מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

איחור במסירת דירה עקב נסיבות בלתי צפויות

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לטענת הנתבעים ביום 17.12.19 הוגש כתב הגנה מטעמם על ידי בא כוחם הקודם, עו"ד ג' זילברברג, בו נטען בין היתר כי הסכמי המכר המוקדמים נחתמו בטרם ניתן היתר בנייה להקמת הפרויקט וכי המועד למסירת הדירות צוין בסעיף 3.3 להסכמי המכר, בו נקבע כי מועד המסירה יהיה לא יאוחר מ־36 חודשים "ממועד קבלת היתר הבנייה ו/או ממועד השלמת בניית קומות המסחר בפרויקט בהתאם להיתר הבנייה, לפי המאוחר". לדברי הנתבעים לא היה כל איחור במסירת הדירות, כך שהתובעים אינם זכאים לקבל פיצוי כלשהוא.
כך גם לדבריהם וכמפורט בכתב ההגנה, בשל הגשת עתירת הנתבעים כנגד הועדה המקומית בת ים ומהנדס העיר בסופו של דבר ביום 22.11.18 התערבה הועדה המחוזית בעיניין וקבעה בין היתר כי בהנתן העובדה כי קומות המסד ומגדל המגורים הושלמו במלואם, אין הצדקה לעכב את מתן טופס 4 למגדל המגורים והדרישה להשלמת המעטפת תהא רלוואנטית אך ורק לאיכלוס אגף המגורים במגדל המעורב – מגדל אחר בפרויקט מושא התביעה, דהיינו רק בשל נסיבות בלתי צפויות ואשר אינן בשליטת הנתבעים נימנע איכלוס ביניין המגורים במועד, כך שהחלטת הועדה המחוזית שאותרה מוכיחה את טענתם באופן השומט את הקרקע תחת הסעדים המבוקשים על ידי חלק מהתובעים.
...
בנסיבות העניין, בהינתן האמור ולאחר שנתתי דעתי לטיעוני הצדדים, באתי כאמור לכלל מסקנה כי התיקון אכן דרוש לשם בירור השאלות האמיתיות השנויות במחלוקת ויסייע בהכרעה במחלוקת.
סוף דבר בפרשת פי.סי. מדיקל לעיל אף נפסק כי "...החלטות דיוניות, כגון מתן היתר לתיקון כתב תביעה, מצויות בליבת שיקול הדעת של הערכאה הדיונית. לפיכך, ערכאת הערעור תימנע על פי-רוב מלהתערב בהחלטות אלו (רע"א 198/20 פוטשניק נ' MORBY, [פורסם בנבו] פסקה 15 והאסמכתאות שם (10.6.2020); רע"א 8892/20 פורטמן נ' צורי שדי ניהול ואחזקות מבנים בע"מ, [פורסם בנבו] פסקה 14 (8.4.2021))" (ר' גם רע"א 3510/21 נצר נ' קונפינו ואח' (פורסם בנבו, 25.8.21)).
אשר על כן ובהינתן כל האמור מצאתי להיעתר לבקשה.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

גם לו היתה מוכחת טענה זו עובדתית, ספק בעיני האם ניתן היה לראות בה כהצדקה לעיכוב במסירת הדירה שכן נפסק, כי מחדליהן של רשויות שונות, גם בתקופת מגיפת הקורונה, אין בהם כדי למנוע תשלום פיצויים לרוכשי דירות בהתאם להסדר שבחוק המכר, אלא אולי להוות עילת שיפוי כנגד אותה רשות: "עיכובים מן הסוג הנידון, הנעוצים בפעילות רשויות או מוסדות, הם ככלל צפויים מראש ועל המוכר לקחת אותם בחשבון בעת עריכת לוחות הזמנים (השוו ת"א (חי') 2334-03-15 אדרעי נ' גילבוע (2.12.18)). קבלת עמדת המערערת משמעה כי כל איחור במסירה עקב נסיבות שאינן בשליטתה מזכה אותה בפטור מתשלום פיצוי בגין האיחור, ולכל הפחות בהפחתת הפצוי. עמדה זו אין לקבל." ע"א (מחוזי י-ם) 27638-07-19‏ אזורים בנין (1965) בע"מ נ' איתי פלד (19.03.2021).
...
אי השלמת בדיקת הפרויקט על ידי חברת החשמל לטענת הנתבעת (ס' 6.3 לתצהיר נציג הנתבעת מר אורן שריקי), "חל עיכוב בעבודתה של חברת החשמל בחיבור הפרויקט לרשת החשמל, בדיקה והשמשת חדרי טרנספורציה, בעיקר עקב מחסור גדול בכוח אדם ועומס עבודה חריג עקב מגפת הקורונה". גם טענה זו של הנתבעת דינה להידחות ומכמה טעמים: ראשית, גם טענה זו לא הוכחה כלל, אף לא בבדל ראיה.
מכל האמור לעיל, מצאתי לדחות את טענת הנתבעת בנקודה זו מהטעם כי לא הוכחה ואף אם היתה מוכחת – לא היה בטענה זו בכדי להוות הגנה מפני תשלום הפיצויים לפי חוק המכר.
נוכח האמור לעיל, אני קובעת כי לא עלה בידי הנתבעת להוכיח כי לא מוטלת עליה החובה לפצות את התובעים בגין האיחור במסירת הדירה לנתבעים בגין מלא תקופת העיכוב – תשעה חודשים, וזאת בהתאם להסדר המפורט בס' 5א לחוק המכר, כפי שעמד בתוקפו ביום חתימת ההסכם.
אין בידי לקבל טענת התובעים בנקודה זו. למודעות אשר הוגשו מטעמם אין כל ערך ראייתי, לא מבחינת מאפייני הדירות המפורסמות ככאלה המשותפים לדירה נשוא התובענה אשר בפני ולא מבחינת שיעור דמי שכירות הדירה, שכן כל משכיר פוטנציאלי קובע את דמי השכירות המתבקשים על ידו בהתאם לפרמטרים סובייקטיביים שונים.
החוזה מחייב את התובעים ולא שמעתי כל טיעון המצדיק פטירת התובע כאמור מהתחייבות חוזית זו. סוף דבר נוכח כל אשר פורט לעיל, אני מורה לנתבעת לשלם לתובעים פיצוי בגין תשעת חודשי העיכוב בהתאם להוראות ס' 5א לחוק המכר, כאשר התשלום החודשי יעמוד על 3000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום צפת נפסק כדקלמן:

הכרעה בשאלת תחולת סעיפי ההגנה: ראשית, לא מצאתי פסול בסעיפי הפטור אשר סוכם עליהם במערך ההסכמי שכן הם מבטאים את תכליתו של סעיף 5א(ג) לחוק המכר דירות בנוסחו דאז המאפשר לצדדים להסכים על "איחור במסירה שניגרם כתוצאה מנסיבות שאינן בשליטת המוכר ושהסכון להתרחשותן ולתוצאותיהן אינו מוטל עליו". סעיף 7.13 להסכם הבניה קובע כי איחור כתוצאה מגורמים בלתי צפויים שאינם תלויים בנתבעת או שאין לה שליטה עליהם יידחה את המועד בו תושלם הבניית יחידות הדיור בתקופת זמן המתחייבת באופן סביר מההפרעה או העיכוב.
...
סוף דבר: אני מקבלת את התביעה באופן חלקי.
הנתבעת תשלם לתובעים 1-2 סך של 112,000 ₪.
הנתבעת תשלם לתובעים 3-4 סך של 112,000 ₪.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

המשיבים הגישו כתב הגנה ביום 17.12.2019, בגדריו טענו, בעקרו של דבר, כי ביחס לחלק מן המבקשים לא חל כל איחור במסירת הדירות, וכי ביחס לחלקם האחר נתקיימו נסיבות שאינן בשליטת המשיבים, בגינן אין המבקשים זכאים לפצוי בגין איחור במסירת הדירות (להלן: כתב ההגנה המקורי).
(4) החלטה מסוימת של הועדה המחוזית מיום 22.11.2018, מלמדת כי "רק בשל נסיבות בלתי צפויות ושאינן בשליטת [המשיבים], נימנע איכלוס מגדל המגורים במועד". המשיבים טענו כי הטענות האמורות מהוות אך "השלמה" או "הבהרה" של המסכת העובדתית והמשפטית המפורטת בכתב ההגנה המקורי, וכי הן בעלות רלבאנטיות וחשיבות רבה לבירור ההליך, שכן בכוחן לשפוך אור על הפלוגתות שבין הצדדים.
...
גם אם נקבל את הגרסה ולפיה המסמכים שביסוד אותן טענות נשכחו על-ידי המשיבים, והתגלו רק על-ידי באי-כוחם החדשים במסגרת ההכנה להליך הגישור – עדיין, החלפת ייצוג, כשלעצמה, אינה טעם להיעתר לבקשה לתיקון כתבי טענות; וכך גם אין בקיומו של הליך גישור – שבמסגרתו, מטבע הדברים, מתחדדים עניינים שונים בנוגע למחלוקת מושא ההליך – כדי להצדיק, כשלעצמו, ביצוע "מקצה שיפורים" בכתבי הטענות.
ואכן, בחינה של התיקונים המבוקשים, על פניהם, מובילה למסקנה כי מדובר בתיקונים אשר עשויה להיות להם תרומה ממשית לבירור המחלוקת מושא ההליך, בפרט בכל הנוגע לכתבי העדר התביעות, ולמועד הנטען של מתן היתר הבנייה, המשליך, על פי הנטען, על מועד מסירת הדירות.
אשר על כן, בקשת רשות הערעור נדחית, ועמה נדחית הבקשה לעיכוב ביצוע.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2024 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בנוסף, במהלך הבנייה נאלצה הנתבעת להיתמודד עם אירועים בלתי צפויים של "כוח עליון" שתרמו לעיכוב במסירה בעקבות מגיפת הקורונה שהובילה לתקופות סגר ממושכות, צימצום בכוח האדם, עיכוב בפעילות ספקים, עיכובים ברשויות המקומיות ובקבלת היתרים ואישורים הנדרשים לאיכלוס.
(ג) על אף האמור בסעיפים קטנים (א) ו-(ב), הצדדים לחוזה המכר רשאים להסכים כי הסעיפים הקטנים האמורים לא יחולו על איחור במסירה שניגרם כתוצאה מנסיבות שאינן בשליטת המוכר ושהסכון להתרחשותן ולתוצאותיהן אינו מוטל עליו".
במסמך זה נכתב כי בהתאם למתווה של צוות בין משרדי בנוגע לאיחור מסירת דירות בשל משבר הקורונה שאומת על-ידי שר הבינוי והשיכון באמצעות המלצה לציבור הקובעת כי "כלל רכיבי חוזה המכר הקשורים למועד מסירת הדירה יידחו, בהסכמת הצדדים, ב-40 ימים". במסמך זה צוין כי המתוה היה בתוקף לדירות אשר מועד מסירתן נקבע בחוזה המכר בין התאריכים 18.3.2020 - 31.12.2020 (מועדים שלא רלבאנטיים לתביעה הנוכחית בה מועד המסירה נקבע ליום 30.4.2021).
דוקא ממכתב מיום 11.1.2021 ששלחה הנתבעת ללימור מלמד כי כבר בחודש ינואר 2021 הושלמו מרבית העבודות, זאת למרות מגיפת הקורונה ונראה כי העיכובים נגרמו בשל גורמים אחרים כיוון ש"טופס 4" ניתן רק בחודש נובמבר. אף לא ברור כיצד ניסתה הנתבעת להיתמודד עם ימי הסגר בפועל. בהעדר תשתית עובדתית שתקשור בין הסגר בעקבות מגיפת הקורונה לבין איחור במסירת החזקה בדירה, לא ניתן להכניס את נסיבות אלו בגדריו של סעיף 5א(ג) לחוק המכר.
...
בסיכומים של בא כוח הנתבעת נטען לראשונה כי יש לדחות את התביעה של רות כיוון שאינה צד להסכם.
כיוון שרות לא הייתה צד להסכם המכר ולא הוצגו מסמכים אשר לזכויותיה בדירה, דין תביעתה להידחות.
התוצאה אשר על כן, אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובעים מס' 2 ו-3 (ביחד ולחוד) את הסכומים הבאים: (1) 27,900 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מיום הגשת התביעה, 1.7.2022 ועד לתשלום המלא בפועל; (2) אגרת תביעה בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מיום הגשת התביעה, ועד לתשלום המלא בפועל; (3) שכר טרחת עורך-דין בסך כולל של 3,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו