מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אחריות נושא מישרה בחברה בעקבות שינוי שם החברה

בהליך דיון מהיר (ד"מ) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כעולה מדברי ההסבר, משמעות ביטול זה היא כי "תוסדר אחריותו של נושא משרה בחברה בהתאם לחובותיו הקבועות בחוק, בפקודה (לרבות סעיף 373) והדין הכללי" (מתוך הצ"ח 3132 16.2.02 בעמ' 640).
הנתבע מאשר כי שם החברה שהחזיקה ברשת המועדונים השתנה חדשות לבקרים וזו נקראה בין היתר בשמות ניו בול, אינטר בול, נטרליס (החברה בעיניינו) ולאחר מכן סורטיס.
...
אף בעניינו רב הנסתר על הגלוי בעדות מטעם הנתבעים, באופן המעלה תהיות לא מבוטלות באשר להתנהלות החברה או החברות, ואולם בנסיבות העניין, לאור כלל המפורט לעיל, אין מנוס מדחיית התביעה.
סוף דבר התביעה נדחית.
בנסיבות העניין לא מצאנו לחייב את התובע בתשלום הוצאות משפט.

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לימים התברר כי כבר בחודש מאי 2011, כשנה וארבעה חודשים בטרם סיומו של חוזה השכירות, היתקשרה המשכירה בהסכם שכירות חדש עם אהרון, אשר פעל למענה של חברה חדשה בבעלותו, הלוא היא המשיבה 1, חברת הנסיכה- חן אירועים בע"מ (להלן: "החברה החדשה"), שלימים שינתה את שמה לחברת דיאט שמחות בע"מ. אהרון מחזיק ב-100% ממניותיה של החברה החדשה וכיהן כדירקטור היחיד בה. על רקע התקשרותו של אהרון בהסכם השכירות החדש, מאחורי גבם ושלא בידיעתם של בעלי מניות הרוב, פרץ בחודש ינואר 2012 סיכסוך בינם לבין אהרון וישי, אשר התגלגל בחודש מאי 2012 לפתחו של בית המשפט המחוזי בחיפה.
המפרק מסתמך, בין היתר, הן על חקירות שערך לאהרון, לישי ולגורמים נוספים בחברה שבפרוק בסמוך למועד מינויו בשנת 2014, והן על קביעותיו של בית המשפט המחוזי בחיפה, שם נדונה בקשה דומה לחייב את אהרון וישי בחובותיה של החברה החדשה, אותה רוקנו מנכסיה, תוך ציון שלל מעשים ועוולות הנוגדות את הדין, ואשר לדברי המפרק תואמות לחלוטין את מעשי השניים כמתואר במסגרת הבקשה מושא הליך זה. עוד נטען על ידי המפרק כי אהרון וישי היו נושאי משרה בחברה, ועל כן הם חבים באחריות כלפיה גם לאחר שהודחו מתפקידם.
כוונת המחוקק בהרחבת הגדרת המונח "נושא משרה", כך שתחול על "כל ממלא תפקיד בחברה כאמור", היא להתאים את הגדרות החוק למציאות הדינמית, שמא ימלא פלוני תפקיד משמעותי בחברה, שאיננו נופל הלכה למעשה במהותו מן התפקיד אותו ממלאים בעלי המשרות המצוינות בחוק, ואך בשל כך שהגדרת תפקידו אינה מנויה במפורש במונח "נושא משרה", לא ניתן יהיה לראותו כנושא משרה בחברה לצורך הכפפתו לחובות המוטלות על "נושא משרה" על-פי חוק.
...
אינני מקבל תיזה זו של רו"ח סימון.
סוף דבר סיכומו של דבר – הוכח כי המשיבים נטלו לעצמם שלא כדין את נכסי החברה שבפירוק.
לפיכך, המשיבים, ביחד ולחוד, ישלמו פיצויים לקופת הפירוק לפי הפירוט הבא: סך של 1,350,000 ₪ בגין מלאי מזון; סך של 733,000 ₪ בגין שיפורים שהוכנסו באולם האירועים; סך של 5,000,000 ₪ בגין מוניטין; סך של 520,000 ₪ בגין רווח מהזמנות פתוחות; הסכום הכולל של הפיצויים שישלמו המשיבים הינו 7,603,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

חוות כינרת כאמור, אין חולק כי חוות כינרת הוא מיזם שהקימו התובעת, וידל יועצים וטנדנר ביחד עם פרימור להקמת צימרים בצפון הארץ, זאת על רקע חברותו של פרימור, אשר יזם את המיזם, עם רשף, לאחר שרשף עניין את התובעת ואת וידל במיזם זה. ביום 3.4.2012 נערך כאמור הסכם שותפות באשר למיזם זה בין התובעת, טנדנר ווידל יועצים, אשר נספחיו הסכם להפעלת מיתחם קראוונים בין פרימור לבין ועד המושבה כינרת וכן הסכם מייסדים להקמת חברה משותפת – חברת חוות כינרת והסכם מתן שירותים בין חוות כינרת לפרימור, אשר על פיו תוקם חברה, שעניינה ניהול ותפעול של המבנים היבילים בתחם, למטרת אירוח מלונאי לקבל הרחב בבקתות אירוח.
לסיכום - "הסעד של הרמת מסך הנו סעד קצוני ומרחיק לכת, שיש לעשות בו שימוש זהיר ביותר, במקרים חריגים ולא כדבר שבשיגרה, כיוון שמשמעותו הנה ביטול האישיות המשפטית הנפרדת של החברה, ושינוי בדיעבד של מערך היריבויות המשפטיות על ידי בית המשפט." (עניין מרכז העיר אשדוד, פס' 56 לפסק דינו של כב' שופט דנציגר) (ההדגשות אינן במקור - מ.ע.א).
האפשרות להטיל חבות אישית מכח דיני החוזים על אורגן או נושאי משרה בחברה, הוכרה רק במקרים חריגים יותר, כגון מצבים בהם הוא אחראי להפרת החוזה, בשל היתנהגות חסרת תום לב מצידו, ונקבע שיש להוכיח אשם אישי וסובייקטיבי ולא די במבחן אובייקטיבי של תום לב [ראו למשל: ע"א 10362/03 א.ברזני שירותים ועיסקאות בע"מ נ' אחים בן רחמים (צפון) בע"מ, פס' 17 (נבו 20.10.2009) וכן ע"א 8232/09 פולורון סיסטם ישראל נ' תיווך משכן נכסים בע"מ (נבו 28.1.2014) וההפניות שם].
התנהלותם של וידל ורשף בוצעו בשם החברות שבבעלותם ומתוקף היותם אורגן בהן.
...
. על מנת בכל זאת לחייב גם את בעל המניות או נושא המשרה באחריות אישית להפרת החוזה על ידי החברה, על אף שלא התחייב בשום שלב אישית ליטול על עצמו את התחייבויות החברה בחוזה, סבורני כי יש לבחון האם מדובר במקרה חריג של חוסר תום לב סובייקטיבי, אשר יש בו סממנים של הטעיה או מרמה מצד בעל המניות או נושא המשרה.
סוף דבר אני מחייבת את וידל יועצים וטנדנר (הנתבעות 2 ו- 5), כל אחת, לשלם לתובעת הסך של 844,522 ש''ח. סכום זה יישא הפרשי הצמדה וריבית ממועד היווצרות החוב על פי חוק פסיקת ריבית, כאמור בפסק הדין ועד מועד התשלום בפועל.
אני דוחה את התביעה כנגד נתבעים 1 ו- 3.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

כן נטען כי אף המבחן הקנייני לניצול אסור של היזדמנות עסקית של חברה בדמות שימוש במשאבי החברה אינו מיתקיים במקרה דנן, משום שלחברת הארווסט לא היה קניין כלשהוא; והמידע על ההזדמנות העסקית לא נודע לנתבע 2 כתוצאה ממשרתו בחברה אלא רק לאחר כשלון המיזם וסגירתו הסופית.
ר' למשל: עמיר ליכט, דיני אמונאות – חובת האמון בתאגיד ובדין הכללי 54-53 (2013; להלן: "ליכט – דיני אמונאות"); עמיר ליכט "יחסי אמונאות בתאגיד – חובת האמון" משפט ועסקים יח 237 (2014)[footnoteRef:2]; חאלד כבוב, רעות אברהם-גדליה ואלון לוקסנבורג "נטילת היזדמנות עסקית – הקף אחריותו של נושא משרה בחברה ציבורית בגין נטילת היזדמנות עסקית של החברה" משפטים נג (2022; להלן: "מאמר – נטילת היזדמנות עסקית"); יפעת נפתלי בן ציון דיני האמונאות במבט השוואתי - על תאוריה משפטית, פסיקה ומה שבינהן 276-206 (2022; להלן: "נפתלי בן ציון").
בעוד שלטעמי לא היתה מניעה שהתובע יגיש תביעה אישית נגד הנתבע 2 בגין הפרת האמונים שביצע כלפי חברת הארווסט, אני בדיעה שהתובע לא יכול להגיש תביעה אישית מכח סעיף 256(ג) לחוק החברות נגד הנתבעים 3 ו-4, שלא היו נושאי משרה או בעלי מניות בחברת הארווסט, וכי לצורך כך היה עליו להגיש בקשה לאישור תביעה נגזרת בשם חברת הארווסט.
אין במתן היתר לפיצול סעדים כדי לשנות ממסקנה זו. סוף דבר נוכח כל האמור לעיל, התביעה מתקבלת במובן זה שניתן לתובע סעד הצהרתי לפיו בהקמתה והפעלתה של חברת אמפיריקל הנתבע 2 הפר את חובותיו כלפי התובע וכלפי חברת הארווסט כנושא משרה ובעל שליטה בחברת הארווסט שלא להתחרות בעסקי חברת הארווסט ולא לנצל היזדמנות עסקית שלה; וכן הפר את חובתו כבעל מניות בחברת הארווסט שלא לקפח את התובע.
...
אני סבור שאף אם היה נדרש במקרה דנן פיצול סעדים (וכאמור אני בדעה, בהתאם לגישה השלטת בפסיקה, שלא נדרש היתר כזה), שיקולי צדק מצדיקים מתן פיצול סעדים ביוזמת בית המשפט בכדי שהתובע לא ייוותר ללא סעד, שעה שהנתבע 2 הפר באמצעות הנתבעת 1 (חברת אמפיריקל) את חובת האמונים החלה עליו (ר' למשל: ע"א 4787/06 מנאע נ' עזבון המנוח חוסין סלים מנאע, פס' ס"ג (נבו, 26.5.2008); ע"א 4836/06 עזבון המנוח סאלח יוסף חמוד נ' חרב, פס' לט (נבו, 13.7.2008)).
אין במתן היתר לפיצול סעדים כדי לשנות ממסקנה זו. סוף דבר נוכח כל האמור לעיל, התביעה מתקבלת במובן זה שניתן לתובע סעד הצהרתי לפיו בהקמתה והפעלתה של חברת אמפיריקל הנתבע 2 הפר את חובותיו כלפי התובע וכלפי חברת הארווסט כנושא משרה ובעל שליטה בחברת הארווסט שלא להתחרות בעסקי חברת הארווסט ולא לנצל הזדמנות עסקית שלה; וכן הפר את חובתו כבעל מניות בחברת הארווסט שלא לקפח את התובע.
לאחר שנתתי דעתי לשיקולים הקבועים בתקנה 153(ג) לתקנות החדשות; משעה שקיבלתי את מרבית טענותיו של התובע נגד הנתבעים; ואף שקבעתי כי אין מקום לפסוק לתובע את הסעד ההצהרתי המבוקש נגד הנתבע 2 אלא סעד הצהרתי מצומצם יותר, וכי לא עומדת לתובע עילת תביעה נגד הנתבעים 3 ו-4, הגעתי לכלל מסקנה כי יש לחייב את הנתבעים 1 ו-2, ביחד ולחוד, בהוצאות התובע בסך כולל של 75,000 ש"ח, וכי אין לפסוק הוצאות לטובת או לחובת הנתבעים 3 ו-4.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ברע"א 1621/16 MEGA ADVANCED MATHEMATICAL SYSTEM LTD נ' עו"ד עמית זילברג, פסקה 12 (14.06.2016) (להלן: עניין מגה), נקבע כי העובדה שנושא משרה הוא בעל המניות והדירקטור היחיד בחברה שבבעלותו, מספיקה כדי לבסס אפשרות סבירה לקביעת אחריות אישית לנושא המשרה בחברה בגין עוולות שביצע באופן אישי: "הטענה שמעלים המבקשים בנוגע להיתר שניתן למשיבים לנהל תובענה ייצוגית נגד מילר, שריג ולוי אף היא אינה מצדיקה היתערבות. כידוע, העובדה שתאגיד מהוה אישיות משפטית הנפרדת מזו של נושאי המשרה המכהנים בו אינה פוטרת את נושאי המשרה מלשאת באחריות לעוולות שביצעו באופן אישי במסגרת תפקידם (ראו: ע"א 2273/02 חברת פסל בע"מ נ' חברת העובדים השיתופית הכללית בא"י בע"מ, פ"ד נח(2) 36, 42 (2003)). במקרה דנן עניין לנו בנושאי משרה שהם בעלי המניות והדירקטורים היחידים בחברות שבשליטתם. די בכך כדי לבסס אפשרות סבירה שייקבע כי הם נושאים באחריות אישית לעוולות המיוחסות לאותן חברות כמי שמעורבים בפועל בביצוען. טענתו הסתמית של לוי לפיה לא היה מעורב בניהולה של ניו ספורט אין בה כדי לשנות ממסקנה זו (השוו: עניין זילברג, בפיסקה 2)." הדברים יפים לענייננו.
...
ייצוג חברי הקבוצה בדרך הולמת ובתום לב – אני דוחה את טענות המשיב שהמבקש אינו מייצג את הקבוצה בתום לב מאחר ובאי כוחו הגישו תביעות רבות נוספות בקשר להודעות ספאם.
לפיכך אני מאשרת את הבקשה בהתאם למפורט להלן: הקבוצה בשמה תנוהל התובענה כייצוגית: כל אדם אשר קיבל הודעה ששוגרה על ידי המשיבים בניגוד להוראות סעיף 30א לחוק התקשורת (בזק ושידורים), התשמ"ב – 1982 ו/או תוך רשלנות, וזאת בתקופה שקדמה ב-7 שנים להגשת התובענה נושא בקשה זו ובמהלך ניהולה, וספג עקב כך נזק.
בהתאם לסעיף 25(א) לחוק תובענות ייצוגיות אני מורה לצדדים לפרסם על חשבון המשיב הודעות בדבר החלטת אישור התובענה כייצוגית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו