רקע
ביום 27.10.2010, היתקשר דוד עמוס ז"ל (להלן: המנוח), בעלה המנוח של המבקשת, ורד עמוס, טלפונית, עם חברת הביטוח, ובקש להנפיק פוליסת ביטוח חיים למשכנתא, המהוה בטוחה לסילוק המשכנתא במקרה של פטירה, וזאת בהתאם לדרישת הבנק.
בדו"ח הפטירה שהופק בבית החולים נקבע שסיבות המוות הן דימום מוחי נרחב, אי-ספיקת כליות חמורה והיפוקלמיה, אשר נבעו, בין השאר, מיתר לחץ דם.
ביום 19.4.2017 פנה בנם של המנוח והמבקשת לחברת הביטוח באמצעות הדואר האלקטרוני, בעיניין הפוליסה.
זאת, בהתאם לסעיף 7(ג) לחוק חוזה הביטוח, תשמ"א-1981 (להלן: החוק) המורה כי במקרה של הפרת חובת גילוי, ישולמו תגמולים בשיעור יחסי "שהוא כיחס שבין דמי הביטוח שהיו משתלמים כמקובל אצלו לפי המצב לאמיתו, לבין דמי הביטוח המוסכמים".
פסק הדין של בית משפט השלום
המבקשת, עמוס, הגישה לבית משפט השלום תביעה להשלמת תגמולי הביטוח, בהתאם לסכום הנקוב פוליסה, ובנוסף, לפצוי בגין עגמת נפש.
כזכור, מטעמים שונים, הורה בית המשפט המחוזי כי המבקשת פטורה מלהשיב את סכום הכסף שכבר שולם לה, ובכך שׂם אותה, במובן מעשי, במקום בו היתה, בהנתן הפרת חובת-הגילוי מכוח סעיף 6(א) (אף בתום לב, ראו אליאס, 371)), ללא הוכחת כוונת מירמה (אכן, ללא כוונת מירמה, תרופת המבטחת היתה לכאורה מתיישנת לפי סעיף 43 לחוק; ואולם, כוונתי לאיזון המהותי המגולם בתשלום תגמולים היחסיים בלבד, בנסיבות של הפרת חובת גילוי ללא כוונת מירמה).
...
זאת, הואיל והמנוח אמנם מסר תשובות שאינן מלאות וכנות, לגבי עניינים מהותיים בהתקשרות בינו לבין חברת הביטוח, ואולם לא מתקיים התנאי בדבר מודעותו של המבוטח לכך שמדובר ב'עניין מהותי': "אין חולק כי תשובותיו של המנוח על שאלת המחלות ושאלת המחלות הקשות, לא היו מלאות וכנות. כמו כן, אין חולק כי העניין הנוגע לשאלות שעסקו במחלות הוא עניין מהותי מנקודת מבטה של כל מבטחת סבירה, לרבות הנתבעת. מוכן אני גם לומר כי דרישת הכתב מולאה [...] אך לא ניתן לומר, שלאור הנסיבות בהן נכרת חוזה הביטוח, המנוח היה מודע, בידיעה של ממש, על אף שלא הוסבר לו כלל, כי השאלות אשר נשאל לעניין המחלות, מהוות עניין מהותי".
לאחר מכן, ניגש בית משפט השלום לבחון האם תשובותיו של המנוח, שכאמור לא היו מלאות וכנות, ניתנו 'בכוונת מרמה', באופן השולל לחלוטין את זכאותו לתגמולי הביטוח, בהתאם לסעיף 7 לחוק, ואף מונע, בהתאם לסעיף 8 לחוק, את שלילת התרופות מחברת הביטוח, במקרים המיוחדים המנויים בו. בעניין זה, הסביר בית משפט השלום כי "בבסיסה של כוונת מרמה עומד מניע שלילי של המבוטח להשיג כיסוי ביטוחי, תוך הסתרת נתוניו האמיתיים, מתוך מודעותו לכך שאלמלא הסתירם, עלולה להידחות מועמדותו כמבוטח או קבלתו בעלות גבוהה יותר". בנוסף, הפנה בית משפט השלום לפסיקת בית משפט זה, לפיה הנטל להוכחת כוונת מרמה "מוטל על המבטח, וכרוכה בהוכחת יסודות סובייקטיביים, אשר הוכחתם קשה ביותר [...] ברמת הוכחה גבוהה מהנדרש במשפט אזרחי רגיל". בהמשך קבע בית משפט השלום, כי חברת הביטוח לא הצליחה להוכיח כוונת מרמה, וזאת בשים לב למסקנתו שלעיל, כי המנוח כלל לא ידע שהעניינים עליהם השיב באופן חסר ולא כן, הם אכן עניינים מהותיים.
בענייננו, בית המשפט המחוזי בא לכלל מסקנה כי המנוח הפר את חובת הגילוי, מתוך כוונת מרמה.
לא ניתן גם להתעלם מהתוצאה המאוזנת שאליה הגיע בית המשפט המחוזי, בסופו של דבר.
הבקשה נדחית אפוא בזאת.