העתירה אינה מגלה כל עילה לביטול הודעות השומה בהתקיים נסיבות ייחודיות שביססו ערב הפקת הודעות השומה, את חוקיות וכשרות תקופות תחולתן, באופן המוציא אותן מיגדרי בררת המחדל האוסרת על הטלת שומה רטרואקטיבית ומביא אותן תחת החריגים שנקבעו בפסיקת ביהמ"ש העליון המאפשרים בנסיבות מסוימות להטיל שומת ארנונה גם בתחולה למפרע ככל שאינה חורגת ממיתחם הסבירות המינהלית.
בעיניין זה, יפה לענייננו ההלכה הפסוקה כפי שסוכמה בסעיף 7 לפסק דינו של כב' המשנה לנשיא השופט א' ריבלין (כתוארו דאז) בעע"מ 1280/10 מעונות מכבי נ' עריית רמת גן (18.3.12):
"בעע"ם 4551/08, 4585/08, 4604/08 עריית גבעת שמואל נ' חברת החשמל לישראל בע"מ ([פורסם בנבו], 1.12.2011) (להלן: פרשת חברת החשמל) נקבעו כללים ברורים ביחס לסמכותה של רשות מקומית לגבות ארנונה באופן רטרואקטיבי. ראשית, נקבע (שם, בפס' 52) כי כאשר ניתנה שומת ארנונה בגין נכס פלוני בשנת כספים מסוימת, כל שומה מתקנת הנתנת באותה שנת כספים ומבקשת לחול על תקופה הקודמת למועד נתינתה, היא בגדר חיוב רטרואקטיבי. כאשר השומה המתקנת מבקשת לחול על שנים עברו, הרטרואקטיביות שלה מתקיימת בדרך של קל וחומר. כל זאת, בנגוד למקרה שבו מושת חיוב ארנונה לראשונה במהלך שנת מס, שאז יש מקום לבחון האם דרישת תשלום מתחילת שנת המס היא דרישה רטרואקטיבית אם לאו (שם, בפס' 53). שנית, נקבע כי על דרך רוב, חיוב רטרואקטיבי בארנונה אינו תקף, אלא אם היתקיימו טעמים כבדי משקל אשר יצדיקו את סתירת החזקה כי לא הוקנתה לרשות מקומית סמכות להטיל חיובים למפרע ואת הכללת ההחלטה בתוך מיתחם הסבירות (שם, בפס' 59-57; עע"ם 7749/09 אורט ישראל נ' הממונה על מחוז ירושלים במשרד הפנים ([פורסם בנבו], 30.11.2011)). כך למשל, נקבע כי תנתן חשיבות מיוחדת להתנהלותו של הנישום ולבחינת השאלה האם רובץ לפתחו "אשם" כלשהוא (פרשת חברת החשמל, בפס' 57)". (הדגש אינו במקור – א.כ.)
באותו מקרה נמצא, כי מי שהשתמט במשך כ- 30 שנים מתשלום ארנונה, לא יוכל לחסות תחת כנפי הסבירות ולהתגונן בטענת רטרואקטיביות מול דרישה צנועה ומוגבלת לתשלום ארנונה לשנתיים בלבד שקדמו לדרישה.
...
בנסיבות אלה, המסקנה היא כי העירייה לא הוכיחה שהודיעה לעותרת על כוונתה, ולא הוכח שהעותרת ידעה על כך.
בחשבון התקופתי של ארנונה מצוין כי שטח הנכס – 5,635 מ"ר. על כך שילמה העותרת משך כ- 4 שנות מס.
בנסיבות שלפני, איני סבורה כי נפל פגם בהתנהלות העותרת שהוביל לאי גביית מס אמת ממנה.
איני סבורה כי נוסחו של סעיף 24 א' להסכם השכירות לפיו בין היתר העותרת תשלם היטלים שיחולו על הרכוש המשותף ע"י חלקה היחסי, יש בו כדי לאיין את יסוד הציפייה כי לא תחויב בגין השטחים המשותפים.
בנסיבות אלה ומאחר שמדובר בשומה רטרואקטיבית, משלא סתרה העיריה את החזקה, לא ניתן לאפשר לעירייה לדרוש מהעותרת חיוב רטרואקטיבי בגין רכיב זה.
לסיכום:
א) לאור האמור לעיל, דין העתירה להתקבל.