נפסק כי מקום בו הצדדים לא הסכימו על מועד חדש למסירת הדירה - לצורך קביעת הפצוי על-פי סעיף 5א לחוק יש להתייחס למועד המקורי שנקבע בחוזה בין הצדדים (שם, פסקה 35 לפסה"ד).
הגם שעסקינן בהסדר פיצוי בלא הוכחת נזק, שבא לחזק את מעמדו של רוכש הדירה ולהרתיע קבלנים מפני איחורים במסירת דירות, עדיין מדובר ברכיב שיש להוכיח על פי דיני הראיות הנוהגים במשפט האזרחי.
הסעיף החוזי -
סעיף 23.4 להסכם בין הצדדים קבע כדלקמן:
"... מוסכם כי במקרה ותתאחר מסירת הדירה לרוכש על ידי החברה, באופן שיהווה הפרת התחייבויותיה על פי חוזה זה, הרי בגין איחור כאמור של עד 12 חודשים, לא יהיה הרוכש זכאי לסעד של ביטול החוזה, למעט פיצוי כספי בגין נזקיו הממשיים, שיוכחו במסמכים בכתב בלבד, ובילבד שסכום זה לא יעלה בכל מקרה, על סף שווה ערך ב ₪ ל- 2,500 לחודש, בגין התקופה שבה מהוה איחור כאמור, הפרה של החוזה מצד החברה...".
ניתן לראות כי מדובר בהסכמה לגבי גובה פיצוי מירבי בגין איחור, שאין די בו כדי לקבוע כי הסכום שנקבע, 2,500 ₪ לחודש, מהוה אומדן לדמי שכירות ראויים לדירה דומה בגודלה ובמיקומה.
האם זכאים התובעים לפצוי החוזי?
כזכור, סעיף 5א' לחוק קבע כי בעת איחור במסירת הדירה, "...זכאי הקונה לפיצויים, בלא הוכחת נזק, בסכום כמפורט להלן ... או לפיצויים בסכום שהוסכם עליו בחוזה המכר בשל איחור במסירת הדירה, לפי הגבוה...".
המחוקק קבע איפוא, כי בגין איחור יהיה הרוכש זכאי לפיצויים באופן חלופי: לפי מה שהוסכם בין הצדדים, או לפי הנוסחה הקבועה בחוק – הגבוה ביניהם.
...
ואולם, בעניין נתנאל (רת"ק (מחוזי ת"א) 45790-08-18 נתנאל גרופ בע"מ נ' אלון מנצור (10.10.2018)), אובחנה הלכת שמש הנ"ל, כאשר הצדדים מסכימים על מועד נדחה קונקרטי: "...בענייננו יש בסעיף הסכמה עדכנית על מועד מסירה חדש. מדובר על משך זמן קצוב שבו נדחה המועד החוזי, עד 3 חודשים. מלשון הסעיף עצמו לא עולה המסקנה כי מדובר בתנית פטור מובהקת. עם זאת, אין מקום להתערב במסקנה העובדתית של בימ"ש קמא לפיה אין לקבל את טענות הנתבעת כי השינויים המוסכמים הביאו לדחייה של ממש במועד המסירה, שכן מדובר בשינויים מינוריים יחסית, שביצועם אינו אורך תקופה ארוכה..." (שם, פסקה 9 (ג) לפסה"ד).
נוכח כל האמור לעיל, אני קובע כי בהעדר הוכחה של החלופה הגבוהה הקבועה בחוק, זכאים התובעים לפיצוי החוזי, שהוכח כדין.
סיכומו של דבר
התובעים רכשו דירה מהנתבעת, אשר הפרה את התחייבויותיה ואחרה במסירת הדירה לתקופה של שנה ושמונה ימים.
אשר על כן, אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובעים, סכום כולל של 25,600 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מיום הגשת כתב התביעה ועד התשלום המלא בפועל, ובצירוף הוצאות משפט בסך 5,000 ₪.