מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחריות רכבת ישראל לאיחור רכבת ופיצוי בגין נזקים

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית דין איזורי לעבודה בתל אביב - יפו סע"ש 55173-11-15 27 אוגוסט 2017 לפני: כב' השופט תומר סילורה נציג ציבור (עובדים) מר שחר כהן נציג ציבור (מעסיקים) מר משה רוזנבלום התובע אביטור חיימוב ע"י ב"כ: עו"ד חי בראל הנתבעים 1. רכבת ישראל בע"מ ע"י ב"כ: עו"ד דרור גל וכרמית לוי זמיר 2. הסתדרות העובדים הכללית החדשה - המחלקה הערבית - מזרח י-ם ע"י ב"כ: עו"ד אהוד שילוני פסק דין
ב) לווי נוסעת בעלת מיגבלת ראיה על ידי איש הבטחון ולא על ידי התובע, ללא עידכון הפקח בדבר נסיעתה מה שגרם לפספוס הרכבת והגעתה ליעדה (חיפה בת גלים) באיחור רב (22.5.14).
ההסתדרות, כמי שאחראית כלפי כלל ציבור עובדי הרכבת, הבינה כי אין מקום להותיר עובד כזה בשורות הרכבת וכי הדבר מעביר מסר שלילי לעובדים אחרים.
ו) פיצוי כספי התובע טוען כי יש להורות לרכבת על פיצוי כספי בגין נזקים לא ממוניים נוכח הפלייתו על רקע מצבו הרפואי ומגבלותיו, כמו גם הפגמים הרבים שנפלו בהליך פיטוריו, לרבות היתנהלות הממונה בעיניין חקירת התלונה משנת 2014.
...
אשר לתקופת עבודתו הארוכה של התובע ברכבת, העידו מר טובול ומר אדרי כי עובדה זו נלקחה בחשבון, כאשר במסגרת הדיון בוועדה הועלה הצורך בעריכת איזון בין המשך העסקתו של התובע ומצבו הרפואי לבין האינטרסים של הרכבת ומכלול העובדים בה. טענות התובע כי הופלה במידת הענישה לעומת עובדים אחרים לא הוכחו בפנינו ולו בראשית ראיה והן נדחות בזה.
לאור כל האמור לעיל, אנו קובעים כי ההחלטה על פיטוריו של התובע, הייתה סבירה, התקבלה מסיבה מספקת ובתום לב, לאחר שנשקלו השיקולים הרלוונטיים, נערכו האיזונים הראויים וניתנה לתובע זכות טיעון מלאה.
סוף דבר תביעת התובע נדחית בכללותה.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2020 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

נוהל הפצוי הקבוע נקבע כחלק מסמכותו של המנהל על פי חוק ומהוה חלק בלתי נפרד מהסכם זה המהוה "חוזה אחיד". הטענה על פיה ניתן לזכות בפצוי על פי נוהל הפצוי ללא הוכחת נזק או לחילופין לבחור במסלול תביעה להוכחת הנזק המסוים של אותו תובע נדחתה בתא (ת"א) 1694/07 שגית פן (בן מרגי) נ. רכבת ישראל בע"מ (מיום 18.9.08) קבע בית המשפט, כי "כחלק מההסכם בין הרכבת לנוסעיה, קיים סעיף שנכלל בהסכם באמצעות הנוהל, המגביל את סכום הפצוי שנוסעי הרכבת שנפגעו מהאיחורים יכולים לתבוע. הסעיף שולל למעשה אפשרות של תביעת נזקים אחרים – ישירים ועקיפים, ומגביל את סכום הפצוי למחיר של כרטיס אחד או שניים – לפי משך האיחור. לאור מיגבלת סכום הפצוי מעבר לפצוי בהתאם לנוהל, אין הנוסעים – ובכלל זה המבקשים ויתר חברי הקבוצה, זכאים לפצוי על נזקים נוספים ועל עוגמת נפש שנגרמו להם לטענתם כתוצאה מן האיחור". (הדגשה שלי- ש.פ.כ.) בית המשפט בתק (נת') 3162-07 שי ברגר קנול נ. רכבת ישראל בע"מ (פורסם בנבו, ניתן ביום 28.2.10) לאחר שסקר פסיקות שונות של בתי משפט לתביעות קטנות בעניינים דומים אימץ קביעת בית המשפט בפס"ד פן הנ"ל ובכלל זה את המסקנה, כי "הטעם לקביעה האמורה הוא משום שהרכבת קבעה את הנוהל כדי להמנע מהסיכון שהיא תיתבע בתביעות כספיות בסכומים משמעותיים בגין איחורים של הרכבת. תכלית הנוהל היתה לאפשר לרכבת לתמחר את הסיכונים מתביעות כאלה בסכומים ידועים מראש, תמחיר שניתן היה להביא אותו בחשבון בחישוב עלות הנסיעה ברכבת. הפרשנות האובייקטיבית וההוגנת מביאה לתוצאה לפיה דמי הנסיעה ברכבת משקפים תוחלת של נזק בגין פיצוי על איחורים, בהתאם למה שנקבע בנוהל, ולא משקפים אפשרות של פיצוי נוסף, בגין נזקים עקיפים של נוסעים, נזקים שעלולים להיות בסכומים גבוהים. פרשנות זו היא הוגנת גם מנקודת הראות של הלקוח. הגדלת הפצוי הפוטנציאלי איננה רצוייה בדרך כלל מבחינת הלקוחות הסבירים, מאחר שפירוש הדבר הוא כי הסיכון המוגבר של הפצוי "יגולגל" לנוסעים, במסגרת מחירי הכרטיסים, באופן שיביא להעלאת המחירים" (בסעיף 19 של פסק הדין).
פיצוי התובע 2- הכלל בדבר ריחוק הנזק נזקיו של התובע 2 נתבעים מכוח אחריותה העקיפה של הרכבת לנזקיו, שכן אי הגעתו לטיסה נבעה מן העובדה, כי דרכונו מצוי היה אצל אחיו, התובע 1 ומשהאחרון איחר לטיסה בשל איחור הרכבת, איחר אף התובע 2 לטיסה.
...
נוהל הפיצוי הקבוע נקבע כחלק מסמכותו של המנהל על פי חוק ומהווה חלק בלתי נפרד מהסכם זה המהווה "חוזה אחיד". הטענה על פיה ניתן לזכות בפיצוי על פי נוהל הפיצוי ללא הוכחת נזק או לחילופין לבחור במסלול תביעה להוכחת הנזק המסוים של אותו תובע נדחתה בתא (ת"א) 1694/07 שגית פן (בן מרגי) נ. רכבת ישראל בע"מ (מיום 18.9.08) קבע בית המשפט, כי "כחלק מההסכם בין הרכבת לנוסעיה, קיים סעיף שנכלל בהסכם באמצעות הנוהל, המגביל את סכום הפיצוי שנוסעי הרכבת שנפגעו מהאיחורים יכולים לתבוע. הסעיף שולל למעשה אפשרות של תביעת נזקים אחרים – ישירים ועקיפים, ומגביל את סכום הפיצוי למחיר של כרטיס אחד או שניים – לפי משך האיחור. לאור מגבלת סכום הפיצוי מעבר לפיצוי בהתאם לנוהל, אין הנוסעים – ובכלל זה המבקשים ויתר חברי הקבוצה, זכאים לפיצוי על נזקים נוספים ועל עוגמת נפש שנגרמו להם לטענתם כתוצאה מן האיחור". (הדגשה שלי- ש.פ.כ.) בית המשפט בתק (נת') 3162-07 שי ברגר קנול נ. רכבת ישראל בע"מ (פורסם בנבו, ניתן ביום 28.2.10) לאחר שסקר פסיקות שונות של בתי משפט לתביעות קטנות בעניינים דומים אימץ קביעת בית המשפט בפס"ד פן הנ"ל ובכלל זה את המסקנה, כי "הטעם לקביעה האמורה הוא משום שהרכבת קבעה את הנוהל כדי להימנע מהסיכון שהיא תיתבע בתביעות כספיות בסכומים משמעותיים בגין איחורים של הרכבת. תכלית הנוהל היתה לאפשר לרכבת לתמחר את הסיכונים מתביעות כאלה בסכומים ידועים מראש, תמחיר שניתן היה להביא אותו בחשבון בחישוב עלות הנסיעה ברכבת. הפרשנות האובייקטיבית וההוגנת מביאה לתוצאה לפיה דמי הנסיעה ברכבת משקפים תוחלת של נזק בגין פיצוי על איחורים, בהתאם למה שנקבע בנוהל, ולא משקפים אפשרות של פיצוי נוסף, בגין נזקים עקיפים של נוסעים, נזקים שעלולים להיות בסכומים גבוהים. פרשנות זו היא הוגנת גם מנקודת הראות של הלקוח. הגדלת הפיצוי הפוטנציאלי איננה רצוייה בדרך כלל מבחינת הלקוחות הסבירים, מאחר שפירוש הדבר הוא כי הסיכון המוגבר של הפיצוי "יגולגל" לנוסעים, במסגרת מחירי הכרטיסים, באופן שיביא להעלאת המחירים" (בסעיף 19 של פסק הדין).
במצב דברים זה והגם שאין מחלוקת, כי לתובעים נגרם נזק מחמת איחור הרכבת, אין בידי לפסוק פיצוי אשר הנו מעבר לנוהל הפיצוי המוסכם ואף זאת רק ביחס לתובע 1 וכך אני מורה.
סוף דבר במצב דברים זה אף יש לפסוק לזכותו של התובע 1 שני כרטיסי נסיעה ברכבת במסלול הנסיעה שנסע.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2020 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

בתא (מחוזי ת"א) 1694/07 שגית פן (בן מרגי) נ' רכבת ישראל בע"מ (19.8.08), נדחתה תביעת נוסעים לפצוי בגין נזקים ישירים ועקיפים שנגרמו להם בשל איחור רכבות, זאת לאחר שתבעו פיצוי בשיעור העולה על השעור שנקבע בנוהל.
בית המשפט דחה התביעה ובין היתר היתייחס לתכלית שמאחורי הנוהל ובשלו נקבעה מיגבלת פיצוי, בזו הלשון: "הרכבת פועלת עד היום מכוח הדין. תעריפי הנסיעה נקבעים בתקנות דמי נסיעה. לכן, הרכבת איננה יכולה למעשה לשנות את התעריף ו"לתמחר" את הסיכון הנוסף שניגרם כתוצאה מהאפשרות שתוטל עליה אחריות בגין איחורים של רכבות.
...
עיינתי בטענות הצדדים, אלה שנטענו בכתבי הטענות ואלה שנטענו במעמד הדיון ולאחר ששקלתי האמור – באתי לכלל מסקנה כי דין התביעה להתקבל בחלקה.
אשר על כן, אני מחליטה לקבל את התביעה בחלקה ולחייב את הנתבעת בתשלום הפיצוי המוסכם לפי הנוהל לשני נוסעים, לאמור 4 כרטיסי נסיעה בעלות כוללת של 160 ₪ (עלות כל כרטיס, כפי שעולה האסמכתא שצרף התובע לתביעתו, 40 ₪).

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נקודת המוצא לדיון בעיניין זה היא שבכל הקשור לקביעת מחירי כרטיסי הנסיעה והסדרי הנסיעה ברכבת ישראל, החלטה על השבתת הרכבת או קיומה של מדיניות הפצוי בגין השבתת תנועת הרכבות בתקופת הקורונה ומהי אותה מדיניות, כמו גם אופן היתנהלות רכבת ישראל – כל אלה הוכתבו על ידי משרד התחבורה.
כך למשל אישר בית משפט זה נהולה של תובענה ייצוגית נגד רכבת ישראל בטענות לאיחורים בהגעת הרכבות ליעדן באופן שגורם נזק לחברי הקבוצה (ת"צ (ת"א) 1196/07 גבאי נ' רכבת ישראל בע"מ (11.11.2015)).
מקובלות עלי טענות רכבת ישראל כי היא כשלעצמה אינה אחראית לקביעת מתוה הפצוי וגם אין לה מעמד בקביעת מדיניות הפצוי.
...
אני סבורה כי אין מקום לדון בעילות של עשיית עושר ולא במשפט כשהרכבת אך מיישמת את הוראות הממשלה והרגולטור, בלי שניתן לה שיקול דעת כלשהו בשאלה האם וכיצד ליישם את מדיניות הפיצוי שפורסמה על ידי השר הממונה, וכאמור, רכבת ישראל מחויבת מכח הדין לפעול בעניינים אלה בהתאם להוראות השר.
לסיכום לאור המסקנה שהובאה בהחלטה דנא, כי ניהול הליך ייצוגי אינו הדרך היעילה וההוגנת לבירור טענות המבקשים וכי נכון היה לפנות להליך המתאים חלף הגשת הליך זה, מתייתר הצורך לדון בטענות הרבות שהעלו הצדדים להליך זה. מכיוון שמסקנתי היא כי לבית משפט זה לא מסורה הסמכות לדון לגופה בשאלת הפיצוי לקבוצה הנטענת לאחר שמשרד התחבורה קבע את מדיניות הפיצוי, והורה כיצד ליישם אותה, הרי שבירור הטענות האחרות של המבקשים יוותר להליך מתאים, אם יוגש.
בכפוף לאמור לעיל, אני דוחה את בקשת האישור.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה: בפתח הדברים אבהיר כי נציג הרכבת לא חזר בסיכומיו בפניי על טענתו כי יש להחיל על ענייננו את ההגבלה הקבועה בנוהל הפצוי בגין איחור, ובצדק עשה כן. בקליפת אגוז יאמר כי הנוהל האמור צורף לכתב ההגנה ובו נאמר כי "הנוהל מתייחס לזכאות לפצוי בגין איחור רכבת במסילת ברזל ארצית ולשיעור הפצוי". נהיר כי נוהל זה, כמו גם הפסיקה שניתנה בעיניינו [ר' למשל ת.א. (מחוזי ת.א.) 1694/07 פן ואח' נ. רכבת ישראל, פורסם בנבו, 18.9.08, תק (עכו) 70219-11-19 וסים נ. רכבת ישראל, פורסם בנבו 28.8.20, תק (רמלה) פלס נ. רכבת ישראל, פורסם בנבו 15.2.07, ועוד) אינם רלוואנטיים לענייננו, שאינו נוגע לאיחור רכבת.
אשר על כן אני קובעת כי יש להטיל על התובעת את מלוא האחריות לנזקים שנגרמו לתובע בארוע דנן, וכן אני קובעת כי אין מקום להטיל על התובע בנסיבות המקרה דנן אשם תורם להתרחשות הארוע נשוא התביעה.
בשולי הדברים לא ניתן שלא להזכיר את סיפור הילדים המפורסם של הסופרת לאה גולדברג, המפוזר מכפר אז"ר. אלא שבעוד שאותו מפוזר מכפר אז"ר התרשל בהתנהלותו, ובשל רשלנות זו האחרון כנראה מעולם לא הגיע לירושלים (ע"ע הסיפור עצמו), הרי שבמקרה דנן התובע לא הגיע למחוז חפצו בשל רשלנותה של הרכבת, ועל נזקיו בגין רשלנות זו צריכה הרכבת לפצותו.
...
אשר על כן אני קובעת כי יש להטיל על התובעת את מלוא האחריות לנזקים שנגרמו לתובע באירוע דנן, וכן אני קובעת כי אין מקום להטיל על התובע בנסיבות המקרה דנן אשם תורם להתרחשות האירוע נשוא התביעה.
אשר לנזקי התובע – אני מקבלת את עדות התובע כי הסכום שתבע אינו עולה כדי כלל נזקיו, וכן את עדותו לפיה לא זו בלבד שבגין האירוע הוא הפסיד יום עבודה, אלא הוא אף לא הגיע לפגישה חשובה שהייתה לו בתל אביב, דבר שפגע בשמו המקצועי.
סוף דבר: לאור כל האמור לעיל אני מקבלת את התביעה במלואה וקובעת כי הנתבעת תשלם לתובע פיצוי בסך 5,000 ₪, בצירוף הוצאות משפט, כולל החזר אגרה, בסך 350 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו