הנאשם הורשע על פי הודאתו בעובדות כתב אישום מתוקן, באחריות לגרם תאונת דרכים בנסיבות של אי ציות לאור אדום ברמזור בנסיבות מחמירות, עבירה על תקנה 22(א) לתקנות התעבורה [נוסח חדש] תשכ"א-1961 [להלן: "תקנות התעבורה"] ; נהיגה בקלות ראש וגרם חבלה של ממש, עבירה על סעיף 62(2) בקשר עם סעיף 38(3) לפקודת התעבורה [נוסח חדש] התשכ"א-1961 [להלן: "פקודת התעבורה"] ; אי מתן אפשרות להולך רגל להשלים את חצייתו במעבר חצייה בביטחה, עבירה על תקנה 67.
במקרה שבפנינו מבקשת המאשימה להטיל על הנאשם עונשים ברף העליון של המיתחם שהציגה, בהיתחשב בעיקר בתוצאות התאונה המתבטאות בפגיעה הקשה בהולכת הרגל, בהיותו של הנאשם נהג משאית, באחריות המוגברת הנובעת מכך, וברשלנות הגבוהה לשיטתה של הנאשם שכן הנאשם על פי כתב האישום ניכנס לצומת באור אדום, ופגע הולכת רגל בעת שחצתה על גבי מעבר חצייה.
טיעוני ההגנה לעונש:
ב"כ הנאשם טוען כי אמנם מדובר בתוצאות תאונה קשות ביותר והנאשם בודאי מצר על כך מאוד, אולם לשיטתו יש להיתחשב בגזירת העונש בראש ובראשונה בקביעת מדרג הרשלנות של הנאשם אותה רשלנות שגרמה לתאונה, שהיא לשיטתו נמוכה.
בנוסף, בכל הזהירות הנדרשת, טוען הסניגור למעשה כי להולכת הרגל רשלנות תורמת, וודאי לא מכוונת, בנסיבות, שיש לתת לה ביטוי בהתחשבות בעונשו של הנאשם.
המלצת שרות המבחן לעונש הייתה להטלת מאסר שירוצה במסגרת של עבודות שירות, לצד מאסר מותנה לתקופה ממושכת, זאת כענישה "מציבת גבולות" וכן ענישה שתשמש עבורו כ-"כפרה על מעשיו". הנאשם לא נמצא מתאים לשילוב בהליך טפולי בהיעדר מוכנות, ואין המלצה לצוו מבחן.
ברע"פ 2564/12 קרני נ' מדינת ישראל [פורסם במאגרים] (16.08.12), קבע ביהמ"ש:
" לענישה ההולמת תפקיד חשוב לא רק במקרים בהם גורמות תאונות הדרכים לקורבנות בנפש, אלא אף במקרים בהם נגרמות חבלות ופציעות, ובפרט כאשר חבלות ופציעות אלו חמורות הן".
ברע"פ 3764/05 ורד בן זויה נ' מדינת ישראל הנ"ל, נדחתה בקשת רשות ערעור של נאשמת, חיילת ללא עבר תעבורתי או פלילי, שנגזרו עליה 6 חודשי מאסר בעבודות שירות ו- 5 שנות פסילה, בנסיבות של גרם חבלה של ממש לילד בן 6, הולך רגל במעבר חצייה.
יוער כי עסקינן בנהגת שהודתה מיד, ללא הרשעות קודמות משך 13 שנות נהיגה, אימא ל-2 ילדים שהייתה בהריון בעת מתן גזר הדין, והוצג תסקיר חיובי מאד בעיניינה ע"י שרות המבחן.
לעניין זה ראוי להוסיף כי בחקירה נגדית הוצג לבוחן צלום סירטון ווידאו מטעם ההגנה, שבו צולמו הרמזורים בצומת, יום לאחר התאונה, ונטען כי ניתן להבחין במופעי הרמזורים הפועלים בצומת, כי קיים אור ירוק "משותף" בין הרמזור בכיוון נסיעת הנאשם לרמזור במעבר החצייה.
12 חודשי מאסר וזאת על תנאי ל- 3 שנים, והתנאי שלא יעבור עבירה של נהיגה בקלות ראש שגרמה לתאונת דרכים שתוצאתה חבלות של ממש.
...
לפיכך אני קובע כי מידת רשלנותו של הנאשם נמוכה מהמתואר בעובדות כתב האישום, וינתן לכך מקום בקביעת העונש שאגזור על הנאשם בתוך מתחם הענישה שנקבע.
במכלול הנסיבות בהן, רמת הרשלנות העולה מהראיות כפי שנסקרו לעיל, מחדלי החקירה, נסיבות חציית המעבר על ידי הולכת הרגל במקום, אני סבור כי אין מקום להטיל על הנאשם במקרה זה, עונש מאסר לריצוי בפועל מאחורי סורג ובריח, ודינו במקרה זה למאסר שירוצה במסגרת עבודות שירות.
לאחר ששמעתי את הצדדים וטיעוניהם, לאחר ששקלתי את האינטרס הציבורי במניעת תאונות דרכים, נתתי דעתי לתוצאות התאונה המתבטאות בחבלות קשות וחמורות לנפגעת, אשר למרבה הצער היא סובלת מהם גם כיום, ונראה כי אף תמשיך לסבול מהם בעתיד, ולאחר שהתרשמתי מנגד מנסיבות התאונה כמתואר בהרחבה, על רקע וותק נהיגה ועברו התעבורתי, אגזור את העונשים ההולמים לנאשם לדעתי במקרה זה, כמפורט להלן.