מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחריות סוכנות נסיעות להחזר כספי בגין טיסה שבוטלה

בהליך רשות ערעור תביעות קטנות (רת"ק) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובע חזר בו מתביעת הפצוי הנוסף, וטען כי הנתבעת אחראית לבצוע החזר כספי בגין ביטול כרטיס הטיסה שנקנה באמצעות סוכנות נסיעות.
...
דין בקשת רשות הערעור להידחות אף ללא צורך בתשובת המשיבה וזאת מהנימוקים כדלקמן: א) רשות ערעור על פסק דינו של בית משפט לתביעות קטנות ניתנת רק במקרים חריגים, עת נעשה לאחד הצדדים עוול קשה או כאשר הבקשה מעוררת שאלה משפטית בדרגת חשיבות גבוהה ביותר, זאת בשל טבעם זה של הליכי תביעות קטנות, שתכליתם בירור יעיל, מהיר ופשוט של הסכסוכים.
לסיכום: א) לאור האמור לעיל, נדחית בקשת רשות הערעור.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2022 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה אין מחלוקת כי התובעת זכאית להחזר כספי בגין כרטיסי הטיסה שרכשה בתקופה הרלוואנטית ואשר בוטלו בשל משבר הקורונה.
טענת הנתבעת לפיה על התובעת היה לפנות לסוכן הנסיעות בבקשה לקבל את ההחזר הכספי ממנו, אינה עולה בקנה אחד עם הוראת סעיף 6(א)(2) חוק שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל ביטול טיסה או שינוי בתנאיה) (נגיף הקורונה החדש - הוראת שעה – תיקון), התש"ף-2020*, ולפיה: "נוסע שהונפק לו כרטיס טיסה לטיסה שבוטלה, יהיה זכאי לקבל ממפעיל טיסה או מהמארגן הטבות אלה: ...(2) השבת תמורה;..כרטיס טיסה חלופי או שובר זכוי.., לפי בחירת הנוסע...". (להלן: "החוק").
התנערותה הנתבעת מאחריותה וניסיונה לגלגל את האחריות לפתחה של "הלקוחה הקטנה" – חסרת תום לב. הנתבעת הפניתה לסע' 15(ב) לחוק הקובע: "... נותן שירותי סוכנות נסיעות שקבל ממפעיל טיסה או ממארגן תשלום בעד הטבה שנוסע זכאי לה (בסעיף קטן זה – תשלום), יעביר לנוסע את התשלום בתוך 15 ימי עסקים ממועד קבלתו, ....", ואם כך מדוע לא הגישה הודעת צד ג' ? אכן, לשם קבלת ההחזר הכספי, רשאי נוסע לבקש מנותן שירותי סוכנות הנסיעות שממנו רכש את כרטיס הטיסה, לסייע לו בקבלת ההחזר.
...
על אף זאת, הנתבעת סירבה להיעתר לבקשת התובעת להחזר כספי בטענה כי הכספים הוחזרו לסוכן וכי על התובעת לפנות אל הסוכן.
כפועל יוצא, נדחית טענת הנתבעת לפיה התובעת אינה יכולה לעקוף את המסלול שהתווה המחוקק לצורך קבלת תמורת כרטיסים שנרכשו מסוכנות הנסיעות.
משנמצא כי הנתבעת דנן הינה בחזקת מפעילת טיסה שפעלה בניגוד להוראות סעיף 6(א)(2) לחוק ולאור המפורט מעלה ולאחר שקילת מכלול השיקולים כמפורט בסעיף 11(ב) לחוק, אני קובעת את גובה הפיצויים לדוגמא על סך 2000 ₪.
סוף דבר הנתבעת תשלם לתובעת 5,457 ₪ בגין כרטיסי הטיסה שבוטלו וכן סך 2000 ₪ פיצויים לדוגמא, בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כחוק ממועד הגשת התביעה, ועד התשלום המלא בפועל.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

הנתבעת 2 טענה בכתב הגנתה, כי היא סוכנות נסיעות ומאז חודש פברואר 2020 מתמודדת עם המשבר החמור ביותר בתולדות הענף, וכי חוק שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל ביטול טיסה או שינוי בתנאיה), תשע"ב-2012 (להלן – "החוק") מגביל את האחריות המוטלת על סוכנות נסיעות.
כן טענה במסגרת הבקשה לדחיית הדיון, לראשונה, כי ניסתה לברר בנוגע לאפשרות למתן החזר כספי לתובע וכי חלק מהספקים סירבו להשיב את הכספים בגין השירותים שלא סופקו.
כך, הנתבעות תולות יהבן בחוק שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל ביטול טיסה או שינוי בתנאיה), תשע"ב-2012 (להלן – ""חוק שירותי תעופה", או "החוק") ובסעיף 15 בו, הקובע כך: לשם קבלת פיצוי כספי או השבת תמורה, רשאי נוסע לבקש מנותן שירותי סוכנות הנסיעות שממנו רכש את כרטיס הטיסה לטיסה שהתקיימה בה עילה מזכה, לסייע לו בקבלת ההטבות האמורות; ביקש הנוסע כאמור, יפנה נותן שירותי סוכנות הנסיעות למפעיל הטיסה, למארגן או למי מטעמם, למימוש זכאותו של הנוסע לאותן הטבות, בהתאם להוראות חוק זה. עם זאת, כפי שעולה גם מלשון החוק ומתכלית חקיקתו, החוק דן בפצוי וסיוע בגין טיסה שבוטלה או שחלו שינוי בתנאיה, וההתייחסות היחידה לחבילות תיור הכוללות שני שירותי סוכנות נסיעות או יותר, היא רק לצורך חישוב שווי כרטיס הטיסה מתוך כלל חבילת התיור.
...
כמו לעניין הכספים שהיו בידי המדריך, גם כאן אני סבורה שמוטב היה לו היו הנתבעות נוהגות אחרות, לא מסתמכות על מיילים שנשלחו ע"י המדריך ופועלות באופן אקטיבי בעצמן בנסיון לקבל חזרה את הכספים.
בנסיבות אלה, ושעה שהכספים ששילם התובע עומדים כעת לרשות הנתבעות, שלא איפשרו לו לעשות שימוש בהם ואין מניעה שהן עצמן תעשנה בהם שימוש, אני קובעת שעליהן להשיב לתובע את הכספים, מכח סעיף 1(א) לחוק עשיית עושר ולא במשפט.
בסך הכל ישלמו הנתבעות לתובע יחד ולחוד סך של 12,650 ₪, תוך 30 יום מהיום שאם לא כן יישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2023 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

טענות אופיר טורס: ביטולי הטיסה וחבילות הנפש אינה אחריותה כסוכנת נסיעות כאשר היא רק המתווכת שהעבירה את הודעת הביטול.
יתרה מכך, אופיר טורס הציעה לתובעות חלופות רלוואנטיות ככל הניתן, ובמידה שבחרו התובעות לקבל החזר כספי ולהזמין חבילת נופש בחברה אחרת, אין אופיר טורס אחראית לשלם פיצוי עבור אותה חבילה שנרכשה.
...
אני סבורה גם שלתובעות מגיע פיצוי בגין עוגמת הנפש שנגרמה להן ובגין התנהלותה של אופיר טורס (ראו הדרישה לפיצוי בסך של 2,000 ₪ וכן ראו האמור בסעיף 8 לפיו נגרמה לתובעות עוגמת נפש).
סוף דבר אופיר טורס תשלם לתובעות סך של 14,000 שח וזאת תוך 30 יום מהיום.
אני דוחה את הודעת צד ג' שהגישה אופיר טורס נגד השטיח המעופף.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2024 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

חוק שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל ביטול טיסה או שינוי בתנאיה) תשע"ב-2012 (להלן: "החוק") קובע כי אף אם לא נחתם הסכם בין צדדי ה"קצה" (הנוסע ומפעיל הטיסה), חב מפעיל הטיסה כלפי הנוסע את מלוא החובות הקבועות בחוק: "יראו מפעיל טיסה או מארגן שהנוסע מקבל ממנו שירות, אף אם אין בינו ובין הנוסע הסכם, כמי שמבצע מטעם מי שהנוסע היתקשר עמו בהסכם את החובות המוטלות לפי חוק זה." בדברי ההסבר לחוק הובהרה תכלית כריכת מפעיל הטיסה באחריות כלפי הנוסעים, על מנת להיתמודד עם העדר הקשר החוזי הישיר ביניהם: "לא אחת הצרכן רוכש כרטיס טיסה מסוכן נסיעות או מגורם מתווך אחר, ולא ישירות מידי מפעיל הטיסה... במקרה כזה לא משתכללת היתקשרות חוזית... מאחר שהגורם האחראים לשיבושים בתכניות הטיסה של הנוסע הוא מפעיל הטיסה...הוא גם אחראי למתן הטבות לנוסע, מוצע לקבוע כי בנסיבות אלה יראו את מפעיל הטיסה... כמי שבא בנעלי הגורם שהנוסע היתקשר איתו בחוזה" (ה"ח הכנסת תשע"ב מס' 413 עמ' 6).
הינה כי כן, יש לראות בטיסה כטיסה שבוטלה, באופן המקים לנתבעת את מלוא החובות החלות עליה כלפי הנוסעים: ברירה בין החזר כספי ובין כרטיס לטיסה בעלת מאפיינים דומים לאלו של הטיסה שבוטלה, ובנוסף – חבילת סיוע ופצוי כספי.
לא זו בלבד שהם לא יודעו בדבר, אף ההפך הוא הנכון – כשפנו מיוזמתם לנתבעת, פעמיים, עוד לפני שיצאה לדרכה הטיסה המוקדמת – הונחו התובעים לפנות לסוכנות הנסיעות ממנה רכשו את הכרטיסים; אף אחת מההזדמנויות לא נוצלה ליידוע התובעים בדבר השינוי, הגם שהיה ברור כי אינם מודעים אליו.
...
לא מן הנמנע כי לאחר שמחקו את התביעה, שקלו התובעים בדבר בטרם פנו להגשתה בשנית, ולאחר שבחנו את מידת הביסוס של עילת תביעתם כלפי הנתבעת, ואת ההיתכנות לעירובה של סוכנות הנסיעות כנתבעת נוספת, החליטו להסתפק בהוספת תובעים נוספים, מבלי לצרף נתבעת נוספת.
התוצאה דין התביעה להתקבל, על יסוד הפרת חבויות הנתבעת כהגדרתן בחוק, ועל יסוד הלימת הנסיבות לפסיקת פיצויים לדוגמא מכוחו.
הנתבעת תשלם לתובעים יחד סך של 28,850 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו