיפים 2(א)(1) ו-2(א)(2) לחוק ועל הנאשם קנס בגובה 40,000 ש"ח. הקנס ישולם ב-20 תשלומים שווים ורצופים החל מיום 10.2.2020.

בהליך רישוי עסקים (רע"ס) שהוגש בשנת 2021 בעניינים מקומיים באר שבע נפסק כדקלמן:

בהודעה נכתב "ניתנת לכם בזאת היזדמנות לבוא להסביר ולנמק, מדוע לא יוגש כתב אישום בגין ניהול עסק טעון רשוי ללא רישיון" וכי "במידה ובתום 30 יום ממועד מכתב זה לא תוגש כל הסתייגות מצדכם, יוגש דוח עבירה לתובע". ההודעה התקבלה אצל הנאשמים ביום 6.3.16 (ולא כפי שנכתב בטעות בטענות הנאשמים), כעולה מתשובת הנאשמים להודעה מיום 30.3.16 [חלק מנספח ד' לטענות הנאשמים - להלן: תשובת הנאשמים להודעה] (ראו הערת שוליים 3 לתגובת ב"כ המאשימה).
...
אחריות הנאשמים כנושאי משרה ראשית, מקובלת עלי טענת ב"כ המאשימה כי הכרעה בסוגיה זו צריכה להתקבל רק לאחר שמיעת הראיות וקביעת ממצאים עובדתיים.
עסקינן בשאלה עובדתית, שדינה להתברר לאחר שמיעת הראיות בתיק וקביעת ממצאים עובדתיים בשאלת מהות תפקיד כל אחד מהנאשמים, אם מהות זו עונה על ההגדרות שבסעיפים 14 ו-15 ל-חוק רע"ס והאם די בפעולות שעשה נאשם 2 כדי לפטור אותו מאחריות בהתאם לסעיף 15 ל-חוק רע"ס. הגנה מן הצדק - המסגרת הנורמטיבית טענת הגנה מן הצדק הוכרה בפסיקה, ובהמשך עוגנה בסעיף 149(10) ל-חסד"פ לפיו "הגשת כתב האישום או ניהול ההליך הפלילי עומדים בסתירה מהותית לעקרונות של צדק והגינות משפטית". המבחנים להחלת דוקטרינת הגנה מן הצדק נקבעו עוד ב-ע"פ 2910/94 יפת נ' מדינת ישראל, פ"ד נ(2), 221, 370 (להלן: הלכת יפת) (ההדגשות לא במקור - זד"ל): "המבחן הקובע... הוא מבחן ההתנהגות הבלתי נסבלת של הרשות. היינו התנהגות שערורייתית שיש בה משום רדיפה, דיכוי והתעמרות בנאשם... המדובר במקרים בהם המצפון מזדעזע ותחושת הצדק האוניברסלית נפגעת, דבר שבית המשפט עומד פעור פה מולו ואין הדעת יכולה לסובלו. ברי, כי טענה כגון זו תעלה ותתקבל במקרים נדירים ביותר ואין להעלותה כדבר שבשגרה ובענייני דיומא סתם. חשיבותה של טענת ההשתק הפלילי למקרים בהם התנהגות הרשות הייתה כה מקוממת עד כי אי אפשר להרשיע אדם שמי שמעמידו לדין הוא שהביאו לכלל מעשה". בע"פ 4855/02 מדינת ישראל נ' בורוביץ' פ"ד נט(6), 776 (להלן: הלכת בורוביץ) שב בית המשפט על ההלכה לפיה טענת ההגנה מן הצדק תתקבל רק במקרים נדירים, אך ריכך מעט את הלכת יפת וקבע, כי ניתן יהיה להעלות טענה זו גם במקרים בהם התנהלות התביעה הייתה רשלנית, באופן שלא עולה כדי התנהגות שערורייתית (ההדגשות לא במקור - זד"ל) - "... ביטולו של הליך פלילי מטעמי הגנה מן הצדק, מהווה אפוא מהלך קיצוני שבית המשפט אינו נזקק לו אלא במקרים חריגים ביותר. בדרך כלל יידרש הנאשם להראות שהתקיים קשר סיבתי בין התנהגותן הנפסדת של הרשויות לבית הפגיעה בזכויותיו, עם זאת, אין לשלול אפשרות שהפגיעה בתחושת הצדק וההגינות תיוחס לא להתנהגות שערורייתית של הרשויות אלא למשל לרשלנותן, או אף לנסיבות שאינן תלויות ברשויות כל עיקר, אך המחייבות ומבססות בבירור את המסקנה כי במקרה הנתון לא יהיה ניתן להבטיח לנאשם קיום משפט הוגן או שקיומו של ההליך הפלילי יפגע באופן ממשי בתחושת הצדק וההגינות. אך נראה כי מצב דברים כזה אינו צפוי להתרחש אלא במקרים חריגים ביותר". יש לדחות טענת הנאשמים, כי לא ניתנה להם הזדמנות להישמע עובר להגשת כתב האישום נגדם לרשות החוקרת עומדת הזכות ואף החובה לחקור ולגבות גרסת חשודים עובר להגשת כתב אישום נגדם, בין היתר על מנת לבחון אם יש בפי החשודים הסבר שבכוחו למנוע הגשת כתב אישום.
מקובלת עלי טענת המאשימה, כי שלב זה הוא לא השלב המתאים לבחינת טענות נאשמים 2 ו-3, ובכלל זה הטענה כי אין חובה להוכיח נזק קונקרטי העלול להיגרם להם כתוצאה מהרשעתם (בשל אי עריכת הסדר מותנה עימם) והטענה כי בהינתן התפקידים הבכירים שהם ממלאים ועשייתם הציבורית הענפה, כמפורט בסעיפים 50-70 לטענותיהם, הרשעה תוביל לפגיעה קונקרטית בהם.
סוף דבר כאמור לעיל, מצאתי כי שאלת אחריות הנאשמים דינה להתברר לאחר שמיעת הראיות בתיק וקביעת ממצאים עובדתיים בשאלת מהות תפקיד כל אחד מהנאשמים, אם מהות זו עונה על ההגדרות שבסעיפים 14 ו-15 ל-חוק רע"ס והאם די בפעולות שעשה נאשם 2 כדי לפטור אותו מאחריות בהתאם לסעיף 15 ל-חוק רע"ס. לא מצאתי שנפגעה זכות הנאשמים להליך הוגן, שכן נתנה להם הזדמנות לשטוח טענותיהם עובר להגשת כתב האישום נגדם.
משכך, מצאתי כי דין הטענות המקדמיות - להידחות.

בהליך ערעור פלילי על בימ"ש לעניינים מקומיים (עפמ"ק) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

כתב האישום ביום 25.6.12 הוגש כנגד המערערת ומנהלה כתב אישום אשר ייחס להם עבירות של ניהול עסק ללא רישיון ואי קיום צו בית משפט, בהתאם לסעיפים 4, 14, 15, 18 לחוק ולסעיפים 2.1ב, 2.1ג, 10.7ב, 10.10ב ו-10.10ג לתוספת לצוו רשוי עסקים (עסקים טעוני רשוי), תשנ"ה – 1995.
בנוסף, עצם העלאת הגרסה בשלב מאוחר יותר מאשר החקירה אין בו בכדי לפגוע במערערת בהיבט הראייתי, מה גם שמעבר לנדרש, היא תרמה לא מעט לאיחור בהעלאת הגרסה, בכך שפעלה לדחיות מרובות, הסתפקה בכפירה כללית בתשובתה לכתב האישום ואף כבשה טענה לשלב הסיכומים.
...
לאחר עיון בתיק בית משפט קמא לרבות בעדותו של העד קייקוב, נחה דעתי כי אין ראיה כי הרשות פסחה על טיפולה בעסקים אחרים, דוגמת אלו שהציג הסנגור המלומד.
גם בהקשר זה מקובלת עליי החלטתו של בית משפט קמא לפיה אף אם חל שינוי בסעיף אחסון ומכירת חומרי גלם לבניה, דבר שלא הוכח על ידי המערערת, עדיין מתנהל העסק, בהיבטים אחרים של פעילותו, ללא רישוי.
סוף דבר הערעור נדחה, על כל חלקיו.

בהליך רישוי עסקים (רע"ס) שהוגש בשנת 2023 בעניינים מקומיים כפר סבא נפסק כדקלמן:

בכתב האישום נטען, בעיקר, כי לכל הפחות מיום 21/1/17 עד ליום 22/1/19 הנאשמים הפעילו וניהלו את העסק טעון הרישיון ללא רישיון; החל מיום 23/1/19 ועד ליום 11/1/20 הפעילו את העסק ללא עמידה בתנאי רישיון; והחל מיום 12/1/20 הפעילו את העסק ללא רישיון, וזאת בשל העדר אישורם של המחלקה הווטרינארית, משרד הבריאות וכבאות אש. נאשמת 1 הודתה והורשעה בכתב האישום כפי שהוא, בעוד הנאשמים 2,3,4 טענו מספר טענות מקדמיות.
הטענות פורטו במהלך תשובת הנאשמים לכתב האישום, ולאחר מכן פורטו בכתב.
...
כאשר אני בוחן בהתאם לאמור את האמור בסעיפים הקטנים שבמחלוקת, סבורני כי האמור בהם חורג מעבר לנדרש אף לצורך בירור עונשי, ומהווה הוא השחרה מיותרת של הנאשמים.
במצב דברים זה סבורני כי הנאשם 3 הצליח לעמוד במבחני הפסיקה לעיל לעניין הוכחת אכיפה בררנית.
במצב דברים זה סבורני כי הנאשם 4 לא עמד בנטל להוכיח אכיפה בררנית, ולו בשלב הדיוני בו אנו מצויים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו