אשר להחלטת ועדת החריגים קבע בית הדין האיזורי כי השיקולים ששקלה הועדה עולים בקנה אחד עם המתוה האמור בחוזר מנכ"ל משרד הבריאות מחודש מאי 2010 (אשר הוצא בעקבות פסק הדין בעיניין טיירו – ע"ע (ארצי) 205/08 שירותי בריאות כללית – אילן טיירו ז"ל (9.11.2009)) שמספרו 6/10 (להלן – עניין טיירו וחוזר 6/10), המפרט את הקוים המנחים בדבר פעילותן של ועדות החריגים בקופות החולים, והשיקולים שעליהן לשקול בבחינת הבקשות המוגשות אליהן.
בנסיבות העניין, משלא הוכח כי גילה של המערערת יוצר חריגות רפואית (כגון – היתקדמות מהירה יותר של המחלה ואבדן הראייה), איני סבורה כי היה מקום להחריג את המערערת מקבוצת השויון בשל גילה.
]
עקרונות החוק
עיון במבנה החוק מעלה כי קבועים בו, לענייננו, שני רבדים של זכויות: הראשון, הרובד שממומן מהמקורות לפי סעיף 13 לחוק והוא עצמו נחלק לשניים: הסל הלאומי (סעיף 7 לחוק) והסל הפנימי (סעיף 8 לחוק); והרובד השני הוא הרובד הממומן מכספי המצטרפים אליו "כהסדר של איזון משותף הדדי" - רובד שירותי הבריאות הנוספים (שב"ן) (סעיף 10 לחוק).
ככלל כאשר עסקינן בבטחון סוצאלי מוכרות שתי שיטות יסוד - האחת, אוניברסאלית, ולפיה הזכאות לשירות אינה תלויה במידת נזקקותו של האדם, אלא רק בעמידתו בתנאי הזכאות; השנייה, סלקטיבית, ולפיה הזכאות תלויה במבחני יכולת.
...
אני נוטה לסבור כי הקופה, ולו מתוקף מעמדה לפחות כגוף דו-מהותי שחל עליו המשפט המנהלי, שעה שהגיעה למסקנה כי חברים מסוימים מצויים בקבוצת השוויון, תעניק להם את התרופה מיד עם קבלת מרשם מהרופא מבלי שאלה יצטרכו בכלל לטרוח ולפנות בבקשה לוועדת החריגים שתוצאתה יכולה להיות רק אחת.
סיכום
נוכח הוראות החוק, מבנהו ותכליותיו, ומשוועדת החריגים אינה חיצונית לו אלא פועלת במסגרתו, לטעמי אין מנוס מהקביעה כי ועדת החריגים אינה רשאית לשקול שיקולים הנוגעים ליכולתו של החבר לספק את צרכי בריאותו בדרך אחרת, לרבות באמצעות השב"ן. לפיכך, לו דעתי תשמע - יידחה הערעור ובשים לב למהותו של ההליך לא יעשה צו להוצאות.
סוף דבר
על דעת רוב חברי המותב, כנגד דעתן החולקת של השופטת לאה גליקסמן ונציגת הציבור גב' שרה זילברשטיין-היפש, הערעור נדחה ללא צו להוצאות, כאמור בחוות דעתו של סגן הנשיאה, השופט אילן איטח.