מסגרת נורמאטיבית
לוז המחלוקת בין הצדדים נוגעת לאי-התאמה בין חלקים בדירה כפי שנבנתה לבין התקן הרישמי ותקנות הבניה, ולשאלת ההתיישנות של עילות התביעה בגין אי-התאמה.
)". ובעמ' 550: "לעיתים אין הקונה מבחין באי-התאמה, לא משום שהעובדות המהוות אותה נסתרות מעיניו אלא משום שאין הוא מכיר את התקנים והתקנות שלפיהם, בין היתר, נבחנת התאמת הדירה. כך, למשל, הקונה הטיפוסי אינו יודע מן הסתם מהו הרוחב המזערי של פרוזדור הנידרש לפי תקנות התיכנון והבנייה, או מה השטח המזערי בחלון במטבח הנידרש לפי אותן תקנות."
(ת"א 2270-08-07 אלגריה דיבה נ' פלסים חברה לפיתוח ובנין בע"מ (2010))
בהתאם, העובדה כי קונה משנה ראה פגם בדירה בעיניו אינה פוטרת מניה וביה את המוכר מאחריותו לכך שהדירה ניבנתה שלא בהתאם לתקני הרגולציה הקבועים בחוק.
עם זאת, לאחר בחינת טענות הצדדים אני מוצא שהליקויים שכנגדם ניתן לטעון כאמור תוך נתוק את הקשר המשפטי בין הנתבעת לבין הליקוי הם:
סעיף 2.13 – מידות חדר האמבטיה: מקובלת עליי עמדתו של המומחה מטעם הצד השלישי כי חדר האמבטיה ניבנה לפי השינויים במיפרט אותם ביקש פוגל (נספח א' לחוות דעתו), ולכן ככל שיש טענה על אי-התאמה יש להעלותה מול פוגל.
אני מסביר שאם לא כתוב בתקן שאני נידרש לסרגל של 2 מטר אז אני תמיד אעדיף לבצע עם סרגל קצר יותר מהסיבה שבמרפסת, בריצוף, השיפוע הוא שפוע משתנה בהתאם למיקום של פתח הנקוז, אז בתא שטח קטן ייתכן שפוע מסוים שהוא כן נכון או לא נכון, והכל בהתאם לבצוע של הריצוף בפועל אל נקודת הנקוז שלו.
ודוק החוק נחקק בדיוק למצבים כמו במקרה דנן של מוכר שאינו מבצע את העבודות בעצמו במטרה להרחיב את מעגל החבות אליו:
"התכלית העומדת ביסוד הצרכני של חוק המכר הנה, הגנה על הצד החלש בעיסקה מפני ניצול כוחו העדיף של המוכר, לרוב חברה קבלנית. יחד עם זאת, בהעדר יריבות חוזית בין הבונה לבין קונה המשנה, ההגדרה שבסעיף 1 לחוק תופסת ברשתה גם בעל קרקע שעתיד לבנות דירה בין בעצמו ובין על ידי אחר על מנת למכרה. כוחם של הדברים יפה גם לגבי מי שקנה דירה מהבונה במטרה למכרה. המחוקק ראה להרחיב את חוג המוכרים, כדי למנוע את האפשרות לעקוף את החוק וכן, על בסיס ההנחה שחוליות הביניים מצויות בעמדה נוחה לוודא ולהבטיח מראש שהבנייה תיעשה כראוי. כפי שמציין המלומד איל זמיר, בידם של אלה היכולת לפקח על תהליך הבנייה ואף לערוך הסכמי שיפוי או ביטוח שבאמצעותם תגולגל באופן אפקטיבי העלות של אי התאמות על שכמו של הבונה (איל זמיר, חוק המכר דירות, תשל"ג-1973, בעמ' 166 ו-184)."
(ת"א 502-05 נציגות הבית המשותף, רחוב הנורית 19א' - חיפה נ' י.שטראוס ושות' (1990) בע"מ (2010))
אך מהכיוון הנגדי אין טעם להרחיב את אחריות קבלן המשנה ולראות בו כמוכר:
"חוק המכר (דירות) רואה במוכר מי שאחראי כלפי הקונה. העילה כלפי אחרים, שאינם "מוכר" כהגדרתו בחוק המכר (דירות), ואינם צדדים לחוזה עם רוכש הדירה, אינה נובעת מכח חוק המכר (דירות) או חוק החוזים והיא יכולה להימצא אך ורק בתחום דיני הנזיקין.
...
עם זאת, אני סבור שהתובעים זכאים להחזר הסכומים שהוציאו במסגרת ההליך.
לאחר בחינת טענות הצדדים אני מקבל את ההודעה לצד שלישי מהנימוקים להלן.
סיכומו של דבר:
לאור כל הנימוקים שנסקרו דלעיל אני פוסק פיצויים לזכות התובעים בגובה של 32,500 ₪.