מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אי התקנת אזעקה לרכב בניגוד לתנאי הפוליסה: סייג לאחריות

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

כן יצוין כי ההפחתה היחסית בתגמולי הביטוח יושמה בפסיקה גם בביטוחי אחריות, היינו, הפחתה במידת ההישתתפות של המבטח בחבותם של המבוטח או המוטב כלפי צד שלישי (ראו, למשל, ת"א (מחוזי חי') 1305/99 שריף נ' קודיר (16.6.2002); ת"א (שלום חד') 4652/05‏ ‏ג'בארין נ' ג'בארין, פיסקה 99 (10.5.2012) (להלן – עניין ג'בארין); ובהקשר של ביטוח רכב ראו הדוגמאות הנוספות שיובאו להלן).
עתה טלו לדוגמה מבוטח בן חמישים שנה שביטח את רכבו, המתחייב בפני המבטח שבנו הנהג החדש בן העשרים לא ינהג ברכב, ומפר התחייבותו זו. מבחינה ביטוחית, במה שונה הוא מיתר המקרים שצוינו לעיל? מבחינה נורמאטיבית, מבחינה חוזית ואף דרך משקפיים מוסריות, במה שונים המקרים אלו מאלו? בדיוק כמו המבוטח שלא דרך את האזעקה בנגוד לחוזה הביטוח, כמו המבוטח שלא החזיק באמצעי מיגון נגד שרפות בנגוד לחוזה הביטוח, כמו המבוטח שהותיר תכשיטיו מחוץ לכספת בנגוד לחוזה הביטוח, כך אותו אדם שנתן את רכבו בידי נהג שהסיכון ממנו היה גדול מהמוסכם בחוזה הביטוח.
כשם שאין מדובר ב"תנאי מוקדם" לפוליסה, כך גם לטעמי התוצאה אינה משתנה אם נכנה את הדבר "סייג" לפוליסה (ויצוין כי בכך חולק אני, בכל הכבוד, על העמדה שהובעה בספרות המשפטית באליאס, בעמ' 675-674, 875-873).
מדוע לא נאמר בעיניין סלוצקי כי המבוטח ניסה לשנות בדיעבד את ההסכמות החוזיות בין הצדדים ולכרות חוזה ביטוח חדש שלפיו התכשיטים מבוטחים גם מחוץ לכספת? כמובן שאת אותה השאלה ניתן להעלות גם לגבי המבוטח שלא דרך את מערכת האזעקה, לגבי המבוטח שלא התקין גלאי אש, וכיוצא באלו.
בפסיקה גם נדונה בהקשרים שונים השאלה האם שינויים שונים בנסיבות מהוים החמרה בסיכון או מביאים לפקיעה של חוזה הביטוח, למשל, שינוי כתובת דירה מבוטחת, שינוי באופי השמוש בדירה בנגוד לתנאי הפוליסה (למגורים או לעסק), מכירת רכב מבוטח לאחר וכדומה (ויצוין כי גם באשר לדוגמאות אלו הובעה ביקורת בספרות המשפטית, ראו הדיון באליאס, בעמ' 873-871).
...
סוף דבר בעלי הדין לא חלקו בסיכומיהם על שיעור הנזק הנתבע.
על כן התביעה מתקבלת במלואה.
הנתבעים ישלמו לתובעת, באמצעות הנתבעת 2, סכום של 188,982 ש"ח. בנוסף ישאו הנתבעים, באמצעות הנתבעת 2, בהוצאות משפט לטובת התובעת בגין האגרה ששולמה, שכר העדים ושכר-טרחת השמאי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

עוד טענה הנתבעת כי מערכת האזעקה הותקנה בנגוד לסקר סיכונים מיום 16.6.2013, שהוא חלק בלתי נפרד מתנאי המיגון ומהפוליסה.
הרכוש המבוטח והקף הכסוי כאמור, הרכוש המבוטח הוגדר ברשימת הפוליסה בתנאים הכללים כ-"נכסים מכל סוג כמתואר ב'רשימה' ו/ או כמפורט בפוליסה, אשר בבעלות המבוטח ו/ או בשימושו ו/ או בשליטתו ו/ או בחזקתו ו/ או אשר הוא אחראי בגינם" (חלק ההגדרות, בעמוד 1 בתנאים הכללים), וכאשר רשימת הפוליסה מגדירה את התכולה כ-"מלאי מחסן ערובה" ו-"מלאי מחסן חופשי" (שניהם ברחוב האומן 9, באשדוד) (עמוד 2 לרשימה).
בנוסף, בפרק התנאים לכל פרקי הפוליסה, נקבע גם "נוהל מורשה כניסה", לפיו :"בכל מקרה של קבלת הודעת אזעקה, מהמוקד אליו מקושר/ ת האזעקה המתוקנת/ ות במקום המבוטח ו/ או מחייגן מערכת האזעקה, חלה חובה על המובטח ו/ או מי מטעמו, להגיע מידית לבדיקה פיזית של בית העסק ובכל מקרה, לבדיקה של מערכת האזעקה". כמו כן, הוסדרה סוגיית מיקום איחסון מלאי שהוגדר כמלאי "חמיד". לעניין זה נקבע: "במידה ובאתר יהיה מלאי חמיד (סיגריות, משקאות חריפים, מוצרי קוסמטיקה וטואלטיקה ומוצרי אלקטרוניקה קטנים הכוללים מחשבים ניידים, נווטי GPS למיניהם, נגנים למיניהם, טלפונים סלולריים וכיו"ב), נידרש להציב שומר נוסף במיפרט זהה למפורט מעלה גם בצד דרום של האתר. – המבוטחים מסרו כי בשלב זה יאוחסן במקום מלא מסכי טלויזיה ומשאות חריפים בלבד. בתנאי שאלה יאוחסנו בחלק הצפוני (החזיתי) של המחסן (מבואה), ניתן בשלב זה, לאחר ללא שומר נוסף ולהסתפק בשומר הקיים". אשר למלאי החמיד, קובעת הפוליסה סייג.
אמצעי 5: מערכת האזעקה כפי שצוין מעלה, אין טענה כי לא הותקנה או לא תוחזקה מערכת אזעקה במקום.
תיבה זו מוגדרת כך: "ביטוח חיים, ביטוח תאונות אישיות, ביטוח מפני מחלות ואישפוז, ביטוח לפי דרישות פקודת ביטוח רכב מנועי [נוסח חדש], התש"ל-1970, ביטוח רכב (רכוש), ביטוח דירות ותכולתן, ולמעט ביטוח אחריות". בענייניו, מדובר בביטוח רכוש בעסק ("פוליסה לעסקים גדולים" ככותרת הרשימה), ופוליסה זו אינה נמנית עם הביטוחים המאפשרים פסיקת ריבית מיוחדת לפי סעיף 28א לחוק חוזה הביטוח.
...
הנתבעת תשלם לתובעת סכום של 1,541,927 ₪.
ההודעה כנגד הצדדים השלישיים – נדחית.
המפרק ניהל את התובענה עבור החברה ובמלוא הצניעות אני סבורה כי שכר הטרחה שנקבע לפני תחילת ההליכים הוא ראוי, בהתחשב בהיקף ההליך המתואר לעיל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2007 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בפוליסה קיימת דרישת מיגון בזו הלשון: "מותנה בזאת כי תנאי מוקדם לכיסוי כנגד נזקי גניבה ופריצה הוא: שולל תנועה דיזל המנוטרל בקוד בלוח מקשים ומנתק מעבר סולר ומבטל אפשרות הנעה ברכב. בנוסף, מערכת איתור פעילה בעלת קוד ניטרול סודי השולט על מערכת ניתוק.
עדותו של הנהג, מר סטיקה, תומכת בכך כשהוא עונה, בהתייחס לפריט זה כלהלן: "אני יודע זה קשור למשהו של האזעקה אבל אני לא השתמשתי בזה" (עמ' 11 שורה 13).
אין ספק כי הפוליסה, לעניין זה, עומדת בדרישות סעיף 3 לחוק חוזה הביטוח, התשמ"א-1981 (להלן: "החוק") בדבר "הבלטה מיוחדת" של סייג לחבות המבטח.
כך כתב כב' השופט סולברג בהיותו בבית משפט זה (ת.א. (י-ם) 9199/01 מרצבך נ' אליהו): "אין להלום מצב שבו המבוטח משלם את דמי הביטוח להנחת דעתה של חברת הביטוח, מקבל פוליסת ביטוח חתומה, דואג להתקנת אמצעי מיגון, אך למעשה, רטרואקטיבית יתברר כי אין לו 'כיסוי' ביטוח, באשר לא המציא לחברת הביטוח אישור מיגון". לפיכך מסקנתי היא כי קיום המיגון, ככל שהוא תנאי מקדמי, הרי שהוא תנאי מקדמי להתקשרות כולה.
העדה ****ס אומנם מכחישה כי הפוליסה מופקת רק לאחר שמתקבלים האישורים על המיגונים (עמוד 44 שורה 5) אולם, הכחשה זו עומדת בניגוד לכל רוח עדותה אשר ממנה עולה, כאמור לעיל, כי הנתבעות מוודאות את קיום תנאי המיגון בטרם מופקת הפוליסה.
האם על הנתבעות היתה מוטלת אחריות לוודא כי המשאית ממוגנת כנדרש?! בהסתמך על העובדה כי מדובר בתנאי מתלה לקיום ההיתקשרות, לנתבעות אחריות לוודא קיומו של תנאי זה. ראינו גם שהנתבעות אכן לקחו על עצמן וטרחו לבדוק את אמצעי המיגון בטרם הונפקה הפוליסה (עדות ****ס עמ' 44 שורה 6).
לאור כל האמור לעיל אני קובעת כי על הנתבעות מוטלת האחריות העיקרית לכך שהתובעת לא התקינה את מיגון ביטחונית ואני מעמידה אחריותן על 90%.
...
מן החומר שבפני אני מגיעה גם למסקנה, כפי שטוענות הנתבעות, כי בעבר היתה במשאית מערכת מיגון הכוללת ביטחונית.
לאור האמור אני מקבלת את תביעת התובעת בסעיף זה בסך של 32,760 ₪ ליום 13.7.05.
לאור כל האמור לעיל אני קובעת כי על הנתבעות מוטלת האחריות העיקרית לכך שהתובעת לא התקינה את מיגון ביטחונית ואני מעמידה אחריותן על 90%.
כמו כן, ישלמו הנתבעות, ביחד ולחוד, לתובעת סך של 32,760 ₪ הוצאות שכירת המנוף, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מיום 13.7.05 (מועד התשלום עבור המנוף) ועד ליום התשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2007 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

על כן משהומצא אישור ההתקנה מספק מיגון המאושר על ידי הנתבעות (" אביזרי רכב גולד ",), בדבר התקנת משבת התנעה, עובר לאירוע, הרי שהוכח על ידי התובעת, כי עמדה המשאית בתנאי המיגון על פי הפוליסה.
כן טוענות הנתבעות, שלא הוכח שארע ארוע בטוחי אלא מדובר בביום ארוע, או בגניבה שנעשתה על ידי הנהג, וזאת מהנימוקים הבאים: אי קבלת שדר על חדירה לא מורשית למשאית במוקד חברת "איתוראן", מעיד שלא נדרכה מערכת האזעקה במשאית על ידי הנהג.
ובניגוד לעדותו של גיא בפניי, בה טען שנפגש עם מר מזרחי וקיבל את אישור ההתקנה מידיו (עמודים 21-22 לפרוטוקול שורות 20-28, 1-5) זאת ועוד, משהעיד מר מזרחי שאישור ההתקנה הנו מיסמך שהונפק על ידי חברת " איתוראן", ונשלח בפקסימיליה אל חברת "איתוראן" ולסוכן הביטוח " (עמוד 26 לפרוטוקול שורות 1-6), ואף מומחה התובעת העיד שאישור ההתקנה אמור להמצא אצל חברת " איתוראן ", משמדובר במסמך פנים ארגוני (עמוד 17 לפרוטוקול שורות 5-8), אי הבאת ראיה מחברת "איתוראן" באשר לקיומו או אי קיומו של עותק אישור ההתקנה במשרדיה, פועלת לרעת התובעת, משמדובר בראיה רלבנטית שעשויה הייתה לאשש גרסת התובעת, באשר למהימנות אישור ההתקנה.
כן ראה דברים אלו: " כאשר דנים בחוזה לביטוח רכוש, והחברה המבטחת מסייגת את חיובה בהתקנת מערכת מיגון מסוימת, הרי שהיא מבקשת את קיומו של התנאי כדי לצמצם את הסיכון שהיא נטלה על עצמה במסגרת העסקה הביטוחית. כך שגם אם הטילה את המלאכה על המבוטח, וגם אם ניסחה את הפוליסה באופן המסייג את חבותה בקיום התנאי, היא הנושאת באחריות להבאת קיומו של התנאי לתשומת לבו של המבוטח. " (פרשת כרמי לעיל,עמ' 775-776) עוד נפסק באותה הרוח: " מבטח המבקש לסייג את חבותו צריך לעשות כן מפורשות ולהביא את הסייגים לכיסוי הבטוחי לידיעת המבוטח, שאם לאו לא יוכל לטעון לחלות סייג לכסוי הבטוחי " (ע"א 1064/03-אליהו חברה לביטוח בע"מ ואח' נ' עיזבון המנוחה רחל שחר פיאמנטה ז"ל ואח'.
בהתאם להלכה הפסוקה, מנועה הנתבעת מלטעון להיעדר כסוי בטוחי, בטענה שלא הותקן משבת התנעה במשאית, משקבעתי שלא דאגה לידע את התובעת מהם תנאי המיגון הנדרשים על פי הפוליסה, ומששוכנעתי שאכן לא ידע מר פלדמן מהם תנאי המיגון הנדרשים על פי הפוליסה.
...
משהנתבעת עצמה העריכה, 4 חודשים לפני הגניבה (1/11/02), ששווי המשאית הינו 254,792 ₪, שוכנעתי ששווי המשאית נכון ליום הגניבה הינו לכל הפחות 236,000 ₪ כאמור בחוות דעתו של מומחה התובעת.
גם אם תאמר שהפיצוי בגין הנזק התוצאתי במקרה דנן, שהינו דמי השכירות, יש לו יסוד בדין ונובע מדיני החוזים הכלליים, לפי סעיף 10 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה) תשל"א – 1970 (להלן: " חוק התרופות ") (ראה ולר לעיל,עמ' 610-609, פרשת המגן לעיל עמ' 39)-דין טענת התובעת להידחות.
ויצוין שעל פי סעיף 27 לחוק על הנתבעת לשלם תגמולי הביטוח בתוך תקופה של 30 יום, מהיום שנמסרו לה המידע והמסמכים הדרושים לבירור חבותה, וכיוון שעל התובעת מוטל הנטל להקטין את הנזק, הרי שבנתונים אשר הוצגו בפני בית המשפט חסר מידע כדלקמן: האם לא יכלה התובעת לרכוש תוך 30 יום או במועד סמוך לאירוע הגניבה, משאית משומשת, בעלת תכונות דומות או זהות למשאית שנגנבה? ב. האם היה הכרח להמתין 4 חודשים עד לרכישת משאית חדשה? ג. האם המשאית החדשה כלל בעלת תכונות זהות לזו אשר נגנבה בארוע או שמא זו משאית בעלת תכונות משופרות? בחינת כלל הראיות בסוגיה זו מביאה למסקנה כי התובעת כשלה לבסס זכותה לפיצוי, משלא הובאה כל ראיה, שאי תשלום תגמולי הביטוחי במועד, הוא שאילץ התובעת, בעל כורחה, לשכור משאית עד לרכישת משאית חדשה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו