במחלקת הלב בביה"ח היתקיים דיון מחלקתי, ע"י צוות המכונה בביה"ח "הרטינג" ומשתתפים בו 5 קרדיולוגים בכירים ועד 5 מנתחי לב בכירים (עמ' 16 שורות 26-30), ובסיכום הדיון נרשם בדו"ח הצינתור הנ"ל כדלקמן:
"...הוחלט על ניתוח חוזר להחלפת מסתם אאורטלי והרחבת מוצא חדר שמאל. אם תהיה תעוקה בהמשך, ניתן יהיה לבצע PCI (טפול בהצרות בצינתור – פ.ל) להצרות פוקלית בRCA (העורק הכלילי הימני – פ.ל.) במועד מאוחר יותר"
בהמשך, בתאור הניתוח המתוכנן נרשם עוד: "..בדיון מחלקתי הוחלט לא לבצע מעקף לRCA. אם תהיה תעוקה בהמשך יבוצע PCI במועד מאוחר יותר".
ביום 22.10.12 חתמה המנוחה על טופס הסכמה לניתוח לב פתוח, טופס ערוך בשפה הערבית ולפיו הוסבר לה כי הסיכון לתמותה בניתוח עולה על 1% ותלוי בגיל, סוג הניתוח וגורמי סיכון אחרים (נספח כג' לת/1).
ביום 23.10.12 עברה המנוחה את הניתוח המתוכנן כאשר 3 מנתחים הישתתפו בו: ד"ר עובד כהן – מנתח אחראי (מי שהיה סגן מנהל החלקה לכירורגיית לב בביה"ח), ושני מנתחי משנה – ד"ר בקרמן זיו וד"ר בר-אל ירון ז"ל (שנפטר מאז) (מי שהיה סגן מנהל ביה"ח במועדים הרלבנטי).
טענות הצדדים בתמצית
התובעים תמכו את תביעתם בחוות דעתו של ד"ר יגאל כסיף (ת/10א + ב), אשר על אף ששיבח את היתנהלות הצוות הרפואי במקרה זה בהקשרים שונים (בחירה בהחלפת מסתם, בחירת הטכניקה הניתוחית המתאימה, תשומת לב לשימור הלב במהלך הניתוח ועוד), קבע כי היתנהלות הצוות הרפואי לא היתה סבירה בשתי נקודות:
ההחלטה הטרום ניתוחית שלא לכלול בתכנית הניתוח, מראש, מעקף לעורק הימני על אף שהיה ידוע שהמעקף שבוצע ב-2009 היה חסום והעורק הטבעי היה מוצר במידה קשה (75-90%).
...
אני מקבלת את טענת התובעים כי יש לתת משמעות להעדר טופס סרוב (בנוסח הקבוע בתוספת לתקנות בריאות העם (הודעה על פטירות ואירועים מיוחדים), תש"ם-1980, בבחינת המחלוקת בין הצדדים, במובן זה שהעדר הטופס מטיל על הנתבעת נטל להוכיח כי חרף העדרו, אכן היה סרוב של בני המשפחה לביצוע נתיחה.
אני סבורה שלא יכולה להיות מחלוקת כי במקרה כגון דא, משלא הוכח כי נמסר לתובעים מידע מלא אודות מידת הסיכון בניתוח, קמה חזקה עובדתית לפיה המנוחה, לו ניתן היה לשאול אותה, ובני משפחתה שהמתינו בחוץ לסיום הניתוח, חשו תחושות שליליות משהתברר כי הסיכון בניתוח התממש.
לאחר בחינת המקרים השונים אליהם הפנו אותי התובעים בסיכומיהם, וכן סקירת הפסיקה כפי שהובאה לאחרונה בת.א. (שלום רמלה) 63514-11-16 עזבון המנוח פלוני ז"ל נ' מדינת ישראל (16.7.20) אני סבורה כי מדובר במקרה שבו פסיקת הפיצוי צריכה להיות ברף התחתון דווקא.
לסיכום
משדחיתי את תביעת הרשלנות אינני מוצאת מקום לדון בסוגיית הנזק הנטען לעזבון, וממילא אינני מכריעה בטענות הצדדים בשאלת תוחלת חייה המנוחה אלמלא פטירתה במהלך הניתוח, על אף שהצדדים פרסו טענותיהם בהרחבה יתירה ונשמעו עדויות שני המומחים בסוגייה זו. אומר רק כי אילו הייתי נדרשת להכריע בשאלה זו ככל הנראה הייתי ממנה מומחה מטעם בית המשפט (כפי שאכן הוצע לצדדים בתחילת ההליך) בשל קושי להכריע בשאלות הרפואיות הנוגעות למשקל שיש לתת למחלות הרקע (אחת מהן ייחודית למדי) של המנוחה.