(4) ביום 07.04.2009 נדחתה בקשתה לצאת לימודים בסטטוס של פטור מתפקיד, ונאמר לה, כי יהיה עליה לשהות בחל"ת בתקופה זו. בלית ברירה, ומשבקשתה להפגש עם המפכ"ל לא נענתה, נאלצה התובעת להגיש בקשה ליציאה לחל"ת. בנוסף, במסגרת ראיון שערך עימה ראש אגף חקירות ומודיעין (אח"מ) ביחס לבקשתה המקורית לצאת להרווארד בפטור מתפקיד, ובעקבות פנייתו לאגף משאבי אנוש (אמ"ש), הודע לה, כי הלימודים בהרווארד אינם נכללים במסגרת התוכניות המוכרות על ידי המישטרה בסטטוס של פטור מתפקיד; ביום 07.07.2009, שבוע לפני מועד תחילת התוכנית, אישר מפכ"ל המישטרה דאז, דודי כהן, את בקשתה של התובעת לצאת לחל"ת והוסיף, כי עם שובה תשובץ ביאח"ה בתקן רפ"ק.
(5) כ- 3 חודשים לאחר יציאתה ללימודים, הכירה המישטרה בפרסומיה הרישמיים בשיתוף הפעולה עם קרן וקסנר עוד משנת 2008, דבר שמעיד על כך שטענת נציגת אמ"ש, לפיה התוכנית בהרווארד אינה במסגרת התוכניות שמשטרת ישראל נוטלת בהן חלק פעיל, חסרת בסיס; בנוסף, בהתאם לפרסומים בתקשורת, קצין המישטרה הראשון שהיתקבל לתוכנית הלימודים בהרווארד אחריה, היה סנ"צ יואב תלם בשנת 2015, אשר קיבל תמיכה כספית מלאה ממשטרת ישראל, שכללה תשלום שכר מלא בגין פטור מתפקיד במהלך לימודיו, בדומה ליתר הקצינים, מלבדה, שהשתתפו בתוכנית זו;
(6) בחודש מאי 2010, כחודשיים לפני סיום שנת הלימודים בהרווארד, הסתבר לתובעת, כי האוניברסיטה מאפשרת לסטודנטים המשתתפים בתוכנית לעבור היתמחות יישומית של הלימודים למשך שנה נוספת בארה"ב. לפיכך, פנתה לראש אמ"ש בבקשה להאריך את תקופת החל"ת במספר חודשים לצורך ביצוע ההיתמחות, ונענתה בחיוב, באופן שתקופת החל"ת הוארכה עד ליום 30.04.11, ולבקשתה הנוספת – עד ליום 30.09.11.
לטענת התובעת החלטה זו היתה שגויה, שכן במועד זה טרם חלפו שנתיים מההיעדרות הראשונה שלה מחמת טפולי פוריות.
לפיכך, הואיל ואין חולק כי טפולי הפוריות החלו שעה שהתובעת שהתה ממילא בחל"ת ולא עבדה, הרי שאין משמעות לתיבה: "יום ההעדרות הראשון מהעבודה" ויש להתחיל את מניין הימים מהיום הראשון שבו התובעת שבה לעבודה בפועל לאחר החל"ת הכפוי; הנתבעת, מנגד, טוענת כי הואיל ויחסי עובד-מעסיק המשיכו להתקיים גם בתקופת החל"ת והואיל ואין אירועים מנתקים בהוראות חוק עבודת נשים, אין זה נכון להיתעלם מתקופת החל"ת, ויש להתחיל את מניין השנתיים ממועד הטיפול הראשון.
חזוק למסקנתנו אנו מוצאים גם בלשונו הפשוטה של החוק: "היום הראשון להיעדרותם מהעבודה". אין דין חופשה (לרבות ללא תשלום) כדין עבודה, ולהיפך, ושעה שהמחוקק מציין במפורש "היום הראשון לעבודה", לא מצאנו כי יש לקבל את פרשנות הנתבעת לפיה אפשר לראות בכך גם "היום הראשון בזמן חופשה" או "היום הראשון לעבודה בתנאי שלא נותקו יחסי העבודה בין הצדדים". במקרה דנן, אנו סבורים כי הדברים נכונים מקל וחומר, שעה שנכפתה על התובעת חופשה ללא תשלום.
הפצוי הראוי
בשל העובדה שהתובעת לא יצאה ללימודים בפטור מתפקיד, אנו סבורים כי הפצוי שדרשה, שהינו מכפלת שכרה החודשי ב- 12 חודשי החל"ת בתוספת ההפרשות הסוציאליות לקרן הישתלמות, הינו פיצוי ריאלי וראוי, שכן הוא מביא לידי ביטוי אריתמטי פשוט את הנזק הכספי הממשי שניגרם לה. לפיכך, אנו פוסקים לה את הסכומים הבאים: בגין 12 משכורות – 205,806 ₪ ובגין הפרשות סוציאליות לקה"ש – 15,435 ₪.
ראשית, וכאמור לעיל, מדובר במחדל טכני בעקרו של המישטרה שנבע מפרשנות הוראות החוק ומכך שהגורמים האחראים הסתמכו בתום לב על ייעוץ משפטי שקבלו; שנית, יש לזכור כי עסקינן בהחלטה להפנות את התובעת לועדה רפואית על מנת שזו תיקבע האם לאור מצבה הרפואי, התובעת כשירה להמשיך ולשרת במישטרה.
...
האם התובעת, עו"ד אורנה שמר (להלן התובעת), אשר שימשה בזמנים הרלוונטיים לכתב התביעה כקצינה במשטרת ישראל, זכתה מצד הממונים עליה ליחס מתנכל והופלתה לרעה; והאם מעסיקתה, משטרת ישראל, נהגה כלפיה בחוסר תום לב, תוך הפרת חובות ההגינות והסבירות ותוך הפרת הוראות חוק עבודת נשים, חוק שוויון הזדמנויות בעבודה ופקודות הקבע של משטרת ישראל?
אלו הן השאלות בהן עלינו לדון בתיק זה.
נקדים אחרית לראשית ונציין, כי לאחר שנתנו את דעתנו לטענות הצדדים ולראיות שהוצגו בפנינו, באנו לכלל מסקנה, כי דין התביעה להתקבל ברובה, ולהלן הנימוקים שעמדו בבסיס פסיקתנו.
לאור האמור לעיל, מצאנו כי מקרה זה נמנה על המקרים המיוחדים, בהם ראוי לפסוק פיצוי בגין נזק לא ממוני, שכן השתכנענו כי ישיבתה מאונס בבית במשך תקופה של כמעט שנה, אכן גרמה לתובעת עגמת נפש רבה, פגעה בזכותה לממש את עצמה מבחינה מקצועית, ובלשון הפסיקה, פגעה בחירותה.
לפיכך, החלטנו לפסוק לטובתה פיצוי בסך 50,000 ₪ בגין רכיב זה.
אחרית דבר
הנתבעת תשלם לתובעת את הסכומים הבאים:
(1) פיצוי בגין אי קבלת פטור מתפקיד (בשיעור 12 משכורות) – 205,806 ₪;
(2) הפרשות סוציאליות לקה"ש בגין שנה זו – 15,435 ₪;
(3) פיצוי בגין חל"ת מנהלי כפוי - 204,643 ₪;
(4) הפרשות סוציאליות לקה"ש בגין החל"ת הכפוי - 15,435 ₪;
(5) השבת עלות זכויות לפנסיה ל-2 שנות חל"ת - 84,796 ₪;
(6) פיצוי בגין הפרת חוק עבודת נשים – 10,000 ₪;
(7) פיצוי בגין הפרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה – 50,000 ₪;
(8) פיצוי בגין עגמת נפש – 50,000 ₪.
בשים לב לסכום הפסוק, תשלם הנתבעת לתובעת, בנוסף לסכומים דלעיל, השתתפות בשכ"ט עו"ד בסך 40,000 ₪.