מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחריות רפואית בעקירת שן בינה: מקרים ופסיקה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

רשלנות בטיפול רפואי, העדר הסכמה מדעת ופגיעה באוטונומיה - סוגיות אלו הן העומדות להכרעה במסגרת תביעה לרשלנות רפואית שהגיש התובע, אשר בעקבות ניתוח לעקירת שן בינה סבל מחוסר תחושה וירידה בתחושה בלסת התחתונה.
מאחר ומתוך ששני ראשי האחריות שיוחסו לנתבע, רק סוגית אי-הפניית התובע לצילום CT נוסף קשורה לטפול הרפואי עצמו, אין חשיבות לשאלה עליה הרחיב בא-כוח התובע בסיכומיו, והיא: האם התובע חש כאבים עזים כבר בעת ביצוע פעולת האלחוש או בשלב מאוחר יותר, במהלך ביצוע העקירה.
בעיניין סידי נפסק כי לאחר קביעה שאי-מסירת מידע לחולה עולה כדי התרשלות, יש לבחון את שאלת הקשר הסיבתי בין העובדה שלא הוסבר לו הסיכון לבין הנזק שניגרם לו, שעניינה: אילו נימסר המידע, האם היה החולה בוחר לעבור את הטיפול הרפואי שבדיעבד התברר כי גרם לו נזק? הודגש כי זו שאלה היפותטית, הכרוכה לרוב בסוגיות של מהימנות העדויות, ובית המשפט נידרש לקבוע ממצא בעיניין זה על-פי מכלול נסיבות המקרה.
...
אף בסיכומי בא-כוח התובע לא מצאתי טיעון בעניין זה. סבורני כי אף לו היה הנתבע מיידע את התובע בקיומו של הסיכון האמור, היה התובע מקבל את המלצת הנתבע לביצוע הניתוח.
לאחר שהגעתי למסקנה כי אין מקום להעברת נטל הראיה אל כתפי הנתבע, בחנתי האם הוכיח התובע את עוולת הרשלנות לגבי הטיפול הרפואי שניתן לו. השבתי על כך בשלילה, ועברתי לבחון את סוגיית ההסכמה מדעת.
על-פי הקווים המנחים שנקבעו בפסיקה, פסקתי פיצוי בגין ראש נזק זה. אשר על כן, הנני מחייב את הנתבע לשלם לתובע את הסכומים הבאים: (1) 10,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל ממועד הגשת התביעה, 16.4.2014, ועד לתשלום המלא בפועל; (2) אגרת תביעה בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל ממועד תשלומה ועד לתשלום המלא בפועל; (3) שכר טרחת עורך-דין בסך כולל של 4,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובע המשיך לסבול מחוסר תחושה בלשון ובחניכיים, אך כשפנה לנתבע פעם נוספת היתנער הנתבע מאחריות וטען כי מדובר בפגיעה עצבית שמקורה בתאונות שעבר התובע בילדותו ולא בעקירה.
סעיף 17 לחוק זכויות החולה מחייב רופא לנהל רשומה רפואית מפורטת, וכפי שנפסק ישנה חשיבות ממדרגה ראשונה לרישומים הרפואיים ובהעדרם עשוי הנטל לעבור לכתפי הרופא להוכיח כי לא נהג ברשלנות (ע"א 58/82 קנטור נ' מוסייב, פ"ד לט(3) 253 (1985) ; ע"א 8842/08 עיזבון לב ארי נ' סרנה (20/1/11) – שעסק בעקירת שן בינה).
אמנם טענותיו להוצאות עבר לא הוכחו, אך הוכח כי הוציא הוצאות מסוימות (למשל לצורך צלומי השיניים מ-2013), ואין לשלול כי נוכח הפגיעה בלשון שגורמת, בין השאר, העברת הלעיסה לצד הימני של הפה עלולים להגרם לו נזקים והוצאות בעתיד (בודאי בהיתחשב בפגיעה הישנה במפרק הימני שהופכת אותו, במובן זה, לבעל "גולגולת דקה" ובמקרה זה "לסת דקה").
...
התביעה מתקבלת אך הפיצוי שנפסק נמוך משמעותית מהנזקים להם טען התובע.
אינני שותף למסקנה זו. גרסת התובע בסוגיית העקירות הנוספות אכן לוקה בחסר ופוגמת באמינותו אך היא אינה בליבת המחלוקת בתביעה וממילא לא ניתן להסתיר עקירת שן בינה והנתבע היה מודע לכך עוד לפני החקירות שכן הדבר הוזכר בחוות הדעת מטעמו.
נזקי התובע עומדים על סך של 85,000 ₪ סוף דבר הגרסה הסבירה ביותר מן הראיות שבתיק היא כי הנתבע ביצע בתובע עקירה באופן רשלני, התרשל בטיפול שנתן לו, ומשהתגלה הזק ניסה להסתיר את מעשיו.
לגופם של דברים, הואיל והתובע הוכיח את גרסתו במידה הנדרשת, ומשהוכח גם שהנתבע התרשם וההתרשלות גרמה לו נזק, התביעה מתקבלת.
הנתבע ישלם לתובע פיצוי בסך 85,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בנוסף, בהיעדר כל מידע ברשומה הרפואית על אופן ביצוע העקירה, תוצאותיה ומצב השן בשליפתה, על אף שהדבר מתחייב לפי הנוהל, לא ניתן לקבוע כי הנתבע ביצע את הבדיקות הנדרשות בטרם העקירה בניסיון להיתחקות אחר העצב המנדיבולארי (האחראי לתחושה של השליש התחתון בפנים ומשפיעה על תנועות הלעיסה, הנשיכה והבליעה) ולהמנע מפגיעה בו, והנטל להוכיח כי עשה זאת מוטל עליו, בשים לב למחדל שבניהול הרשומה הרפואית.
מה גם, שהעובדה כי התפתחות סנדרום למייר לאחר עקירת שן בינה היא נדירה, נובעת בין היתר מכך כי ברוב רובם של המקרים (למעט מקרים בהם הרופא התרשל) במקרה של קיומה של דלקת חריפה סביב השן, לא מבוצעת עקירה בטרם מתן טפול אנטיביוטי אפקטיבי, וממילא אין זהום שיכול להתפתח לסנדרום למייר.
ברם, כאמור, מדובר בכאבים משמעותיים, שיש בהם להשליך על התיפקוד, ואף שלא הובאו ראיות לקבלת עזרה בשכר עד היום, יש לפסוק פיצוי על דרך האומדנא, בשל הצורך בעזרה ברבות השנים, בשים לב לכאבים התכופים והמשמעותיים.
...
בשים לב לאמור, אני קובע מעמיד את נכותו התפקודית של התובע בשיעור של 20%.
לצד זאת, ההנחה היא כי תחילה סבר התובע כי הוא עוד יוכל לשוב לעבודתו בשיפוצים, ועבר לא מעט זמן עד אשר עלה בידו להגיע למסקנה כי לעבודה זו הוא לא יוכל לשוב.
הנתבע ישלם אפוא, לתובע, סך של 228,988 ₪, וכן הוצאות בסך של 20,000 ₪, ושכ"ט עו"ד בסך של 53,500 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

המשיבה הפורמאלית (להלן: פלונית), ילידת 1994, הגישה נגד המשיב, רופא שיניים במקצועו, תביעה בעילה של רשלנות רפואית במסגרת טפול לעקירת שן בינה.
הלכה פסוקה היא, כי - "אחריות בגין רשלנות רפואית - כבכל מקרה של רשלנות - הנה אחריות תלוית אשם. באין חריגה מסטאנדארט היתנהגות סביר, לא ניתן לחייב רופא באחריות, אפילו הטיפול שבו נקט, הוא שהביא בסופו של יום לנזק שממנו סובל הניזוק [...] ואולם, עצם קיומו של נזק, אין בו כדי להעיד בהכרח על קיומו של אשם" (ע"א 8693-08 יצחק הרמן נ' ד"ר עמוס שטרנברג [29.12.2010]).
עוד נפסק, כי טענה להתרשלות רפואית הנה עניין שברפואה הדורש ראיה, ולא ניתן להוכיחו אלא באמצעות חוות דעת רפואית: "הוכחת רשלנות מצד המשיבות בנסיבות המקרה מותנית בהגשת חוות דעת רפואיות בעניינים רפואיות - חוות דעת אשר יהיה בהן לבסס רשלנות כזו [...] ללא חוות דעת כזו ייבצר מהמבקשת להוכיח את טענתה בדבר התרשלות רפואית מצד המשיבות או מי מהן" (בר"ע 6098-92 זכאי נ' מדינת ישראל, פ"ד מז(3) 651 [1993] בעמ' 654).
...
דיון והכרעה לאחר ששקלתי את טענות הצדדים מצאתי לנכון להיעתר לבקשה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2008 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בעקבות שיחת הטלפון התייעץ ד"ר סרנת עם ד"ר יצחק ולפי שיקול דעתם הרפואי-בהיתחשב בממצאים קליניים ובתלונותיו של המנוח-החליטו שני רופאי השיניים יחד להיענות לבקשת המנוח ולבצע עקירה של השן הנ"ל. יצוין כי בין הממצאים הקליניים מונים הנתבעים 1 ו-2 גם את עקירת שן הבינה המקבילה בשנת 1999 ללא כל סיבוכים-עובדות עליהן אין חולק-שנעשתה מאותן סיבות (טענה עליה חולקים התובעים).
ראיה אובייקטיבית נוספת שהוגשה לבית המשפט בעיניין סיבת העקירה של שן בינה מספר 18 היא צלום הרנטגן הפריאפיקלי של אותה שן, מיום 5.7.2001 (צורף וסומן, יחד עם כרטיסיות מקוריות של הרישומים הדנטאליים של המנוח וצילומי רנטגן נוספים, נספח ב' לסיכומי הנתבעים 1 ו-2).
וכך העיד ד"ר גרנות: "ש. יש חוות דעת של פרופ' לרפואת הפה, פרופ' ליטנר, שהוא יו"ר המועצה המדעית לרפואת שיניים, והוא מביא מאמרים ומאזכר בחוות הדעת אסמכתאות רפואיות שלפיהן קיים קושי אדיר בזיהוי ואיבחון של NF, האם אתה מסכים להגדרה שלו? ת. אני ראיתי מקרה אחד של NF לפני שנים, בצוואר, לא הייתי שותף לטפול ולאבחנה. בהרבה מקרים קיים קושי באבחון של NF. אני יודע לגבי NF בגפיים, בעכוז. בחלק מהמקרים קיים קושי באיבחון.
וכך נאמרו בדברים ב-ע"א 4152/03 חסונה נ' בית החולים ביקור חולים, פ"ד נט(4) 727 (2005), על ידי כבוד השופט א' ריבלין: "אין ספק כי בעקבות הניתוח הקיסרי נגרם למערערת ולבן-זוגה נזק קשה, אולם נפסק לא אחת כי "לכל נזק יש שם ברפואה, אך לא לכל נזק יש שם של אחראי במשפט. לא כל נזק שניתן לצפותו (באורח תיאורטי), המשפט מטיל בגינו אחריות נורמטיבית...
...
לאור כל האמור לעיל: התביעה כנגד כלל הנתבעים-נדחית.
התובעים ישלמו (ביחד ולחוד) לנתבעים 1 ו-2 (ביחד ולחוד) וכן לנתבעת 4-שכר טירחת עורכי דין בסך של 10,000 ש"ח + מע"מ (סך הכול: 20,000 ש"ח + מע"מ) ובצרוף ריבית והצמדה כחוק מהיום ועד מועד התשלום בפועל.
כן ישלמו התובעים לנתבעים הוצאות משפט לפי תקנה 513 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד-1984.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו