מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אי צורך בהיזקקות לעדות מומחה על ידי בית המשפט במקרה של השוואת חתימות

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2020 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

מה מעמדו של מומחה מכריע אשר מונה על-ידי בית המשפט לפי הסדר דיוני בין הצדדים; וכפועל יוצא, באילו נסיבות ראוי וצריך כי בית המשפט יתערב בחוות דעתו.
ביום 26.06.2019 הגישה המומחית חוות דעת מפורטת ובה נקבע כי "קיימת סבירות גבוהה שהחתימה שבמחלוקת זויפה ולא נכתבה על ידי הנתבעת". בהתאם לטבלה מצורפת, מדובר בדרגה מס' 3 במדרג המסקנות הנמוכה מהדרגה מס' 4 של "וודאות מוחלטת לשונות". בעקבות מתן חוות הדעת ראיתי לאפשר לצדדים להגיע להסכמות מחוץ לכותלי בית המשפט.
בית המשפט רשאי להזקק לעדויות מומחים בעניינים שבהם דרושים ידע והתמצאות מדעיים או טכניים ובהם עדות גרפולוג המומחה לניתוח כתבי יד, וזאת מאחר בית המשפט אינו מומחה לכתבי יד, ואין לו כישורים טכניים לבצע אבחנות דקות בדבר זהותו של בעל חתימה פלונית.
סמכות ההכרעה לעולם נשארת בידיו, כאשר בית המשפט אף רשאי להשוות בין החתימות בעצמו (ראו: ע"א 1986/92 מדינת ישראל נ' פואד אסעד קנג', פ"ד נ(1) 499, פסקה 11 (1993); ת"א (חי') 42488-11-11 עיזבון המנוח צימרמן זאב ז"ל נ' מורלי דורית (04.02.2014) והאסמכתאות המצוטטות שם).
בכל מקרה, מינויו מטעם בית המשפט של מומחה מוסכם ומכריע הוא נוהג רצוי, שיש לעודדו.
עדותה של המומחית נבחנת על ידי בית המשפט בשני מישורים: מישור המהימנות האישית - במסגרתו נבחנת מהימנותה של המומחית ככל עד אחר; ומישור האמינות המקצועית - במסגרתו נבחנים רמתה המקצועית של המומחית, וטיב ואופי הבדיקה או הבירור שנערך ואשר מכוחם הגיעה למסקנותיה (ראו והשוו: ע"פ 1839/92 אשקר נ' מדינת ישראל (04.09.1994)).
...
ממצאיה ומסקנותיה של הגרפולגית המכריעה, הם בתחום מומחיותה המקצועית ואני מקבל אותם במלואם.
סוף דבר לאור האמור לעיל, אני מורה על דחיית התביעה וסגירת תיק ההוצאה לפועל מס' 529938-07-18.
אשר להוצאות ולאחר בחינה, עיון ואיזון, אני מחייב את התובע לשלם לנתבעת הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 5,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לטענת הנתבעים במהלך השנים לא כפרה האגודה בכך שהמדינה חידשה את חוזה החכירה, ואף בסעיף 11 לתביעת האגודה משנת 1999 טענה האגודה שפעלה בהתאם לזכות זו. על כן ובהיעדר הסדרת זכות החכירה הראשית במשך כל השנים בהן לא שולמו דמי חכירה והיוון על ידי האגודה, ולא נחתם הסכם חכירה ראשי, מנועה האגודה לטעון להעדר מיסמך בכתב המודיע על הרצון בחידוש ההסכם.
מנהלת חטיבת נכסים במשה"ב נחקרה לעניין זכרון הדברים ולא מצאתי כי יש בחקירתה כדי להוות סתירה לעדותו של מנהל אגף הדיור באשר להתנהלות בין משרד הבטחון לבין המדינה: "ש. עמית אלון ז"ל שהעיד נישאל האם יש הסכם בין מינהל הדיור הממשלתי לבין משרד הביטחון והוא אמר שאין הסכם כזה, וגם טען שבכלל לא צריך הסכם כזה כי זה שני גורמים ממשלתיים והמדינה היתה צריכה לחתום בשם שניהם. בתצהיר שלך להפתעתנו נספח 3 הוא הסכם בין משרד הביטחון למשרד ראש הממשלה, האם יכול להיות שיש עוד הסכמים חוץ מההסכם הזה שאין עליו תאריך.
בפסק הדין בעיניין ע"א 5509/09 מסארוה נ' עיזבון המנוח אברהים חסן מסארוה (23.2.14) דן בית המשפט העליון בנושא אימוץ חוות דעתו של מומחה אשר מונה על ידי ביהמ"ש, וציין את הדברים הבאים: "מינוי מומחה מטעם בית המשפט היא פראקטיקה ידועה ומקובלת במקרים בהם מתעוררת סוגיה המצריכה ידע מקצועי שבמומחיות, אשר לגביה נזקק בית המשפט לכלי עזר אובייקטיבי על מנת שיוכל להגיע לפיתרון יעיל וצודק של הסיכסוך ...
האגודה טענה כי השמוש שנעשה בנכס היה צריך לקבל תוספת גבוה יותר שעה שהמדובר בבסיס צבאי, טענה אשר נדחתה על ידי מומחה בית המשפט אשר הבהיר כי המדובר במבנה בשימוש צבורי, בעל מאפיינים צבאיים למחצה (עמוד 129 שורות 32-22), ובהמשך עדותו הבהיר כי הפעילות שנעשית בנכס היא לא פעילות כמו של מג"ב אלא המדובר בפעילות משרדית, כאשר לא יורים בנכס, ואף יחידת דובר צה"ל יושבת בנכס (עמוד 134 שורות 29-20, עמוד 135 שורות 4-1).
פה זה טיפה יותר כי אני הבאתי השוואה ממשרדים, ממשרדים ותיקים שבהם עובדים מ- 8:00 עד 20:00 או 8:00 עד 18:00 בערב והולכים הביתה, במקרה שלנו משתמשים בנכס יותר, כימעט 24/7, אז זה מקרה שלא כתוב פה. פה השתמשתי במנגנון שכתוב פה בשביל להפוך אותו, בשביל להראות שיש שני צדדים למטבע.
...
במענה לפניה זאת נשלח לאגודה מכתב המינהל מיום 31.8.1998 במסגרתו צוין שהמינהל הגיש נגד האגודה תביעה כספית בגין הפרת חוזה החכירה (ת"א (מחוזי ת"א) 2563/98, להלן: תביעת המינהל) ונוכח ההליך המשפטי לא ניתן להיעתר לבקשת החידוש.
טענות הנתבעים לטענת הנתבעים יש לדחות את התביעה על הסף הן מחמת התיישנות והן בשל היותה לוקה בשיהוי כבד, ויתור ומניעות.
עתירה שלא ניתן להיעתר לה שכן נושאים אלו לא נדונו במסגרת פסק הדין.
סוף דבר תביעת האגודה מתקבלת באופן חלקי כך שעל הנתבעים לשלם לאגודה את הסך של 430,400 ₪, בתוספת הפרשי הצמדה וריבית ממועד הגשת התביעה ועד לתשלום בפועל.
הנתבעים ישלמו הוצאות האגודה בסך של 12,000 ₪ וכן ישלמו את חלקה של האגודה בשכרו של מומחה בית המשפט, ושכר טרחת עורך דין בסך של 50,000 ₪ בצירוף מע"מ. ניתן היום, ח' סיווןח' סיוון תש"פ, 31 מאי 2020, בהעדר הצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ונקבע גם כי בית המשפט רשאי גם להזקק לעדות של מומחה בתחום ניתוח כתב יד לביסוס הטענה בדבר אמתות החתימה.
בית המשפט אף רשאי להשוות בין החתימות בעצמו (ראו: ע"א 5293/90‏‎ ‎בנק הפועלים בע"מ‎ ‎נ' שאול רחמים בע"מ, פ''ד מז(3)240 (1993)) נוכח טענת הזיוף של הנתבע, הגיש התובע תצהיר עדות ראשית מטעם מר דדון אשר הצהיר בין השאר כי הנתבע הקפיד להוציא שיקים בחתימת היסב של אבי סופר בע"מ או של ספקים אחרים וכן הגיש חוות דעת של מומחית בתחום הגרפולוגיה, הגב' מלי קדוש (להלן- המומחית).
התובע אשר לגירסתו חלק מהשיקים נימסרו לו על ידי מר דדון לניכיון עבור הנתבע וחלק מהשיקים נימסרו לידיו על ידי הנתבע להחלפת שיקים אחרים, הביא לחזוק גירסתו אודות אמתות החתימות את חוות דעת המומחית, אשר בהתאם לאמור לעיל לא נסתרה.
לפיכך ומאחר שהנפרע בשיקים לגביהם נטען כשלון תמורה מלא הוא התובע, וכאמור, לא נטען כי במערכת היחסים בין הצדדים הם אינם הצדדים הקרובים לשיקים, הנתבע רשאי להעלות טענת כשלון תמורה מלא במקרה זה. יחד עם את הנתבע לא הוכיח כשלון תמורה לגבי השיקים הנדונים.
על מנת להגביל סחירות וטהירות השיקים אין די בציון "שלמו ל.." אלא היה צריך להוסיף הגבלה כגון "למוטב בלבד" אולם זאת לא נעשה (ראו: ע"א 1560/90‏ ציטיאט‎ ‎נ' הבנק הבנלאומי הראשון לישראל בע"מ, פ''ד מח(4) 498 (1994)) על כן הטענה נדחית.
...
לפיכך ומשחלף המועד להגשתם על אף הארכה שניתנה, ניתן פסק דין זה. טענות הצדדים הנתבע טען כי התובענה הוגשה ללא הפירוט הנדרש בחוק להסדרת הלוואות חוץ בנקאיות ועל כן דינה להימחק או להידחות על הסף.
על מנת להגביל סחירות וטהירות השיקים אין די בציון "שלמו ל.." אלא היה צריך להוסיף הגבלה כגון "למוטב בלבד" אולם זאת לא נעשה (ראו: ע"א 1560/90‏ ציטיאט‎ ‎נ' הבנק הבינלאומי הראשון לישראל בע"מ, פ''ד מח(4) 498 (1994)) על כן הטענה נדחית.
סוף דבר לאחר שנדחו כל טענות ההגנה של הנתבע כנגד השיקים מושא הליך זה, התביעה מתקבלת.
הנתבע ישלם לתובע הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסך כולל של 15,000 ₪, אשר יתווסף לשכר הטרחה בתיק ההוצאה לפועל.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום עפולה נפסק כדקלמן:

בעיניין בנק הפועלים הנ"ל קבע בית-המשפט העליון, באשר לדרכים להוכיח כי חתימה כלשהיא היא חתימתו של פלוני, כדלקמן: "קיימות שלוש דרכים עיקריות שבהן ניתן להוכיח, כי חתימה כלשהיא היא חתימתו של פלוני: האחת, באמצעות עדות ישירה – היינו, עדותו של החותם או של מי שהיה עד לחתימה (ראה: א הרנון, דיני הראיות (הדפוס האקדמי, כרך א, תש"ל) tapper cross, on evidence 144. R 690 th. Ed. By C 7 London (1989)); שנייה, באמצעות השוואת החתימה השנויה במחלוקת לחתימה הידועה כאמיתית, תוך היתחקות אחרי נקודות הדמיון והשוני ביניהן (הרנון, בספרו הנ"ל, בעמ' 144- 145); והשלישית, על-ידי עדותו של מי שמכיר היטב את כתב היד או החתימה השנויים במחלוקת ומעיד על מידת התאמתן למסמך שבדיון (supra, cross). המכנה המשותף לדרכי הוכחה אלה הוא קיומם של אלמנטים ראייתיים חצוניים למסמך שבמחלוקת, השופכים אור על זהות עורך המסמך או החתום עליו. הווי אומר, כאשר מתגלעת מחלוקת בכגון דא, אין די במסמך עצמו כדי ללמד, ולו לכאורה, מיהו החתום עליו, והצד אשר עליו מוטל נטל השיכנוע חייב להניח נדבכים ראייתיים נוספים, אשר ביחד עם המסמך יהיה בהם די כדי להרים את הנטל האמור." במקרה דנן שוכנעתי כי התובע עמד בנטל ההוכחה לאמתות חתימת הנתבע על ההמחאות, וזאת באמצעות עדותה הישירה של סולידאד ויתר הנסיבות כפי שהובאו בפניי.
הנתבע הכחיש כי אמר לקרן שהוא לא צריך לשלם יותר שכן סולידאד התגרשה, ומסר כי לא ידע כלל על פרידתה מעאהד ולא היה בקשר עימם.
מסקנת המומחית, על סמך הבדיקות שערכה, הינה כי ההמחאות לא נחתמו על ידי הנתבע, בסבירות – קרי, בין 70 ל-80 אחוזים.
בית המשפט הוא גם זה המחליט אם – בנסיבות העניין – חיוני לשמוע עדות מומחה, שהרי אין חובה גורפת על בית המשפט להזקק לעדות כזו (ד"נ 20/85 [18] הנ"ל, בעמ' 465; ע"א 86/58 פהום נ' רוזפלד [21], בעמ' 478), ובית המשפט רשאי להשוות בין החתימות בעצמו.
אף שעדותה של סולידאד לא הייתה מפורטת במובן של ציון סכומים ומועדים בהם לווה הנתבע כספים ממנה ומבן זוגה, מצאתי כי יש לתת לדברים משקל שכן הם נתמכים ביתר הנסיבות שהוכחו, ביחס לצרכיו של הנתבע בכספים באותה תקופה ולמצבו הכספי.
...
הגעתי לכלל מסקנה כי אין להעדיף, בנסיבות, את חוות-הדעת הגרפולוגית, על-פני קיומה של עדות ישירה לנסיבות החתימה, לנוכח הקשיים שצוינו לגביה ובפרט הקושי של העדר הסתמכות על מסמכים מקוריים.
משנוכחתי כי התובע עמד בנטל המוטל עליו להוכיח כי הנתבע מסר בידי סולידאד המחאות חתומות, שהיו מיועדות לכיסוי חוב שהיה לו כלפי בן זוגה עאהד, ומשדחיתי את טענות התובע ביחס לגניבת ההמחאות מאתו, דין התביעה להתקבל במלואה.
לפיכך, אני מקבלת את התביעה ומחייבת את הנתבע לשלם לתובע סך 33,079.07 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מיום הגשת התביעה, 25.10.20, ועד ליום התשלום בפועל, בצירוף הוצאות ושכר-טרחת עורך-דין בסך 4,750 ₪.

בהליך התנגדות לביצוע שטר (ת"ט) שהוגש בשנת 2023 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

ברע"א 5255/11 עריית הרצליה נ' אברהם חנוך כרם (11.06.13), היתייחס בית המשפט לחזקת המסירה בדואר רשום אומנם, אולם הדברים נכונים גם לענייננו: "בבסיס חזקת המסירה בדואר עומד טעם כפול: האחד עניינו בחובה החוקית של כל תושב לעדכן את מירשם האוכלוסין על כל שינוי במענו...הטעם השני טמון בניסיון החיים והשכל הישר המלמדים כי מיסמך שנשלח בדואר מגיע ליעדו ברוב המכריע של המקרים...עוד מלמד הניסיון כי מקום שההודעה לא נדרשה במען שאליו נשלחה, ברגיל נעוץ הטעם לכך בנמען...זוהי קביעה נורמאטיבית הזוקפת לחובת הנמען אי-קיום חובות המוטלות עליו מכוח הדין לעדכן כתובת ולדרוש דואר רשום ששלחה אליו רשות מוסמכת". חזקת מסירה מתנה על כללי הראיות הרגילים.
אומנם טענת זיוף היא טענת הגנה, אולם אינה "מילת קסם". בדיון שלפניי נישאל המבקש על ידי בית המשפט האם הוא מזהה את חתימתו על גבי שטר החוב, השיב "זאת לא החתימה שלי, בשום פנים ואופן," (עמ' 5 שורה 17) ובהמשך "דומה לחתימה שלי בלעז אבל אין לזה כל קשר לחתימה שלי שבמסמכים ישראלים..." (שורות 19-20), ולבסוף "זה לא הכתב שלי גם..." (שורה 26).
יוער כבר עתה, כי בית המשפט אף רשאי להסתמך רק על היתרשמותו הישירה מהעד וכן על מראה עיניו בהשוואה שבין חתימות וזאת מבלי להפוך לעד "מומחה" לכתבי יד בבואו לעשות כן, אלא מוסיף הוא מבין שיקוליו את מה שעיניו רואות (ע"א 8752/07 בנק לאומי לישראל בע"מ נ' עזבון המנוח יורם הורוביץ ז"ל (15.3.11)) - "הכלל בכגון דא הוא, כי כאשר נתבע כופר בחתימתו על מיסמך, על התובע להראות כי החתימה על גבי המסמך היא אמנם חתימתו של הנתבע ... כלל זה נובע מכך שנטל השיכנוע להוכחת כל מרכיביה של התביעה מוטל על התובע. .... קיימות שלוש דרכים עיקריות שבהן ניתן להוכיח, כי חתימה כלשהיא היא חתימתו של פלוני: האחת, באמצעות עדות ישירה – היינו, עדותו של החותם או של מי שהיה עד לחתימה; שנייה, באמצעות השוואת החתימה השנויה במחלוקת לחתימה הידועה כאמיתית, תוך היתחקות אחרי נקודות הדמיון והשוני ביניהן , והשלישית, על-ידי עדותו של מי שמכיר היטב את כתב היד או החתימה השנויים במחלוקת ומעיד על מידת התאמתן למסמך שבדיון ..... דברים ברוח זו אומר המלומד הרנון [דיני הראיות (הדפוס האקדמי , כרך א , עמ' 144, תש"ל]:"כאשר תובע מסתמך על מיסמך והנתבע מכחיש את חתימתו, על התובע להוכיח את אמתות המסמך, גם אם הנתבע אינו חוזר ומכחיש זאת בעת הגשת המסמך כראיה"..
אכן, בית המשפט רשאי להזקק לעדויות מומחים בעניינים שבהם דרושים ידע והתמצאות מדעיים או טכניים, ובהם עדות גרפולוג המומחה לניתוח כתבי יד, בשים לב לכך שגרפולוגיה הגיעה לדרגת מדע שימושי ממש ולכן מותר – ולעתים קרובות רצוי-לעשות שימוש בחוות דעתו של גרפולוג על מנת לבסס טענה בדבר אמתותה או אי אמתותה של חתימה אולם אין חובה גורפת על בית המשפט להזקק לעדות כזאת, ובית המשפט רשאי להשוות בין החתימות בעצמו (ע"א 5293/90 בנק הפועלים בע"מ נ' שאול רחמים, פ"ד מז (3) 240).
מה גם, שגם לו היה ממונה גרפולוג, אין בכך כדי להעביר לגרפולוג את כוח ההכרעה לעניין אמתות החתימה, ובכל מקרה בית המשפט הוא זה המחליט אם לתת אמון בחוות דעתו של המומחה, איזה משקל – אם בכלל – יש לייחס לה, ומה המסקנה הסופית העולה משיקלול חוות דעתו זו עם שאר הראיות שבתיק.
כך או כך, בבוא בית המשפט ליתן החלטתו בבקשת רשות להיתגונן, עליו לקחת בחשבון שישנו רק צד אחד שנחקר וגרסת התובע טרם עמדה בחקירה נגדית, ואל מול היתרון הדיוני המובנה הקיים לתובע בסדר דין מקוצר שהתצהיר פרוש לפניו ורק לו יש את הזכות לחקור, האיזון מצוי בכך שאין צורך לבדוק סכויי תביעה אלא סכויי הגנה ודי כי יציג, ולו בדוחק, טענת הגנה והרף לקבלת הרשות להיתגונן – נמוך הוא, גם אם בסופו של יום יכול ותתקבל התביעה.
...
לקחתי בחשבון כי הנתבע מיוצג על ידי הסיוע המשפטי וכי אין ידו משגת וזאת מבלי לבדוק חקירת יכולת משאין זהו ההליך לכך, אולם בשים לב לגובה החוב ובשים לב להגנה הדחוקה ולאיחור הממשי בהגשת ההתנגדות ומבלי להתייחס לכך שההמצאה הייתה כדין ומוכנה אני להניח שלא קיבל את דבר הדואר אולם כשידע הוא ישב בחיבוק ידיים ללא הוכחה כי ארבעה חודשים נבצר ממנו בכל דרך להגיש התנגדות או לחפש סיוע משפטי או לפנות להוצאה לפועל וכל שכן לאחר שכבר קיבל סיוע משפטי, המתין עוד מספר חודשים, במקום לזעוק ולהזדרז ולפעול בנושא – אני סבורה כי סכום ההפקדה הוא ריאלי בנסיבות העניין.
בזיקה לאמור בתנאי ב' דלעיל, אודה כי סברתי שיש לדחות את הבקשה וזאת מטעמי השיהוי שבהגשת התנגדות, כל שכן מיום הידיעה בפועל לשיטת הנתבע.
סוף דבר.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו