השאלות
המומחה הנכבד מתבקש להשיב על השאלות הבאות:
האם יש קשר סיבתי בין ליקוי השמיעה ממנו סובל התובע לבין חשיפתו לרעש כמתואר בעובדות המקרה?
האם כושר שמיעתו של התובע בתדירויות הדיבור פחת בשיעור של 20 דציבל לפחות בכל אחת מהאוזניים?
ביום 27.07.2021, התקבלה חוות דעתו של המומחה השני, שקבע כדלקמן:
"גבר בן 65.5 (כיום) אשר עבד כל חייו הבוגרים בחברת בת של מקורות בחשיפה לרעש מזיק. לאור תאור תפקידיו, אני מתרשם שמדובר בחשיפה לסירוגין לפרצי רעש מזיק, חלקו התקפי וחלקו ממושך, אך לא במשך 8 שעות עבודה ברציפות. בבדיקות מפלסי הרעש של מכשירים שונים בתחנות עבודה שונות ניתן לראות שכלים / מכשירים שונים לא הגיעו לעוצמות רעש של 85 דציבל ולאלו שהפיקו עוצמות רעש גבוהות מ-85 דציבל (פטישון, משחזות, מחפר גדול), סבור שנחשף לפרקי זמן קצרים יחסית. השתמש במגני אזניים בחלק מהזמן."
"בדיקות השמיעה מראות בעקביות תבנית של שקע דו צדדי בתדר 500 הרץ. זוהי איננה תבנית אופיינית של NIHL. סיבתה לא ידועה (גנטית?). בשתי בדיקות שמיעה ניתן להבחין בשנץ בתדר של 6 קהרץ שמתיישב עם NIHL או עם חבלה אקוסטית שנגרמה עקב פצוץ הצנור בשנת 1977 (אז התלונן על ירידת שמיעה וטינטון באוזנו הימנית). באוזן השמאלית יש ירידה תלולה בתדירויות הגבוהות ללא תבנית של שנץ/שקע או אפילו רמז לשקע. מתיישב עם ירידת שמיעה עקב גיל (Age Related Hearing Loss=ARHL). מצופה מ-NIHL שיפגע בשתי האוזניים בצורה שווה ולכן אני נוטה לייחס את השנץ בתדר 6 קהרץ באוזן הימנית לפיצוץ שארע ב-1977, מה גם שהתלונן על אוזן זו לאחר הארוע (חש ירידה שמיעה וטינטון)."
"אמנם ממוצעי השמיעה בתדירויות הדיבור גרועים מ-20 דציבל בכל 3 בדיקות השמיעה האחרונות אך הם מוטים מטה בגלל השקע בתדר 500 הרץ שכאמור, אינו קשור ל-NIHL."
"בתשובה לשאלות:
(2) כושר השמיעה פחת, בשיעור של 20 דציבל לפחות בכל אחת מהאוזניים;
(3) הוגשה למוסד תביעה להכרה בליקוי השמיעה כפגיעה בעבודה, בתוך 12 חודשים מהיום המוקדם מבין אלה:
(א) היום שבו תועד הליקוי לראשונה ברשומה רפואית כמשמעה בסעיף 17 בחוק זכויות החולה, התשנ"ו-1996 (בסעיף זה – רשומה רפואית);
(ב) היום שבו, לדעת הועדה הרפואית או הועדה הרפואית לעררים כמשמעותן בפרק זה, לפי הענין, החלה הירידה בשמיעה".
מבלי שמתקיימים תנאים מקדמיים אלה, ליקוי שמיעה לא יוכר כפגיעה בעבודה ולא ייבדק הקשר הסיבתי שבינו לבין עבודתו של המבוטח הנפגע".
...
כפועל יוצא מכך מונה מומחה נוסף כפי שיפורט, ומשכך עלינו לקבוע האם יש לקבל את תביעת התובע ,לפיה מבוקש לקבוע כי ליקוי השמיעה ממנו הוא סובל נגרם כתוצאה מחשיפתו לרעש בעבודתו, לפי סעיף 84א' לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב) התשנ"ב-1995 (להלן: החוק) וזאת בהתייחסות לקביעות המומחים בתיק זה.
העובדות הרלוונטיות נקבעו כדקלמן:
התובע יליד 1955, עובד חברת מקורות החל משנת 1978.
כאמור, התובע החליט לערער לבית הדין הארצי, לפיכך ביום 22.11.2020, ניתן פסק דינו של בית הדין הארצי שקבע כי יש להחזיר את התיק לבית הדין האזורי על מנת למנות מומחה נוסף, במסגרת פסק דין זה נקבע, כמצוטט:
" לאחר בחינת כלל חומר התיק וטענות הצדדים לפנינו בכתב ובעל פה מצאנו כי דין הערעור להתקבל באופן חלקי במובן זה שיש להחזיר את התיק לבית הדין האזורי לשם מינוי מומחה נוסף בתיק. אלה הנימוקים להכרעתנו: עיון בחוות דעת המומחה ובתשובותיו לשאלות ההבהרה מעלה כי המומחה סבור כי ליקוי השמיעה של המבקש מורכב מגורם של חשיפה לרעש וכן מגורם שאינו חשיפה לרעש. קביעת המומחה מבוססת בעיקר על כך שה- Notch ב- 500 הרץ אינו מתאים לירידת שמיעה שנובעת מחשיפה לרעש. המומחה אינו יודע להסביר מהי הפתולוגיה השניה שגורמת לירידה בשמיעה (תחלואתי, טרואמה וכו'), אך למעשה אין בקביעה זו צורך והשאלה הרלבנטית היא האם המומחה סבור כי יש קשר סיבתי בסבירות העולה על 50% בין הירידה בשמיעה בתדירויות הדיבור לבין החשיפה לרעש. גם לאחר המענה של המומחה לשאלת ההבהרה הנוספת לא ניתן לקבל תשובה מספקת לשאלה זו. אי בהירות נוספת נוגעת לשאלה האם הקשר הסיבתי אליו מתייחס המומחה נוגע לירידת כושר השמיעה בממוצע תדירויות הדיבור. המומחה אכן הבהיר כי ה- Notch ב- 500 דציבל אינו אופייני לחשיפה לרעש, אך אין בחוות דעתו (והוא אף לא נשאל על כך) התייחסות לשאלה האם הירידה בשמיעה בתדירויות הדיבור נובעת מהחשיפה לרעש, הגם שזו השאלה הרלבנטית לבחינה[footnoteRef:1]. לאור הספקות שפורטו לעיל מצאנו כי חוות הדעת אינה מאפשרת לנו להכריע בשלב זה האם יש לקבל או לדחות את תביעת המערער להכיר בליקוי שמיעתו כפגיעה בעבודה לפי סעיף 84א לחוק וכי יש למנות מומחה רפואי נוסף בתיק. .." [1: ראו: עב"ל (ארצי) 31593-01-16 המוסד לביטוח לאומי – בן יצחק (28.3.17) וכן עב"ל (ארצי) 20555-03-16 עזר – המוסד לביטוח לאומי (28.1.2019).
בענייננו, בשונה מעניין בן חמו, לא הגיעו הצדדים להסכמה באשר להפניית שאלת הבהרה האם ליקוי התובע יכול ויהיה מוכר כמחלת מקצוע ואין לטעמנו מקום לגזור מעניין בן חמו לעניין דכאן.
לפיכך אין אנו מקבלים את עמדת התובע, וכן לא הוכח בפנינו כי קיימת הצדקה משפטית או עובדתית שלא לקבל את קביעותיו הרפואיות של המומחה.
סוף דבר
לאור האמור לעיל, ובהתאם לחוות דעתו של ד"ר ביזר וד"ר בנדט , התביעה נדחית.