לכלל זה יש מספר חריגים, לרבות התפטרות מחמת הרעה מוחשית בתנאי העבודה, או נסיבות אחרות שביחסי עבודה, שבהן אין לידרוש מהעובד שימשיך בעבודתו, כאמור בסעיף 11(א) לחוק פצויי פיטורים, תשכ"ג-1963 (להלן: חוק פצויי פיטורים), הקובע כי:
"התפטר עובד מחמת הרעה מוחשית בתנאי העבודה, או מחמת נסיבות אחרות שביחסי עבודה לגבי אותו העובד שבהן אין לידרוש ממנו כי ימשיך בעבודתו, רואים את ההתפטרות לענין חוק זה כפיטורים."
יפים לענייננו דבריו של בית הדין הארצי בעיניין שבתאי, כמצוטט:
"כבר נפסק, כי עובד המבקש להוכיח זכאותו לפצויי פיטורים מכוח סעיף 11(א) לחוק פצויי פיטורים, צריך לעמוד בשלושה תנאים: ראשית, עליו להוכיח כי אכן הייתה "הרעה מוחשית בתנאי העבודה" או "נסיבות אחרות שביחסי עבודה לגבי אותו העובד שבהן אין לידרוש ממנו כי ימשיך בעבודתו"; שנית, עליו להוכיח כי התפטר בשל כך ולא מטעם אחר, דהיינו, עליו להוכיח קיומו של קשר סיבתי בין ההתפטרות לבין ההרעה או הנסיבות הללו; שלישית, עליו להוכיח כי נתן התראה סבירה למעביד על כוונתו להתפטר והזדמנות נאותה לתקן את ההרעה או את הנסיבות ככל שהיא ניתנת לתיקון.
לתנאי השלישי קיים חריג, לפיו אי מתן התראה לא ישלול את הזכות לתשלום פצויי פיטורים כאשר ברור כי המעביד אינו יכול או אינו מתכוון לפעול לתיקון ההרעה המוחשית או הנסיבות, או במקרים בהם תנאי עבודתו של העובד נחותים מתנאי העבודה על פי הוראות החוק במידה ניכרת.
גם כאשר נישאל על כך התובע לא נתן הסבר של ממש אלא מסר גרסה חדשה לפיה ביצע יותר מ 2000 שליחויות כל חודש, כ- 2400 שליחויות, נתון שלא פורט בתצהירו:
"אתה יכול להסביר לי בסעיף 31 לתצהיר שלך, למה הגבלה של 100 משלוחים ביום מהוה פגיעה בך? העד, מר אריה: ענית את התשובה בעצמך לפני שנייה, אם עשיתי 150-170 משלוחים ומגבילים אותי ל-100, איך זה לא פוגע? עו"ד יפת: עוד פעם. אתה טוען שעשית בין 1,000 ל- 2,000 משלוחים בחודש, העד, מר אריה: לא אמרתי בין 1,000 ל-2,000, אתה מכניס מילים לפה שלי. עו"ד יפת: כתוב. העד, מר אריה: אמרתי 2,000 פלוס מינוס. עו"ד יפת: אני רק אפנה אותו. העד, מר אריה: איפה רשום שעשיתי 1,000? עו"ד יפת: בסעיף 6 לכתב התביעה אתה אומר, התובע מבצע עד 190 משלוחים מידי יום, בסך הכל 2,000 שליחויות מדי חודש. עו"ד שלו: זה כתוב בתצהיר חברי. כב' הש' רובוביץ-ברכש: הוא מפנה לכתב התביעה. עו"ד יפת: כתב התביעה. סעיף 6 אתה אומר שהיית עושה 2000 שליחויות מידי חודש, אז תסביר לי בבקשה למה הגבלה של 100 שליחויות ביום מהוה פגיעה בך? גם אם זה נכון.העד, מר אריה: א', עשיתי אם אני לא טועה בהרבה מהחודשים סביב ה-2,400 משלוחים, או-קיי? ב', אני עובד לפי הקצב שלי ואם יש לי עכשיו 190 משלוחים שאני יכול לחלק אותם ביום אז אני עושה את זה ביום. יום למחרת יש כל חודש חגים, יש כל חודש חופשות ומחלות ו-1,001, זה לא ש-20 יום אתה עובד כל יום ועושה 100 משלוחים ומסיים עם זה. .." (ר' עמ' 13 לעדות התובע).
נציין כי אכן במצב עבודה רגיל לא היינו סבורים כי מדובר בהרעת תנאים, אולם שעה שהתובע עבד לפי תפוקה, הרי שבמצב זה קביעה בכל הנוגע לאי הגעה למחסן יום לפני ושינוי בפתיחת המחסן שהיה פתוח מוקדם בבוקר לשעה 7.45 אכן מהוה הרעת תנאים, שעה ששינוי זה גרם לשינוי בסדר יומו של התובע, שהיה רגיל להגיע למחסן בשעות מוקדמות יותר ובכך לחסוך לו זמן של פקקים וחניות, ונוכח היותו עובד לפי תפוקה שוכנענו כי אכן מדובר בהרעת תנאים שבגינה הוציא התובע מכתב התראה.
...
משכך, גם אם כתב התביעה היה כולל רכיב של שעות נוספות, לא שוכנענו כי התובע עמד בנטל הראשוני, שכן גרסתו בנדון נסתרה כמפורט לעיל.
בכל הנוגע לרכיב התביעה בגין הלנה, לא שוכנענו כי בנסיבות העניין יש הצדקה לחייב ברכיב זה, נוכח המחלוקות נשוא התיק דוקביעותינו לעיל ושעה שרכיב זה נטען רק באופן כללי.
סיכום
הנתבעת תשלם תוך 30 ימים מקבלת פסק הדין את הסכומים המפורטים להלן:
פיצויי פיטורים בסך 38,201.74 ₪ ותגמולים בסך 26,262 ₪.